Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 04

Iš laimės švytėję ir Luką liaupsinę slovėnai: „Važiuojame į Tokiją!“

Slovėnijos rinktinė padarė tai, ko jai nebuvo pavykę per beveik 30 metų nuo šalies nepriklausomybės atkūrimo. Kaune šeimininkę Lietuvos komandą ant menčių paguldę slovėnai pirmą kartą pateko į olimpines žaidynes, o pirmiausia už tai laurus atidavė įspūdingai žaidusiam Lukai Dončičiui.

106 – tokiu rezultatyvumo vidurkiu Kaune vykusioje olimpinėje atrankoje praūžė Slovėnijos atakų uraganas, nušlavęs visas kelyje pasitaikiusias varžoves.

Rimčiausią iššūkį slovėnams metė lietuviai, bet ir jie atsilaikyti pajėgė tik du kėlinius, kai rezultatas dar buvo lygus 52:52.

Trečiojo ketvirčio pradžioje L.Dončičius užkūrė tikrą atakų viesulą, kai kone kiekvienas slovėnų išpuolis baigdavosi arba Lukos taškais, arba kažkurio kito slovėno tritaškiu, o lietuvių deficitas greitai pavirto į dviženklį.

Nors vilties spindulėlis dar buvo atsiradęs, kai skirtumas trumpam sumenko iki 2 taškų trečiojo ketvirčio pabaigoje, galiausiai viskas baigėsi slovėnų triumfu nurūkus į priekį dar to paties kėlinio finiše ir išlaikius pranašumą paskutiniame ketvirtyje.

„Luka, – paklaustas, kas lėmė slovėnų sėkmę atrankos finale prieš Lietuvą juokėsi natūralizuotas Slovėnijos rinktinės amerikietis Mike'as Tobey. – Žinoma, žaidėme kaip komanda, visi įdėjo savo indėlį. Tai puiki komandinė pergalė – esu laimingas.“

Tik likus kelioms savaitėms iki atrankos turnyro Slovėnijos pilietybę gavęs „Valencia“ krepšininkas akistatoje su Lietuva priėmė asmeninį iššūkį – susidoroti su lietuvių bokštais iš NBA Jonu Valančiūnu ir Domantu Saboniu.

Nors prisirinko pražangų ir turėjo problemų pirmoje rungtynių pusėje, apskritai M.Tobey turėtų būti patenkintas tuo, kaip jam ir komandos draugams pavyko susidoroti su atitinkamai 14 ir 9 taškus pelniusiais Jonu ir Domu.

„Jie labai geri žaidėjai, ypač baudos aikštelėje. Turėjau problemų su pražangomis, bet visi pasistengė ir padarėme gerą darbą, žaidėme puikiai ir laimėjome“, – kalbėjo M.Tobey.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas

Pats Slovėnijos amerikietis pelnė 13 taškų, bet liko šešėlyje neįtikėtino L.Dončičiaus pasirodymo ir trigubo dublio – 31 taško, 11 atkovotų kamuolių ir 13 rezultatyvių perdavimų.

„Jis neįtikėtinas. Jis paėmė kontrolę į savo rankas ir atliko įspūdingą darbą. O dabar mes važiuojame į Tokiją!“, – iš laimės tryško Niujorko valstijoje užaugęs aukštaūgis.

Dar platesne šypsena po rungtynių spindėjo „Denver Nuggets“ puolėjas Vlatko Čančaras. Jis dar šeštadienį patyrė traumą mače prieš Lenkiją, bet išbėgo į aikštę finale ir ypač antroje rungtynių pusėje pridarė daug problemų Lietuvai – iš viso pelnė 18 taškų ir atkovojo 5 kamuolius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vlatko Cancar
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vlatko Cancar

„Net neturiu žodžių, neturiu minčių. Tiesiog esu laimingas“, – po pergalės be sportinės aprangos likęs ir į užkulisius vienais apatiniais patraukęs puolėjas.

„Komandos draugai manimi tikėjo, davė man pasitikėjimo savimi. Didžiulė padėka jiems, nes jie stovėjo man už nugaros ir skatino atakuoti. Tai man padėjo sužaisti gerai“, – švytėdamas iš laimės kalbėjo V.Čančaras.

Paklaustas apie Luką, antrasis slovėnų žaidėjas iš NBA negailėjo jam gražių žodžių.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Luka Doncic
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Luka Doncic

„Jis buvo neįtikėtinas ne tik paskutinėse rungtynėse, bet ir visame turnyre. Jis neįtikėtinas žaidėjas, ypatingas žmogus. Tai, kaip jis žaidžia, yra įspūdinga“, – tvirtino V.Čančaras.

Jis ir Slovėnijos rinktinė į olimpines žaidynes pateko pirmąsyk ir jau po kelių savaičių bandys patriukšmauti ir Tokijuje. Ten jų laukia grupė su turnyro šeimininke Japonija ir dviem 2019 m. pasaulio čempionato finalininkėmis – planetos čempione Ispanija ir vicečempione Argentina.

Tiesa, bent jau kol kas slovėnai neskuba galvoti apie Tokiją ir džiaugiasi šia akimirka.

„Pirmiausia turime grįžti namo, kelias dienas pailsėti, o po to galėsime galvoti apie Tokiją“, – pabrėžė V.Čančaras, po pokalbio išskubėjęs toliau džiaugtis su komandos draugais.

VIDEO: „Karštom pėdom“: Lietuva – Slovėnija – karšti žaidėjų komentarai ir D.Maskoliūno pasitraukimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas