Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iš M.Balčiūno – užuominos apie kaišiojamus pagalius: „Turime užklausų iš įvairių struktūrų“

Antradienį Kaune, Lietuvos krepšinio namuose įvyko spaudos konferencija, kurioje LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas aptarė Vykdomojo komiteto posėdžio naujienas ir atsakė į žurnalistų klausimus.
Mindaugas Balčiūnas
Mindaugas Balčiūnas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Spaudos konferencijoje turėjo dalyvauti ir LKF prezidentas Vydas Gedvilas, tačiau jis dėl nenurodytų priežasčių Kaune nepasirodė.

Karščiausia diskusija spaudos konferencijos metu užvirė dėl tinklalapio BasketNews publikacijos „LKF rinkimų niuansai: nauji nariai, sumažintas mokestis ir nematoma įtaka“, kurios esmė – LKF prezidento rinkimuose ruošiasi dalyvauti juridiniai vienetai, kurių veiklos aktyvumas krepšinyje kelia abejonių.

Tekste taip pat nurodoma, kad kai kurie balso teisę turintys žmonės dalyvaus LKF prezidento rinkimų balsavime, nors tiesiogiai gauna pinigus iš dabartinės federacijos, kurios vienas vadovų – LKF prezidento posto sieksiantis M.Balčiūnas.

Pasak M.Balčiūno, tokios publikacijos kelia klausimų ir spaudos konferencijoje jis kalbėjo užuominomis.

„Mes turime tokių indikacijų (ženklų), kad yra veikiama ne visiškai sąžiningai. Turime užklausų iš įvairių struktūrų. Matome, kad ir tam tikri skundai yra parašyti. Mes nemanome, kad tai yra normali praktika veikimo tų žmonių, kurie nori gero Lietuvos krepšiniui. Aš manau, kad vieša diskusija, argumentacija, tiesiog analizė yra tas kelias, kurį mes turime propaguoti. Į kritiką sveikai reaguoju. Yra daug netikslių faktų. Tų komercinių, užsakomųjų straipsnių neturiu laiko skaityti. Įvertinau bendrą foną ir žinote, buvo laikas, kai galėjome apie tai kalbėti, bet atėjo rinkimai ir staiga visi susidomi tais nariais ir panašiai. LKF nariai yra šalinami nuolatos, tik tokio susidomėjimo galbūt nėra iš jūsų. Kodėl hiperbolizuoti šitą situaciją? Aš nežinau. Kilo įtarimai, mano nuomonė ir panašiai“, – sakė M.Balčiūnas.

„Nėra normali praktika (žiniasklaidai) taip hiperbolizuoti situaciją. Aš jau ketvirtuose rinkimuose, gerbiamieji. Kodėl per praėjusius rinkimus tos problemos nebuvo? Pats narių administravimo mechanizmas buvo toks pat. Aš nežinau, ar čia jums naujiena? Dėl to man ir kyla nuostaba, kodėl reikia tiek triukšmo daryti, kur visai nėra problemos? Narių apskaita pastoviai yra, mechanizmai yra. Viskas tvarkoje. Prieš kiekvieną posėdį, čempionatą yra išeinančių, ateinančių narių, bet daryti iš to daryti didelės problemos nereikia.“

M.Balčiūnas taip pat kalbėjo apie sprendimus Vykdomajame posėdyje. LKF balsavimo teisę prezidento rinkimuose rugsėjo 17 dieną oficialiai turės 150 subjektų.

„Viešojoje erdvėje yra daug diskusijų sukeliantis klausimas dėl LKF narių. Jų skaičius nuolat kinta, vienas iš kontrolės aspektų – narystės mokestis. Tie, kurie veiklos nevykdo, jie mokesčio nemoka. Per šį kriterijų 11 klubų buvo pašalinta iš LKF narių, šiai dienai 150 subjektų yra visateisiai LKF nariai.

Galbūt iš viešosios erdvės ateina tokie signalai, o mes į juos reaguojame. Tie klubai, kurie yra išregistruoti arba nevykdo realios veiklos, jie ir nedalyvauja formaliame LKF gyvenime“, – sakė LKF generalinis sekretorius.

M.Balčiūnas atskleidė, kad LKF biudžetas 2024 m. yra 5,03 mln. eurų. Palyginimui 2021 m. jis buvo 3,15 mln. eurų.

Visgi vienas iš žurnalistų pastebėjo, kad už šiuos metus finansinė ataskaita nėra patekta, o pagal 2021 m. duomenis LKF pajamos siekė virš 4 mln. eurų.

„Finansinę ataskaitą turi tvirtinti konferencijoje, o olimpiniais metais ji vyksta po olimpiados, – aiškino M.Balčiūnas. – Mes irgi nesame laimingi dėl šios situacijos, olimpiniais metais turbūt reikėtų rengti dvi konferencijas.

Pajamas aš skaičiuoju lėšomis. Neįtraukiu natūra, finansinės ataskaitos bus viešos. Imame kriterijų, pajamas, uždirbtas lėšas. Natūrinių pajamų mes neskaičiuojame. Į tai, ką minite, buvo įtraukta ir moksleivių, ir moterų lygos, mes jau to neskaičiuojame. Programų vykdymui lėšos yra ženkliai išaugusios.“

– Kodėl kalbėdamas apie sėkmingesnį olimpinį ciklą už ankstesnį išskiriate geriausią rinktinės pasiekimą per šį etapą, bet nekalbate apie blogiausią?

– Kai kalbame apie krepšinio ir mūsų gerbiamų trenerių pasiekimus, nekalbame apie prasčiausius jų pasirodymus, mes visada pabrėžiame laimėjimus, džiaugiamės ir gerbiame už tai. Čia lygiai taip pat, reikia būti pozityvesniems, linksmesniems...

– Kodėl nuvertinate buvusį trenerį Dainių Adomaitį (jis vadovavo rinktinei praėjusiame olimpiniame cikle, 2017-2019 m.)?

– Mes nenuvertiname, pateikiame faktinius laimėjimus.

– Sakėte, kad rinktinė sugrįžo į krepšinio elitą. Kas yra elitas?

– Kiekvienas adekvatus žmogus supras, kad šešta vieta pasaulyje yra gera. Per daugiau nei 8-9 metus tai buvo geriausia vieta, arčiausiai medalių. Ta vieta aukšta, vieni elitą įvardija, kaip patekimą tarp aštuonių geriausių, kiti tarp 10. Netgi buvimas dešimtuke nedaro gėdos Lietuvai. Ne vieno sportą ar krepšinį suprantančio žmogaus supratimu tai yra elitinė vieta.

VIDEO: Spaudos konferencija: pristatyti LKF VK sprendimai bei krepšinio vystymo ir stiprinimo prioritetai

– Vakar DELFI laidoje paakcentavote, kad padėjote baigti mokslus Robertui Javtokui Vusterio universitete. Gal galite patikslinti, kaip padėjote?

– Per daug sureikšmintas šitas dalykas. Tiek mano asmeninė, tiek LKF filosofija yra padėti visiems. Mes padedame labai daug subjektų spręsti problemas, padedame daugeliui buvusių krepšininkų su integracija po karjeros. Rūpinamės visais. Taip, tai nuskambėjo kažkaip perdėtai, bet padėta buvo. Mes neskirstome į elitinius, neelitinius, padedame visiems. Robertui Javtokui taip pat, kai buvo reikalas. Mes padėjome ir padėsime.

– Kaip padėjote?

– Tai buvo neformalių kompetencijų užskaitymas, kuris padėjo ne tik Robertui, buvo ir daugiau krepšininkų. Ir dabar studijuoja. Aš motyvuoju krepšininkus siekti išsilavinimo. Jie turi rūpintis savo ateitimi. Tiesiog paminėjau, kad nežiūrint situacijų padedame absoliučiai visiems ir toliau tuo vadovausimės. Neformalių kompetencijų užskaitymas nėra paprastas, reikia padirbėti, bet Roberto Javtoko karjeros pasiekimai buvo tokie, kad mums padėjo įrodyti universiteto komisijai, kad tai atitinka bakalauro laipsnį.

– Iš kur gavote užklausų dėl nesąžiningos veiklos?

– Iš įvairių struktūrų esame gavę užklausų, patikrinimų, tokių netipinių.

– Ar kažkoks tyrimas pradėtas?

– Nepradėtas, dokumentacijos tam tikros. LKF veikla yra tokia vieša, kad mes ataskaitas pateikiame, internete galite rasti ir panašiai. Tai rodo dirbtinų sprendimų kūrybą. Mūsų fokusas turėtų būti į krepšinio vystymą, o ne į kažkokius po stalu daromus sprendimus. Čia matyt krepšinis – toks socialinis reiškinys. Interesų yra daug ir sprendimai yra įvairūs. Kviesčiau labiau koncentruotis į krepšinio sistemos struktūrą, turinį, o ne į kažkokius pašalinius reikalus.

– Laidoje su Vaidu Čeponiu minėjote, kad užsakomųjų straipsnių neskaitote. Jei neskaitėte, kodėl teigiate, kad šis BasketNews tekstas užsakomasis?

– Neteigiu, kuris čia straipsnis, tiesiog neskaitau komercinio turinio, nes neprieinu iki jo...

– Gi sakėte, kad tas turinys padėjo pašalinti 11 juridinių vienetų...

– Ne, taip nesakiau. Tas turinys vienos krypties, mūsų mechanizmas veikia nuolatos, nuolatos šalina, priima. Iš kai kurių vykdomojo komiteto narių buvo pasiūlymas nekaitinti tos atmosferos ir susilaikyti nuo kai kurių narių priėmimo, tai jie bus priimti rugsėjį. Iš esmės tai jokios situacijos nekeičia, nes sezonai prasideda spalį. Buvo atidėta.

– Galbūt straipsniai rašomi, kad paskatintų pokyčius LKF veikime?

– Asociacijos įstatymas yra toks, koks yra. Ne mes jį kažkaip koreguojame. Asociacijos yra privaloma forma FIBA sistemoms, mes turime reglamento laikytis. Nemanau, kad formalūs juridiniai pokyčiai kažkaip lemtų krepšinio rezultatus. Aš kalbu apie tai, kad praėjusiuose rinkimuose ta pati sistema galiojo, bet kažkaip tokio susirūpinimo nebuvo. Klausiu, kodėl? Prieš praėjusius rinkimus nemačiau, kad jūs ten taip uoliai žiūrėtumėte kiekvieno nario veiklas, argumentuotumėte, reflektuotumėte. Aš tik apie tai šneku. Sistemos keitimas ne nuo manęs priklauso.

– Jeigu tapsite LKF prezidentu, kokius pagrindinius tikslus esate išsikėlęs?

– Taip, keletą parodžiau. Nemanau, kad vienas kandidatas turėtų visą strategiją rengti. Strategija yra visos bendruomenės vizija ir labai aktyviai bendrauju su visų lygų atstovais, asociacijų atstovais. Ta strategija susilipdys. Žinote, čia supermenu nebūsi, reikia pasiekti 4-5 strateginius tikslus ir tai būtų daug. Detalizuosiu juos kitame susirinkime.

– Ar LKF turi interesų konflikto prevencijos sistemą?

– LKF turi pareigą vadovautis asociacijos įstatymu. Viskas, kas yra ten – privaloma ir mums. Daugiau nieko papildomo nepasakysiu.

– Ar nemanote, kad LKF prezidento rinkimuose nuo balsavimo turėtų nusišalinti suinteresuoti asmenys, nes taip pažeidžiamas viešas ir privatus interesas?

– Nežinau, kas tada balsuotų. Visi subjektai dalyvauja (veikloje). Moksleivių lygoje dalyvauja visi klubai, kurie yra LKF nariai. Tai ką, jie turėtų nusišalinti? Klausimas be atsakymo.

– Taip pat kalbant apie interesų konfliktus, koks santykis sieja jūsų IBU universitetą su LKF?

– Joks.

– Nėra pasirašyta bendradarbiavimo sutartis?

– Tikrai ne.

– O kaip IBU naudoja LKF logotipą savo reikmėms?

– Dėl to, kad mes duodame Lietuvos krepšinio treneriams nemokamą informaciją. Latvių, estų, daugelių kitų pasaulio valstybių federacijos moka už kursus. Visi Lietuvos krepšinio treneriai duombazę gali naudoti nemokamai, visiškai nemokamai. O tas turinys sukuriamas IBU lėšomis, kur nė vienas euras... Ką jus galvojate, ar aš to nesuprantu? Čia būtų didžiulis pažeidimas, absoliučiai. Visas turinys, visai krepšinio bendruomenei iš IBU yra nemokamas. Tegul tik naudoja. Kad tik tobulėtų. Jūs labai į lankas.

– Tai šitas verslas jums nieko neuždirba?

– Visų pirma, tai yra ne verslas, tai yra ne pelno siekianti organizacija. Pirmas sprendimas, kai atvykau dirbti į LKF, buvo, jog aš IBU toliau dirbsiu ir niekas neprieštaravo. Nebuvo jokių prieštaraujančių. Tai buvo veikla, kurią vykdžiau ne vienerius metus prieš atvykdamas į LKF, o ji tęsiasi ir toliau. Taip, kad jokio interesų konflikto čia absoliučiai nėra.

Anksčiau gal tik nebuvo tokių atvejų, kad IBU dalyvauja kartu su rinktine. Pavyzdžiui, pernai Lietuvos rinktinė važiavo į Taivaną, IBU taip pat važiavo su renginiu, kuris Taivane irgi vyko. Niekada nebuvo tokių sąsajų su rinktine ir Mindaugo Balčiūno verslu.

– Net rinktinės vizitas nemažai buvo nulemtas IBU kontaktais. Per IBU labai nemažai padedu ir Lietuvos krepšinio federacijai, tam tikros paramos ateina. IBU partnerių tinklas Azijoje yra labai platus. Tai padeda krepšinio federacijai surasti naujų finansinių šaltinių.

– Ar nebūtų logiška, kad žmonės, kurie tiesiogiai dirba su jumis ir su Robertu Javtoku, tiesiog neturėtų teisės balsuoti LKF rinkimuose?

– Aš nežinau, ar reikėtų taip sureikšminti, čia yra keli balseliai, bet jeigu jie dalyvauja toje sistemoje, laikosi taisyklių, čia musės darymas drambliu ir nieko nelemia. Tegul tik atsiranda norinčių dalyvauti ir spręsti reikalus. Visiems bus ką veikti.

– Ar Vydas Gedvilas į kitus rinkimus eitų kartu su jumis?

– Čia reikėtų jo klausti. Komanda nustatoma įstatais, o kelios pavardės, kurios bus... Aš dar žiūriu, įkalbinėju. Po tokio negatyvaus fono ne visi žmonės ir sutinka. Kas norėtų staiga atsidurti taikiklyje ramiai gyvenantys. Tikrai nepadeda Lietuvos krepšiniui.

– Ar galvojate, kad tokie tekstai, kaip BasketNews, yra bandymas sutrukdyti jums tapti LKF prezidentu?

– Nesiimu vertinti. Manau, kad diskusija visuomet yra gera, bet turi būti išlaikomas pagrindinis žurnalistikos principas – nešališkumas. Čia mano toks prašymas. Jeigu tai išlaikoma, visos diskusijos yra sveikintinos.

– Ar šiuo metu vyksta pokalbiai su potencialiu rinktinės vyr. treneriu?

– Manau, kad tos pačios pavardės tiek pas jus, tiek pas mus galvose. Vyksta diskusijos, susitikimai keli. Tas sprendimas tikrai nebus kažkaip paskubomis priimtas. Jis turi būti paruoštas. Darbas vyksta.

– Ar pavyko prisiskambinti Šarūnui Jasikevičiui?

– Šiuo klausimu aš jokių pažadų nebuvau davęs todėl taip ir paliksiu tai.

– Kodėl norite eiti į rinkimus, kaip prezidentas, o ne generalinis sekretorius?

– Prezidentas galbūt skamba labai garsiai. Tai yra įmonės direktorius. Jeigu nori prisiimti pilną atsakomybę už įmonės plėtrą, veiklos vystymą. Turi būti prezidentu. Mane ne prezidento pavadinimas vilioja, o galimybė, ką galiu nuveikti būdamas vienasmeniu valdymo organu. Visi nori šnekėtis su tuo, kas deda parašą, o ne tas, kas atvažiuoja. Čia yra formali specifika.

– Ar prestižo prasme tarptautiniame lygmenyje Lietuva nenukentės? Daugelio federacijų prezidentai Europoje yra garsūs buvę krepšininkai, kaip Garbajosa, Danilovičius.

– Pačios sėkmingiausios federacijos turi vadybininkus. Prancūzija, ilgus metus Ispanija turėjo visiškai ne krepšininką, jis visą auksinį laikotarpį vadovavo. po to tik atėjo Jorge Garbajosa. Garsiems krepšininkams JAV leidžia vadovauti, įvairias programas vykdyti. Dėl to aš galvoju ir su Robertu Javtoku ne kartą kalbėjome, kad jam reikėtų kažkurią sporto programą vykdyti ir atsakingu būti. Aš jam siūliau ir vis dar siūlau. Siūlau apskritai pergalvoti netradicinį sprendimą – tiesiog susėsti prie stalo ir pasikalbėti. Aš labai atviras ir visi mūsų komandos nariai atviri. Bet pradinės nuostatos turi būti kitos. Nekariauti su kažkuo, o galvoti, kaip krepšiniui padėti.

– Kalbant apie tą negatyvų foną, matome, kokios garsios pavardės palaiko Robertą Javtoką. Ar nemanote, kad bus sunku vadovauti, jei būsite išrinktas, ir sutelkti krepšinio bendruomenę?

– Ne, tikrai nenoriu supriešinti krepšinio bendruomenės. Kiek man ateina palaikymo skambučių... Jei aš surašyčiau visus, būtų solidus sąrašas. Bet jeigu renka prezidentą, tris kadencijas atbuvęs matau, kaip veikia specifika. Atsakomybę neša formaliai atsakingi asmenys ir jie yra du – prezidentas bei generalinis sekretorius. Būtų gerai vertinti jų kompetencijas. Visa kita yra gerai, smagu, bet aš manau, kad bet kada kiekvienas pakviestas prisijungs prie krepšinio vystymo. Mes tą darome, darome iki tol ir manau, kad daugelis pavardžių, pakviesti vieno ar kito prezidento, neatsisakys pasijungti į veiklas.

– Pabaigai, kad foną padarytume teigiamu: kiek IBU padėjo uždirbti federacijai iš vizito Taivane?

– Reikia paskaičiuoti. 300 tūkst. dolerių buvo kontraktas. Aišku, tai yra pačios Lietuvos rinktinės nuopelnas, bet IBU visada atvira savo kontaktais, patirtimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas