Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 10

E.Kanteris Freedomas Vilniuje – apie meilę Lietuvai, kovas už laisvę ir baigtą NBA: „Esu nepageidaujamas“

„Tvirta nuomonė man svarbiau nei kita alga“, – atvykęs į Vilnių dar sykį pakartojo turkų kilmės krepšininkas Enesas Kanteris Freedomas, prieš metus prie savo pavardės prirašęs žodį „Laisvė“ (angl. Freedom), netekęs Turkijos ir tapęs JAV piliečiu.
Enesas Kanteris Freedomas
Enesas Kanteris Freedomas / Indrės M. ir Jolantos R./VIMS bei „Scanpix“ nuotr. koliažas

Tvirtas nuomonės laikymasis ir kalbėjimas aštriomis temomis jam kainavo milijonus NBA lygoje, Turkijoje jo viešai išsižadėjo tėvai, tačiau talentingo krepšininko karjerą į kovą su nuskriaustaisiais visame pasaulyje iškeitęs 30-metis nesigaili nė akimirkai.

„Man svarbu, kad galiu būti balsu tų, kurie to balso neturi. Kalbu apie visas diktatūras pasaulyje“, – išskirtiniame interviu 15min teigė E.Kanteris Freedomas.

Po daugiau nei dešimtmečio pertraukos Lietuvoje apsilankęs 208 cm aukštaūgis, 2011-aisiais su Turkijos rinktine žaidęs mūsų šalyje vykusiame Europos čempionate, užsuko į Vilniuje dvi dienas vykusį aukšto lygio Demokratijos ateities forumą.

„Aš visada labai norėjau aplankyti jūsų šalį dėl Lietuvos pozicijos prieš tokias diktatūras kaip Rusija ar Kinija. Ypač dėl to, kas dabar vyksta Taivane. Lietuva turbūt yra valstybė numeris vienas pasaulyje, kuri Taivanui padeda labiausiai. Norėjau pats atvykti ir pamatyti Lietuvą“, – teigė krepšininkas.

Per trumpą laiką jis sako dar labiau pamilęs mūsų šalį, apie kurią daug žinojo ir prieš atvykdamas – 2019-aisiais Alytaus „Dzūkijos“ komandoje pusę sezono rungtyniavo ir Eneso brolis Keremas Kanteris.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Keremas Kanteris
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Keremas Kanteris

„Myliu Lietuvą. Brolis man tikrai daug papasakojo. Koks skanus čia maistas, kokie mieli ir svetingi žmonės ir, žinoma, kad krepšinis čia yra lyg antra religija. Man tikrai viskas labai patiko“, – tęsė E.Kanteris Freedomas.

Lietuvoje jis spėjo sudalyvauti ne tik Demokratijos ateities forume, bet ir aplankyti „VIMS – International Meridian School“ mokyklą Vilniuje bei surengti jos moksleiviams krepšinio treniruotę bei karjeros ugdymo pamoką.

Indrės M. ir Jolantos R./VIMS nuotr./Enesas Kanteris Freedomas su VIMS mokiniais
Indrės M. ir Jolantos R./VIMS nuotr./Enesas Kanteris Freedomas su VIMS mokiniais

Šiemet E.Kanteris Freedomas buvo nominuotas net Nobelio taikos premijai. Jo kandidatūrą iškėlė vienas iš Norvegijos parlamentarų, o paramą krepšininkui laišku išreiškė 30 Nobelio premijos laureatų.

Taikos premijai E.Kanteris Freedomas nominuotas dėl kovos prieš žmogaus teisių pažeidimus Kinijoje. Krepšininkas ne sykį pasisakė prieš musulmoniškosios uigūrų tautos genocidą, ragino boikotuoti žiemos olimpines žaidynes Pekine, reiškė palaikymą Tibetui ir kritikavo Kinijos prezidentą Xi Jinpingą, pavadinęs jį „brutaliu diktatoriumi“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Eneso Kanterio Freedomo krepšinio bateliai, prašantys padėti musulmoniškajai uigūrų tautai Kinijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Eneso Kanterio Freedomo krepšinio bateliai, prašantys padėti musulmoniškajai uigūrų tautai Kinijoje

Nobelio taikos premija šiemet galiausiai atiteko Baltarusijos žmogaus teisių aktyvistui Alesiui Bialiackiui. Taip pat dviem organizacijoms – Rusijos žmogaus teisių gynimo organizacijai „Memorial“ ir Ukrainos „Pilietinių laisvių centrui“.

Po mainų iš „Houston Rockets“ klubo metų pradžioje atleistas vidurio puolėjas išskirtiniame interviu 15min papasakojo apie karjeros pabaigą NBA, stipriausios pasaulyje lygos nuolaidžiavimą Kinijai, apie Turkijos vaidmenį Europoje, turkų prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą pavadindamas Vladimiro Putino Trojos arkliu NATO organizacijoje, apie planus mūsų šalyje ir net šyptelėjo apie galimybę Lietuvoje tęsti krepšininko karjerą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas