Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 13

Istorinis sprendimas nutraukti LKL čempionatą – iš pirmų lūpų

Lietuvos krepšinio lyga (LKL) rakina duris iki rudens. Nors iki sezono pabaigos buvo likę beveik trys mėnesiai, penktadienį per posėdį buvo priimtas beprecidentinis sprendimas pirmenybes nutraukti.
Spaudos konferencija
Spaudos konferencija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Remigijus Milašius vienu stipriu žodžiu apibūdino padėtį, į kurią pateko jo vadovaujama LKL.

Per šalies krepšinio istoriją čempionatas dar ne kartą nebuvo nutrauktas, nors būta ir sudėtingesnių finansinių laikų.

Šįkart krizę sukėlė koronovirusas, dėl kurio dešimties klubų atstovai, R.Milašius ir LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas penktadienio vidurdienį priėmė sprendimą visiškai nutraukti nacionalines krepšinio pirmenybes, nors kitose šalyse tokių nutarimų dar nėra.

Penktadienį LKL būstinėje verslo centre tik „Šiaulių“ klubas prieštaravo, Kauno „Žalgiris“ susilaikė, o aštuoni klubai pasisakė už tai, kad čempionatas būtų nutrauktas.

Nuomonės skilo ginčijantis kuri komandų rikiuotė turi būti galutinė, bet vieno balso persvara nulėmė, kad lentelė liks tokia, kokia yra dabar, kovo 13 dieną, lygai sužaidus po šešis trečiojo rato turus.

Čempionu paskelbtas Kauno „Žalgiris“, antra vieta atiteko Vilniaus „Rytui“, o trečia – Panevėžio „Lietkabeliui“.

Galutinė 2019-2020 m. LKL sezono lentelė

Vieta Komanda Pergalės Pralaimėjimai
1. Kauno „Žalgiris“ 22 2
2. Vilniaus „Rytas“ 17 7
3. Panevėžio „Lietkabelis“ 16 8
4. Klaipėdos „Neptūnas“ 14 10
5. Utenos „Juventus“ 13 11
6. Prienų „CBet“ 11 13
7. Pasvalio „Pieno žvaigždės“ 8 16
8. „Šiauliai“ 7 17
9. „Dzūkija“ 6 18
10. Kėdainių „Nevėžis“ 6 18

Kodėl buvo priimti tokie sprendimai ir kaip klubai spręs santykius su žaidėjais po posėdžio spaudos konferencijoje kalbėjo lygos prezidentas R.Milašius, LKL generalinis direktorius R.Brazauskas, Utenos „Juventus“ prezidentas ir treneris Žydrūnas Urbonas bei Panevėžio „Lietkabelio“ prezidentas Alvydas Bieliauskas.

– Kodėl buvo priimtas sprendimas nutraukti LKL pirmenybes?

R.Milašius: Visi žinome kodėl taip įvyko – liga. Mums svarbiausia gyvybės, mes esame tokia lyga, kuri surenka daugiausiai auditorijos – per vieną mačą gali būti nuo 1500 iki 5 tūkst., o jei žaidžia „Rytas“ ir „Žalgiris“ gali susirinkti ir 10 tūkst. žiūrovų.

Jei žaistume be žiūrovų, vis tiek atsirastų 60-80 žmonių aikštėje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Milašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Milašius

– Ar buvo svarstyta čempionato sustabdymo galimybė?

R.Brazauskas: Buvo svarstyta galimybė žaisti be žiūrovų, bet tas sprendimas nebuvo palaikytas.

- Kodėl nebuvo sustabdytas čempionatas, nukeltos rungtynės, sutrumpintos atkrintamosios varžybos?

R.Brazauskas: Mes šio klausimo nesvarstėme. Buvo du pasiūlymai: vienas – baigti čempionatą, o kitas – žaisti be žiūrovų.

R.Milašius: Yra Vyriausybės sprendimas dėl dviejų savaičių, Vilniaus miestas skelbia apie 5 savaites. Mūsų manymu, šis klausimas per 5 savaites neišsispręs. Turbūt girdėjote ministro Verygos pasisakymus, kad negalime rizikuoti žiūrovų sveikata. Be to, daug užsieniečių žaidėjų nori išvažiuoti.

Šiandien buvo konstruktyvus posėdis. Aš vedžiau susirinkimą, o visi kiti kalbėjo apie konkrečius dalykus, su kuriais dabar susiduria. Galite paklausti jų.

Ž.Urbonas: Šiandien ryte Utenos „Juventus“ komanda, o taip pat kitų klubų – Prienų ir Kėdainių bei kitų klausimas dėl arenų, kurias valdo savivaldybės.

Jos vadovaujasi SAM sprendimu, kad sporto institucijos draudžiamos. Mes atėjome į areną, bet negalime ja naudotis. Negalime treniruotis.

Įsivaizduokite, jei dviem savaitėms atidėtume čempionatą – mes nesitreniruojame arba palakstome krosus ir tik ateiname į rungtynes. Tas SAM sprendimas, kad rungtynes galima žaisti be žiūrovų, švelniai tariant buvo netikęs, nes realiai tai neįmanoma vykdyti. Negalime lankytis savo sporto objektuose, ypač tose, kurie priklauso savivaldybėms. Ir privatūs klubai irgi turi vadovauti SAM nutarimais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žydrūnas Urbonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žydrūnas Urbonas

– Kiek klubų šiandien nusiskundė, kad negali naudotis arenomis?

Ž.Urbonas: Regis, 4-5 klubai. Bet yra aibė problemų. Jei sustabdytume veiklą 2 savaitėms arba mėnesiui, kas vyktų? Žaidėjai, atlyginimai, jų sportinė forma – užsieniečiai nori išvažiuoti, jie panikuoja. Aibė problemų, kurių neįmanoma spręsti. Juo labiau, kad sveikata yra prioritetas.

– Ar dabar sutartys su žaidėjais nutrūksta ir viskas?

Ž.Urbonas: Tai force majeure padėtis. Mes mielai tęstume lygą, bet tokia padėtis, kad reikia reaguoti į padėtį ir liepimus. Jau ir pasaulinės sveikatos organizacijos – taip pat.

Atlyginimų klausimas bus sprendžiamas. Bandysime tartis. Mums taip pat sustos rėmėjų parama, gal kažkas ir pratęs, bet mes juk nevykdysime veiklos. Natūralu, kad už neįvykdytą veiklą kažkaip mokėti atlyginimus yra sudėtinga. Bus individualūs susitarimai.

– Kaip pasiskirstė balsai balsavime dėl žaidimo už uždarų durų ir baigimo čempionato?

R.Brazauskas: Aštuoni „už“, vienas „prieš“, du susilaikė.

– Ar tai „Šiauliai“ buvo „prieš“?

R.Brazauskas: Mes jau viską pasakėme: 8, 1 ir 2.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romualdas Brazauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romualdas Brazauskas

– Kokios gali būti pasekmės lygai?

R.Milašius: Viskas aišku – ką turime sąskaitoje, tai daugiau neturėsime. Todėl, kad netęsime veiklos. Yra IMG kontraktas, turėjome rodyti rungtynes, turėjome rodyti jas LNK, prieš kitus rėmėjus irgi turime atlikti savo veiksmus. Bet tai viskas. Dabar turime spręsti, ką išleisti atostogų, kaip būna ir kitose įmonėse.

– Ar aiškūs preliminarūs nuostoliai ir klubų, ir lygos?

R.Milašius: Šiandien to neskaičiavome, tai nebuvo esminis klausimas. Šiandien tik buvo sprendimai, o klubai susiskaičiuos savo galimybes, įvertins ko ir kiek trūksta, kiek pinigų jau gavo ir kiek negaus. Tai – atviras klausimas.

– Ar buvo svarstyta galutinę rikiuotę nustatyti pagal dviejų ratų rezultatus, nes dabar trečiajame rate komandoms teko nevienodas tvarkaraštis – vieni žaidė su grandais, kiti – su silpnesnėmis komandomis?

A.Bieliauskas: Vienas iš objektyviausių variantų buvo skaičiuoti po dviejų ratų. Visi buvo sužaidę po vienodai rungtynių išvykose ir namuose bei su visomis komandomis. Šiuo atveju, dėl kovo 13 dienos lentelės buvo dvejonių, bet balsavimas parodė priešingai: 4 balsavo, kad palikti dabartinę lentelę, o trys pasisakė „už“ (dviejų ratų) ir keturi susilaikė. Pagal tai buvo priimta lentelė pagal šios dienos rezultatus.

– Kiek apmaudu „Lietkabeliui“, kad po pralaimėjimo Pasvaliui praradote antrą vietą ir tuo pačiu galimą vietą Europos taurės varžybose?

A.Bieliauskas: Labai apmaudu, nes pralaimėjome tada, kai grįžome iš Čempionų lygos varžybų, žaidėjai buvo pervargę po ilgos kelionės iš Ispanijos. Žaidėjai neparodė, ką galėjo. Jei būtume kitoje padėtyje, nemanau, kad būtume pralaimėję. Bet yra kaip yra. Reikia taikytis su kolegaliu sprendimu.

– Ar bronza kažkiek džiugina?

A.Bieliauskas: Visi apdovanojimai džiugina – ir bronza, ir sidabras. Aišku, sidabru būtume pakartoje 2016-2017 m. sezoną, kai laimėjome sidabrą. Bet rezultatai šį sezoną neblogi – ir Karaliaus Mindaugo taurės turnyre treti, ir LKL – treti. Sumoje pasirodėme neblogai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alvydas Bieliauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alvydas Bieliauskas

– Ar klubai gaus apdovanojimus?

R.Brazauskas: Klubai tikrai gaus apdovanojimus, bet kada jie bus įteikti dabar negalime atsakyti.

– Ar lyga padalins prizinį fondą?

R.Milašius: Nebus ką dalinti.

A.Beliauskas: Jei surinks, tai bus.

R.Milašius: Ne, jau aišku, kad nebus pinigų.

– Ar klubai su žaidėjais diskutavo apie sprendimą nutraukti sezoną?

A.Bieliauskas: Nediskutavome, nes niekas negalėjo prognozuoti koks bus priimtas sprendimas. Buvo pasiūlyti trys variantai, iš jų pasirinktas nutraukti čempionatą. Žaidėjai sužinojo jau paskui.

Ž.Urbonas: Aš nemanau, kad žaidėjai norėtų dalyvauti čempionate, žinant, kad šalia yra tokia didelė grėsmė. Dauguma žaidėjų yra jauni, turi mažų vaikų, besilaukiančias žmonas. Užsikrėtimo galimybė yra, matome kas vyksta Estijoje.

Manau, kad nė vienas nenorėjo atsidurti tokioje padėtyje. Mes, kaip klubų vadovai irgi nenorėjome rizikuoti, nes kyla atsakomybė – jei numirtų žaidėjas, kam krenta atsakomybė? Ji kristų klubo vadovui, kuris nesiėmė ryžtingų veiksmų, kokius priėmė visa Lietuva – uždaryti mokyklas ir darželius. O mes, būdami didelės organizacijos dalimi, būtume pasielgę bravūriškai ir neatsakingai. Manau, kad sprendimas buvo pasvertas ir pamatuotas. Demokratiškas, nes atsižvelgėme į žaidėjų sveikatą, manau, kad jie supras šią padėtį ir bus protingi, reikalaudami arba nereikalaudami dalies atlygio už likusius 2-3 mėnesius. Praktiškai liko du mėnesiai iki čempionato pabaigos. Manau, kad rasime protingus sprendimus.

– Kalbant apie amerikiečių galimybę grįžti namo – ar jie galės dar šiandien grįžti į JAV dėl taikomų ribojimų?

Ž.Urbonas: Tiesiai neišsiųsime, teks per Kanadą ar Didžiąją Britaniją. Bet jie (legionieriai) panikuoja, jie neramūs. Jei rungtynės vyktų už uždarų durų, mes žaistume be dviejų savo įžaidėjų – būtume pasmerkti. Tad ir šios situacijos vykdyti rungtynes buvo nerealu. Nekalbu apie „Žalgirį“ ar „Rytą“, situacija būtų iškreipta. Kreivų veidrodžių karalystė.

R.Milašius: Pradėjome kalbėti nuo „Žalgiro“, nuo Pauliaus (Motiejūno), klausėme kokia padėtis Eurolygoje. Klausėme, kokios naujienos?

Jis atsakė, kad sustabdyta neribotam laikui. Visi ima žiūrėti į nacionalinius čempionatus. O ten per artimiausias 4-5 dienas bus priimti kardinalūs sprendimai: ir Turkijoje, ir Prancūzijoje ir kitose šalyse. Mes neatskleidžiame nieko nauja, visi suvokia, kas vyksta Italijoje. Ten čempionatas rytoj ar kitą dieną bus uždarytas. Reikia suvokti, kad tai yra liga, didelė infekcija.

Matome, kad jau serga žaidėjai, NBA krepšininkai, Kanados premjero žmona užsikrėtė, nors gyvena kitoje aplinkoje, užsikrėtė ir „Arsenal“ treneris. Mes esame visi tame pačiame laive: žaidėjai, žiūrovai, žurnalistai.

Aš manau, kad klubų vadovai, šiandien visi draugiškai suvažiavo, suprato atsakomybes. Buvo ilgai diskutuojama, kad rastas sprendimas beveik vienbalsiai.

Neaišku, kokie sprendimai priimti bus „Žalgiryje“. Paulius (Motiejūnas) irgi neturi atsakymų, nes ir Eurolyga neturi ką daryti. Jie girdi: po mėnesio, po dviejų, o tada bus vis sunkiau. Lietuvoje dar vienaip gyvename, o kitose šalyse užsikrėtimų skaičius yra skirtingas. Visi skaičiuoja pinigėlius, bet manau, kad visiems kils tas pats klausimas, kaip ir mums – žmogaus gyvybės klausimas, kad virusas toliau neplistų. Juk galime jį nešioti, nes renkame dideles auditorijas. Kitose šalyse – taip pat.

– Ar krepšininkai yra tikrinami?

A.Bieliauskas: Paskutines rungtynes Čempionų lygoje kovo 10 dieną žaidėme su Saragosos klubu. Kovo 8 dieną jie žaidė su Madrido „Real“. O „Real“ yra žaidėjas, kuriam jau nustatytas užsikrėtimas. Dar buvo du teisėjai iš Italijos. Be to, „Real“ prieš tai žaidė su italais, dar Belgrade. Tas ratas gali plėstis.

Inkubacinis periodas yra iki dviejų savaičių, tad nežinomybė yra. Jau kreipėmės į sveikatos centrą, mums patarė laukti ir reaguoti, jei bus simptomai. Niekas negali patvirtinti ar paneigti. Kas žino, ar mes esame nešiotojai?

VIDEO: Lietuvos krepšinio lyga nutraukė krepšinio sezoną ir čempionais paskelbė Žalgirį

– Ar bent vienas krepšinio atstovas Lietuvoje buvo patikrintas?

R.Milašius: Šiandien niekas apie tai nepasakė.

A.Bieliauskas: Nėra informacijos, nes niekas nesiskundė. Jei taip įvyktų, visi sužinotų, to nenuslėpsi. Mes kol kas stebime situaciją, M.Purlys (klubo direktorius) skambino į sveikatos centrą, žiūrėsime.

– Ar lyga turi rekomendacijų klubams, kaip elgtis su žaidėjų sutartimis?

R.Milašius: Šiandien mes tik priėmėme sprendimus. Lyga negali nurodyti klubams. Lyga gali padėti padiskutuoti klubams, nors kiekvienas jų turi po savo teisininką ar teisinę kompaniją. Jie turi sutartis, bet mums to nerodo ir mums nereikia. Klubai patys žino savo sutartis, o mes nesikišame į jų vidinius reikalus.

Jei klausimas kils, mes pasirengę kalbėtis, suteikti teisinę pagalbą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spaudos konferencija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spaudos konferencija

– Ar lyga keliauja atostogų?

R.Milašius: Eisime ir skaičiuosime likučius, kad išgyventume iki rugsėjo 1 dienos (kai prasidės naujas sezonas). Kažkokius sprendimus reiks priimti. Biuras visiškai neužsidarys, bet kažkam teks eiti atostogų, keisis, nes pinigų mes daugiau negausime – neįvykdėme visų įsipareigojimų. Pinigų iš kažkur neatsiras.

Pats vadovauju kitoms įmonėms ir žinau, kas vykta. Įmonės nebegauna žaliavų iš Italijos – nuo akmens iki spynelių. Pagaminti yra viena, bet reikia ir žaliavų. Verslui irgi blogai, o verslas pirmiausia karpys rinkodaros pinigus, reklaminius pinigus, paramą. Dauguma įmonių turi kreditus, reikia mokėti procentus – tai didelis ratas. Jei veiksmas sustoja, visi turime problemų. Krepšinis irgi, negali nuo to pabėgti.

– Ar yra baudų tikimybė dėl įsipareigojimų nevykdymo?

R.Brazauskas: Dabar sunku komentuoti. Kalba ne tik apie transliacijas, bet ir santykius su visais rėmėjais. Su visais kalbėsimės kaip išeiti iš šios padėties.

- Pagal dabartinę padėtį LKL žaidėjai bent penkis mėnesius liks be atlyginimų. Ar jie sulauktų pagalbos?

A.Bieliauskas: Sutartys yra 10 mėnesių. Bus kalbama individualiai, jei sutartys nutraukiamos prie neįveikiamos jėgos sąlygos (force majeure), yra kita padėtis. Vyriausybė irgi priėmė ribojimus. Pinigai gali būti išmokami, o kilus ginčams atvejai gali atsidurti teisme. Kiekvienu atveju bus žiūrima individualiai. Per visą lygą yra 120 žaidėjų. Dar ir trenerių kolektyvas, aptarnaujantis personalas. Yra darbiniai santykiai ir sporto veiklos sutartys. Situacijos skirtingos.

Mes nepanikuojame. Manau, kad Lietuvoje suvaldysime padėtį. Mes irgi pritarėme, kad reikia eiti tuo keliu, kad visus apsaugotume nuo grėsmės plitimo. Manau, kad kilus baisumui reikia imtis priemonių ir galima tai išvengti. Tikiuosi, kad padėtis bus suvaldyta ir Lietuvoje, ir kitur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas