Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
17:55

„Esu šnipų vaikučiuose“: filmo verta istorija, kaip „Cavaliers“ išsaugojo Ž.Ilgauską

2005-ieji buvo seniai. Taip seniai, kad Lietuvos valstybei dar vadovavo Valdas Adamkus, perėmęs vadeles iš nušalinto Rolando Pakso, vietoje „Facebook“ karaliavo one.lt, o Šarūnas Jasikevičius buvo savo karjeros viršūnėje. Tai buvo laikai, kai LeBronui Jamesui buvo 20 metų, Bronny – 9 mėnesiai, o toks vyrukas, vardu Žydrūnas Ilgauskas, išgyveno savo karjeros piką. Šiandien – retro istorija būtent apie „Big Z“.
LeBronas Jamesas ir Žydrūnas Ilgauskas
LeBronas Jamesas ir Žydrūnas Ilgauskas / „Scanpix“ nuotr.

Tie patys 2005-ieji, balandis. „New York Knicks“ Klivlande įveikia Ž.Ilgausko ir L.Jameso atstovaujamą „Cavaliers“ ekipą 95:89 ir stipriai sukomplikuoja lietuvio šansus patekti į atkrintamąsias. Taip, tai buvo laikas, kai LeBronas dar nebuvo visa griaunantis monstras ir nesugebėjo ištempti „Cavs“ tarp 8 geriausių komandų Rytuose.

Nepaisant to, pats „Big Z“ žaidė karjeros krepšinį. 2004-2005 m. sezone 29-erių centras rinko po 16,9 taško, 8,6 atkovoto kamuolio ir 1,7 bloko, o tokie skaičiai lėmė, kad lietuvis antrą kartą karjeroje buvo išrinktas į NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes.

VIDEO: Ž.Ilgausko taškai 2005 m. NBA All-Star rungtynėse

Tačiau tuo metu atrodė panašu, kad Ž.Ilgausko etapas „Cavaliers“ netrukus baigsis. Klubas nenorėjo pasirašyti su Bolu (taip Ž.Ilgauską vadino Šarūnas Jasikevičius) ilgalaikės sutarties. Pasak tuometinės JAV žiniasklaidos, nepaisant Žydrūno ištikimybės Klivlandui, klubas bijojo susitarti ilgesniam laikui dėl lietuvio traumų istorijos ir fakto, kad centrui beveik 30 metų.

„Kuo labiau bėga laikas, tuo mažiau šansų, kad liksiu Klivlande, – po pralaimėjimo „Knicks“ 2005 m. balandžio 16 dieną sakė Ž.Ilgauskas. – Dabar viskas kabo ore ir, atrodo, kad išbandysiu save laisvųjų agentų rinkoje.“

Ž.Ilgauskas atskleidė, kad būtų sunku palikti Klivlandą po devynerių metų bendradarbiavimo, tačiau tokia tuo metu buvo NBA žvaigždės realybė.

Visgi tuo metu lietuvis buvo puikios formos, demonstravo puikų krepšinį ir pasibaigus sezonui centras turėjo daug pasirinkimo, kur tęsti savo karjerą.

Labiausiai Ž.Ilgausko norėjo „New York Knicks“. Dar sezono metu lietuvis pripažino, kad dialogas tarp jo ir „Knicks“ įvyko bei jis tikrai svarstys šį pasiūlymą. Aūkštaūgis iš Lietuvos net planavo su savo žmona Jennifer tarpsezoniu apsistoti Manhatene.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas

Tačiau tuomet įvyko netikėtas posūkis – vasarą „Cavaliers“ vėl staiga užsigeidė Ž.Ilgausko. To priežastis – birželio pabaigoje naujasis klubo savininkas Danas Gilbertas atleido generalinį vadybininką Jimą Paxsoną ir vietoje jo pasamdė Danny Ferry, buvusį Ž.Ilgausko komandos draugą Klivlande.

Dar viena, ne ką mažiau svari priežastis, buvo LeBronas Jamesas. Ž.Ilgauskas užmezgė puikius santykius su naująja NBA žvaigžde, kuri, pasak tuometinės JAV žiniasklaidos, buvo nusivylusi, kad „Cavaliers“ paleidžia dar vieną svarbų žaidėją, kaip 2004-ųjų vasarą paleido Carlosą Boozerį. „Cavaliers“ norėjo padaryti viską, kad pasibaigus naujoko kontraktui LeBronas liktų Klivlande.

Tačiau pats Ž.Ilgauskas tuo metu jau nebebuvo toks geranoriškas ir pasirašyti sutarties su „Cavaliers“ neskubėjo. Jo agentas viešai pareiškė, kad aukštaūgis nori pasidairyti rinkoje bei apsvarstyti pasiūlymus ir pabrėžė, kad „Cavs“ gali palaukti.

Žydrūnas liepą buvo suplanavęs atostogas Kinijoje su žmona ir prieš jas neplanavo pasirašyti sutarties su jokiu NBA klubu. Aukštaūgis atvyko į Los Andželo oro uostą ir jau laukė skrydžio, tačiau kas nutiko vėliau, yra verta kino juostos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas