Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 24

Į finansinę pelkę įklimpęs Prienų klubas horizonte regi bankrotą

Prienų „Labas GAS“ komanda iš LKL dugno šiame sezone taip ir nepakilo, tačiau dar tamsesnė yra finansinė duobė, kurioje atsidūrė Prienų krepšinis. Apie ją atvirai 15min pasakojo klubo direktorius Marius Milaševičius.
Prienų „Labas GAS“ klubas – finansinėje bedugnėje
Prienų „Labas GAS“ klubas – finansinėje bedugnėje / nuotr. bcprienai.lt

M.Milaševičius į Prienų klubo valdymą pasinėrė dar prieš sezoną, tapo klubo direktoriumi, perėmęs šias pareigas iš Adomo Kubiliaus.

„Sieksime suvienyti Prienų rajono žmones, verslą ir sirgalius bei kartu sieksime pergalių. Prisimindami fantastiškus Prienų krepšinio laikus, stengsimės grąžinti krepšinio šventę į Prienus“, – praėjusių metų vasarą optimistiškai prisistatė M.Milaševičius.

Bet realybė smogė greitai.

„Labas GAS“ šiame sezone laimėjo vos 4 kartus, pralaimėjo 29, liko paskutinė ir iškrito į žemesnį divizioną. Per dvejus metus Prienų komanda LKL savo sirgalius palepino vos septyneriomis laimėtomis rungtynėmis.

317 dienų – net tokią seriją be pergalių LKL fiksavo Prienai, paskutiniąsias praėjusio sezono rungtynes laimėję 2022-ųjų kovo 7-ąją, o pirmąją pergalę šiame sezone šventė tik 2023-iųjų sausio 28-ąją.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Man, kaip naujai atėjusiam žmogui, viskas buvo nauja, reikėjo greitai mokytis, nes atėjęs radau tik pasirašytus kontraktus ir visiškai tuščią struktūrą, – 15min pasakojo M.Milaševičius. – Tiksliau net ir tos struktūros nebuvo. Reikėjo viską susikurti ir daryti. Pagrindinė pamoka – reikėjo orientuotis greitai ir surasti žmogų, kuris užsiimtų klubo sportiniais reikalais.“

Prienų klubo vadovas neslėpė, kad, vos atėjęs, jis turėjo paskelbti apie bankrotą.

„Klubas buvo nemokus, bet ėjau kitu keliu – esam pirmas Lietuvos klubas, siekęs pasidaryti restruktūrizaciją. Ją pasitvirtinome. Tas suėdė visą energiją, komandos performavimas buvo atiduotas treneriui. Galiausiai tai kainavo rezultatus. Trūko mano dėmesio ir indėlio į komandą. Reikėjo samdytis sporto direktorių, kol aš visą administracinį šūdą kuopiau“, – sakė M.Milaševičius.

nuotr. bcprienai.lt/Marius Milaševičius
nuotr. bcprienai.lt/Marius Milaševičius

Analizuodamas griūtį, „Labas GAS“ direktorius akcentavo, kad „viskas prasideda nuo viršaus“.

„Metai iš metų vilkosi skolos, nemokėjimai. Visa tai privedė prie tokių rezultatų. Seniai reikėjo dėti tašką ir viską išspręsti. Aš atėjau, kad krepšinis nedingtų iš Prienų, bandžiau sutvarkyti visas įsišaknijusias problemas. Pergalę pasiekiau, kai pasitvirtinau restruktūrizaciją, antra pergalė buvo, kai kreditorių planą pasitvirtinome. Tačiau viską stipriai keičia tai, kad kritome į antrą divizioną. Kalbamės su teisininkais apie tolesnius procesus. Stengiuosi daryti, ką įmanoma. Kai aš pasinėriau į teisinę klubo dalį, pritrūko dėmesio sportiniam darbui. Bet žinai, nepersiplėši“, – atsiduso M.Milaševičius.

Klubo direktorius atvirai pasakojo apie finansinę situaciją, kuri iš pradžių jam buvo piešiama kur kas gražesnėmis spalvomis.

„Skolų našta, man atėjus ir pasidarius auditą, padvigubėjo. Skola, kuri buvo man pasakyta, realiai yra dvigubai didesnė, – atskleidė M.Milaševičius. – Norėjau viską žinoti, kas yra iš tikrųjų, kokia yra padėtis, todėl ir auditavomės. Galiausiai tikrąją padėtį pristačiau ir LKL, ir savivaldybei, kad visi žinotų, apie ką mes čia. Atėjau dirbti rugpjūtį – viena skola. Tada prasidėjo skambučiai, vienur skolos, kitur skolos – jos neįtrauktos... Jau mačiau, kad viskas toli nuo realybės.“

nuotr. bcprienai.lt/Marius Milaševičius
nuotr. bcprienai.lt/Marius Milaševičius

15min paklaustas, ar teisinga informacija, jog „Labas GAS“ klubo skola – beveik milijonas eurų, M.Milaševičius šią informaciją patvirtino.

„Sezono metu, man atėjus, skolą sumažinome beveik 80 tūkst. Naujų skolų neturėsim, sezoną uždarysim be skolų, visus įsipareigojimus vykdome. Dabar dar laukiame likučio iš savivaldybės, likučių iš rėmėjų, kurie nenusisuko. Dauguma rėmėjų paliko mus, likome be paramos. Pasakysiu taip: mano valdymo laikotarpiu klubas visus įsipareigojimus įvykdys ir būsime dar atidavę apie 70–80 tūkst. skolos“, – patikino klubo direktorius.

Nors situacija, atrodo, bent stabilizuota, šviesios ateities nematyti.

„Bankrotas yra labai realus. Viskas priklauso nuo pokalbių su savivaldybe ir rėmėjais. Situacija, kad krentame žemyn, viską keičia iš esmės“, – neslėpė M.Milaševičius.

Jo teigimu, norint nenuvaryti „Labas GAS“ į klubų kapinyną, tektų kitam sezonui surinkti apie 600 tūkst. eurų biudžetą.

nuotr. LKL.lt/Prienų „Labas GAS“
nuotr. LKL.lt/Prienų „Labas GAS“

„Čia, realiai, neįmanoma. Bet vyks ir kitų niuansų. Vyks skolų turgus su kreditoriais, pasitvirtinus planą restruktūrizacijos. Yra galimybių, kad skolos mažės, norės atgauti bent kažką kreditoriai. Yra dar daug niuansų. Jei liktų ta pati skola, kokia yra dabar, išlikti yra beveik neįmanoma, tačiau ji tikrai kis“, – dėstė M.Milaševičius.

Prienų klubo direktorius teigė, kad dar bandys kapstytis iš finansinės bedugnės.

„Laikysimės iki paskutinio, – tikino jis. – Bandysiu, kad klubas išsimokėtų ne mano valdymo metu padarytas bėdas. Prisidėsiu, kad bėdos būtų išspręstos. Į Prienų krepšinį ėjau tam, kad tokie dalykai daugiau nepasikartotų. Šitą šventai galiu pasakyti. Nuo pirmų ėjimų darau, kad valdymas būtų skaidrus, kad procesai nebūtų tokie, kokie buvo prieš tai. Viskas turi būti pasverta ir paskaičiuota.“

Jei Prienai galiausiai bankrutuos, žmonės ir įmonės, kurioms skolingas „Labas GAS“, savo pinigų nebeatgaus. Pasak M.Milaševičiaus, apie 30 proc. dabartinės skolos yra neįvykdyti įsipareigojimai žaidėjams.

nuotr. bcprienai.lt/Prienų „Labas GAS“
nuotr. bcprienai.lt/Prienų „Labas GAS“

„Jei matysiu, kad klubas nemokus, nepajėgus atidavinėti nieko, tada tai yra bankrotas. Tada, deja, galėsime teigti, kad buvusios klubo valdžios įsipareigojimų nevykdė ir pavedė iki galo, – kalbėjo direktorius. – Man labai gaila, kad iki to buvo prieita. Kai kuriems žaidėjams skolos tempėsi net kelis sezonus, jų klausiau: kaip? Na, bet buvo maitinami pažadais. Net sunku kažką pasakyti“, – sakė vieną sezoną direktoriaus kėdėje buvęs M.Milaševičius.

Tokiu atveju, jei bankrotas galiausiai bus paskelbtas ir klubas užkals langus, jo direktorius rengiasi imtis naujo projekto, kuris startuotų nuo balto lapo.

„Turiu siekiamybę, kad krepšinis būtų Prienuose, tik būtų klubas su baltu lapu, kad būtų valdomas kitaip, įrodytų, kad galima tvarkytis. Galiu pasakyti, kad Prienams reikia LKL, o LKL reikia Prienų. Reikia grąžinti sirgalius, kurie po truputį ir grįžo. Turime užsikurti, kad vaikai keliais vaikščiotų prie parketo taip, kaip aš kažkada vaikščiojau ir ėjau iš proto. Yra tokių žmonių, kurie per trejus metus praleido vienerias rungtynes. Noriu, kad tai užsikurtų. Mano siekiamybė, kad būtų kuo Prienams didžiuotis. Ir kad nereikėtų bėgioti ir slapstytis vieni nuo kitų“, – vylėsi „Labas GAS“ vadovas.

Tiesa, jei dabartinis klubas bankrutuos, išnyks ir jam priklausanti NKL licencija.

„Bet Prienai NKL tikrai bus“, – patikino M.Milaševičius.

nuotr. bcprienai.lt/Domantas Šeškus ir Marius Milaševičius
nuotr. bcprienai.lt/Domantas Šeškus ir Marius Milaševičius

„Pabandysiu iki galo laižytis žaizdas, tęsti, kad neužsidarytų klubas. Numatyti visi scenarijai. Galų gale, galima ateiti komerciniu ar kitokiu keliu. Prienuose būtinas krepšinis. Aš nenusimušiu nuo šitos linijos. Yra arena ir ji negali miegoti“, – tęsė jis.

M.Milaševičius patikino jaučiantis atsakomybę už tai, kaip bus išspręsta dabartinė situacija.

„Nors atidaviau laiko, finansų, širdį, bet prisiimti visos atsakomybės už prieš tai buvusios valdžios sprendimus negaliu ir net neketinu. Mano siekiamybė – krepšinis Prienuose. Bandžiau sutvarkyti, ką įmanoma, ką kiti pridarė, bet dėl to žudytis tikrai neketinu. O kiek galėsiu sutvarkyti savo pirmtakų klaidų, kurių netrūksta, tiek ir padarysiu“, – kalbėjo klubo direktorius.

Prienų vietą LKL užims Mažeikių „M Basket“ klubas, kuris sulaukė kritikos dėl to, kad neturi savo arenos, o į pajėgiausią lygą žengė užėmęs antrąją vietą NKL.

„Aš esu labiau už tai, kad vyktų krepšinio progresas, procesai, vyktų kaita tarp klubų, o ne tie niuansai, kad kol kas neturi arenos ar neužėmė pirmos vietos. Pirma viena nepraeina, yra logiška, kad eina antra. Nėra idealu, kad ateina Mažeikiai, bet pats procesas, klubų kaita turi būti, tai visa sportinio principo esmė. Maži kabliukai nublanksta prieš patį principą“, – svarstė M.Milaševičius.

nuotr. LKL/Prienų „Labas GAS“
nuotr. LKL/Prienų „Labas GAS“

Simboliška, kad „Labas GAS“ treniravęs Marius Kiltinavičius kitą sezoną vadovaus Mažeikių ekipai.

„Džiaugiuosi, kad sužinojau ne iš žiniasklaidos, o kad pats treneris paskambino ir pasakė“, – šypsojosi M.Milaševičius.

„Puikus treneris. Vien tik geriausi atsiliepimai“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas