Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 19

Didžiausią šuolį atlikę lietuviai: nuo proveržio LKL iki užgimusios žvaigždės NBA

Vieni Lietuvos krepšininkai anksčiau laiko COVID-19 pandemijos sustabdytame sezone išlaikė buvusią žaidimo kreivę, kiti krito žemyn, o treti atliko didžiulį žingsnį į priekį. 15min pristato penkis Lietuvos krepšininkus, iššovusius ir sužaidusius proveržio sezoną.
Proveržio sezoną sužaidę krepšininkai
Proveržio sezoną sužaidę krepšininkai / D.Gvildžio montažas / Scanpix, 15min nuotr.

Tai buvo geras sezonas Lietuvos klubiniam krepšiniui. Kauno „Žalgiris“ vėl suteikė daug smagių emocijų ir balansavo ties Eurolygos atkrintamųjų riba, Vilniaus „Rytas“ per plauką buvo nuo Europos taurės ketvirtfinalio, o Panevėžio „Lietkabeliui“ pavyko stebuklingai išlįsti į Čempionų lygos antrąjį etapą.

Geras sezonas buvo ne tik ekipoms, bet ir žaidėjams. Lietuvos krepšinio lygoje, Eurolygoje ir NBA užgimė naujos žvaigždutės, traukiančios sirgalių ir didžiųjų klubų dėmesį.

15min sporto skyriaus žurnalistai (Kęstas Rimkus, Donatas Urbonas, Marius Bagdonas, Marius Milašius, Mantas Krasnickas ir Rokas Pakėnas) balsavimo būdu išrinko penkis didžiausią šuolį pastarąjį sezoną atlikusius Lietuvos krepšininkus.

Dėmesio šiame balsavime sulaukė Utenos „Juventus“ lyderiu tapęs Gytis Radzevičius, dar prieš dvejus metus rungtyniavęs NKL pirmenybėse, bei karjeros sezoną Permės „Parma“ komandoje fiksavęs 29-erių gynėjas Adas Juškevičius.

Vis dėlto šiems krepšininkams šiek tiek pritrūko norint prisibelsti į pirmąjį penketą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Gustys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Gustys

5. Rokas Gustys

Nuo antrosios Ispanijos lygos iki vieno naudingiausių LKL žaidėjų. 25-erių „Šiaulių“ vidurio puolėją R.Gustį drąsiai galime vadinti didžiausiu šio sezono atradimu.

Galingo sudėjimo 206 cm ūgio bei 110 kg svorio krepšininkas debiutiniame sezone LKL žaidė po 22 minutes ir fiksavo po 11,3 taško, 6,5 atkovoto kamuolio bei 13,4 naudingumo balo.

Gerą greičio ir jėgos kombinaciją turintis atletas ne kartą terorizavo Kauno „Žalgirio“ priekinę liniją.

Per penkerias žaistas rungtynes su Lietuvos čempionais R.Gustys pelnė po 18,2 taško, atkovojo po 9,4 kamuolio bei rinko net po 26,8 naudingumo balo.

„Su tokia gynyba, kokią naudojome šiandien, labai sunku suprasti, kaip jis (R.Gustys, – aut. past.) gali daryti tokius skaičius prieš mūsų aukštus, – apie vieną iš daugelio R.Gusčio benefisų kalbėjo Kauno ekipos strategas Šarūnas Jasikevičius. – Bet šiuo metu galbūt jis yra kažkur geresnis už mūsų kai kuriuos žaidėjus, nes mus nubaudžia jau antras rungtynes iš eilės. Aš nežinau, kodėl mūsų žaidėjai negali padaryti to paties.“

„Šiaulių“ komandos atstovas dar prieš sprendimą nutraukti sezoną rungtynėse su Klaipėdos „Neptūnu“ puolime atkovojo 13 kamuolių ir pagerino visų laikų LKL rekordą.

R.Gusčio kontrakte yra įrašytas „pliusas“, bet sunku įsivaizduoti jį dar vieną sezoną žaidžiantį „Šiauliuose“. Laikas kilti aukštyn.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Dimša
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Dimša

4. Tomas Dimša

Panevėžio „Lietkabelis“ demonstravo puikius rezultatus, o prie to itin prisidėjo pasitikėjimu degęs ir karjeros sezoną fiksavęs Tomas Dimša.

Kaip ir R.Gustys, T.Dimša yra pasiruošęs žengti žingsnį į aukštesnį lygį. 15min žiniomis, šie krepšininkai domina Europos taurėje rungtyniaujantį Vilniaus „Rytą“.

LKL pirmenybėse 26-erių 195 cm ūgio gynėjas rinko po 14,1 taško (39,9 proc. trit.), 2,7 atkovoto kamuolio, 3,6 rezultatyvaus perdavimo bei 13,9 naudingumo balo.

Čempionų lygoje „Lietkabelio“ žaidėjas pelnė po 13,2 taško (44,4 proc. trit.), atkovojo po 1,8 kamuolio, atliko po 3,3 rezultatyvaus perdavimo bei fiksavo po 10,7 efektyvumo balo.

Panevėžio komanda iškovojo Karaliaus Mindaugo taurės bronzą, LKL čempionate tik paskutinę akimirką prarado antrąją poziciją, o Čempionų lygoje prasibrovė į atkrintamąsias varžybas.

T.Dimša pasižymi puikiai sudėtu kūnu ir atletiškumu, gera gynyba, o išaugęs pasitikėjimas savimi atsispindėjo šovusiu į viršų pataikymu iš toli, lyderio bruožais imantis iniciatyvos pačiam ar kuriant progas komandos draugams.

Tai buvo viena pastebimiausių figūrų LKL pirmenybėse.

„Scanpix“ nuotr./Rokas Giedraitis
„Scanpix“ nuotr./Rokas Giedraitis

3. Rokas Giedraitis

27-erių tauragiškis iškart ėmė triukšmauti Eurolygoje bei atkreipė į save galingųjų dėmesį.

R.Giedraitis debiutiniame sezone Eurolygoje rinko panašią statistiką, kaip prieš metus Europos taurėje, kai pateko ir į simbolinį sezono penketuką.

Berlyno ALBA komandai atstovaujantis 200 cm ūgio lietuvis stipriausiame Senojo žemyno turnyre pelnė po 13,8 taško (39,8 proc. trit.), atkovojo po 4 ir perėmė po 1,4 kamuolio, atliko po 1,4 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 14,7 naudingumo balo.

Pagal pelnomus taškus R.Giedraitis žengė 11-oje vietoje, pagal pataikytus tritaškius – 15-oje pozicijoje, o pagal naudingumą – 16-oje.

Nors Vokietijos taurės laimėtoja su 9 pergalėmis ir 19 pralaimėjimų sustabdytą sezoną pasitiko 16-oje vietoje, atletiškojo puolėjo žaidimas reikalauja pripažinimo.

R.Giedraitis žaidė tą patį krepšinį, kaip ir visada, bet išaugo ir paties krepšininko, ir trenerio Aito Garcia Reneseso pasitikėjimas lietuviu.

Uraganinį ir laisvą krepšinį demonstruojančioje ALBA ekipoje save atradęs R.Giedraitis geriausiai gali atskleisti pagrindinius savo ginklus – nuostabų judėjimą be kamuolio, auksinį ir varžovus į neviltį varantį metimą, žaidimą atviroje aikštelėje ir patruliavimą palei galinę liniją.

Šie lietuvio įgūdžiai yra labai aukšto lygio, galintys sugundyti surizikuoti ir kokį NBA klubą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Lukas Lekavičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Lukas Lekavičius

2. Lukas Lekavičius

178 cm ūgio reaktyviniam vijurkui prireikė laiko vėl save atrasti Šarūno Jasikevičiaus schemose „Žalgiryje“, tačiau kai L.Lekavičius užsikūrė, jis tapo sunkiai įmenama mįsle Eurolygoje.

Dar prieš metus Atėnų „Panathinaikos“ ekipoje žaidęs ir Nicko Calatheso šešėlyje buvęs lietuvis beveik per 11 minučių fiksavo po 4 taškus, 1,3 rezultatyvaus perdavimo bei 3,9 naudingumo balo.

Šiemet – 10,5 taško (39,2 proc.), 2,8 rezultatyvaus perdavimo bei 10,2 efektyvumo balo.

Tai geriausias L.Lekavičiaus karjeros sezonas. Nuo užribio Atėnų klube iki puolimo lyderio „Top 8“ „Žalgiryje“.

Būtent su šilališkio proveržiu iš pragariškos devynių pralaimėjimų duobės išlipo ir žaliai baltų orkestras.

Įspūdingu greičiu ir vikrumu, varžovų galvas susukančiu „du prieš du“ bei solidžiu pataikymu iš toli pasižymėjęs Šaro auklėtinis 23 taškus atseikėjo „Maccabi“ komandai, 21 tašką įkratė Madride prieš „Real“, „Crvena zvezda“ išsiėmė 17, o „Panathinaikos“ – 16 taškų.

Galingai tylusis krepšininkas žaidė ir Vilerbane, pelnęs 21 tašką ir pataikęs pergalingą metimą.

L.Lekavičius aikštelėje turi tašką, iš kurio varžovus Eurolygoje baudė labiausiai tarp visų turnyro krepšininkų.

L.Lekavičiaus sutartyje su „Žalgiriu“ yra pliusas, bet nenustebkite, jei Lietuvos rinktinės įžaidėjas vėl išplauks į platesnį vandenyną.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

1. Domantas Sabonis

Viena yra pakelti statistiką ar žaidimo lygį Lietuvos krepšinio lygoje ar Europiniuose turnyruose, kita – tapti dominuojančia jėga NBA.

Tokiu pasiekimu gali pasigirti Domantas Sabonis, po 15 metų pertraukos pravėręs Lietuvos krepšiniui duris į Visų žvaigždžių rungtynes.

Ketvirtąjį sezoną stipriausioje planetos lygoje rungtyniaujantis Sabas šį sezoną rinko po 18,5 taško, 12,4 atkovoto kamuolio bei 5 rezultatyvius perdavimus, o pernai – 14,1 taško, 9,5 atkovoto kamuolio ir 2,9 rezultatyvaus perdavimo.

Rekordinį Lietuvos krepšinio istorijoje kontraktą (4 metai ir 77 mln. dolerių, galintys išaugti iki 85 mln.) praėjusią vasarą sudaręs vidurio puolėjas pasinaudojo komandos vedlio Victoro Oladipo iškritimu dėl traumos, išaugusiu vaidmeniu ir minutėmis startiniame „Indiana Pacers“ penkete.

Sabas dar labiau užėmė komandos dispečerio pareigas, organizuodamas žaidimą jau pirmoje atakos fazėje. Dėl vikrių kojų ir mobilumo gynyboje lietuvis tapo etatiniu žaidėju sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje, momentais besislenkančiu į vidurio puolėjo vaidmenį.

Patrauklų akiai krepšinį demonstravusi „Indiana Pacers“ pritildė skeptikus ir sezono pauzę pasitiko būdama penktoje vietoje Rytų konferencijoje.

211 cm ūgio D.Saboniui gegužės 3-ąją sueis 24-eri, tad pagrindiniai karjeros pasiekimai ir žaidimo pikas – dar tik prieš akis.

Galbūt po metų jis save vėl atras didžiausią pažangą padariusių lietuvių sąraše?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas