Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

D.Songaila – apie A.Marčiulionio potencialą ir Europos talentų nuotėkį į JAV

Kaziui Maksvyčiui už kvietimą prisijungti prie Lietuvos vyrų rinktinės trenerių štabo dėkojęs Darius Songaila dalijosi mintimis apie Augusto Marčiulionio proveržio sezoną bei Senąjį žemyną paliekančius talentingiausius jaunus žaidėjus.

Nuo 2018-ųjų metų „San Antonio Spurs“ klube dirbantis Darius Songaila šią vasarą darbuosis ne tik rezervinėje rinktinėje, bet prisijungs ir prie dėl bilieto į olimpines žaidynes kovosiančios nacionalinės komandos trenerių štabo.

„Noriu padėkoti Kaziui už kvietimą prisijungti prie pagrindinės rinktinės trenerių kolektyvo, – spaudos konferencijoje Kaune penktadienio popietę sakė 46-erių metų D.Songaila. – Kaip treneris sakė, tęstinumas yra svarbu. Manau, kad rezervinės rinktinės projektas pernai buvo labai geras, tad tai tęsiasi toliau. Tikrai bus malonu padirbėti su komanda, kurią jau esame suformavę. Sezono metu teko kalbėtis su keliais žaidėjais – Augustu Marčiulioniu, Ryčiu Petraičiu, dar buvau nuvažiavęs į Čikagą ir pakalbėjau su Matu Buzeliu. Šis projektas buvo vykęs, tad jį tęsiame toliau. Malonu prisijungti ir prie pagrindinės rinktinės. Judame toliau.“

Aštuoniuose čempionatuose su pagrindine rinktine per karjerą žaidęs D.Songaila nedvejojo prisijungti prie K.Maksvyčio asistentų.

„Iki vakarienės pabaigos, – paklaustas, kiek ilgai svarstė šį kvietimą, sakė D.Songaila. – Sezono metu Kazys buvo atvažiavęs į Ameriką, aplankė keletą žaidėjų, buvome susitikę ir mes. Pasiūlymas buvo malonus, tad svarstyti nieko nereikėjo. Aš daug metų atidaviau rinktinei kaip žaidėjas, tad malonu vėl prie jos prisijungti, tik šįkart jau trenerio pareigose.“

Specialistas sulaukė klausimo apie proveržio sezoną NCAA sužaidusį 22-ejų metų 193 cm ūgio „Saint Mary's Gaels“ atakų organizatorių Augustą Marčiulionį.

„Augusto sezonas – labai geras, – sakė D.Songaila. – Jis gavo MVP. Tikrai solidus įžaidėjas. Labai malonu, kad jis išliko šioje mokykloje ir eina toliau, rodo tobulėjimą. Pradžioje mes nežinojome, ką mes turime ir kas gali iš šio žaidėjo išsivystyti, bet dabar yra akivaizdūs rezultatai. Tai – žaidėjas, kuris gali pakovoti ir dėl vietos išplėstiniame pagrindinės rinktinės sąraše.“

Scanpix/Getty Images via AFP nuotr./Augustas Marčiulionis iškovojo MVP apdovanojimą
Scanpix/Getty Images via AFP nuotr./Augustas Marčiulionis iškovojo MVP apdovanojimą

Įdomiausias ir perspektyviausias šalies talentas 19-metis Matas Buzelis gali nusėsti ir D.Songailos atstovaujamame Teksaso valstijos klube.

Aukštaūgiui prognozuojamas šaukimas pirmajame NBA naujokų biržos dešimtuke, tuo metu „Spurs“ organizacijai priklauso ketvirtasis pasirinkimas.

„Žinoma, Matas yra talentas, kuris dar labiau pasirodys ateityje Lietuvos rinktinėje. Visi žinome NBA naujokų biržos šaukimo situaciją. Jis tikrai yra tas talentas, kuris ateityje žais rinktinėje. Mums reikia jį pasiimti, prižiūrėti, o tuomet žiūrėsime, kas bus ateityje, – sakė D.Songaila. – Šių metų biržoje konkrečių šaukimų nėra, kaip kad buvo pernai. Labai daug skirtingų situacijų, visos komandos atlieka šaukimus pagal tai, ko jiems reikia ir trūksta, o ne pagal tai, kas biržoje tuo metu yra geriausias žaidėjas. Labai įdomi birža. Manau, kad iki paskutinės akimirkas niekas nežinos, ką komandos pasirinks.“

Organizatorių nuotr./Matas Buzelis
Organizatorių nuotr./Matas Buzelis

D.Songaila pasidalijo nuomone ir apie beprotiškus pinigus JAV studentų krepšinyje (NCAA), kurie baigia ištraukti visus talentingiausius žaidėjus iš Europos.

„Šis procesas dar tik prasidėjo, – sakė Greggo Popovichiaus asistentas „Spurs“ komandoje. – Jeigu matėte, prieš savaitę ESPN paskelbė naują sandorį tarp NCAA ir koledžų, pagal kurį universitetai sezonui turės 20 milijonų dolerių biudžetą, skirtą žaidėjams. Tai sustiprins koledžų krepšinį. Žaidėjai liks universitetuose, neateis tik metams ir nebandys po to eiti kažkur užsidirbti pinigų. Nuo šiol žaidėjai ilgiau išbus koledžuose.

Mano laikais universitetuose žaidėjai išbūdavo 3-4 metus, sustiprėdavo fiziškai, pradėdavo gerai „gaudytis" krepšinyje, o tuomet eidavo į profesionalų krepšinį. Europos krepšiniui tai kažkiek kenkia, bet visi klubai turi savo akademijas – „Žalgiris“, „Barcelona“ ar „Real“. Tokie pinigai žaidėjams yra svarus dalykas, NCAA sustiprės, o Europos krepšinio lygis nekris. Nematau, kad jis dabar kristų.“

VIDEO: PIKENROLAS: Grigo triumfas Eurolygoje, širdgėla dėl K.Evanso ir aistros Vilniaus derbyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius