Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Finalą pralaimėjęs Andrea Trinchieri: „Tai liks tarsi tatuiruotė ant mano kūno“

Kauno „Žalgiris“ nukarūnuotas. Sezono viduryje komandą perėmęs Andrea Trinchieri turėjo nuryti karčią piliulę, nes Vilniaus „Rytas“ ir vėl dramatiškai ištraukė pergalę ketvirtosiose „Betsafe-LKL“ finalo rungtynėse bei laimėjęs seriją 3-1 šventė septintąjį titulą klubo istorijoje.

Įtampa sostinės „Twinsbet“ arenoje tvyrojo dar gerokai prieš rungtynių pradžią.

Tūkstančiai raudonai pasidabinusių ir praktiškai nė akimirkai ant savo kėdžių neprisėdusių „Ryto“ sirgalių kauniečiams žadėjo pragarą ir savo pažadą tesėjo, bet ir didelis būrys „Žalgirio“ aistruolių prisidėjo prie įsielektrinusios atmosferos Vilniuje.

Antrajame kėlinyje abiejų ekipų sirgaliai kartu užtraukė prieš Rusijos diktatorių Vladimirą Putiną nukreiptą skanduotę ir po jos vieni kitiems paplojo, bet likusiu susitikimo metu tiek aikštėje, tiek tribūnose vyko bekompromisė kova.

„Rytas“ galingai pradėjo susitikimą, kai vieną metimą po kito pataikė RJ Cole'as, bet beįsiplieskiantį gaisrą gesino „Žalgirio“ lyderiu šios serijos antroje pusėje tapęs Edmondas Sumneris.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

Pirmajame kėlinyje trys jo tritaškiai, o antrajame – fantastiškas pikenrolo išpildymas su Laurynu Biručiu leido „Žalgiriui“ didžiąją pirmosios rungtynių pusės dalį pirmauti, tačiau vilniečiai laikėsi koviniu atstumu, kol galiausiai smogė.

Visą pirmą kėlinį pratylėjęs ir nė taško nepelnęs Marcusas Fosteris atsidarė savo taškų sąskaitą tik 12-ą rungtynių minutę, bet tada ėmė šaudyti tarsi fejerverkas naujametę naktį. „Ryto“ lyderis pelnė net 17 taškų per kėlinį, o du jo tritaškiai uždarė pirmąją rungtynių pusę, suteikė „Rytui“ persvarą 51:48 ir kilnojo „Twinsbet“ arenos stogą.

Patricija Adamovič / BNS/Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Patricija Adamovič / BNS/Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

Gera „Ryto“ banga nusitęsė ir po ilgosios pertraukos, o vilniečiai kėlė milžinišką triukšmą, jų komandai pirmaujant 61:53.

Bet „Žalgiris“ sugrįžo ir rungtynės nusikėlė į dar vieną aukščiausios įtampos pabaigą.

Lukas Lekavičius ketvirtajame kėlinyje pelnė net 12 taškų iš eilės, nors prieš tai buvo įmetęs tik 4, o „Žalgiris“ kelis sykius veržėsi į priekį paskutinėmis minutėmis.

Paskutinius kauniečių taškus šį sezoną pelnęs Dovydas Giedraitis, išlaviravęs tarp besiginančių varžovų, pataikė iš po krepšio ir išvedė „Žalgirį“ į priekį 87:86 likus 23 sek. Bet tas pats D.Giedraitis neapsigynė nuo M.Fosterio kitoje aikštės pusėje, kai šis likus 7,7 sek. vėl grąžino persvarą „Rytui“ – 88:87.

Paskutinėje atakoje serijos likimas buvo patikėtas L.Lekavičiui, kuris laisvutėlis metė tritaškį, bet šilališkis buvo netaiklus, Justinas Gorhamas sugriebė kamuolį ir „Twinsbet“ arena virto didžiausia diskoteka Lietuvoje.

Patricija Adamovič / BNS/Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Patricija Adamovič / BNS/Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

Kol „Rytas“ šventė, „Žalgirio“ atstovai dar bandė griebtis veiksmų, apeliuodami, kad M.Fosteris prasižengė prieš Arną Butkevičių aidint sirenai. Vis dėlto jie nieko nepešė ir po keliolikos minučių nunarinę galvas turėjo stebėti, kaip „Ryto“ krepšininkai septintą kartą kelia LKL čempionų taurę į viršų.

„Sveikinimai „Rytui“. Tai buvo sunki serija. Dvejas rungtynes pralaimėjome per pratęsimą, vienerias – 1 tašku. Galėjome vienu metimu laimėti antrąsias rungtynes, vienu metimu laimėti ketvirtąsias. Ką tai reiškia? Kad mums nebuvo lemta laimėti, - po pralaimėtos serijos kalbėjo A.Trinchieri, perėmęs "Žalgirio" vairą sausio 1-ąją. - Noriu dar kartą pasveikinti „Rytą“, nes jie surengė daug puikių individualių pasirodymų. Mano komanda padarė viską. Nemanau, kad pabaigoje galėjome sukurti geresnį metimą žaidėjui, kuriam norėjome jį sukurti. Žinojome, kad šios rungtynės bus tokios, turėjome sugrįžti iš atsilikimo, sužaisti labai stabiliai antroje rungtynių pusėje. Sugrįžome, surengėme puikų spurtą ir turėjome šansą laimėti bei sugrąžinti seriją į Kauną. Bet kaip ir sakiau, tam nebuvo lemta išsipildyti.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

Vienintelė priežastis buvo mūsų gynyba, kuri visos serijos buvo pažeidžiama. Trečiajame kėlinyje praleidome daug taškų, net nežinau kiek, bet nebuvome bonuse, o tai reiškia, kad neturėjome pakankamai supratimo, jog galėtume žaisti tokioje serijoje. Kai praleidi penkis metimus iš po krepšio ar baudų metimus per paskutines penkias atakas, tai reiškia, kad tavo gynyba yra labai pažeidžiama.

„Žalgiris“ turėjo labai sudėtingą sezoną, su daug pakilimų ir nuopuolių. Viduryje sezono žaidėme gerai, turėjome pozityvų rezultatą Eurolygoje, laimėjome taurę. Buvo labai sudėtinga išlaikyti visas detales kartu. Atvykome į finalą po sudėtingo sezono galvodami, kad viskas, ką prieš tai nuveikėme, veiks ir sezono finiše. Bet trečiose pusfinalio rungtynėse praradome savo puolimo lyderį ir buvo didelis smūgis.

Tačiau manau, kad galėjome ir turėjome padaryti daug. Pamoka labai paprasta: galite šaudyti ką norite, priimsiu visą kritiką, nes esu pakankamai patyręs. Organizacija turi iš to pasimokyti, kad patobulėtų. Padariau daugybę klaidų sezono metu, bet jeigu netobulėtum, būtų labai sudėtinga. Sukurti stabilią ir gerą sudėtį yra labai sudėtinga. Turime suprasti, kas neveikė, kad pademonstruotume stipresnį „Žalgirį“.

Noriu padėkoti visiems mūsų sirgaliams, kurie mus palaikė, mus stūmė į priekį. Esu nusivylęs dėl tokios pabaigos, bet žinau, kad mano komanda atidavė viską, bet to nebuvo gana.“

– Kontroliavote Marcusą Fosterį per pirmas dvejas rungtynes. Kas nutiko per paskutinius du susitikimus, kai jis pelnė 25 ir 33 taškus?

– Jis sužaidė dvejas puikias rungtynes, puikiai pasirodė. Tačiau šiandien padarėme daugybę klaidų dengdami jį, tai net šiek tiek gėdinga. Praleisti metimą iš po krepšio paskutinėje atakoje buvo labai skaudu. Bet turime atiduoti pagarbą Marcusui, kuris sužaidė dvejas puikias rungtynes, pataikė svarbius metimus. Tai – puikus žaidėjas ir, manau, šios serijos MVP.

Patricija Adamovič / BNS/Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Patricija Adamovič / BNS/Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

– Minėjote Keenano Evanso netektį. Kuriose vietose jo pasigedote labiausiai?

– Tai paveikė mus dėl to, jog nesugebėjome rasti ritmo puolime, ypač pikenrole. Kai prarandi savo lyderį, prarandi daug ir mažų, ir didelių dalykų. Noriu pabrėžti, kad turėjome pakankamai, jog žaistume ir laimėtume šią seriją. Faktai yra viena, nuomonės – kita.

– Kokią viziją turite dėl kito sezono sudėties?

– Pirmiausia, turime padaryti labai gilią šio sezono analizę. Ši serija daug parodė. Galime slėptis už Keenano, bet tai būtų didžiausia klaida, kurią galime padaryti. Faktas, kad jis buvo mūsų puolimo lyderis, jo asmenybė ir aikštėje, ir už aikštės, ir rūbinėje yra didžiulė. Jis viską supranta ir nebijo nešti atsakomybės ant savo pečių. Visi į jį žiūrėjo, bet tai praradę, galėjome ir turėjome pasirodyti geriau. Tai pirmas dalykas, kurį turime įvertinti.

– Kalbant apie „Rytą“, kurie žaidėjai iš šios komandos galėtų žaisti aukštesniame, Eurolygos lygyje?

– Nežinau. Fosteris jau yra žaidęs Eurolygoje. Dabar turiu kitų minčių, bet Marcusas yra Eurolygos žaidėjas. Fosteris, Gorhamas, Normantas žaidė puikią seriją.

Patricija Adamovič / BNS/Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Patricija Adamovič / BNS/Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

– Ko išmokote per šią seriją ir per pusmetį Kaune?

– Išmokau daug. Bet turiu suvirškinti viską, ko išmokau, nes tų dalykų yra daug. Man labai skaudu būti pralaimėjusioje pusėje. Tai tik šeštas ar septintas kartas, kai „Žalgiris“ nelaimėjo LKL. Tai tarsi tatuiruotė, kuri liks ant mano kūno kitam sezonui. Pamoka, kad turime tobulėti. Tai, ką šiemet nuveikėme, nėra pakankama bei turime prisitaikyti prie daugybės dalykų, kuriuose nebuvome geri.

– Rungtynių pabaigoje po Luko Lekavičiaus netaiklaus tritaškio jūs ir jūsų asistentai pribėgo prie sekretoriato ir protestavo. Ar tai buvo desperacija siekiant kažką pakeisti?

– Nedėkite žodžių man į burną. Tai nebuvo desperacija. Tai buvo pražanga prieš Arną. Aš paprašiau tai peržiūrėti, nes jis perėmė kamuolį ir sugėrė kontaktą. Paprašiau teisėjų peržiūrėti, bet jie jau buvo duše. Nežinojau, kad teisėjai buvo Usainai Boltai. Norėjome juos surasti ir peržiūrėti. Klausiau, kur teisėjai, sakiau, kad tai buvo pražanga, o rungtynių komisaras, kuris yra tikras džentelmenas, pasakė: „Esate teisus, aš surasiu teisėjus“. Situacija buvo labai aiški ir norėjau, kad jie peržiūrėtų situaciją, kadangi tai buvo kontaktas prieš Arną po to, kai jis perėmė kamuolį.

Patricija Adamovič / BNS/Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Patricija Adamovič / BNS/Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

– Po Eurolygos sezono pabaigos klausiau jūsų apie žaidėjų motyvaciją likusiai sezono daliai, o jūs sutikote, kad tai yra rimta problema. Ar dabar, kai taip baigėsi jūsų sezonas LKL, sutiktumėte, kad jums nepavyko išlaikyti to paties intensyvumo lygio komandoje, kaip ir Eurolygos sezono metu?

– Tai jūsų nuomonė, ją gerbiu.

– Tai mano klausimas.

– Nesutinku. Niekada neleidžiu rezultatui apibūdinti mano darbo. Atvykau čia, padariau geriausia, ką galėjau. Pasaulyje nėra trenerio, kuris galėtų kažką garantuoti. Tik pastangas, buvimą profesionaliu ir darymą visa ką geriausio kiekvieną dieną. Pralaimėjome du pratęsimus ir dar vienas rungtynes 1 tašku. Nemanau, kad tai lėmė motyvacija, o pasirodymas aikštėje. Jeigu neturi motyvacijos, pralaimėsi rungtynes 10 ar 15 taškų – esu matęs milijonus tokių atvejų. Viskam buvo pasiruošta, arena pilnai užpildyta, varžovai žaidžia puikiai, bet mes nenorėjome pralaimėti, sugrįžome ir turėjome metimą, kad laimėtume rungtynes. Nemanau, kad tai lėmė motyvacija, nes mano komanda buvo motyvuota. Tačiau nepasirodė pakankamai gerai.

– Nors neturėjote Keenano Evanso, tačiau vis tiek sudėtyje turite penkis užsieniečius žaidėjus, kurie surinko beveik perpus mažiau taškų šioje serijoje nei „Ryto“ keturi užsieniečiai. Kaip paaiškintumėte tokį skirtumą ir ar esate nusivylęs užsieniečių indėliu finalo serijoje?

– Jūs bandote daryti savo darbą. Labai aišku, ką bandote padaryti. Aš nekritikuosiu savo žaidėjų. Pralaimėjome kaip komanda. Nevertinu žaidėjų pagal pasą, vertinu juos pagal pasirodymus. Turėjome žaidėjų, kurie nepasirodė gerai, ir tai išanalizuosime nuo rytojaus ryto. Sakyčiau, nuo 9 valandos ryto.

Apie savo ateitį galvoju kiekvieną dieną. Ne vienos rungtynės ar serija nuspręs, kas aš esu.

– „Žalgiris“ pirmą kartą po 14 metų pralaimėjo LKL finalą. Ar jums tai įneša abejonę dėl jūsų ateities Kaune?

– Klausykite, apie savo ateitį galvoju kiekvieną dieną. Ne vienos rungtynės ar serija nuspręs, kas aš esu.

– Dar nebuvo jokių oficialių pranešimų apie jūsų ateitį Kaune. Ar galite atskleisti savo kontrakto situaciją su „Žalgiriu“?

– Jokiu būdu. Šiuo metu ne aš esu svarbus. Mes ką tik pralaimėjome finalą, „kūnas dar šiltas“. Man labai rūpi „Žalgiris“. Aš atvykau, bandžiau padėti, padariau gerų dalykų, padariau ir daug klaidų, kaip ir kiekvienas treneris. Bet tai nėra tinkamas momentas kalbėti apie mane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus