Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 10

Geraširdžio Ukrainos milžino mirtis – lyg žaibas jo sūnų globojančiam lietuviui

Gediminas Navikauskas dar praėjusią savaitę buvo susitikęs Kijeve su Grigorijumi Chižniaku. Du vyrai viename kabinete darbavosi aštuonerius metus, o dar anksčiau du sezonus praleido Kauno „Žalgiryje“. Bet draugystę išardė praėjusį penktadienį 216 cm ūgio ukrainietį pakirtusi mirtis.
A.Bagatskis, M.Babonas ir G.Chižniakas
A.Bagatskis, M.Babonas ir G.Chižniakas / Asmeninio albumo nuotr.

Bendraudamas su G.Chižniaku Kijeve G.Navikauskas nematė jokių blogą žinią lemiančių ženklų.

Kijevo „Budivelnyk“ direktoriumi nuo 2008 iki šių metų vasaros, kol klubas sustabdė savo veiklą, dirbęs lietuvis paprašė ukrainiečio atlikti nedidelę paslaugą. O G.Chižniakui tai atlikus, dėkingas G.Navikauskas pateikė jam nelauktą pasiūlymą: „Aš žinojau, kad jis visiškai nevartoja alkoholio, bet pajuokavau: „Dabar eisime kada alaus.“ Grigorijus mėgo juokauti, tad nusijuokė ir pasakė: Jūs, Gediminai, kaip visuomet – man siūlote, bet aš niekada negaliu.“

G.Chižniakas nebeateis į kitą susitikimą, nes praėjusį penktadienį netikėtai mirė.

Kaip iš giedro dangaus ši žinia nuskambėjo visiems, tarp jų ir G.Navikauskui, žinojusiam, kaip sveikai gyveno 44 metų ukrainietis.

Įprastai pirmadieniais ir ketvirtadieniais Kijeve jis eidavo žaisti krepšinį, kartu su kitais buvusiais krepšininkais, tarp jų Oleksandru Volkovu, kitais „Budivelnyk“ veteranais, prie kurių prisijungdavo ir darbuotojų iš Lietuvos ambasados Kijeve.

E.Šnipo nuotr./2015 metais Lietuvos kariuomenės dienos proga Kijeve buvo surengtas krepšinio turnyras. Jungtinė Užsienio reikalų ministerijos ir Lietuvos ambasados Ukrainoje komanda iškovojo sidabro medalius. Komandai atstovavo ir buvęs „Žalgirio“ vidurio puolėjas G.Chižniakas
E.Šnipo nuotr./2015 metais Lietuvos kariuomenės dienos proga Kijeve buvo surengtas krepšinio turnyras. Jungtinė Užsienio reikalų ministerijos ir Lietuvos ambasados Ukrainoje komanda iškovojo sidabro medalius. Komandai atstovavo ir buvęs „Žalgirio“ vidurio puolėjas G.Chižniakas

Be to, G.Chižniakas reguliariai eidavo į sporto salę padirbėti su treniruokliais.

Ir praėjusį ketvirtadienį jis ėjo žaisti krepšinį, bet jau kitos dienos rytą nuaidėjo žinia – buvęs Ukrainos rinktinės ir Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas mirė nuo širdies smūgio.

„Kai mes kalbėjomės, jis kaip visada jautėsi normaliai. Arba tiesiog nesakė nieko. Grigorijus toks žmogus – jis visada geros nuotaikos ir niekada nesiskųsdavo savo problemomis. Ir tada nesiskundė, – prisiminė G.Navikauskas. – Dabar visi skelbia, kad tai – infarktas, nors kalbėjau su jo žmona – ji to nesakė. Gal dar reikės paklausti, kai kiek aprims. Kita vertus, koks skirtumas, nuo ko mirė? Grigorijaus nebėra.“

VIDEO: In Memoriam - Grigorij Khizhnyak

Aukštaūgio širdyje – „Žalgiris“ ir Ukrainos kariai

G.Navikauskas su G.Chižniaku susipažino 2000 metais, kai dirbo vienu vadovų Kauno „Žalgiryje“. Tada didelio biudžeto neturėjęs Kauno klubas pagrindiniu vidurio puolėju išsirinko 216 cm ūgio liekną ukrainietį.

Šis greitai pateisino lūkesčius, du sezonus tapęs daugiausiai blokų atlikusiu Eurolygos žaidėju, o ir puolime „Žalgiris“ galėjo juo pasikliauti – G.Chižniakas rinko po 12,1 taško per pirmą sezoną ir po 14,4 taško bei 8,1 atkovoto kamuolio per antrąjį.

VIDEO: 2002. Žalgiris: įsimintini momentai (1/2). Khizhnyak, Šalenga, Slanina, Fanai

Vėliau jo karjera pasisuko per Ispanijos, Graikijos ir Rusijos vidutinius klubus, kol grįžo rungtyniauti į Ukrainą ir atsisveikino su profesionaliu krepšiniu 2010 metais.

„Vis dėlto, prisimindamas karjerą jis gyvendavo vien tik „Žalgirio“ laikais. Juk „Žalgiryje“ jis ne šiaip žaidė krepšinį. Jis buvo atsidavęs klubui visa širdimi. Baigęs karjerą ir dirbdamas kitą darbą, jis buvo „Žalgirio“ klubo garbės narys, kai galėdavo, apsilankydavo ir rungtynėse Kaune.

Jis iš tų krepšininkų, kurie per savo karjerą neužsidirbo daug pinigų. Neturėjo didelių galimybių, bet visada stengėsi“, – sakė G.Navikauskas.

Kai G.Navikauskas prieš dešimt metų pradėjo dirbti „Budivelnyk“ klube, G.Chižniakas dar gyveno ir dirbo trenerio asistentu Dnieprodzeržinske.

Prieš aštuonerius metus jie tapo bendradarbiai Kijevo klube, kuriame aukštaūgiui buvo patikėtos ryšių su visuomene direktoriaus pareigos.

„Širdyje jis visada buvo žaidėjas, koks ten jis valdininkas, – šyptelėjo G.Navikauskas. – Niekada nereiškė jokio oficialumo. Labai geras žmogus, labai geros dūšios žmogus. Labai tikintis.

Būdamas komunikabilus, labai gerai atliko savo darbus. Jam sekėsi dirbti su vaikais, su kareiviais, jis rinko lėšas Ukrainos savanoriams, rinko daiktus kare sužeistiems. Jis viską darė gerai.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gediminas Navikauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gediminas Navikauskas

Kaunietis tapo G.Chižniako sūnaus globėju

61 metų kaunietis Kijeve taip susidraugavo su geraširdžiu ukrainiečiu, kad net tapo jo sūnaus oficialiu globėju, kai jaunasis Platonas Chižniakas persikėlė į Kauną.

G.Chižniako sūnus žaidė krepšinį A.Sabonio akademijoje, baigė Aleksandro Puškino gimnaziją Kaune, o šiuo metu studijuoja Klaipėdos LCC universitete.

Chižniakų ryšys su Lietuva visada labai žavėjo G.Navikauską: „Grigorijus bandė kalbėti ir lietuviškai, su manimi visada stengėsi lietuviškai. Jis labai mylėjo Lietuvą, labai didžiavosi ryšiu su mūsų šalimi, mėgdavo pasakoti apie savo etapą Lietuvoje. Ir pastaruoju metu į veteranų treniruotes Kijeve ateidavo su „Žalgirio“ apranga.“

fbu.ua nuotr./Grigorijus Chižniakas
fbu.ua nuotr./Grigorijus Chižniakas

Neįprastos laidotuvės Ukrainoje

Ir Lietuvos krepšinio visuomenė įvertino G.Chižniako meilę mūsų šaliai ir „Žalgiriui“.

Prieš pat praėjusio sekmadienio LKL rungtynes Vilniuje tarp „Ryto“ ir „Žalgirio“ sirgaliai pagerbė ukrainietį tylos minute, o Kauno komandos aistruoliai išskleidė plakatą G.Chižniakui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kauno „Žalgirio“ fanai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kauno „Žalgirio“ fanai

Ukrainos milžinas kitą dieną buvo palaidotas Kijeve.

Ukrainoje atsisveikinimas vyksta labiau simboliškai, kitaip nei Lietuvoje. Dėl karo Ukrainoje, kad nebūtų jokių neaiškių mirčių, dokumentų procesas užtrunka ir palaidoti mirusį įmanoma tik po trijų dienų arba vėliau. Bet paskui viskas vyksta greitai.

Su G.Chižniaku daug žmonių susirinko atsisveikinti pirmadienio vidurdienį Kijevo sporto rūmuose, jie tam turėjo tik pusantros valandos, o tada krepšininko kūnas palydėtas į kapines.

Pats G.Navikauskas laidotuvėse nedalyvavo, nes turėjo šeštadienį sugrįžti į Kauną ir sutvarkyti tam tikrus su G.Chižniaku susijusius reikalus, bet lietuvių per laidotuves Kijeve buvo – dalyvavo Lietuvos ambasados darbuotojai, iš Klaipėdos keliavo Platono Chižniako bičiuliai.

G.Navikauskas tikisi, kad Kaune, „Žalgirio“ garbės alėjoje, kažkaip dar bus įamžintas klubui ištikimo ukrainiečio atminimas.

Ir kad aikštėje dar pamatysime kitą Chižniaką.

„Platonas dar žalia medžiaga, vėlai pradėjo žaisti krepšinį, – apie Klaipėdoje studijuojantį ir krepšinį žaidžiantį buvusio žalgiriečio sūnų sakė G.Navikauskas. – Bet yra aukštas – gal 205 cm ūgio. Gal paseks jo pėdomis. Juk visas į tėvą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito