Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 07

Dainius Adomaitis prieš Šarūną Jasikevičių: įdomiausi trenerių dvikovos brėžiniai

Krepšinio žiūrovai dar nespėjo apšilti stebėdami sezono pradžią Lietuvoje, kai jau sekmadienio vakarą pirmą kartą į ringą stos du šalies krepšinio sunkiasvoriai - Vilniaus „Rytas“ ir Kauno „Žalgiris“. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek pristato, kaip pirmąjį susirėmimą pasitinka principiniai varžovai ir kurios komandos žaidimas šiuo metu palieka geresnį įspūdį.
Šarūnas Jasikevičius ir Dainius Adomaitis
Šarūnas Jasikevičius ir Dainius Adomaitis / 15min nuotr.

Vilniaus „Rytas“

Natūralu, kad pasikeitus komandos treneriui bei pusei žaidėjų, vilniečių žaidimo braižas kardinaliai pasikeitė. Didžiausiu prioritetu bei žaidimo pamatu tapo gynyba – per pirmąsias ketverias šio sezono rungtynes vilniečiai vidutiniškai praleidžia tik po 66 taškus.

Akivaizdžiai matomas didesnis intensyvumas bei agresyvumas, ypač ginantis nuo varžovų 2 prieš 2. Taip pat sėkmingai veikia pagalba iš silpnosios pusės bei rotacija, kuomet kamuolys greitai perduodamas į kitą aikštelės pusę.

Praėjusiame sezone „Rytas“ dėl šių detalių neįgyvendinimo leisdavo varžovams pelnyti daug lengvų taškų, kurie rungtynių pabaigoje dažnai ir tapdavo tuo skirtumu tarp pergalės ir pralaimėjimo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

Gera gynyba ir atkovotas kamuolys suteikia šansą greitai atakai. Čia kaip žuvis vandenyje jaučiasi Dominique'as Suttonas, kuris pats gali nusivaryti kamuolį per visą aikštelę bei efektingai užbaigti ataką – to pavyzdžius buvo galima matyti ir LKL, ir Europos taurės starte.

Pridėkime Arną Butkevičių, kuris irgi nevengia bėgti į greitą puolimą bei Eimantą Bendžių, kurį „Žalgirio“ gynėjai turės susirasti iškart po nepataikyto metimo ir nepalikti laisvo greitoje atakoje ties tritaškio linija – gauname ginklus, kuriais vilniečiai tikrai bandys pasinaudoti.

Nepavykus greitai atakai, atakos tęsinys dažniausiai lengvai nuspėjamas – 2 prieš 2. Tačiau jo atlikimui „Rytas“ turi įvairiausių variacijų, kurios gerai veikė ir dažnai versdavo gynyboje klysti Malagos „Unicajos“ krepšininkus.

VIDEO: „Ginčas“ su Broliu: „Rytas“ ar „Žalgiris“?

Kauno „Žalgiris“

Kauniečiai laimėjo visas ketverias LKL rungtynes, tačiau jų įveikti varžovai – antrosios LKL lentelės dalies komandos, o jų pačių žaidimas kol kas palieka dviprasmišką įspūdį.

Kita vertus, pernelyg stebėtis tuo nereikėtų. „Žalgiryje“ pasikeitė beveik visa gynėjų linija, o šios grandies žaidėjai Šarūno Jasikevičiaus sistemose yra labai svarbūs – prireiks laiko, kol žaidimas susistyguos.

Pagrindinė „Žalgirio“ jėga – dominavimas po krepšiu. Brandonas Daviesas kol kas puolime išdarinėja, ką tik nori: įveikia varžovus fizine jėga, puikiu kojų darbu arba greičiu. Tą padaryti padeda ir keletas jam skirtų derini. Jų dėka jam dažnai pavyksta gauti kamuolį labai arti krepšio, o tai virsta dviems taškais arba baudų metimais. Per 17 minučių jis renka po 17 naudingumo balų.

Kita Kauno komandos stiprybė – agresyvi gynyba. Turėdami lygiaverčius žaidėjus bei ilgą suolelį, jie gali sau leisti aktyviai spausti oponentų gynėjus per visą aikštelę, varginti juos bei priversti varžovus žaisti chaotiškai. Gindamiesi nuo priešininkų 2 prieš 2, žalgiriečiai taip pat taiko agresyvią gynybą, priverčiančią pirmiausiai atsitraukti keletą žingsnių link aikštelės vidurio, o ne galvoti apie atakos tęsinį.

Susidaro įspūdis, kad „Žalgiriui“ dar dažnai pritrūksta tinkamo nusiteikimo bei energijos žaidžiant su tokiomis komandos, kaip Prienų „Skycop“, Utenos „Juventus“ ar Kėdainių „Nevėžiu“. Žaidėjus neigiamai veikia žinojimas, kad užteks gerai sužaisti kėlinį ar du, ir pergalė bus iškovota.

Kartais tai atsispindi patingėjimuose gynybinėse rotacijose ar tiesiog sugrįžtant į gynybą po netaiklaus metimo. Tačiau viskas pasikeičia Eurolygoje bei dvikovose su „Rytu“, todėl galime tikėtis visiškai kitokio kauniečių žaidimo.

Dalykai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį:

„Ryto“ gynyba prieš Brandoną Daviesą

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

Malagos „Unicaja“ aukštaūgiai vilniečiams sukėlė itin daug problemų. Galima spėti, kad Dainius Adomaitis bandys dvigubinti Brandoną Davisą ir rizikuoti paliekant kažką laisvą ties tritaškio linija. Ypač kol kai kurie „Žalgirio“ žaidėjai turi nemažų problemų metant iš toli: Mariaus Grigonio (2/12) ir Aarono White'o (1/6) pataikymo procentai tesiekia 16, o Thomasas Walkupas iš viso nėra įmetęs tritaškio (0/6).

Komandų rotacija

Iškritus Chrisui Krameriui, „Ryto“ rotacija iš trumpos tapo labai trumpa ir kauniečiai neabejotinai bandys tuo pasinaudoti. Spaudimas nuo galinės linijos, agresyvi 2 prieš 2 gynyba, neleidimas lengvai priimti kamuolio. „Unicaja“ pavyko perimti 4-5 kamuolius suintensyvinus gynybą. Tai bus vienas didžiausių „Žalgirio“ pranašumų, galintis nulemti rungtynių laimėtoją antroje rungtynių pusėje.

VIDEO: „Ginčas“ ir netikėta reakcija: ką Broliai su V.Šeškumi nuveiks LKL?

Vilniečių žaidimas 2 prieš 2

Įvairiapusiškas bei daug įvairių priėjimų prie šios derinio fazės turintis elementas „Ryto“ žaidime yra svarbiausias. Martynas Echodas ir Evaldas Kairys gali greitai leistis po krepšiu, o Eimantas Bendžius pasilikti ties tritaškiu. Susikalbėjimas bei savalaikė pagalba bus esminė „Žalgirio“ gynybos detalė. Taip pat įdomu, kaip smarkiai žalgiriečiai rizikuos atsitraukdami padėti nuo Dominique'o Suttono, kuris nėra solidus metikas.

VIDEO: „Ginčas“ ir Brolio pastaba: kas kaltas D.Motiejūno ir D.Adomaičio konflikte?

„Rytas“ atrodo geriau, bet...

Kol kas „Ryto“ žaidimas palieka geresnį įspūdį nei „Žalgirio“. Be abejo, kauniečiai visada linkę pasitempti ir pakelti savo žaidimą į kitą lygį prieš geresnius oponentus. Pridėjus vilniečių fizinės jėgos trūkumą po krepšiu bei didesnį lygiaverčių žaidėjų pasirinkimą „Žalgiryje“, galime vadinti kauniečius mačo favoritais.

Tačiau mačas vyks Vilniuje, o ten gali nutikti visko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai