Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 01

Europos čempionai prieš „kitą svajonių komandą“: išrinkite stipriausią visų laikų Lietuvos rinktinę (III)

Septynerios olimpinės žaidynės, keturiolika Europos ir penki pasaulio čempionatai, vienuolika medalių komplektų ir nesuskaičiuojamas emocijų – tiek gerų, tiek blogų – kiekis. Lietuvos krepšinio rinktinė šalyje nepalieka abejingų, bet ar kada susimąstėte, kuri iš jų buvo pati stipriausia? 15min savo skaitytojus kviečia išrinkti geriausią visų laikų Lietuvos nacionalinę komandą.
1992 ir 2003 m. Lietuvos krepšinio rinktinės
1992 ir 2003 m. Lietuvos krepšinio rinktinės / LTOK ir FIBA nuotr.

15min skaitytojų valia, stipriausios Lietuvos rinktinės rinkimuose liko tik dvi komandos.

Abi jos turi šūsnį argumentų tapti šių rinkimų nugalėtojomis, o tarp jų galima įtraukti ir užtikrintus 1992 m. bei 2003 m. komandų žygius link geriausios rinktinės rinkimų finalo.

Kaip ir pirmajame etape, taip ir pusfinaliuose intrigos nebuvo – tiek „kita svajonių komanda“, tiek Europos čempionų rinktinė su savo oponentais „susitvarkė“ pernelyg nesuprakaitavusios.

1992 m. ekipa surinko 78 proc. 15min skaitytojų balsų ir įtikinamai nugalėjo 2007 m. Lietuvos rinktinę, Europos čempionate patyrusią tik vieną pralaimėjimą ir iškovojusią bronzą.

Beveik taip pat įtikinamai triumfavo ir 2003 m. žemyno čempionai – jie surinko 75 proc. balsų ir nepaliko šansų 1995 m. komandai su Šarūnu Marčiulioniu, Arvydu Saboniu ir kitais, Europos čempionato finale prieš Jugoslaviją kritusiais krepšininkais.

Antrojo etapo rezultatus galite išvysti čia.

Tad finale į kovą stoja dvi turbūt didžiausią įtaką Lietuvos krepšinio raidai padariusios komandos.

Pateikiame trumpus rinktinių aprašymais ir jų pasiekimus. Balsuoti galite apklausoje po pristatymais.

1992 metų Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (laisvalaikio apranga)
1992 metų Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (laisvalaikio apranga)

1992 m. rinktinė – Barselonos olimpinių žaidynių bronzinė prizininkė

Lyderiai: Arvydas Sabonis (23,9 tšk.), Šarūnas Marčiulionis (23,4 tšk.), Rimas Kurtinaitis (16,3 tšk.), Artūras Karnišovas (11,2 tšk.).

Kiti žaidėjai: Valdemaras Chomičius, Gintaras Krapikas, Sergejus Jovaiša, Gintaras Einikis, Arūnas Visockas, Romanas Brazdauskis, Alvydas Pazdrazdis, Darius Dimavičius.

Vyr. treneris: Vladas Garastas

Pergalės – pralaimėjimai: 6-2

Pirmoji Lietuvos rinktinė po nepriklausomybės atgavimo, savo užtikrintu žaidimu ir spalvingais marškinėliais pavergusi ne tik tautiečių, bet ir kitų šalių krepšinio aistruolių širdis.

Šalies krepšinio banginių Arvydo Sabonio ir Šarūno Marčiulionio vedama komanda grupių etape nusileido Sovietų Sąjungos šalių žaidėjų pagrindu sudarytai Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) rinktinei (80:92), bet sugebėjo jai atsirevanšuoti svarbiausiose turnyro rungtynėse.

Pusfinalyje jėgų sutaupę ir JAV „Svajonių komandai“ 76:127 nusileidę Vlado Garasto auklėtiniai mače dėl trečiosios vietos dramatiškai 82:78 atsirevanšavo principiniams priešams NVS ekipai ir iškovojo pirmąjį olimpinį medalį Lietuvos krepšinio istorijoje.

Apie „kita svajonių komanda“ pramintos rinktinės kelią link medalių po kelių dešimtmečių buvo sukurtas ir filmas.

„Scanpix“ nuotr./Lietuvos rinktinė – 2003 m. Europos čempionė
„Scanpix“ nuotr./Lietuvos rinktinė – 2003 m. Europos čempionė

2003 m. rinktinė – Europos čempionė

Lyderiai: Arvydas Macijauskas (15,8 tšk.), Ramūnas Šiškauskas (14,8 tšk.), Šarūnas Jasikevičius (14 tšk.), Saulius Štombergas (14 tšk.), Eurelijus Žukauskas (10,2 tšk.).

Kiti žaidėjai: Darius Songaila, Kšištofas Lavrinovičius, Donatas Slanina, Mindaugas Žukauskas, Dainius Šalenga, Virginijus Praškevičius, Giedrius Gustas.

Vyr. treneris: Antanas Sireika

Pergalės – pralaimėjimai: 6-0

Komanda, po 64 metų pertraukos sugrąžinusi į Lietuvą Europos čempionų taurę ir į euforiją panardinusi tris milijonus krepšinio sirgalių.

Dviem metais anksčiau fiasko Europos čempionate Turkijoje patyrusios komandos vairą perėmė Antanas Sireika, o į priekį ją vedė perimetro žaidėjų ketvertas – Eurolygos čempionu prieš kelis mėnesius pirmąsyk tapęs Šarūnas Jasikevičius, Vilniaus „Lietuvos ryte“ subrandinti ir sparnus į elitinius žemyno klubus jau kėlę Arvydas Macijauskas ir Ramūnas Šiškauskas bei patyręs rinktinės kapitonas Saulius Štombergas.

Lietuviai turnyrą pradėjo sudėtingai, tik po pratęsimo ir kosminio Maco tritaškio nuo lentos palaužę Latviją, bet vėliau jų negalėjo sustabdyti niekas.

Ketvirtfinalyje A.Sireikos kariauna 98:82 susitvarkė su Serbijos ir Juodkalnijos krepšininkais, pusfinalyje dramatiškai 74:70 palaužė Prancūziją, o finale 93:84 nokautavo Pau Gasolio vedamą Ispaniją.

Šaras atsiėmė turnyro MVP prizą, o kartu su juo į simbolinį penketą pateko ir S.Štombergas.

2003 m. rinktinės pagrindu buvo sudaryta ir 2004 m. komanda, dalyvavusi Atėnų olimpinėse žaidynėse. Jose lietuviai pirmą kartą nugalėjo iš NBA žaidėjų sudarytą JAV rinktinę (94:90), bet galiausiai suklupo prieš italus pusfinalyje (90:100) ir liko ketvirtoje pozicijoje.

Atėnuose Lietuvos rinktinės lyderiai buvo tie patys – A.Macijauskas (15,9 tšk.), Š.Jasikevičius (14,1 tšk.), S.Štombergas (12,5 tšk.) ir R.Šiškauskas (12,3 tšk.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas