Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 11

Intriga auga kaip ant mielių: LKF prezidento rinkimuose gali prireikti fotofinišo

Antradienį Kaune esančiuose „Lietuvos krepšinio namuose“ įvyks Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento rinkimai. 15min atliktos apklausos rezultatai rodo, kad dviejų kandidatų – Mindaugo Balčiūno ir Roberto Javtoko – akistatoje dėl šalies krepšinio vado pozicijos ryškaus favorito nebėra.

Jei dar prieš tris mėnesius LKF rinkimų rezultatas atrodė tarsi užprogramuotas, likus savaitei iki didžiosios dienos situacija kardinaliai pasikeitė.

Vos rugpjūčio pradžioje į jau nuvažiuojantį rinkimų traukinį įšokęs ir elitinę komandą bei rėmėjų sąrašą pristatęs 44-erių metų Robertas Javtokas sujaukė visas išankstines prognozes apie iki tol akivaizdžiu favoritu laikyto 47-erių metų Mindaugo Balčiūno triumfą.

15min atliko didelės dalies balso teisę rinkimuose turinčių juridinių vienetų, kurių iš viso yra 150, apklausą, pasvėrė viešoje erdvėje bei užkulisiuose sklandančią informaciją, o surinkti rezultatai sufleruoja apie antradienį laukiančią itin įnirtingą kovą.

15min nuotr. / M.Janavičiaus vizualas/Robertas Javtokas ir Mindaugas Balčiūnas antradienį susikaus dėl LKF prezidento posto
15min nuotr. / M.Janavičiaus vizualas/Robertas Javtokas ir Mindaugas Balčiūnas antradienį susikaus dėl LKF prezidento posto

Buvęs rinktinės kapitonas R.Javtokas 15min laidoje PIKENROLAS atviravo, jog nacionalinės komandos triumfo Puerto Rike atveju į kovą dėl LKF prezidento posto jis veikiausiai nebūtų sugrįžęs.

LKF generalinio sekretoriaus M.Balčiūno akcijoms, neskaitant per šią kadenciją užfiksuotų slogių sportinių rezultatų visose programose, antrąjį smūgį sudavė Andriaus Tapino išpūstas krepšininkų „išgertuvių“ skandalas, su realybe prasilenkiantys teiginiai apie Lietuvos krepšinio grįžimą į pasaulio elitą, triukšmas dėl NKL perėmimo, per praėjusius rinkimus už jį balsavusių asmenų ištrimituotos istorijos apie neištesėtus pažadus, „BasketNews“ portalo išviešintas asmeninių interesų voratinklis, galiausiai – didžiulis šalies krepšinio elito pasipriešinimas.

Paramą R.Javtokui išreiškė Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Šarūnas Jasikevičius, Jonas Valančiūnas, Paulius Motiejūnas, Dainius Adomaitis ir būrys kitų, kai skambiausi M.Balčiūną palaikantys vardai – jau bent dešimtmetį krepšinyje aktyvios veiklos nevykdantys Vladas Garastas, Steponas Kairys ir Aleksandras Kosauskas.

Vis dėlto jei R.Javtoko stiprybė – komanda, tai M.Balčiūno – sporto vadybos patirtis.

Lietuvos krepšinio federacijos prezidentai

  • Vytautas Kulikauskas (1945-1959 m.)
  • Stepas Butautas (1959-1961 m.)
  • Stanislovas Stonkus (1961-1971 m.)
  • Valentinas Greičiūnas (1971-1979 m.)
  • Stanislovas Stonkus (1979-1983 m.)
  • Henrikas Jackevičius (1984-1990 m.)
  • Stanislovas Stonkus (1991-1994 m.)
  • Algimantas Pavilonis (1995-2002 m.)
  • Vladas Garastas (2003-2011 m.)
  • Arvydas Sabonis (2011-2021 m.)
  • Vydas Gedvilas (2021-2024 m.)
  • Mindaugas Balčiūnas arba Robertas Javtokas (2024 m. – ?)

Nepriklausomos Lietuvos istorijoje didžiausia intriga mūšyje dėl LKF prezidento posto buvo užfiksuota 2007-aisiais metais, kai legendinis treneris Vladas Garastas buvo perrinktas antrai kadencijai sulaukęs vos 53 balsų iš 100, o opozicijoje buvusį Darių Sarkaną palaikė 42 federacijos nariai.

Didžiulio dėmesio sulaukę 2021-aisiais vykę rinkimai irgi buvo nudažyti dramatiška kova, kai triumfavo M.Balčiūno paremtas Vydas Gedvilas (77 balsai), gerokai pranokęs tiek Ramūną Butautą (31 balsas), tiek R.Javtoką (28 balsai). Šiuose rinkimuose pirmą kartą istorijoje dalyvavo visi LKF asociacijos nariai (136).

Palyginimui, 2011-aisiais ir 2016-aisiais metais Arvydas Sabonis buvo išrinktas vienbalsiai, o 2003-aisiais metais V.Garastas sulaukė 62 iš 64 galimų balsų.

LKF prezidento rinkimai

  • Data ir vieta: rugsėjo 17-ąją dieną (antradienį), Kaune esančiuose „Lietuvos krepšinio namuose“;
  • Kandidatai: Dėl prezidento posto varžysis tris kadencijas generalinio sekretoriaus pareigas ėjęs Mindaugas Balčiūnas ir buvęs Lietuvos rinktinės kapitonas bei Kauno „Žalgirio“ sporto direktorius Robertas Javtokas;
  • Rinkėjai: balso teisę LKF prezidento rinkimuose turi 150 juridinių vienetų, tarp kurių yra – lygos (pavyzdžiui – LKL, NKL, RKL ir t.t.), organizacijos (pavyzdžiui – teisėjų asociacija, trenerių asociacija, „3x3 Krepšinio asociacija“, profesionalių krepšininkų asociacija, neįgaliųjų sporto federacija ir t.t.), sporto mokyklos (pavyzdžiui – Vilniaus krepšinio mokykla, Sostinės krepšinio mokykla, Kauno krepšinio mokykla „Žalgiris“ ir t.t.) bei klubai (nuo Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ iki Vilniaus krepšinio veteranių sporto klubo „Kamanė“).

„Kaip senas žydas, sakau, kad 50 prieš 50, – 15min šyptelėjęs apie savo pasirinkimą sakė Elektrėnų krepšinio klubo „Centauras“ vadovas Vidmantas Pupininkas. – Svarstau argumentus, viską žiūriu ir stebiu, kas geriau asmeniškai ir kas geriau Lietuvai. Bet aš Lietuvos neišgelbėsiu. Aš manau, kad Balčiūnas yra puikus organizatorius, o Javtokas – puikus ir žinomas žmogus. Bet ar puikus, geras ir žinomas žmogus gali padaryti kažką gero organizacijai, kuri reikalauja daug valdymo ir sugebėjimų? Mane tai ir stebina. Jei Javtokas būtų dirbęs pavaduotoju nors kadenciją, tai tikrai balsuočiau už Javtoką, nes jis jau būtų žinojęs visą virtuvę. Iš savo patirties vadovaujančiame darbe galiu pasakyti, kad kai ateini į vadovo poziciją, tau reikia dar daug mokytis. Niekas iškart dirbti nemoka, o čia (LKF) turime didelę organizaciją. Tokie ir dalykai.“

Kandidatų komandos

  • Mindaugo Balčiūno komanda: Rūtenis Paulauskas, Donas Showalteris, Alejandro Vaquera, Justinas Jasiukaitis, Alina Adomaitytė, Albertas Skurvydas, Marius Tamolis, Saulius Kuzminskas, Dominykas Domarkas, Valdemaras Chomičius, Tomas Purlys (viešai teigė, kad nesutiko);
  • Roberto Javtoko komanda: Jonas Kazlauskas, Remigijus Milašius, Jurgita Štreimikytė-Virbickienė, Darius Nedzinskas, Justas Kalinauskas ir Julius Sarapinas.

„Mūsų pozicija yra pakankamai aiški. Tai – Robertas Javtokas. Galiu 100 proc. tai pasakyti viešai. Galiu drąsiai sakyti, kad užtikrintas balsas keliaus už Robertą, – 15min sakė Sostinės krepšinio lygos vadovas Vaidas Indriliūnas. – Jeigu konkrečiai kalbant – reikia pokyčių. Man labai nepatiko pastarosios kadencijos veiksmai. Pradėkime nuo Moksleivių lygos (MKL) direktoriaus pasirinkimo. MKL – piramidinė dalis, nuo kurios viskas prasideda. Tai – pagrindų pagrindas, bet MKL nėra visiškai jokios vizijos. Visiška stagnacija. Neįsivaizduoju, kur jaunimas eis po 3-4 metų.

Antra priežastis – NKL bajeriai. Galiu pasakyti tiesiai į akis, kad tai buvo blogiausias dalykas Lietuvos krepšiniui, kuris tik galėjo įvykti. Ten viskas įvyko dėl asmeninių M.Balčiūno interesų. Man asmeniškai tai buvo gėdinga. Trečias dalykas – nėra vieningumo. Buvau susitikęs su Robertu, jis išsakė aiškią poziciją, kad nori sujungti visuomenę ir visų išklausyti. Jis dirbtų su komanda, jis nori aiškumo ir skaidrumo, o pagrindinis dabartinės federacijos minusas, mano akimis, kad nėra jokio skaidrumo ir pasitarimo. Dabar turime vieno žmogaus federaciją. Jeigu toliau į tai eisime, mūsų krepšinio laukia tragedija.“

S.Čirbos nuotr./Vaidas Indriliūnas
S.Čirbos nuotr./Vaidas Indriliūnas

15min susisiekė su didele dalimi rinkėjų, pasvėrė viešoje erdvėje ir krepšinio kuluaruose esančią informaciją bei pristato jums temperatūrą, kuri tvyro mūsų šalies krepšinio virtuvėje iki rinkimų likus vos šešioms dienoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi