Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 09 05

Iššūkis J.Valančiūnui ir Lietuvai: neįprastų duomenų ukrainietis kelia šurmulį Europoje ir NBA

Ukrainos rinktinė neturi daug privalumų prieš Lietuvą. Mūsų bičiulių viltys šiame Europos čempionate – irklų ilgio rankose. Išsitiesusį Arvydą Sabonį nuo pirštų galų iki labiausiai pasišiaušusio galvos plaukelio galintis apimti Artiomas Pustovyjus savo gabaritams nebūdingais įgūdžiais pateko į didžiausių vandenų radarus.
Artiomas Pustovyjus
Artiomas Pustovyjus / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Tokio aukšto priešininko Jonas Valančiūnas po krepšiu Europos čempionate dar nebuvo sutikęs.

A.Pustovyjus yra 218 cm aukščio kliūtis. Bet kai jis kelia į viršų savo irklus – rankas, kurias ištiesęs matuoja 223 cm, įmesti kamuolį į skylę darosi labai sudėtinga.

Ukrainietis maždaug per 24 minutes spėja blokuoti 1,7 metimo ir šiuo rezultatu Europos čempionate nusileidžia tik Latvijos „vienaragiui“ Kristapui Porzingiui. Jeigu žaistų tiek minučių, kiek K.Porzingis, A.Pustovyjus blokuotų dar daugiau metimų.

Bet ne vien gynyboje pavojingas šis 25-erių krepšininkas.

Eurobasket 2017 | Lietuva – Ukraina | 15:45 | Tel Avivas

Dėl greitų kojų ir tokiems gabaritams neįprasto gero kamuolio valdymo A.Pustovyjus nuo tritaškio linijos gali atakuoti savo priešininką ir dėjimu po prasiveržimo užbaigti ataką.

Arba blokuoti metimą, inicijuoti greitą ataką, jos metu aplenkti varžovų gynėjus ir puolėjus bei papuošti krepšį „alley-oop'u“.

Šių dienų krepšinyje tokių duomenų ir įgūdžių žaidėjai kaip A.Pustovyjus yra tikri deimantai. Kalbama, kad į vėlyvo brendimo talentą dėmesį jau atkreipė ir NBA klubai.

„Jis labai gerai žaidžia du prieš du. Gerai gaudo visus kamuolius, kuriuos jam meta gynėjai. Netipinis jis tuo, kad, kaip su tokiu savo ūgiu, labai gerai juda aikštėje“, – apie varžovą rungtynių išvakarėse kalbėjo Dainius Adomaitis.

A.Pustovyjus vienintelis Ukrainos rinktinėje renka dviženklį taškų skaičių – 17 per rungtynes, ir Europos čempionate rikiuojasi 20-as.

19,7 naudingumo balo vidurkis jam padėjo užkopti į 11-ąją vietą Europos pirmenybių naudingiausiųjų sąraše.

A.Pustovyjus žaidžia taip gerai, kad Ukrainos sirgaliai reikalauja pasodinti NBA duonos ragavusį vidurio puolėją Viačeslavą Kravcovą ant suolo ir daugiau jo nuo ten nebepakelti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Mat A.Pustovyjus į Europos čempionatą atvažiavo kaip atsarginis vidurio puolėjas – nuo atsarginių suolo pradėjo rungtynes su Vokietija ir Italija.

Bet kai V.Kravcovas buksavo ir dar patyrė traumą, treneris Jevgenijus Murzinas nebeturėjo kito pasirinkimo, tik kaip leisti A.Pustovyjui žydėti. Ir jis žydėjo.

VIDEO: A.Pustovyjaus žaidimo epizodai

Pirmą kartą sužaidęs daugiau nei 20 minučių, per 29 minutes A.Pustovyjus varė į neviltį NBA čempioną Zazą Pačuliją bei atnešė Ukrainai kiek nelauktą pergalę prieš Gruziją 88:81. Artiomo sąskaitoje buvo 19 taškų, 8 atkovoti kamuoliai, 2 blokai ir 25 naudingumo balai.

Toks jo žaidimas stapo staigmena net ir patiems ukrainiečiams.

Ukrainos rinktinėje A.Pustovyjus debiutavo 2013-aisiais, bet per tuos kelerius metus nacionalinėje komandoje nepadarė nieko daugiau nei 3,3 taško vidurkis.

Jis tiesiog liko garsesnių Ukrainos aukštaūgių šešėlyje, kurių šiai šaliai niekada netrūkdavo: Viačeslavo Kravcovo, Oleksejaus Pečerovo, Kirilo Fesenkos ar net Kirilo Natiažkos.

Bet gan minkštą riešą turintis ir net 75 proc. taiklumu krepšį atakuojantis A.Pustovyjus nepasikliovė tik savo ūgiu. Jis pradėjo individualiai treniruotis Ispanijoje bei Amerikoje ir sustiprėjo fiziškai.

Prieš 4–5 metus jį po krepšiu galėdavo nustumti 190 cm ūgio gynėjai, bet dabar tai gerokai tvirtesnis krepšininkas.

Jonas Valančiūnas po krepšiu duos fiziškų pamokų varžovų „centrui“ iš Ukrainos, tačiau vaikytis šį išskirtinių duomenų žaidėją bus labai sudėtinga.

VIDEO: J.Valančiūnas pažadėjo po čempionato paaiškinti internautus prajuokinusios veido išraiškos priežastį

Južno „Chimik“ klube augęs ir 2014-ųjų NBA naujokų biržoje nepakviestas A.Pustovyjus subrendo vėlai, bet dabar galingesniems klubams, ko gero, apmaudu, kad nepačiupo šio aukštaūgio prieš jam pratęsiant sutartį su Obradoiro „Rio Natura Monbus“ ekipa iš Ispanijos aukščiausios lygos.

Šioje komandoje rungtyniaujantis Eimantas Bendžius galės papasakoti treneriui Dainiui Adomaičiui apie šio ukrainiečio silpnybes.

Bet jei Ukraina tikisi priblokšti Lietuvą, jos viltys – tik 223 cm ilgio rankose.

„Jis labai ilgas, aukštas, susirenka kamuolius, blokuoja, gerai perduoda kamuolį. Bet, manau, kad žinome, kaip jį stabdyti“, – pasiruošęs Jonas Valančiūnas.

VIDEO: Dainius Adomaitis: „Pergalė prieš Italiją nenugalėjus Ukrainos nieko nereiškia“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas