Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 02 05

Buzelių DNR: už Atlanto auga įžaidėjas, kokio Lietuvoje nesutiksi

Gal kaip Kristapas Porzingis? O gal panašus į LaMelo Ballą? Ir krepšinio internautai, ir JAV krepšinio treneriai spėlioja ieškodami atitikmens, žaidimo stiliumi panašaus į už Atlanto augantį talentingą šešiolikmetį su lietuviška pavarde. Tai Matas Buzelis – nelietuviškų krepšinio bruožų jaunuolis iš JAV su sportininko DNR.
Matas Buzelis
Matas Buzelis / Asmeninio archyvo nuotr.

„Syracuse“, „Wake Forest“, „Illinois“, „Western Illinois“ ir „Providence“. Matas Buzelis tik po 2,5 metų galės žaisti JAV studentų krepšinio lygoje (NCAA), tačiau didieji universitetai jau pradėjo lenktynes dėl lietuvio parašo.

JAV žiniasklaida rašo, kad Matas domina „Kansas“, „Gonzaga“, „Florida State“, „Purdue“, „Michigan“, „Wisconsin“, „Nebraska“, „Butler“, „George Washington“, „Northwestern“, „Creighton“ ir „Indiana“ komandas.

Aštuonios komandos iš šio sąrašo reitinguotos tarp 25 šiuo metu stipriausių NCAA.

ESPN sudarytame jaunuolių reitinge, kurie baigs vidurinę ir 2023 metais galės žengti į NCAA, tarp visų išrikiuotų lengvųjų krašto puolėjų Mato Buzelio pavardė buvo įvertinta vienuoliktoje vietoje.

„Visi šie kvietimai ir reitingai keliaus į šiukšliadėžę, jeigu savo darbu ir žaidimu nepasieksi savo potencialo“, – sako Mato tėtis Aidas Buzelis.

JAV krepšinio talentų konvejeris yra negailestingas. Jis sukasi greitai ir be jokios empatijos. Akimirką sustosi ir tavo vietoje jau bus kitas. Bet Mato medžiaga įdomi.

Asmeninio archyvo nuotr./Matas Buzelis
Asmeninio archyvo nuotr./Matas Buzelis

Tai jaunuolis, kurį sunku įterpti į vienos pozicijos rėmus. Šešiolikmečio Mato Buzelio ūgis dabar siekia 203 cm. Dažniausiai tokių duomenų krepšininkai rungtyniauja sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. Tačiau šis lietuvis yra kitoks.

Nors už kai kuriuos oponentus Matas aukštesnis visa galva, jis valdo kamuolį kaip gynėjas. Jo driblingo sugebėjimai leidžia apsižaisti priešininkus, o gerai valdydamas savo kūną, su techniškomis verpstėmis jis gali įveikti ir aukštesnes kliūtis.

VIDEO: 2023 Matas Buzelis 6'8 - Full Package Highlights

M.Buzelis ant parketo juda lengvai ir plastiškai. Jis gerai jaučia kamuolį ir gali grakščiai jį iškišti į krepšį. Jeigu baudos aikštelė užbarikaduota, Matas Buzelis drąsiai atakuoja iš trijų taškų zonos, gali įmesti po driblingo iš vidutinio nuotolio.

Sutikęs dvigubą gynybą, lietuvis negaili perdavimo. Gerai jausdamas aikštę, jis mėgsta iškišti perdavimą pro nugarą arba po atkovoto kamuolio tiksliai šveisti jį per visą aikštę siuntos gavėjui į rankas.

VIDEO: 2023 Matas Buzelis 6'8 @Premier Prospect Invitational

Kitoje aikštės pusėje ilgos jo rankos keičia varžovų metimus, juos blokuoja, išmuša kamuolius. Jo kūnas dar nesubrendęs, tačiau galūnių ilgis ir žaidimo skaitymas padeda apsiginti.

Matas mėgsta specialiuosius efektus ir puošia mokyklų krepšinio sales efektingais dėjimais.

VIDEO: 6’8 15 Year Old Matas Buzelis Is A Pro‼️ NEXT PORZINGIS

Krepšinio specialistai pastebi, kad ateityje jis dar turės subrandinti savo kūną, įdėti daug darbo ir disciplinos, kad nušlifuotų savo ginklus. Bet tai retas talento, fizinių duomenų ir įgūdžių paketas krepšininkui su lietuvišku pasu.

„Daug žmonių rašys, kad jis yra metantis ketvirtas numeris. Bet jis juda kaip gynėjas, o, mano akimis, jis yra 203 cm ūgio įžaidėjas. Jis gali perduoti kamuolį, gerai naudojasi užtvaromis, gerai pataiko, įmeta iš vietos. Ir genetiškai, jis yra antgamtiškas“, – „247 Sports“ sakė individualus Mato treneris Dmitrijus Piršinas.

Buvęs Mato mokyklos treneris Nickas Latorre neabejoja, kad neįprastas lietuvio aikštės matymas, atletiškumas, ūgis, ilgis ir įžaidėjo įgūdžiai artimiausiais metais turėtų sudominti dar daugiau NCAA komandų.

„Matas turi galimybę tapti labai geru žaidėju. Jis tikrai turi reikiamus įrankius ir krepšinio pojūtį. Dievinu jo pojūtį žaidimui ir aikštės matymą. Jis turi vau faktorių, – „Chicago Tribune“ sakė „Hinsdale Central“ vidurinės mokyklos strategas. – Kai tik jis subręs fiziškai, matau jį kaip įžaidėją. Matas gali matyti per žmones, yra nesavanaudiškas ir gali iškišti sunkius perdavimus. Yra daug dalykų, dėl ko jį galima mėgti.“

Asmeninio archyvo nuotr./Matas Buzelis
Asmeninio archyvo nuotr./Matas Buzelis

D.Piršinas mano, kad M.Buzelio talento ir geros darbo etikos kombinacija gali padėti jam tapti ypatingu žaidėju.

„Man jis primena LaMelo Ballą, nes jis aukštas atletiškas įžaidėjas, – su trečiuoju 2020-ųjų NBA naujokų biržos šaukimu lietuvį palygino D.Piršinas. – Mes žinojome, kad jis užaugs, bet norėjome jį ugdyti kaip įžaidėją. Jis labai gerai dalijasi kamuoliu.

Visada sakiau, kad jis turi „X“ faktorių. Tą galima matyti jo judesiuose. Matas labai talentingas ir dar labai atletiškas. Ir jis tik gerėja. Galbūt plaukimas jam padėjo (juokiasi.).“

Sportininko genas

Aidas Buzelis su žmona Kristina Čikagos apylinkėse augina tris vaikus.

Vyriausiąją Sofiją ir du sūnus Matą bei Vincą šeima dar nuo vaikystės veždavo į gimnastikos būrelį, kad vaikai galėtų smagiai praleisti laiką ir lavinti koordinaciją.

„Kai turi tris vaikus, ieškai tokio būrelio, kuris priimtų trijų skirtingų amžiaus grupių vaikus tuo pačiu metu ir dar būtų netoli namų“, – šypsosi Mato tėtis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aidas Buzelis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aidas Buzelis

Toje pačioje mokykloje, kurioje vaikai užsiėmė gimnastika, taip pat buvo baseinas. Jame plaukiojo draugų vaikai, todėl taip savaime išėjo, kad netrukus Buzeliai nuo čiužinio peršoko į baseiną.

Ilinojaus valstija plaukikų rate vadinama „greita valstija“ – čia yra daug gerų plaukimo programų ir greitai plaukiančių vaikų. Bet tai nebuvo sportinė ambicija, labiau praktinė – kad vaikai išmoktų plaukti.

Plaukimo treniruotės tapo aktyvia sportine veikla. Plaukimo krūtine kategorijoje Matas fiksavo geriausią greitį visoje Ilinojaus valstijoje amžiaus kategorijoje iki 10, paskui – 12 metų.

Kitose plaukimo rungtyse ir distancijose jis taip pat pateko tarp dešimties greičiausių vaikų. Tačiau už plaukimo kepurėlę Matui visada didesnį malonumą teikė krepšinis.

Vaikinas, kaip ir priklauso Buzelių giminei, gimė su kamuoliu rankose.

Vertindami jaunų žaidėjų potencialą NBA skautai su didžiuliu smalsumu nagrinėja talentų biologinį medį. Tėvų ūgis, fizinis sudėjimas, ryšys su sportu ar krepšinio istorija yra tai, ką kiekvienoje byloje siekia atrasti NBA akys. Tai Mato Buzelio giminės šaknys turėtų smarkiai sujaudinti patyrusius talentų medžiotojus.

Vienas Mato senelis – iš Biržų kilęs Arvydas Jankauskas, buvęs Vlado Garasto auklėtinis. Žaidęs su Algirdu Linkevičiumi vienoje komandoje, paskui jis ilgą laiką treniravo vaikus Biržų sporto mokykloje.

Garbaus amžiaus Kauno „Žalgirio“ ir Lietuvos krepšinio aistruoliai turėtų gerai prisiminti a.a. Petrą Buzelį – Aido Buzelio tėtį.

Kaip rašoma Vido Mačiulio publikacijoje, Petras Buzelis devyniolikos debiutavo Kauno „Žalgirio“ komandoje, vėliau tapo jos kapitonu ir dukart laimėjo SSRS bronzą, šešiskart tapo Lietuvos čempionu. Jis atstovavo Lietuvos ir TSRS komandoms, o vėliau tapo garsiu Lietuvos radijo ir televizijos sporto redaktoriumi bei komentatoriumi.

„Buvo nuostabus žmogus! – sujaudintas prisiminimų apie buvusį bendražygį, 15min pasakojo legendinis Lietuvos krepšininkas Modestas Paulauskas. – Kai į komandą ateina koks jaunas žaidėjas, tai vyresnis dažnai pabrėš, kur suklydai, pasakys kokią pastabą. O jis man niekada, absoliučiai... Aš jį geriausiai atsimenu iš tos kartos žaidėjų. Buvo nuostabus žmogus.“

kaunozurnalistai.lt nuotr./Petras Buzelis ir Vidas Mačiulis
kaunozurnalistai.lt nuotr./Petras Buzelis ir Vidas Mačiulis

Anot M.Paulausko, Petras Buzelis tuomet buvo maždaug 185–187 cm ūgio. Šeštajame–septintajame dešimtmetyje Lietuvoje buvo tik vienas kitas dvimetrinis žaidėjas. Įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo pozicijose daugiausiai žaidęs Petras išsiskyrė labai liesu raumeniu, bet stipriomis kojomis ir tarzanišku kūnu, išskirtiniu žaidimo suvokimu.

„Buvo nuostabus žaidėjas: aktyvus, turėjo puikų metimą ir praėjimą, – pasakoja olimpinis čempionas. – Galbūt dauguma lietuvių įžaidėjų tokie taktiški, daugiau protaujantys, suprantantys. Bet jis puikiai skaitė krepšinį. Žinojo kur, kas, kada, kaip, kam sudaryti sąlygas. Kiekvienas lietuvis tais laikais turėjo kažką savito, nestandartinio. Pas Petrą nebuvo standartinių judesių, kuriuos galėtum numatyti. Jis viską kūrė ir buvo labai kūrybingas žaidėjas.“

Mato močiutė – Elena Buzelienė, atskiros istorijos verta moteris.

Tai viena geriausių visų laikų Lietuvos rankininkių, dukart Europos čempionių taurės laimėtoja. Ji buvo išrinkta į XX a. Lietuvos rankinio žvaigždžių simbolinę komandą.

Daugkartinė Lietuvos ir SSRS čempionė, SSRS rinktinės narė, pasižymėjo išskirtine fizine jėga ir kovingumu. Tvirta ji buvo ir už rankinio aikštelės ribų. Kai P.Buzelis mirė 1978 m., ji liko viena su trimis vaikais – aštuonerių Džiugu, penkerių Lina ir šešerių Aidu.

Jubiliejinį gimtadienį sutiko dukart su Kauno ,,Žalgiriu" Europos rankinio čempione tapusi Elena BUZELIENĖ. Dar didesnę...

Posted by Vidas Mačiulis on 2020 m. spalio 22 d., ketvirtadienis

„Mes irgi su žmona abu mėtėm į krepšį“, – kukliai šypsosi Mato tėtis.

Mama Kristina Jankauskaitė nuo vaikystės žaidė už mergaičių, jaunučių rinktines. Ji buvo viena perspektyviausių savo kartos krepšininkių. Prieš išvykdama į JAV, ji vienerius metus mokėsi ir žaidė Kūno kultūros institute. Kristina išsiskyrė ūgiu (180 cm) ir puikiu metimu.

„Žaidžiau ir įžaidėja, nors pas mus Biržuose nelabai ir atsimenu, kad būtų kažkokios pozicijos. Na, nors buvo dvi – pirma pozicija ant suolo ir antra aikštėje. Tai mane visada mokė, kad ta pozicija aikštėje yra daug geresnė nei ant suoliuko“, – juokėsi Kristina.

Mato tėtis Aidas Buzelis praeityje vilkėjo Kauno „LSU-Atleto“, Kauno „Necos“, Vilniaus „Sakalų“ marškinėlius. Komandos draugai jį mena kaip išskirtinių fizinių savybių žaidėją.

Nors buvo maždaug 192 cm ūgio, Aidas Buzelis žaisdavo sunkiojo krašto arba vidurio puolėjo pozicijose. Rungtyniaudavo arčiau krepšio, pasižymėjo puikiais šuoliais ir galingais dėjimais, visada degė noru laimėti. Tačiau šio tvirto fiziško vyruko auksinę širdį buvę bendražygiai mini labiausiai – jie sunkiai pamena, ar kada nors matė jį piktą.

Įžaidėjas aukštaūgio kūne

Matas bumbsino krepšinio kamuolį Čikagos priemiesčio Lemonto „Lituanicos“ krepšinio akademijoje. Pradėjo su „visais varlinukais“, kaip jį prisimena „Lituanicos“ treneriai.

Jaunasis Buzelis išsiskyrė iš vaikų ilgomis rankomis, taip pat – gera nuotaika. Buvo nesunkiai treniruojamas vaikas ir puikiai įsiliedavo į kolektyvą.

Įpusėjęs šeštą klasę Matas perėjo pas kitą trenerį – Dmitrijų Piršiną. Lietuvis prisijungė prie jo treniruojamos komandos, sudarytos iš 6–7 klasių mokinių.

35 metų specialistas remiasi įdomia filosofija. Jis visiems savo žaidėjams duoda žaisti kaip gynėjams ir kūrėjams. Nepriklausomai nuo centimetrų.

„Niekada nežinai, kas dar ūgtels, o kas ne“, – 15min paaiškina Dmitrijus.

Viena D.Piršino filosofijos taisyklių – išsidėstymas aikštėje ir tritaškiai metimai. Jo krepšinio programoje visi žaidėjai arba gali atakuoti iš toli, arba koncentruotai dirba ties šiuo žaidimo aspektu.

Matas greitai pritapo prie tokių žaidimo taisyklių.

Pats jaunuolis labai dėkingas savo treneriams. Vaikinas įsitikinęs, kad išvydęs tokio ūgio jaunuolį, kitas treneris galėjo jį pasiųsti žaisti į baudos aikštelę. Tačiau specialistai įteikė Matui universalius įrankius ir atrišo rankas jais naudotis.

„Rinkomės paprastai. Jei vaikai, kurie nežaidžia ir sėdi ant suolo šypsodamiesi, gerai leidžia laiką, vadinasi, treneris tinka, – 15min paaiškino Mato tėvai. – Tokių trenerių nebuvo daug. Aišku, mums buvo svarbūs ir kiti dalykai – kad tai būtų geras specialistas, baigęs edukacinius ir krepšinio mokslus. Norėjosi gero balanso.“

Asmeninio archyvo nuotr./Matas Buzelis
Asmeninio archyvo nuotr./Matas Buzelis

„Jis buvo lieknas aukštas vyrukas, gerai ir labai lengvai judėjo po krepšiu. Beveik nuo pat pirmos akimirkos supratau, kad jis kitoks“, – pažintį su lietuviu prisiminė D.Piršinas.

Treneris iš Rusijos pasakoja, kad Matas, kaip tokio ūgio žaidėjas, puikiai juda ant parketo, turi gerą aikštės matymą, yra atletiškas, tvirtas, gerai pataiko.

Anot trenerio, per keletą metų tokių duomenų žaidėjų jo treniruotėse pasitaiko tik vienas kitas. Bet D.Piršinas greitai įžvelgė potencialą.

„Trys priežastys, kurios jam leido visa tai įgyti – natūralus talentas iš jo tėvų, noras tobulėti ir konkurencingumas“, – pabrėžia D.Piršinas.

VIDEO: 2023 Matas Buzelis 6'8 @ 2020 Pangos All-Midwest Camp Top 30

Kalbėdamas apie asmenines Mato savybes rusas teigia, kad tai labai atviras, komunikabilus ir puikų humoro jausmą turintis jaunuolis. Įdomesni ir azartiškesni pratimai treniruotėse greitai užkuria šį šešiolikmetį. Daug motyvacijos jam suteikia draugai broliai dvyniai Rokas ir Matas. Vaikinai kovoja dėl visko. Pradedant nuo to, kas pirmas žengs per durų slenkstį ar kuris pirmas užsiriš sportbačius, iki pratimų krepšinio treniruotėse.

Kad ta konkurencija ir aistra būtų nukreipta tinkama energija, rūpinasi tėvai – Aidas ir Kristina.

„Mato tėvai yra fantastiški! Jie puikūs žmonės ir supranta krepšinį, todėl man labai paprasta su jais kalbėtis ir bendradarbiauti. Jie labai gerai supranta tobulėjimo procesą, visą kelionę, kurioje pasitaiko ne tik pergalių, bet ir sunkumų. Laikau juos savo artimais draugais“, – 15min neslėpė D.Piršinas.

Prieš svarbų žingsnį – atsakingas pasirinkimas

Buzeliai gyvena vakariniame Čikagos rajone. Dėl pandemijos nuo kovo mėnesio buvo uždarytos valstybinės mokyklos, todėl šeima pradėjo žvalgytis į privačias. Galimybė suderinti krepšinį su mokslais buvo Buzelių siekiamybė.

„Buvo variantas su labai gera akademine mokykla, bet ne tokia stipria krepšinio programa, arba atvirkščiai – prestižinė krepšinio mokykla, bet ten tik šiaip sau su mokslais. Kai žinai savo vaiką, jo charakterį, tai supranti, kas jam tinka labiausiai. Nesinori, kad jo dėmesys suktųsi tik aplink kamuolį. Norisi, kad jis būtų apsuptas intelektualių žmonių ir susirastų draugų ne tik iš sporto pasaulio, atrastų naujų ir toliau ugdytų senus hobius“, – 15min pasakojo A.Buzelis.

Buzeliai pasirinko Brewsterio akademiją.

Nuo 2010-ųjų šios akademijos komanda septyniskart tapo JAV paruošiamųjų mokyklų čempione. Privati akademija į NBA išleido 17 krepšininkų, o 10 ją baigusių žaidėjų buvo pašaukti NBA naujokų biržoje.

Ryškiausias Brewsterio alumni – Donovanas Mitchellas, 2014-aisiais pravėręs NBA duris ir prieš porą mėnesių pasirašęs penkerių metų 195 milijonų JAV dolerių vertės kontraktą su „Utah Jazz“. Willas Bartonas, TJ Warrenas, Devonte' Grahamas ir daug kitų Brewsterio žaidėjų vėliau nutūpė NBA.

Per pastarąjį penkmetį Brewsterio akademiją baigė ir du lietuviai – Lukas Kišūnas bei Rapolas Ivanauskas.

Maždaug 32 hektarų komplekse gyvena ir mokosi maždaug 350 studentų.

„Brewsterio akademija atitiko mūsų reikalavimus ir akademiškai, ir dėl gyvenimo sąlygų, ir dėl krepšinio“, – paaiškino A.Buzelis.

Artimiausias dvejų metų laikotarpis šiam jaunuoliui bus labai atsakingas. Pirmiausia – dėl sunkaus darbo ir tobulėjimo, kuris būtinas kylant krepšinio laipteliais. Bet taip pat ir dėl svarbaus ateities sprendimo.

Maždaug iki 2022-ųjų pabaigos jis turėtų pranešti apie savo pasirinkimą NCAA. Skubėti nėra kur. Per tiek laiko gali pasikeisti per daug dalykų. Pavyzdžiui, treneris, ant kurio pastatyta visa universiteto krepšinio komandos filosofija.

„Jei Matas toliau tobulės krepšinio aikštėje ir mokyklos toliau jo norės, manau, kai ateis laikas rinktis, jo sprendimą lems tokie faktoriai kaip vyr. treneris ir jo istorija, komandos žaidimo stilius, kaip prie jo jis galėtų prisitaikyti ir kuris universitetas parodys didžiausią susidomėjimą“, – 15min pasakojo A.Buzelis.

Kalbėdamiesi su JAV universitetų atstovais, Buzeliai nuolat girdi, kaip Matas tinka šiuolaikiniam bepoziciniam krepšiniui. Tokių išskirtinių duomenų žaidėjas kaip jis kartais vadinamas „vienaragiu“.

„Daug dalykų jam išeina natūraliai. Jis žiūri rungtynes, studijuoja jam patinkančius žaidėjus. Taip pat analizuoja savo rungtynes, – 15min pasakoja A.Buzelis. – Bet visiškai pasitikime treneriu ir jo darbu.“

D.Piršinas džiaugiasi, kaip per tuos metus Matas sutvirtėjo fiziškai, įsisavino komandinį žaidimą ir suprato, kad pergales jis gali skinti ne tik vienas pats, bet ir kartu su bendražygių pagalba. Sunkus Mato darbas ir grūdintas charakteris yra tai, dėl ko D.Piršinas džiaugiasi labiausiai.

„Matas turi labai didelį potencialą. Prašau jo sau kelti aukštus, bet realistiškus tikslus, – 15min sakė D.Piršinas. – Man patinka pasakymas: taikyk į žvaigždes ir pataikyk į mėnulį.

Su tokiu sudėjimu ir kūno valdymu, žaidimo skaitymu ir situacijų išpildymu, visame pasaulyje yra labai nedaug krepšininkų. Aš dažnai jį lyginu su LaMelo Ballu ar Michaelu Carteriu Williamsu – aukštais gynėjais, kurie gali žaisti per kelias pozicijas. Tad jei atsiras teisinga galimybė, pasitaikys gera situacija, su protingu ir kryptingu darbu Matas gali eiti labai toli.“

Lietuvis su dvigubu pasu

M.Buzelio „YouTube“ kanale galima rasti žaidimo epizodų su gražiais šuoliais, taikliais metimais ir efektingais perdavimais. Vieno įrašo pradžioje šmėsteli Lietuvos pavadinimas su vėliavos fragmentu. Jaunuolio krepšininko kelią lydi lietuviška trispalvė.

Aidas ir Kristina su savo vaikais namuose kalba tik lietuviškai.

Sportiškoje šeimynoje trejais metais vyresnė Mato sesuo Sofija kitąmet žais privataus Furmano universiteto aukščiausio diviziono (D1) lakroso komandoje Pietų Karolinos valstijoje.

„Trejais metais jaunesnis Mato brolis Vincas irgi žaidžia krepšinį. Ir kaip jis pats sako, yra daug geresnis už brolį“, – juokiasi tėvai.

Buzelių šeimyna stengiasi laikytis lietuviškų tradicijų ir mini valstybines šventes. Kai vaikai buvo mažesni, šeštadieniais jie lankydavo lietuvišką mokyklėlę. Tik dėl varžybų tvarkaraščio, kuris išmėtydavo vaikus po skirtingas mokyklas skirtingu laiku, teko atsisakyti šeštadienio pamokų.

Matas ne kartą buvo sugrįžęs į Lietuvą. Anot Aido Buzelio, tėviškių, kapų, močiutės aplankymas, susitikimai su giminėmis ir draugais visada buvo jų prioritetas grįžus į gimtinę.

VIDEO: 2023 Matas Buzelis 6'5" @ 2019The Pangos All-Midwest Camp Top 30

Teoriškai, Matas Buzelis pretenduoja patekti į išplėstinį Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinės sąrašą. Žydrūno Urbono vadovaujama komanda vasarą dalyvaus Europos jaunimo čempionate.

Mato tėvai 15min patikslino, kad kontakto su jaunimo rinktine ar Lietuvos krepšinio federacija neturėjo.

„Bet jei pakvies (į rinktinę), manau, Matas tikrai apsvarstys pasiūlymą. Žaisti už Lietuvą būtų garbė“, – neabejoja A.Buzelis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aidas Buzelis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aidas Buzelis

Amerikoje gimęs Matas Buzelis yra įgijęs du pasus – Lietuvos ir JAV. Nuo šių metų sausio 1-osios įsigaliojo Lietuvos Respublikos pilietybės įstatymo pakeitimai, kurie naudingi Buzelių šeimai. Jie numato, kad visi vaikai iki 18 metų, kurie Lietuvos pilietybę įgijo gimdami, turės teisę būti ir kitos valstybės piliečiais, nepriklausomai nuo to, kokiomis aplinkybėmis gavo kitą pilietybę iki 18 metų.

Už Atlanto auga daug talentingų vaikų, kurie Lietuvos krepšiniui gali suteikti įdomių nelietuviškų bruožų.

Vienas tokių – M.Buzelis, kuris ateityje gali atsidurti ne tik jaunimo rinktinių radaruose.

Atstovauti Lietuvai būtų garbė visai jo sportininkų šeimai. Nes nacionalinės komandos misija užkoduota Buzelių DNR. Bet kaip parodė kelios Buzelių kartos, sėkmė ateina tik iš sunkaus kryptingo darbo ir su kovotojo charakteriu.

VIDEO: „urBONUSas“: Justė Jocytė – ką per metus pas Tony Parkerį išmoko Lietuvos talentė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus