Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 06

D.Adomaitis – apie prancūzų pasididžiavimą, M.Kuzminsko minutes ir australų pamoką

Dainius Adomaitis kvatojo, Lietuvos rinktinės treniruotės pabaigoje išgirdęs entuziastingą nepažįstamąjį, kuris pradėjo aktyviai komentuoti Edgaro Ulanovo ir Mariaus Grigonio mikrodvikovą. „Ule, kas čia toks?“ – gūžčiojo pečiais treneris. Nežinia kaip ir iš kur nacionalinės komandos treniruotėje atsidūręs užsienietis pralinksmino nacionalinės komandos vyrus. E.Ulanovo ir M.Grigonio draugiška dvikova atsidūrė visų dėmesio centre – ir rinktinės narių, ir Arvydo Sabonio, ir žurnalistų, ir to patrakusio vyruko. D.Adomaitis turėjo džiaugtis, pamatęs padidėjusį sportinį entuziazmą ir pakilusią vyrukų nuotaiką po australų skaudulio.
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Naktis po skaudaus pralaimėjimo Australijai buvo ilga. D.Adomaičiui ir Lietuvos rinktinės vyrams buvo sunku užmigti – jie vis peržaidė tuos lemiamus momentus, kuriuose pritrūko šiek tiek sėkmės ir tikslumo.

Pralaimėjimas H grupės varžybų finiše sukomplikavo mūsiškių šansus skintis kelią į pasaulio čempionato ketvirtfinalį. Tas paleistas taškas pastatė lietuvius į išgyvenimo mačą – pergalė prieš prancūzus būtina, antraip iš Nankino rinktinė krausis lagaminus namo, nebe į Šanchajų ar Donguaną.

Ankstų penktadienio rytą Lietuvos rinktinės delegacija su krūva lagaminų pasileido į kelionę Šenzenas – Nankinas. Pakeliui lietuviai oro uoste sutiko ir būsimus varžovus prancūzus, ir skriaudikus australus, ir tuos pačius kanadiečius, kurie pratęs savo pasirodymą paguodos rungtynėmis dėl 17-32 vietų Šanchajuje.

„Vyrai šaunuoliai. Kelionė kaip kelionė – užtruko be jokių vėlavimų. Svarbiausia, kad atvykus į Nankiną pailsėjome ir turėjome gerą treniruotę – visi atrodė gyvi, susikaupę. Viskas tvarkoj“, – 24sek sakė D.Adomaitis.

Trenerio kolega iš Serbijos rinktinės Aleksandras Džordževičius pliekė FIBA, kad komandos nusipelnė daugiau poilsio po intensyvaus grupės varžybų ritmo ir kelionės į kitą čempionato miestą, bet mūsiškių strategas nematė tame bėdos.

Didžiausias jo rūpestis – ne FIBA reikalai, o Prancūzijos rinktinė, kuri šeštadienį pasiruošusi dar sykį įskaudinti Lietuvos krepšinio aistruolių širdis. Jos atsimena tuos dūrius 2013-ųjų Europos čempionato finale ar 2014-ųjų bronziniame pasaulio čempionato mūšyje.

VIDEO: D.Adomaitis apie atrėjančią dvikovą su Prancūzijos rinktine

– Kokia šiemet yra Prancūzijos rinktinė?

– Dar viena komanda, kuri labai gerai žaidžia kartu. Tas pats treneris, ta pati žaidėjai, ta pati sistema. Joje daug automatikos, kuri baudžia, jeigu neišlaikai koncentracijos. Su tuo turėjome bėdų žaisdami su australais. Buvo netipinių situacijų, su kuriomis nebuvome susidūrę – nepasikeitimai, nesusikalbėjimas. Prancūzai irgi turi tuos fokusus, skaito žaidimą labai gerai. Pagrindinis mūsų iššūkis bus neduoti jiems nieko lengvo.

Prancūzija labai gerai žaidžia tas pirmas 6-8 atakos sekundes. Bėgdami į greitą puolimą žaidėjai medžioja tolimus metimus. Koncentracija.

– Grupės varžybose tik vokiečiai sukėlė prancūzams daugiau problemų. Ką galime pasiimti iš to pavyzdžio?

– Agresiją. Vokiečiai tose rungtynėse buvo paleidę juos 20 taškų, bet sugrįžo. Viskas sprendėsi tik paskutinę minutę. Geras agresyvumas abejose pusėse.

Tai solidi komanda su įžaidėjais, kurie bando išmušti iš derinių ir vietų, kur norime ateiti su kamuoliu. Ypač agresyvus Albicy.

VIDEO: A.Toupane'as apie artėjančias rungtynes prieš Lietuvos rinktinę

– Kaip pasikeitė prancūzai po Thomaso Heurtelio traumos?

– Neteko matyti daug jų rungtynių su Heurteliu. Faktas, kad jie turės vienu kūrėju mažiau, bet jie turi De Colo, Fournier, kurie savo pozicijose yra išreikšti lyderiai. Jie ir patys pelno daug taškų, ir kitiems kuria.

– Kalbant apie Lietuvos rinktinę, daugelis nustebo rungtynėse su Australija Mindaugą Kuzminską išvydę aikštėje tik antrojo kėlinio pabaigoje. Kokios jo užduotys šioje nacionalinėje komandoje?

– Kiekvienos rungtynės yra nauja istorija. Mes dėliojame kažkokias mintis, ateiname su savo mintimis. Susirenkame visi treneriai, priimame sprendimus, suplanuojame rungtynių planą ir jo laikomės.

Po pertraukos norėjome turėti vieną žmogų, kuris bus agresyvus. Tikėjomės, kad kai pavyks nuvarginti australus, su Kuzminsku galėsime juos atakuoti.

Kiekvienas turi savo vaidmenį, priklausomai nuo priešininkų. Australų priekinė linija yra fiziškai stipri, todėl matėme, kad ketvirtoje pozicijoje galime žaisti su Jankūnu. Priėjome prie gerų situacijų, tiesiog Paulius nepataikė metimų.

VIDEO: V.Collet komentaras prieš rungtynes su Lietuvos rinktine

– Kokios priekinės linijos tikitės prancūzų rikiuotėje – aukštos ar žemesnės, bet mobilesnės?

– Ypač dabar, kai nežaidžia Labeyrie, kuris neaišku, ar rungtyniaus, matėme žaidimą ir dviem dideliais. Faktas, kad ir su mumis jie turbūt žais dviem aukštais centrais. Yra ir M'Baye, kuris yra aikštę plečiantis aukštaūgis. Ruošiamės abiem variantams. Faktas, kad prancūzų gretose yra gynybos panašumų su Australija ten, kaip jie dengia du prieš du. Jie prisiima rizikas ir bandysime juos per ten bausti.

VIDEO: R.Gobertas apie artėjančias rungtynes prieš Lietuvos rinktinę

– Prancūzijos rinktinė didžiuojasi savo gynyba. Kuo ji ypatinga?

– Labai aukštas jų bendras komandos intelektas. Daug jų žaidžia nuo jaunimo komandų, kartu užaugo ir vienas kitą labai supranta. Jeigu vienas daro vieną žingsnį, iškart seka kito žaidėjo žingsnis. Labai gera komandinė gynyba, kurią turėsime įveikti teisingais sprendimais ir judesiais be kamuolio ir su kamuoliu, kur norime ateiti.

– Kaip gali suveikti faktorius, kad Lietuvos rinktinei tai yra išgyvenimo rungtynės?

– Koncentracija treniruotėje buvo tikrai gera. Jokių problemų. Vyrai viską padarė, ką reikia, susikaupę.

Manau, esame tikrai pasiruošę, geros formos. Su australais buvo geros rungtynės, tik keli momentai pakišo koją pergalei pasiekti. Reikia jų nekartoti, nes jie gali kartotis ir su prancūzais.

VIDEO: N.Batumas apie artėjančias rungtynes prieš Lietuvos rinktinę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito