Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 08

Darbymetis „Žalgirio“ biure: kas liks Kaune, o su kuo teks atsisveikinti?

Vienuoliktąjį iš eilės Lietuvos krepšinio lygos titulą iškovojęs Kauno „Žalgiris“ neria į nežinomybę. Solidus sezonas stipriai pakėlė ne vieno žalgiriečio akcijas bei prie jų pritraukė didžiųjų Eurolygos klubų dėmesį, su kuriais finansinį diržą susiveržusiems Lietuvos čempionams konkuruoti bus pernelyg sudėtinga. Kitą sezoną „Žalgiris“ gali būti sunkiai atpažįstamas – 15min pristato kiekvieno krepšininko situaciją.

Pirmasis austro Martino Schillerio sezonas Lietuvoje nusipelnė aukšto įvertinimo.

Kauno „Žalgiris“ apgynė savo vardą vietiniame fronte – iškovojo LKL bei Karaliaus Mindaugo taurės titulus, o Eurolygoje buvo konkurencingi ir finišavo arti atkrintamųjų ribos – 17 pergalių ir 17 pralaimėjimų.

Laisvą ir simpatišką puolamojo žanro krepšinį demonstravęs „Žalgiris“ užbaigė 2020–2021 metų sezoną aukšta nata, o dabar atėjo metas pokyčiams.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Kauno „Žalgirio“ krepšininkų džiaugsmas iškovojus LKL taurę
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Kauno „Žalgirio“ krepšininkų džiaugsmas iškovojus LKL taurę

Thomasas Walkupas (28 metai, 193 cm)

Įspūdinga trejų metų amerikiečio transformacija. Į Kauną jis atvyko kaip antros–trečios pozicijų gynybinio plano žaidėjas, pradžioje sunkiai atradęs save Šarūno Jasikevičiaus schemose, bet su laiku evoliucionavo kaip vienas geriausių Senojo žemyno atakų organizatorių.

Vietinių pagarbą užsitarnavęs Thomasas, kaip teigė Šaras, yra bene geriausiai besiginantis įžaidėjas Europoje, o didelę įtaką „Žalgirio“ žaidimui jis daro ir organizuodamas žaidimą.

„Žalgiris“, ant stalo padėjęs 650 tūkst. dolerių metinį atlygį, norėtų išlaikyti Th.Walkupą, tačiau varžytuvėse dėl įžaidėjo parašo dalyvauja dar bent keli Eurolygos klubai. Paskutiniu metu į lenktynes prisijungė ir Eurolygos čempionė Stambulo „Anadolu Efes“.

Thomasas ne kartą viešai paminėjo, jog Kaune jaučiasi lyg namuose. Bet „Žalgiris“ finansiškai negali varžytis su didžiaisiais Europos klubais.

Galutinio atsakymo trejus metus žaidęs krepšininkas „Žalgiriui“ dar nedavė.

Kaip rašė 15min, Kauno komanda bandė vilioti Krasnodaro „Lokomotiv“ gynėją Nigelą Williamsą-Gossą, tačiau šiam krepšininkui turtus siūlo ir galingi Senojo žemyno klubai.

Lukas Lekavičius (27 metai, 180 cm)

Banguotas „Žalgirio“ vijurko sezonas, bet Lietuvos čempionai jį privalo išlaikyti komandoje, kadangi šią vasarą patirs nemenką vietinių žaidėjų nutekėjimą.

Kitą sezoną Lukas būtų veikiausiai geriausias lietuvis krepšininkas „Žalgiryje“, tačiau finansinio kompromiso, pasak 15min šaltinių, abi pusės dar nesuranda.

Kaip skelbia 15min šaltiniai, L.Lekavičius sulaukė trejų metų pasiūlymo, kurio metinis uždarbis – gerokai mažesnis už dabartinį, siekiantį 350 tūkst. eurų.

Rokas Jokubaitis (20 metų, 193 cm)

Talentingiausiu Lietuvos krepšininku laikomas įžaidėjas po trejų metų palieka Kauną ir svajonių vaikysis Barselonoje vėl sujungdamas pečius su Šarūnu Jasikevičiumi.

Kaip 15min rašė sekmadienio vakarą, žodinis susitarimas tarp abiejų pusių jau yra pasiektas, o teisiniai formalumai ir parašai sudėti bus artimiausiu metu.

„Barcelona“ norėtų, jog R.Jokubaitis dar prieš olimpinę atranką atliktų medicininę patikrą ir oficialiai taptų Katalonijos klubo krepšininku.

Vieną iš išvykusių gynėjų vietą gali užimti ilgametis rinktinės kapitonas Mantas Kalnietis. 34-erių veteranas sužaidė nuostabų sezoną, tapo VTB Jungtinės lygos MVP, o prieš mėnesį, kaip rašė 15min, jis buvo akis į akį susitikęs su „Žalgirio“ vairininku Martinu Schilleriu.

„Žalgirio“ kandidatų sąraše šmėžuoja ir Leo Westermanno sugrįžimo variantas.

Ž.Vingelio nuotr./Mantas Kalnietis
Ž.Vingelio nuotr./Mantas Kalnietis

Marius Grigonis (27 metai, 198 cm)

Dar vienas „Žalgirio“ krepšininkas, kuris pirmadienį sužaidė paskutinį mačą Kauno ekipoje.

Daug žadantį 2019–2020 metų M.Grigonio sezoną dar lapkričio mėnesį sustabdė trauma, o visu gražumu jis atsiskleidė šįmet, tapęs pagrindiniu „Žalgirio“ veidu bei lyderiu.

Kaip prieš du mėnesius rašė 15min, vienu geriausių atakuojančių gynėjų Europoje tapęs lietuvis yra pasiekęs žodinį susitarimą su Maskvos CSKA.

Kaip praneša 15min šaltiniai, „Žalgiris“ už šį krepšininką sulauks solidžios išpirkos.

Užkulisiuose aidi gandai, jog M.Schillerio akiratyje yra ir Maskvos CSKA gynėjas Darrunas Hilliardas. 15min šaltinių teigimu, amerikietis ieškos Eurolygos komandos, kurioje gautų daug žaidybinio laiko ir ryškų vaidmenį.

Euroleague.net nuotr./Darrunas Hilliardas
Euroleague.net nuotr./Darrunas Hilliardas

Steve'as Vasturia (26 metai, 199 cm)

Praėjusią vasarą Šarūno Jasikevičiaus pakviestas amerikietis su „Žalgiriu“ sudarė trejų metų sutartį pagal formulę „2+1“, tačiau abi pusės siekia skyrybų.

Debiutinis Steve'o Vasturios sezonas Eurolygoje visiškai sudegė – pagal vidutinį efektyvumą jis aplenkė tik Karolį Lukošiūną (vid. 1 naud. bal.).

Simboliška, bet būtent po S.Vasturios traumos „Žalgiris“ sezono viduryje šoko į pergalingą kelią.

15min šaltiniai dar prieš mėnesį trimitavo, jog S.Vasturios vietą Kaune užims arba iš nuomos Las Palmo „Gran Canaria Herbalife“ sugrįžęs Tomas Dimša, arba Panevėžio „Lietkabelyje“ atsiskleidęs bei labiausiai patobulėjusiu LKL žaidėju išrinktas Margiris Normantas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Margiris Normantas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Margiris Normantas

Karolis Lukošiūnas (23 metai, 195 cm)

Artūro Milaknio įpėdiniu vadinamo Karolio Lukošiūno kontraktas yra mažiausias tarp visų žalgiriečių, tačiau, pasak 15min šaltinių, snaiperis kitą sezoną veikiausiai žais kitoje ekipoje.

Patricio Garino (28 metai, 201 cm)

Turėjo užimti startinio lengvojo krašto puolėjo poziciją, bet argentinietis neatsikrato traumų šešėlio. Nors sezono metu jis sutiko susimažinti atlyginimą, bet „Žalgiriui“ stotis ant to paties grėblio antrąjį sezoną iš eilės būtų per daug rizikinga.

Kaip praėjusią savaitę pranešė 15min, Kauno klubas pasiekė susitarimą su Berlyno ALBA kapitonu Nielsu Giffey (29 metai, 201 cm). Panašu, kad sudėtyje jis užims „stiklinio“ P.Garino vietą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nielsas Giffey
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nielsas Giffey

Artūras Milaknis (34 metai, 195 cm)

Vienas geriausių visų laikų Eurolygos snaiperių užbaigė vienuoliktąjį sezoną stipriausiame Senojo žemyno turnyre.

A.Milaknis praėjusią vasarą sudarė dvejų metų sutartį, tad vilkint žaliai baltus marškinėlius jį matysime ir kitą sezoną.

Nigelas Hayesas (26 metai, 203 cm)

Šiam amerikiečiui trūko stabilumo – pasitaikė ir puikių, ir silpnų rungtynių, bet kai jis buvo geriausios savo sportinės formos, Nigelas rikiavosi tarp geriausių Eurolygos trečiųjų numerių.

Būtent šio krepšininko perstūmimas į lengvojo krašto puolėjo poziciją, kai traumą patyrė Steve'as Vasturia, apvertė „Žalgirio“ sezoną.

Sezono metu N.Hayesas buvo sulaukęs pasiūlymo pratęsti sutartį, tačiau atsisakė tai padaryti, tikėdamasis užsikabinti už NBA svajonės.

Paulius Jankūnas (37 metai, 205 cm)

„Žalgirio“ simbolis neseniai užbaigė 18-ąjį asmeninį sezoną Eurolygoje, iš kurių 17 – atstovaujant Kauno klubui.

Traumas išsilaižęs P.Jankūnas solidžiu žaidimu ne tik užtildė skeptikus, bet ir įtikino patį save toliau tęsti karjerą. Apmaudu galėtų būti nebent filmo apie „Žalgirio“ legendinį krepšininką kūrėjui, kurio operatorių komanda visą sezoną sekė kiekvieną veterano žingsnį.

Kaip spaudos konferencijoje po paskutinių Eurolygos reguliaraus sezono rungtynių teigė P.Jankūnas, kitas sezonas jam bus paskutinis.

Augustine'as Rubitas (31 metai, 203 cm)

Ne vienerius metus „Žalgirio“ sektas puolėjas sužaidė puikų sezoną, bet jo karjera Kaune baigėsi.

Kaip skelbia 15min šaltiniai, A.Rubito kontraktas šįmet siekė 450 tūkst. eurų, o antrojo sezono „pliusas“ žymi net 525–550 tūkst. eurų atlygį.

„Žalgiris“ veršis finansinį diržą, tad tokia našta būtų per sunki.

Panašu, kad Tenerifės „Lenovo“ aukštaūgis Tyleris Cavanaugh (27 metai, 206 cm), apie kurį 15min rašė praėjusį mėnesį, atvyksta būtent į A.Rubito vietą.

FIBA nuotr./Tyleris Cavanaugh
FIBA nuotr./Tyleris Cavanaugh

Joffrey Lauvergne'as (29 metai, 211 cm)

Šis vidurio puolėjas pagal efektyvumą (vid. 12 naud. bal.) buvo antras „Žalgirio“ žaidėjas Eurolygoje, nusileidęs tik M.Grigoniui.

Prancūzas turi aiškius pliusus bei minusus, bet jis Kaune jaučiasi komfortiškai, o „Žalgiris“ sutartį su pagrindiniu centru pratęsė dar sezono viduryje.

Joffrey Lauvergne'ą ir kitą sezoną matysime Kaune.

Martinas Gebenas (26 metai, 208 cm) ir Marekas Blaževičius (19 metų, 209 cm)

Abu žaidėjai užėmė ribotus vaidmenis, abu žaidėjai trokšta žaisti daugiau.

Kaip praneša 15min šaltiniai, įmanomas variantas, jog ne vieno, o abiejų šių centrų kito sezono komandoje neliks.

15min šaltiniai informuoja – Marekas gali nutūpti Vokietijos, Martinas – Ispanijos lygoje.

Tiesa, „Žalgiriui“ trūksta lietuvių, tad Paulius Motiejūnas gali bandyti išlaikyti M.Gebeną.

Bet M.Blaževčius tikrai norėtų gauti žaidybinio laiko, kurio sulaukti Kaune prie M.Schillerio atrodo sunkiai įmanoma užduotis.

VIDEO: „urBONUSas“: be 5 minučių „Žalgirio“ naujokas ir Šaro emocijų sprogimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas