Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 30

Ekstremalus „Lietuvos rytas“ – puikus Lietuvos rinktinės trenerio išbandymas

Kai Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkai eilute išbėgo į Vilniaus „Lietuvos ryto“ arenos vidurį, pustuštėje salėje nepasigirdo nė vieno švilptelėjimo. Jau tada buvo aišku, kad tai bus neeilinės rungtynės kovoje dėl medalių.
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Alfredo Pliadžio nuotr.

Kokie 25 žmonės paplojo į aikštę likus pusvalandžiui iki mačo pradžios išbėgusiems „Lietuvos ryto“ žaidėjams. Atmosfera tada priminė Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) rungtynes.

Viskas atrodė gan komiškai. Jaunieji Arnas Beručka ir Deividas Sirvydis dairėsi į fizinio rengimo trenerį Evaldą Kandratavičių, kuris gulinėdamas ant parketo švilptelėjimu keisdavo pratimą.

Tiems jauniems vaikinams tai buvo pirmas apšilimas prieš rungtynes išvien su „Lietuvos ryto“ vyrais.

Sirgaliai vangiai, bet rinkosi į „Lietuvos ryto“ areną. Dėl TV6 transliacijos numatytas nepatogus rungtynių laikas – 18 val. darbo dieną – yra tikras peilis vilniečiams bandant spėti į rungtynes per rajonines transporto spūstis.

Tačiau 1500 vilniečių nepagailėjo 7 eurų, nekantraudami pamatyti kardinaliai pasikeitusį „Lietuvos rytą“, pakeitusį ne tik kosmetinę išvaizdą.

Alfredo Pliadžio nuotr./„Lietuvos rytas“ – „Neptūnas“
Alfredo Pliadžio nuotr./„Lietuvos rytas“ – „Neptūnas“

„Lietuvos rytas“ startavo su Normanto-Barono-Giedraičio-Gailiaus-Juciko penketu. Startas 5-0.

„Dar, dar, dar!“ – spausti ir išvarginti „Lietuvos ryto“ žaidėjus skatino Dainius Adomaitis.

Bet R.Kurtinaitis gan protingai suvaldė komandos rotaciją – keturi žaidėjai rungtyniavo daugiau nei po 28 minutes: Deividas Gailius (36:06), Rokas Giedraitis (30:56), Margiris Normantas (30:34) ir Jimmy Baronas (28:37).

Jauniems vyrams tai įkandamas žaidimo laikas ir, žaisdami kas tris dienas, „Lietuvos ryto“ krepšininkai turėtų sėkmingai atsigauti iki kitų rungtynių.

Gaudydamas paskutinį kvapą, A.Gudaitis demonstravo, už ką jo dar sezono viduryje užsigeidė Milano „Emporio Armani“ ir porą kitų Eurolygos klubų.

Bet kaip pasiaukojančiai, neskaičiuodamas minučių, arė Artūras Gudaitis. Nors iš pradžių „Lietuvos rytas“ nesėkmingai bandė išnaudoti „centrą“ primityviai užmesdamas kamuolį jam ant „ūso“, 23-ejų vidurio puolėjas galiausiai pralaužė „Neptūno“ gynybines užtvaras ir ėmė dominuoti baudos aikštelėje.

Prametęs pirmus tris metimus, A.Gudaitis vėliau pataikė 6 dvitaškius iš 7, surinko 17 taškų, sugriebė 13 atšokusių kamuolių ir įsirašė 27 naudingumo balus.

Kai dar antrojo kėlinio viduryje vidurio puolėjas baudos metimu pirmą kartą „Lietuvos rytui“ suteikė dviženklį pranašumą (34:24), Rokas Giedraitis pašoko nuo suolo ir paplojo komandos draugui.

Labiau už statistiką džiugino A.Gudaičio energija, kurios pagautas jis ėmė pataikyti metimus net atsilošęs, bloškė nuo kelio visus priešininkus, o po įspūdingo bloko net aikštėje santūrų Laimoną Kisielių privertė garsiai šūkauti iš susižavėjimo.

VIDEO: Rungtynių momentas: Galingas A. Gudaičio blokas, trečiojo kėlinio pabaigoje

Gaudydamas paskutinį kvapą, A.Gudaitis demonstravo, už ką jo dar sezono viduryje užsigeidė Milano „Emporio Armani“ ir porą kitų Eurolygos klubų. Kartu ir rodė pavyzdį šalia jo sėdėjusiems jauniesiems A.Beručkai su D.Sirvydžiu, kurie viso mačo metu aktyviai tarpusavyje aptarinėjo įvykius aikštėje.

„Esu dėkingas jam už jo energiją, – po mačo A.Gudaitį gyrė R.Kurtinaitis. – Kalbėjome su treneriais, kad pusfinalyje jis nesužaidė taip, kaip gali. Vietomis buvo gan lėtokas, ypač ginantis du prieš du. Tačiau labai džiaugiuosi, kad jis su savo energija, pastangomis ir gynyba įrodė, kad gali.“

Alfredo Pliadžio nuotr./„Lietuvos rytas“ – „Neptūnas“
Alfredo Pliadžio nuotr./„Lietuvos rytas“ – „Neptūnas“

Kaip ir A.Gudaitis, puolime sunkiai įsivažiavo visa Vilniaus komanda.

Per pirmąjį kėlinį „Lietuvos rytas“ atliko tik vieną rezultatyvų perdavimą. Jimmy Baronas iš pradžių nerado erdvių išmesti savo tritaškių, kol galiausiai „įsišaudė“ taip, kad pradėjo svaidyti bombas per Mindaugo Kačino rankas ar iš 8,5 metrų baigiantis atakos laikui.

Vilniuje J.Baronas šį sezoną dar nebuvo įmetęs 6 tritaškių (6/10). Tai taip pat buvo trečios jo rezultatyviausios (25 tšk.) ir antros naudingiausios (26 naud. bal.) rungtynės „Lietuvos ryte“.

VIDEO: Rungtynių momentas: J. Baron tolimas metimas

Už tokį pasirodymą J.Baronui sėdant ant suolo „Lietuvos ryto“ sirgaliai plojo net atsistoję.

Stabtelėjęs 32-ejų amerikietis dar padėkojo 1570 susirinkusių sirgalių. Tai visai kito tipažo amerikietis, skirtingai nei keturi iš „Lietuvos ryto“ pašalinti jo tautiečiai – Drew Gordonas, Clevinas Hannah, Corey Fisheris ir Tayloras Brownas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LKL pirmosios rungtynės dėl 3 vietos: Vilniaus „Lietuvos rytas“ – Klaipėdos „Neptūnas“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./LKL pirmosios rungtynės dėl 3 vietos: Vilniaus „Lietuvos rytas“ – Klaipėdos „Neptūnas“

Kitokiu „Lietuvos rytu“ sužavėti aistruoliai garsiai plojo į aikštę vėl išbėgusiam Adamui Lapetai, kuris patikimai užtvėrė kelius vilniečių krepšio link.

O ten toliau, prie tritaškio linijos, laisvi atsidurdavo Arvydas Šikšnius, Mindaugas Kačinas arba Arnas Butkevičius – žmonės, kuriuos galima palikti nedengiamus. Kartu šie vyrukai pataikė tik 1 tritaškį iš 6. Bet su tokiomis situacijomis „Lietuvos rytas“ gali gyventi šioje serijoje, kadangi reguliariajame sezone A.Butkevičius tritaškius metė 23,5, A.Šikšnius – 28,6, M.Kačinas – 23,3 proc. tikslumu.

Būtent dėl negebėjimo pataikyti iš tolimesnių distancijų R.Kurtinaitis nuo ketvirtųjų pusfinalio rungtynių su „Lietkabeliu“ pasodino ant suolo Artūrą Jomantą ir beveik nekėlė jo mačui su „Neptūnu“ (težaidė 5 min.).

Gal kažkurį iš nepataikančių žaidėjų serijoje „užmigdys“ ir Dainius Adomaitis?

„Ši tendencija ateina iš NBA. Niekas klasikinių centrų kaip Shaquille'as O'Nealas nebeieško, – samprotavo R.Kurtinaitis. – Klubai ieško mobilių „centrų“. Matome, kaip Europoje žaidžia CSKA ar „Fenerbahče“, kurių „centrai“ greiti kaip pirmos pozicijos žaidėjai, kad galėtų keistis gynyboje.

Šiam reikalui turime neblogą ir gana aukštą komandą, tad galime keistis ir apsiginti tiek prie tritaškio linijos, tiek po krepšiu. Bet mes tokiame ieškojimų kelyje.“

Blogiausia, kad „Neptūno“ sudėtis neleidžia D.Adomaičiui varijuoti tokiu žemu penketu, prie kurio ketvirtas numeris būtų patikimas tritaškių metikas.

M.Kačinas, A.Šikšnius ir A.Butkevičius yra būtent tie gynėjus ir „centrus“ jungiantys žmonės, kurie užpildo ketvirto numerio vietą.

Komandai dabar skaudžiai atsiliepia ta trijų žaidėjų per vieną savaitę netektis vasarį, kai „Neptūną“ vienas po kito paliko J.Baronas, įžaidėjas Larry Drew bei puolėjas Omari Johnsonas.

Alfredo Pliadžio nuotr./„Lietuvos rytas“ – „Neptūnas“
Alfredo Pliadžio nuotr./„Lietuvos rytas“ – „Neptūnas“

Dėl LKL limito klaipėdiečiai galėjo įsigyti tik du žaidėjus ir nusprendė pasirinkti gynėjus. Iš toli pataikiusio sunkiojo krašto O.Johnsono vieta liko neužimta ir D.Adomaitis dabar jaučia skaudžias to pasekmes.

Blogiausia, kad neįsivažiuoja ir Danielis Ewingas, kuris atkrintamosiose terenka 6,4 naudingumo balo ir neprimena pernykščio Danielio Ewingo, kuris lemiamomis akimirkomis vedė „Neptūną“ į LKL finalą.

„Kalbame su juo individualiai. Manau, jo problema galbūt fizinė būklė, su kuria atvyko į komandą. Bet kartais būna tokių momentų, kai treniruotėse ir rungtynėse matau jį tokį, koks jis buvo anksčiau“, – apie 3 naudingumo balus per 21 minutę surinkusį D.Ewingą kalbėjo D.Adomaitis.

„Neptūnas“ atakavo krepšį varganu 39,6 proc. pataikymu. Kadangi „Lietuvos rytas“ dažniausiai stovėdavo tokiu penketu, kad 1-4 pozicijos žaidėjai galėdavo viską keistis gynyboje, klaipėdiečiai tiesiog nesurasdavo laisvų plotų ir bukai svaidė nepatogius metimus.

Tritaškių pataikymas buvo tiesiog absurdiškas – vos 5 iš 27 (19 proc.).

O užstrigę puolime, „Neptūno“ žaidėjai sunkiai rado motyvacijos apsiginti. Tai Martynas Mažeika net neiškėlė rankos prieš tritaškį metusį Jimmy Baroną, tai Danielis Ewingas tingiai leido oponentams kirsti į baudos aikštelę, tai klaipėdiečiai nepaaiškinamai rinkosi pražangas būdami bonuso situacijoje, kurioje kiekvienas nusižengimas kainavo dvi baudas į „Neptūno“ krepšį.

O „Lietuvos rytas“ smaginosi. Kaip kad greitoje atakoje, kai, parklupdęs kamuolį praradusį Arną Butkevičių ant kelių, Rokas Giedraitis iškišo Juliui Jucikui perdavimą pro nugarą ir šis užbaigė epizodą triuškinančiu dėjimu.

Vėliau tas pats R.Giedraitis piktas trankė „Lietuvos ryto“ atsarginių suolo kėdę, kai lygioje vietoje neįdėjo į krepšį. Bet tai tebuvo vienas iš nedaugelio nesėkmingų šeimininkams epizodų.

Užsivedusiam „Lietuvos rytui“ vis dažniau šypsojosi fortūna: kelis kartus apsisukusi aplink lanką į skylę įkrito Artūro Gudaičio mesta bauda, krito ir kiti sudėtingi metimai.

Prieš akis matydamas gražų krepšinį Arnas Beručka atsistojo paploti komandos draugams, kai jį netikėtai į aikštę pasiuntė Rimas Kurtinaitis.

Kiek nustebęs 20-metis išlėkė ant parketo ir sulaukė garsių plojimų „Lietuvos ryto“ arenoje.

Alfredo Pliadžio nuotr./Deividas Sirvydis (22) ir Arnas Beručka (24)
Alfredo Pliadžio nuotr./Deividas Sirvydis (22) ir Arnas Beručka (24)

Netrukus nuo suolo kilo 19-metis Lukas Kvedaravičius, į kurį iškart smigo priešais pirmoje žiūrovų eilėje sėdėjusio tėčio, vicemero Lino, akys.

A.Beručka staiga atsidūrė puikioje situacijoje ir įrideno į „Neptūno“ krepšį lengvutėlį dvitaškį. Nuo suolo pašoko bent 4–5 žaidėjai. A.Gudaitis iš rankšluosčio padarė malūną. Julius Jucikas juokėsi.

Čia pat „Lietuvos ryte“ LKL debiutavo dar vienas jaunuolis – 17-metis Deividas Sirvydis, kito priešais pirmoje eilėje sėdėjusio buvusio krepšininko, o dabar trenerio Virginijaus Sirvydžio, sūnus.

Tuo tarpu D.Adomaitis sėdėjo pasirėmęs ant suolo ir stebėjo eilinį netaiklų metimą.

R.Giedraitis, iškėlęs kumštį į viršų, žengė ant parketo sveikinti triumfuojančių „Lietuvos ryto“ žaidėjų.

D.Adomaitis: „Čia yra vienos rungtynės. Tai yra serija. Taip, gavome skaudžią pamoką, bet važiuojame namo taisytis.“

„Lietuvos ryto“ komanda dėkoja patiems ištikimiausiems sirgaliams už palaikymą“, – pabrėžė „Lietuvos ryto“ arenos pranešėjas Jonas Radzevičius.

Tuo metu D.Adomaitis tuščiu veidu kulniavo į rūbinę ir pakeltu tonu pradėjo spaudos konferenciją.

Prisipažino ant parketo išvydęs kareivių, su kokiais į karą neitų. Išvydo ir „Neptūnui“ neparankių „Lietuvos ryto“ penketų, kuriems per 40 minučių nesurado atsakymo.

Kai vilniečiai krito pusfinalyje su „Lietkabeliu“ ir nušalino keturis legionierius, „Neptūną“ dabar ėmė slėgti favorito statusas. O D.Adomaitis ir klaipėdiečiai tokiuose mūšiuose prie tokio statuso nepratę.

Tačiau „Neptūno“ žygis mažajame finale dabar stebimas pro padidinamąjį stiklą. Nes D.Adomaitis nėra tik Klaipėdos klubo treneris.

Tai ir Lietuvos rinktinės treneris. Iki nacionalinės komandos stovyklos likus pusantro mėnesio, Jono Kazlausko įpėdinis laiko labai rimtą testą.

Jausmas kaip po pirmųjų „Lietuvos ryto“ ir „Lietkabelio“ pusfinalio rungtynių, kai kozirius išsimėtęs Vilniaus klubas vėliau nebeatsimušinėjo į panevėžiečių ėjimus. Išties, „Lietuvos rytas“ su tokia rotacija sunkiai gali nustebinti „Neptūną“. O daug rezervų pasilikęs uostamiesčio klubas ketvirtadienį Klaipėdoje turėtų būti visai kitoks.

Kita vertus, „Lietuvos rytas“ dabar išgyvena emocinį pakilimą ir, atsikratęs destruktorių, tapo stipresnis.

Laukia labai įdomi serija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius