Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 19

Garsūs Lietuvos krepšinio veteranai: kurie iš jų į aikštelę nebežengs?

2021-ųjų metų vasara lemtinga gali tapti bent keliems puikiai žinomiems Lietuvos krepšinio veteranams. Kontraktų vis dar neturi Jonas Mačiulis, broliai Lavrinovičiai, Simas Jasaitis, Tomas Delininkaitis. 15min aiškinasi, kas iš šių krepšininkų paskutinį karjeros mačą jau sužaidė, o ką ant parketo dar išvysime ir artėjančiame sezone.

Praėjusią savaitę apie karjeros pabaigą oficialiai paskelbė ilgametis rinktinės krepšininkas, dukart Europos vicečempionas ir pasaulio čempionato bronzos laimėtojas 36-erių Renaldas Seibutis.

Iš Šventosios kilusį žaidėją sustabdė nugaros išvaržos trauma, o paskutinį oficialų mačą jis sužaidė prieš beveik dvejus metus, 2019-aisiais pasaulio taurėje Kinijoje.

Sportbačius ant vinies veikiausiai kabins ir kitas ne vienerius metus nacionalinėje rinktinėje žaidęs atletas, taipogi 1985-ųjų metų kartos krepšininkas, Jonas Mačiulis.

Šio kauniečio trofėjų lentyna dar gausesnė nei R.Seibučio – prie dviejų Europos sidabro ir pasaulio bronzos medalių pridėkime Eurolygos titulą, 2007-ųjų metų Senojo žemyno bronzą bei daugybę vietinių titulų Lietuvoje, Italijoje, Graikijoje ir Ispanijoje.

Kauno „Žalgirio“ ir Lietuvos rinktinės užribyje šią vasarą atsidūręs kaunietis kartu su Ramūno Butauto komanda sieks vietos Lietuvos krepšinio federacijoje, kurioje prisidėtų prie darbų su jaunimo ugdymo programa.

Praėjusį sezoną trečiąją vietą Graikijos čempionate su Atėnų AEK iškovojusio J.Mačiulio tėtis Jonas Anapilin išėjo prieš pusmetį, krepšininkas nori būti arčiau šeimos ir variantą rungtyniauti užsienyje atmeta, o Lietuvoje lūkesčius ir kalibrą atitinkančių vietų nebėra.

Susidomėjimą puolėju buvo parodę Jonavos „CBet“, Utenos „Juventus“, Kėdainių „Nevėžio“ klubai, tačiau J.Mačiulis po LKF prezidento rinkimų, 15min žiniomis, veikiausiai baigs karjerą.

Dar vienas 1985-ųjų gimimo kartos Lietuvos krepšininkas Artūras Jomantas ir toliau rungtyniaus Alytaus „Dzūkijos“ ekipoje, kurioje jis prisideda ir prie lietuvių krepšininkų komplektacijos.

15min šaltiniai skelbia, jog šioje komandoje galimai toliau veikiausiai matysime ir 39-erių snaiperį Simą Jasaitį, kuriuo tarpsezonio metu domėjosi ir Kėdainių „Nevėžis“.

Su „Dzūkijos“ klubu šiandien sutartį sudarė ir 42-ejų metų veteranas Mindaugas Lukauskis, praeityje su A.Jomantu ir S.Jasaičiu kartu rungtyniavęs Vilniaus „Lietuvos ryte“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Steponas Babrauskas ir Mindaugas Lukauskis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Steponas Babrauskas ir Mindaugas Lukauskis

Absoliučia Lietuvos krepšinio lygos legenda tapęs krepšininkas prie gausybės rekordų siekia prijungti dar vieną – vyriausio visų laikų LKL žaidėjo statusą.

Šis pasiekimas kol kas priklauso dabartiniam LKL teisėjų direktoriui Algimantui Paviloniui, kuris paskutinį mačą 1996-aisiais sužaidė būdamas 42-ejų metų, 3 mėnesių ir 15 dienų amžiaus.

Vadinasi, gegužę 42-ąjį gimtadienį paminėjęs M.Lukauskis rekordininku turėtų tapti jau artėjančio sezono starte.

„Taip, galvoju žaisti toliau, manau, kad reikia dar pamušti likusį vieną LKL rekordą, – 15min dar trečiadienio rytą sakė nuo 1996-ųjų profesionaliai rungtyniaujantis M.Lukauskis. – Reikalavimai ieškantis klubo visada būdavo tokie patys. Noriu būti ten, kur manęs nori. Jei sutari finansus, visus būtinus reikalus, klausimas yra greitai išsprendžiamas.“

Praėjusį sezoną „Šiauliuose“ rungtyniavęs puolėjas fiksavo po 8,9 taško, 2,6 atkovoto kamuolio, 3,6 rezultatyvaus perdavimo ir 10,2 naudingumo balo.

M.Lukauskis per karjerą dukart su Vilniaus „Lietuvos rytu“ iškovojo Europos taurę, dukart tapo LKL čempionu

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Broliai Lavrinovičiai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Broliai Lavrinovičiai

Garsieji broliai Lavrinovičiai taip arti karjeros pabaigos dar nėra buvę. Kaip sako Darjušas, situacija yra 50/50 proc., o sprendimą jie priims artimiausiu metu.

Bet jei karjera tęsis, tai tik viename klube, kurio marškinėlius aukštaūgiai vilki nuo 2020-ųjų metų sausio.

„Dėl kito sezono atsakymo dar neturime. Bet jei žaisime, tai Šakių „Vytyje“, – 15min sakė Darjušas Lavrinovičius. – Klaustukų nėra, tiesiog brolis atostogauja, visur važinėja, reikia susėsti ir nuspręsti, tęsiam dar karjerą, ar nebe.“

Praėjusiame NKL sezone D.Lavrinovičius buvo vienas ryškiausių žaidėjų, rinkęs po 15,3 taško, atkovojęs po 6,5 kamuolio, atlikęs po 2 rezultatyvius perdavimus ir fiksavęs po 19,4 naudingumo balo.

Solidžiai atrodė ir K.Lavrinovičius, per vienas rungtynes vidutiniškai susižėręs po 8,7 taško, 4,8 atkovoto kamuolio, 1,5 rezultatyvaus perdavimo ir 11,8 efektyvumo balo.

Lapkričio 1-ąją dieną broliai minės 42-ąjį gimtadienį, bet sveikata karjeros tęsti netrukdo.

„Skųstis dėl sveikatos negaliu, viskas neblogai. Žinoma, kasmet senstame, bet viskas gerai“, – sakė D.Lavrinovičius.

Brolių Lavrinovičių sprendimas dėl ateities – jau artimiausiomis dienomis.

„Sunku pasakyti – galbūt šiandien, o gal ryt ar poryt, – apie apsisprendimo datą kalbėjo Darjušas. – Viskas priklausys nuo mūsų pokalbio su broliu. Reikia apsispręsti artimiausiu metu, negalime tempti iki paskutinės dienos ir pranešti savo sprendimą klubui čempionato išvakarėse. Galvoju, kad situacija dėl karjeros tęsimo dabar yra 50 ant 50.“

Skambiausi Darjušo Lavrinovičiaus karjeros pasiekimai – antroji (2013 m.) ir trečioji (2007 m.) vietos Europos čempionate su Lietuvos rinktine, triskart LKL bei sykį Turkijos pirmenybių nugalėtojas, 2006-aisiais rinktas į antrąją simbolinę Eurolygos komandą.

Tuo metu Kšištofas Lavrinovičius prie sidabrinio ir bronzinio Europos čempionato medalių turi ir auksinį (2003 m.). Jis dukart pateko į antrąją simbolinę Eurolygos sezono komandą, penkiskart tapo Italijos, o kartą – Lietuvos čempionu.

NKL/Tomas Delininkaitis
NKL/Tomas Delininkaitis

Karjerą tęsti norėtų, tačiau pasiūlymų dar laukia 39-ąjį gimtadienį birželį paminėjęs klaipėdietis Tomas Delininkaitis. Puikiu metimu garsėjantis krepšininkas yra dar linkęs palūkėti keletą mėnesių.

„Norėčiau dar pažaisti. Parako dar yra, o kaip bus, tai nepergyvenu. Šiuo klausimu agentas rinkoje dirba, matysime. Palauksiu iki gruodžio mėnesio, jei neatsiras kažkas normalesnio, teks kabinti sportbačius ir mąstyti, ką reikės daryti toliau“, – 15min sakė praėjusį sezoną su Jonavos „CBet“ komanda NKL pirmenybėse triumfavęs gynėjas.

T.Delininkaičio trofėjų kolekcijoje – Europos taurės titulas su Vilniaus „Lietuvos rytu“ (2005 m.), pasaulio čempionato bronza (2010 m.), Europos pirmenybių sidabro medalis (2013 m.) bei trys LKL titulai (2006, 2011 ir 2012 m.).

„Nei esu pesimistas, nei optimistas. Aš realistas ir suprantu, kiek man yra metų, o daugelis bijo. Jei pabijos, teks atsisveikinti, kad ir kaip nesinorėtų. Paskutiniosios dienos nelaukiu, bet ji vis tiek kažkada ateis“, – sakė T.Delininakitis.

T.Delininkaitis nespjauna į grįžimą į NKL, tačiau yra linkęs pažiūrėti, kaip susidėlios situacija LKL ir užsienyje.

„Didelio skirtumo nėra, bet norėčiau dar pažaisti LKL, nes jaučiu, jog dar galiu tai daryti. Skambino kelios NKL komandos, nepasakiau kategoriško ne, bet norisi dar palaukti. Pernai norėjau pamėginti dar važiuoti į užsienį, bet dėl pandemijos viskas užsidarė, o treneris Virginijus Šeškus labai atakavo, tad pasirinkau vykti į Jonavą. Nelabai norėjosi žengti į NKL, bet mačiau šansus laimėti lygą“, – sakė T.Delininkaitis, praeityje Lietuvos čempionu tapęs ir su Vilniaus „Lietuvos rytu“, ir su Kauno „Žalgiriu“.

Karjeros nebaigs ir ilgametis T.Delininkaičio komandos draugas ir bičiulis, 34-erių galiūnas Simas Galdikas. Tiesa, centro etapas Klaipėdos „Neptūne“, kuriame jis su pertraukomis praleido vienuolika metų, baigėsi.

Abi pusės siekia nutraukti sutartį, o S.Galdikas, 15min žiniomis, turėtų nutūpti NKL rungtyniaujančioje „Gargždų“ ekipoje.

VIDEO: PIKENROLAS: bergždžia LKL klubų vasara, lietuvių deficitas ir žemyn važiuojantis lygis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas