Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 15

Geresnio žaidimo iš Jono Valančiūno jau reikalauja ir treneriai

Lietuva vis dar laukia. Pernai Europos čempionate po krepšiais dominavęs Jonas Valančiūnas Rio dingo be žinios. Po ketverių olimpinių žaidynių rungtynių jau galima kabinti skelbimus apie dingusį žaidėją. „Centro“ jau ieško ir treneriai.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / Alfredo Pliadžio nuotr,
Rio 2016 | Lietuva – Kroatija | 04:30

Kai Lietuvos rinktinė laimėjo visas trejas pirmąsias rungtynes Rio, apie Jono Valančiūno trūkumą jau buvo kalbėta, bet ši tema dar nebuvo tokia skaudi. Priežastis paprasta – Lietuva laimėjo ir be Jono taškų.

Tačiau pirmasis pralaimėjimas ir nulinis J.Valančiūno pasirodymas su Ispanija (0/6 met.) signalizuoja, kad artėjant lemiamoms kovoms didžiausios jėgos puolime dar nesimato horizonte.

„Jūs laukiate, sirgaliai laukia, treneriai laukia. Bet labiausiai laukia pats Jonas. Ypač puolime“, – rungtynių su Kroatija išvakarėse šyptelėjo G.Krapikas.

Su treneriu nėra ko ginčytis – labiausiai Jono trūksta galutinėje atakos fazėje. Savo kaip vidurio puolėjo pareigas gynyboje 24-erių krepšininkas atlieka pagirtinai.

Per vienerias rungtynes jis atkovoja vid. po 7 kamuolius ir olimpinėse žaidynėse pagal šį rodiklį rikiuojasi 6-as, nors žaidžia sąlyginai mažai – tik po 22 minutes.

G.Krapikas: „Komandos Valančiūnui skiria daugiau dėmesio, bet ir jis pats turi ir privalo padaryti daugiau“.

J.Valančiūnas dar taip pat išrašo po 1 bloką, dalindamasis 8-11 vietas. O į neišrašytus blokus dar galima įtraukti ir nedrąsius varžovų prasiveržimus į lietuvių baudos aikštelę baiminantis ilgų Jono rankų ir tvirto kūno, kuris gynyboje primena uolą.

J.Valančiūno jėga po krepšiu sunkina gyvenimą ir varžovų aukštaūgiams. – daugiau kamuolių puolime už lietuvį atkovojo tik keturi krepšininkai (9), o tokio sudėjimo žaidėjo po krepšiu puolime irgi taip lengvai nenustumsi.

„Tai yra didžiulė pagalba komandai“, – tikino G.Krapikas.

Bet artėja momentas, kai Lietuvos rinktinei nebeužtenka Manto Kalniečio ir Mindaugo Kuzminsko taškų. Tą Jonui nori pasakyti ir Gintaras Krapikas.

„Mes pasigendame Jono taškų. Visi pasigenda. O labiausiai – jis pats. Jonas tą supranta“, – pasakoja G.Krapikas.

Kai J.Valančiūnas sužaidė geriausią sezoną „Toronto Raptors“ gretose, visi tikėjosi dar solidesnio jo pasirodymo ir rinktinėje.

Bet kol kas puolime jis apsiriboja tik 5,5 taško vidurkiu. Pagal šį rodiklį tarp visų „centrų“ Rio Jonas tik 14-as.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Tikslą kol kas pasiekė tik 38 proc. jo mestų dvitaškių, o +/- rodikliu JV rinktinėje lenkia tik V.Kariniauską ir A.Juškevičių.

Nerezultatyviau J.Valančiūnas rinktinėje žaidė tik 2012-ųjų Londono olimpinėse žaidynėse (vid. 4,2 taško. Tiesa, tada Jonui buvo tik 20 metų ir jis tik ką debiutavo NBA.

„Centrą“ Rio de Žaneire jau gynė ir treneris Jonas Kazlauskas, ir komandos draugai. J.Valančiūnui nelengva, nes priešininkai jam stato geriausiai per lietuvių žaidimo analizę paruoštas gynybines užtvaras.

„Komandos jam skiria daugiau dėmesio, bet ir jis pats turi ir privalo padaryti daugiau. Kad ne tik gynyboje, bet ir puolime būtų didesnė paspirtis. Tai mums palengvintų žaidimą“, – atviravo G.Krapikas.

Bet geriausiais žaidėjai tokie ir vadinami todėl, kad jie nepaiso bet kokios gynybos.

Laukiame sugrįžtančio Jono, nes su juo Lietuvos rinktinė būtų dar galingesnė.

„Orakulo“ prognozė: Lietuva – Kroatija
„Orakulo“ prognozė: Lietuva – Kroatija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito