Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 20

D.Adomaičio perėjimą į „Neptūną“ įvertinęs L.Kleiza: „Jis turėjo būti „Žalgiryje“

Raktą į pergales po Kazio Maksvyčio išvykimo pametęs ir pustrečių metų vegetavęs Klaipėdos „Neptūnas“ ėmėsi permainų. Uostamiesčio klubas prisiviliojo PIKENROLO laidos dalyvį, buvusį Lietuvos rinktinės bei Vilniaus „Ryto“ trenerį Dainių Adomaitį, kuris komandos vairą, kaip jam būdinga, perėmė itin sudėtingoje situacijoje.

15min laida PIKENROLAS neteko vieno iš trijulės nario – treneris Dainius Adomaitis dėl pusantrų metų kontrakto sukirto rankomis su identitetą praradusiu Klaipėdos „Neptūnu“, siekiančiu susigrąžinti užleistas pozicijas Lietuvos krepšinio lygoje.

Pastarąjį kartą trenerio kėdėje 47-erių metų specialistas sėdėjo praėjusį balandį, kai Jeruzalės „Hapoel“ klube išbuvo vos tris mėnesius.

Buvęs Lietuvos rinktinės ir Vilniaus „Ryto“ sieks išgelbėti skęstantį uostamiesčio laivą, kuris po pirmųjų vienuolikos rungtynių žengia vos aštuntoje turnyrinės lentelės pozicijoje, o pirmasis bandymas – jau pirmadienį vakare Kėdainiuose prieš vietos „Nevėžį-Optibet“.

Strategas su savimi į Klaipėdą pasiėmė ir ilgametį pagalbininką Mindaugą Brazį, kuriam komplimentų PIKENROLO laidoje negailėjo Linas Kleiza. Tai – vienas stipriausių štabų visoje LKL.

„Žinoma, kad „Neptūnui“ šis ėjimas yra didelis pliusas. Dabar klaipėdiečiai yra aštunti, bet „Neptūnas“ yra istorinė LKL komanda, – dėstė Linas Kleiza. – Tai labai rizikingas Dainiaus ėjimas. Visų pirma, tai eini dirbti su žmonėmis, kurie nėra nieko įrodę. Jie kol kas viską darė priešingai, nei reikėjo daryti. Dabar komanda yra nustekenta ir nuvaryta, įdomu, kokia yra ateities vizija. Pliusas tas, kad šis ėjimas parodo, jog jie galbūt suprato, kad komandą reikia statyti pradėti nuo gero trenerio. Dainius Adomaitis ir Mindaugas Brazys – idealus variantas jiems. Visada sakiau, jog M.Brazys gali būti ir pagrindiniu treneriu. Nesupratau, kodėl jam niekad niekas nedavė šanso. Jis yra geras treneris ir geras specialistas. Norėčiau Mindaugą kažkada pamatyti pirmajame vaidmenyje.“

2019-aisiais metais Kazį Maksvytį į Permės „Parma“ paleidęs „Neptūnas“ kovidinį sezoną užbaigė ketvirtoje vietoje (14 pergalių ir 10 pralaimėjimų), pernai ilgai finišavo ant iškritimo ribos, kol galiausiai užkilo iki šeštosios pozicijos (14 pergalių ir 22 nesėkmės).

Dabar uostamiesčio krepšininkai yra aštunti (4 pergalės ir 7 pralaimėjimai). Verta pabrėžti, jog pastarieji du laimėjimai pasiekti „Neptūno“ komandai vadovaujant asistentui latviui Sandžiui Buškevicui.

Raktą į pergales pametusi Klaipėdos ekipa pastaruosius du sezonus nesivaržė FIBA Čempionų lygoje. Iki K.Maksvyčio išvykimo „Neptūnas“ tarptautiniame turnyre žaidė aštuonis sezonus iš eilės – nuo Eurolygos, Europos taurės iki Čempionų lygos.

„Lietuvos krepšinio lygai yra žymiai geriau, kad Dainius paėmė šį darbą. „Neptūnas“ dabar tikrai turi šansą. Sakiau Dainiui, kad paimtų visus pažadus, kurie jam yra žadami, bet jie tegul būna parašyti ant popieriaus, o po apačia padėtas parašas. Kad nebūtų taip, kaip buvo Vilniaus „Ryte“, jog buvo daug pažadų, jis atėjo, bet niekas nebuvo neišpildyta ir Dainius liko atpirkimo ožiu. Geras ėjimas LKL, Lietuvos krepšiniui, o „Neptūnui“ – be galo protingas ėjimas, vienas iš nedaugelio, kurie jie yra padarę. Dainius sudėlios visą komandos kultūrą, – mintimis dalijosi L.Kleiza. – LKL man tapo žymiai įdomesne lyga, nes atsirado papildoma intriga. Visiems treneriams reiktų po truputį pradėti bijoti. Dainius iš „Neptūno“ gali išspausti maksimumą. Aš klausiau Dainiaus, kiek jam duoti rungtynių, kol galėsime pradėti varyti (juokiasi). Sakė, kad galime iškart, bet iškart tai tikrai ne. Galime pasveikinti Dainių – jis turi tikrai didelius kiaušinius ir eina tik į karščiausias situacijas ir su didžiausiomis problemomis.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

Naujas strategas dažniausiai reiškia ir pokyčius komandos sudėtyje, o akis šiuo metu bado gynėjų grandis.

Ant karštosios kėdės gali sėdėti vienintelis „Neptūno“ legionierius Isaacas Bontonas. Rugsėjo pabaigoje įsigytas 23-ejų metų 190 cm ūgio gynėjas žaidžia pirmąjį profesionalo sezoną, tačiau jis jam kol kas klostosi labai sunkiai.

Per šešerias žaisti rungtynes amerikietis ant parketo vidutiniškai praleisdavo po 14 minučių, pelnydavo po 2,8 taško (26,1 proc. dvit., 10 proc. trit.), atkovodavo po 1,7 kamuolio, atlikdavo po 1,2 perdavimo ir rinkdavo po minus 1,2 naudingumo balo.

„Tikėkimės, kad viena iš atėjimo sąlygų buvo galimybė kažkiek pakeisti „Neptūno“ komplektaciją, nusipirkti vieną ar kitą žaidėją. Darbas laukia ganėtinai sudėtingas. Pavardžių komandoje yra garsių, bet tikriausiai yra ir priežasčių, kodėl jie nežaidžia gerai. Bus įdomu“, – sakė L.Kleiza.

LKL / R.Lukoševičius/Isaacas Bontonas
LKL / R.Lukoševičius/Isaacas Bontonas

Nors „Neptūnas“ įsigijo vieną geriausių Lietuvos trenerių, kuris veikiausiai taps vienu brangiausių strategų LKL, bet L.Kleiza nemato „Neptūno“ šį sezoną kovojant dėl prizinių vietų lygoje ir taurėje.

„Šiais metais nėra kažko daug tikėtis. Nemanau, kad jie gali būti treti. Jei patektų į ketvertą, tai būtų idealus sezono pabaigimas. „Žalgiris“ geresnis, „Rytas“ ir „Lietkabelis“ – irgi geresni. Jei jie sugebėtų pakilti iki ketvirtos ar penktos vietos, būtų idealus sezonas, bet tai – sudėtingas dalykas“, – teigė legendinis šalies krepšininkas.

D.Adomaitis perėmė aštuntos LKL komandos vairą, o L.Kleiza teigia, jog Kauno „Žalgirio“ savininkas Paulius Motiejūnas praleido progą prisikviesti šį specialistą į Jure Zdovco trenerių štabą, kuriame vis dar trūksta vieno žmogaus.

„Jei Paulius būtų protingas žmogus, jis būtų dabar paėmęs Dainių į asistento poziciją „Žalgiryje“ su galimybe vasarą tapti vyriausiuoju treneriu. Jis taip turėjo padaryti. „Žalgirio“ štabas yra tikrai mažas, o kai kuriems ten trūksta patirties. Man atrodo, jog Jure Zdovcas kol kas sunkiai gaudosi, kur jis yra. Tai būtų buvęs logiškas Pauliaus ėjimas, – sakė L.Kleiza. – Tu visur pradedi nuo trenerio ir jo štabo. Ten turi būti stipru, o tuomet eini prie žaidėjų. Sakiau apie tai Dainiui, bet jis sakė, kaip gali eiti, jei niekas nekviečia? Lietuvos krepšiniui nuo šio D.Adomaičio perėjimo į Klaipėdą bus geriau, bet kaip Dainiui, tai dar pamatysime.“

VIDEO: PIKENROLAS: D.Adomaičio perėjimas į „Neptūną“, klaustukai dėl J.Zdovco ir Šaro galimybės NBA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas