Sportas gyvai
01 30 /16:31

„Gargždų“ skolos išaugo iki ketvirčio milijono, savivaldybė atsisako jas perimti

„Gargždų“ klubo gelbėjimo operacijoje – akligatvis. Komandos savininkui Ovidijui Jakubaičiui atnaujinus skolas, kurios solidžiai ūgtelėjo, Klaipėdos rajono savivaldybė atsisako jas perimti. Klubas traukiasi iš Lietuvos krepšinio čempionato.

„Šiandien O.Jakubaičiui savivaldybei pateikus finansinius dokumentus, paaiškėjo, kad klubo skolos šiuo metu siekia beveik 260 tūkst. eurų. Savivaldybei tai – per didelė finansinė našta, nes reikėtų padengti ne tik jau dabar esančias skolas, bet ir numatyti dar papildomų lėšų biudžete, preliminariais skaičiavimais – apie ketvirtį milijono, kad klubas galėtų baigti šį sezoną“, – rašoma Klaipėdos r. savivaldybės 15min atsiųstame atsakyme.

„Gargždų“ klubo ir 15min nuotr./Ovidijus Jakubaitis ir Klaipėdos rajono savivaldybė
„Gargždų“ klubo ir 15min nuotr./Ovidijus Jakubaitis ir Klaipėdos rajono savivaldybė

„Priminsime, kad praėjusią savaitę Taryboje turėjo būti svarstomas klausimas dėl klubo perėmimo. Tačiau jis iš darbotvarkės vienbalsiai išimtas, nes klubo savininko pateiktos susikaupusios skolos iki 2024 m. sausio 23 d. apie 160 tūkst. eurų sukėlė abejonių, jog tai – ne visi klubo įsipareigojimai. Šiandien paaiškėjo, kad šios abejonės buvo pagrįstos. Klubo savininkui pateikus finansinius dokumentus, tapo aišku, kad skolos ženkliai didesnės nei savininkas nurodė prieš savaitę – jos siekia kiek daugiau nei 258 tūkst. eurų“, – tęsia savivaldybė.

„Sprendimas nebeperimti klubo priimtas ne tik dėl skolų dydžio, bet ir dėl to, kad su šiomis skolomis savivaldybė tvarkytis paliekama viena.

Facebook.com/Klaipėdos r. savivaldybės meras Bronius Markauskas (viduryje) ir Ovidijus Jakubaitis (antras iš dešinės)
Facebook.com/Klaipėdos r. savivaldybės meras Bronius Markauskas (viduryje) ir Ovidijus Jakubaitis (antras iš dešinės)

LKL atmetė ir dar vieną siūlomą savivaldybės išeitį – perimti tik esamiems žaidėjams ir treneriams esančias skolas, kurios šiuo metu siekia kiek daugiau nei 80 tūkst. eurų ir perduoti LKL licenciją. Šis variantas, tam pritarus Klaipėdos rajono savivaldybės tarybai, galėjo išgelbėti klubą ir leisti jam toliau žaisti LKL lygoje, tačiau savivaldybė buvo pastatyta prieš faktą – arba visos skolos, arba nieko“, – pabrėžiama savivaldybės atsakyme.

„Klaipėdos r. savivaldybė primena, kad pagal aukšto sportinio meistriškumo programą 2023 m. krepšinio klubui skyrė 300 tūkst. eurų, o gruodį – papildomai dar 45 tūkst.

300 tūkst. eurų programoje krepšiniui buvo numačiusi ir šiais metais, tai yra pusė klubo biudžeto, kurio reikalauja LKL, kad klubas galėtų žaisti aukščiausioje šalies krepšinio lygoje. Likusią dalį klubas privalėjo susirinkti iš privačių rėmėjų.

Klaipėdos rajono savivaldybė pažymi, kad savo įsipareigojimus vykdė. Skyrė finansavimą, o klubui susidūrus su finansiniais sunkumais ieškojo būdų, kaip jį gelbėti, tačiau savivaldybės siūlytoms alternatyvoms nebuvo sulaukta pritarimo“, – užbaigiama pranešime.

LKL komentuos rytoj

Antradienio vakarą LKL oficialiai patvirtino, kad „Gargždai“ traukiasi iš Lietuvos krepšinio čempionato.

Plačiau pakomentuoti situaciją LKL vadovai žada rytoj – sostinėje bus surengta speciali spaudos konferencija.

„Betsafe-LKL“ dirigavo „Gargždų“ savininko ir Klaipėdos r. savivaldybės deryboms, suteikė komandai papildomo laiko, nukeldama dvejas artimiausias rungtynes.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Rasa Liuimienė ir Remigijus Milašius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Rasa Liuimienė ir Remigijus Milašius

LKL prezidentas Remigijus Milašius ir pats yra glaudžiai susijęs su Gargždais. Ten gyvena jo sesuo ir tėvai.

Per visą Lietuvos krepšinio istoriją, iš aukščiausios lygos iki šiol nebuvo pasitraukęs nė vienas klubas jau prasidėjus sezonui.

Tiesa, pernai po sezono apie bankrotą pranešė ir Prienai, finišavę paskutiniai.

Klausimai dėl „Gargždų“ skolų buvo keliami jau prieš šį sezoną, tačiau lygos vadovai atsikirsdavo, kad klubas sėkmingai įveikė LKL licencijavimo procesą.

Aiškino, kodėl išaugo skolos

Anksčiau antradienį O.Jabukaitis, duodamas interviu 15min, teigė neabejojantis, kad „Gargždai“ bus išgelbėti, o klubo valdymą su visomis jo skolomis perims savivaldybė.

Pasak O.Jakubaičio, lūžis derybose įvyko vakarykščiame susitikime, kuriame nuotoliniu būdu dalyvavo jis pats, LKL vadovai, Klaipėdos rajono savivaldybės ir savivaldybės administracijos atstovai bei visoms šalims atstovaujanti didelė teisininkų grupė.

„LKL uždavė teisingus klausimus savivaldybei. Ko jie nori? Kaip nori? Nes iki tol – mes apie ratus, jie apie batus. Kažkokį sprendimą, kompromisą galop radome“, – teigė „Gargždų“ savininkas O.Jakubaitis.

Jis buvo įpareigotas pateikti visas esamas „Gargždų“ klubo skolas, kurios, jo paties teigimu praėjusią savaitę, siekė 160-170 tūkst. eurų.

„Nėra lengva padaryti balansą dabar, kuris šiaip daromas iki birželio 1 d. Pasikartosiu, kad jie buvo gavę teisingas sumas ir prieš tai. Logiška, kad kol jie svarsto – sueina terminai. Klubas yra gyvas organizmas, žaidėjams vėl reikia mokėti atlyginimus, kitus įsipareigojimus“, – dėstė O.Jakubaitis, pabrėžęs, kad skaičiavimai baigėsi tik naktį iš pirmadienio į antradienį, jau po vidurnakčio.

„Žinoma, skola – nebe ta, nes prisidėjo sausio mėnuo. Atlyginimai žaidėjams, kurie yra tikrai nemaži. Apie 50 tūkst. Plius – mokesčiai, mokesčiai dėl legionierių, einamieji, metiniai (mokėjimai) ir t.t. Kaip sakiau ir anksčiau, kol jie svarsto – įsipareigojimai kapsi. Dabar (visa skola) yra apie 250 tūkst. eurų“, – tikino „Gargždų“ savininkas.

„Betsafe-LKL“ nuotr./„Gargždų“ krepšininkai
„Betsafe-LKL“ nuotr./„Gargždų“ krepšininkai

Jis teigė sutinkantis atiduoti komandą savivaldybei už simbolinį 1 eurą. Tiesa, pastarajai reikėtų prisiimti minėtus įsiskolinimus.

„Net neabejoju, kad savivaldybė turėtų paimti klubą už tą 1 eurą“, – užtikrintai dėstė O.Jakubaitis.

„Žinoma, yra ir gaila. Nebuvau vienintelis dalininkas iš pradžių. Už tas dalis kitiems buvo sumokėta, nors jie galėjo jas atiduoti savivaldybei. Tad nesinorėjo (klubo) atiduoti nemokamai, nors spaudimas buvo ir anksčiau. Vakarykščiame posėdyje buvo užduotas ir klausimas, kiek kainuotų (LKL) licencija. Atsakyta – kad iki 400 tūkst. eurų. Truputį pavargau. Yra ir politinių dalykų nemažai“, – tęsė O.Jakubaitis.

„Betsafe-LKL“ nuotr./„Gargždų“ sirgalių plakatas klubo vadovui Ovidijui Jakubaičiui
„Betsafe-LKL“ nuotr./„Gargždų“ sirgalių plakatas klubo vadovui Ovidijui Jakubaičiui

Pasak jo, savivaldybė savo biudžete yra numačiusi 275 tūkst. eurų paramą „Gargždų“ klubui 2024 metams. Pernai Klaipėdos rajonas Gargždų krepšinio komandai skyrė 345 tūkst. eurų.

O.Jakubaitis neigė, kad „Gargždai“ iki šiol gyveno tik iš savivaldybės paramos.

„Iš rėmėjų surinkdavome antrą tiek, – tikino verslininkas, vadovaujantis laivų statybos ir apdailos uždarai akcinei bendrovei „Ovirama“. – Kita vertus, sutartys (su rėmėjais) nėra įsipareigojimai. Vieni verslai nukenčia dėl politinių, ekonominių situacijų, ateina terminas ir pasako, kad tiesiog nebegalės tiek skirti. Turi perdėlioti, perplanuoti (klubo biudžetą). Dėl to nukentėjome ir praėjusiame sezone.“

„Gargždų“ klubo nuotr./„Gargždų“ klubo vadovas Ovidijus Jakubaitis
„Gargždų“ klubo nuotr./„Gargždų“ klubo vadovas Ovidijus Jakubaitis

„Dar viena netiesa, kad žaidėjai negauna algų 3–4 mėnesius, bet yra įkaitai. Lietuviams neseniai, sausio pabaigoje, įsijungė antra įmoka, o legionieriams yra kelių dienų vėlavimas. Jeigu būtų kitaip, tai tų žaidėjų jau nebūtų likę“, – pabrėžė O.Jakubaitis.

Suprasti akimirksniu

  • 2014 m. įkurtas Gargždų klubas LKL žaidė nuo 2022-ųjų, kuomet iškovojo šią teisę sportiniu būdu, laimėję NKL čempionatą.
  • Praėjusį sezoną LKL debiutavusi Gargždų ekipa iškovojo 6 pergales, patyrė 27 pralaimėjimus ir finišavo 11-oje vietoje tarp 12-os klubų.
  • Šį sezoną klubas planavo 600 tūkst. eurų biudžetą ir kėlė tikslą patekti į pirmąjį aštuonetą.
  • Tačiau, 15min žiniomis, nuo pat sezono pradžios klube būta daug netvarkos, prasidėjo algų vėlavimai žaidėjams ir treneriams.
  • Sezono eigoje klubą paliko net septyni krepšininkai, o sausio pradžioje klubą paliko direktorius Justas Bražas, buvęs komandos vadovu nuo 2020 metų.

Aštuonių pralaimėjimų seriją „Betsafe-LKL“ lygoje skaičiuojantys „Gargždai“ (3-14) turnyrinėje lentelėje žengė paskutiniai.

Standings provided by Sofascore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius