Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 07

Jeigu žaistų pinigai: vieno prancūzo vertė – beveik kaip visos Lietuvos rinktinės

„Žaidžia ne pinigai ir pavardės“, – vienas šabloniškiausių pasisakymų krepšinyje, kuris dažniausiai simbolizuoja silpnesniųjų kovą prieš garsesnius ir „ant popieriaus“ stipresnius oponentus. Bet jeigu Prancūzijos ir Lietuvos mūšyje žaistų kontraktai ir krepšininkų statusas? 24sek pasižvalgė į didžiulį finansinį kontrastą tarp Lietuvos ir Prancūzijos komandų. Skaičiai rodo, kad daugiausiai uždirbantis prancūzų žaidėjas vertas beveik tiek, kiek dvylika Lietuvos rinktinės narių kartu sudėjus.
Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas
Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Jeigu nugalėtoją lemtų kontraktų dydžiai, ši kova būtų labai nelygi.

Daugelio nuostabai, vertingiausias Prancūzijos rinktinės žaidėjas yra Nicolas Batumas. Tai tuo pačiu ir pats brangiausias „Charlotte Hornets“ krepšininkas, nors praėjusį sezoną rinko vidutiniškai tik 9,3 taško per susitikimą. 30-mečiui puolėjui tai buvo nerezultatyviausias sezonas NBA nuo debiutinių jo metų „Portland Trail Blazers“.

Tačiau per NBA algų sprogimą 2016-aisiais sudarytas sandoris dabar jam leidžia uždirbti 25,5 mln. JAV dolerių. Tiesa, NBA ši suma standartiškai skaičiuojama iki mokesčių.

Kita vertus, tai tik šiek tiek mažiau, nei visų Lietuvos rinktinės žaidėjų atlyginimai kartu sudėjus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nicolas Batumas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nicolas Batumas

Ryškiausia Prancūzijos rinktinės žvaigždė Rudy Gobert'as 2017-aisiais su „Utah Jazz“ sudarė ketverių metų 102 mln. JAV dolerių vertės kontraktą, pagal kurį artėjantį sezoną 27-erių centras gaus 24,3 mln. JAV dolerių.

NBA vidurio puolėjų kategorijoje tai vienuoliktas pagal dydį kontraktas lygoje. Tokiais pinigais vertinamas dukart geriausiai besiginantis NBA krepšininkas.

Beje, N.Batumas ir R.Gobert'as patenka į daugiausiai uždirbančių NBA krepšininkų 50-tuką.

„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Rudy Gobertas
„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Rudy Gobertas

Šešioliktas daugiausiai uždirbančių NBA centrų sąraše yra Jonas Valančiūnas. Tiesa, skirtumas tarp jo ir R.Gobert'o yra nemenkas – „Memphis Grizzlies“ lietuvį įvertino metiniu 16 mln. dolerių atlyginimu.

Įdomu, kad su kiekvieneriais metais J.Valančiūno kontrakto vertė bus vis mažesnė. Šią vasarą sudarytas sandoris 2020-2021 m. krepšininkui atseikės 15 mln., 2021-2022 m. – 14 mln. dolerių.

Už JV daugiau uždirba ir trečias pagal atlyginimą Prancūzijos komandos atstovas. Metinė Evano Fournier kontrakto vertė su „Orlando Magic“ siekia 17 mln. JAV dolerių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evanas Fournier
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evanas Fournier

Lietuvos ir Prancūzijos jėgų santykis greitu metu gali šiek tiek apsilyginti, jeigu prieš 2019-2020 m. sezoną naują ilgalaikę sutartį su „Indiana Pacers“ sudarys Domantas Sabonis.

Tarp žaidėjo ir NBA klubo vyksta intensyvios derybos, bet, 24sek žiniomis, lietuvis negauna tokio atlyginimo, kokio jaučiasi nusipelnęs. Nepriklausomai nuo derybų baigties, D.Sabonis artėjantį sezoną Indianoje uždirbs pagal seną naujoko kontraktą numatytą atlyginimą – 3,5 mln. dolerių.

23-ejų D.Sabonio orientyras gali būti komandos draugo Myleso Turnerio kontraktas – nuo 2019-2020 m. sezono įsigalioja amerikiečio ketverių metų 80 mln. dolerių vertės sutartis.

Europoje iš Lietuvos rinktinės narių daugiausiai uždirba kontraktą su Pirėjo „Olympiakos“ sudaręs Mindaugas Kuzminskas. 24sek žiniomis, lietuvis Graikijoje uždirbs apie 700 tūkst. eurų per sezoną.

Tai net triskart mažiau nei vertingiausias Europoje rungtyniaujantis Prancūzijos rinktinės narys. Nando De Colo šią vasarą sudarė trejų metų sutartį su Stambulo „Fenerbahče“, pagal kurią artėjantį sezoną uždirbs 2,3 mln. eurų. Su šiuo atlyginimu 32-ejų gynėjas patenka tarp keturių daugiausiai uždirbančių Eurolygos krepšininkų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nando De Colo
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nando De Colo

Kitaip nei Europoje, NBA oficialiai pateikia detalią informaciją apie žaidėjų atlyginimus. Tiesa, standartinėje duomenų išraiškoje kontraktai pateikiami iki mokesčių. Atsižvelgus į 24sek šaltinių informaciją ir remiantis buvusiais krepšininkų kontraktais, NBA žaidėjams pritaikius federalinius ir valstijos mokesčius, o JAV dolerius verčiant į eurus, daugiausiai uždirbančių Lietuvos ir Prancūzijos žaidėjų kova „ant popieriaus“ atrodytų maždaug taip:

Lietuvos ir Prancūzijos kova ant popieriaus (eurais)
Lietuvos rinktinė (€) Prancūzijos rinktinė (€)
Jonas Valančiūnas ~7,5 mln. Nicolas Batumas ~12,6 mln.
Domantas Sabonis ~1,8 mln. Rudy Gobert'as ~12,1 mln.
Mindaugas Kuzminskas ~700 tūkst. Evanas Fournier ~10,3 mln.
Edgaras Ulanovas ~550 tūkst. Frankas Ntilikina ~2,3 mln.
Marius Grigonis ~425 tūkst. Nando De Colo ~2,3 mln.
Paulius Jankūnas ~425 tūkst. Vincent'as Poirier ~1,4 mln.
Mantas Kalnietis ~400 tūkst. Axelis Toupane'as ~400 tūkst.
Lukas Lekavičius ~400 tūkst. Mathias Lessort'as ~350 tūkst.
Rokas Giedraitis ~300 tūkst. Louis Labeyrie ~350 tūkst.
Arnas Butkevičius ~220 tūkst. Andrew Albicy ~300 tūkst.
Jonas Mačiulis ~200 tūkst. Amathas M'Baye ~250 tūkst.
Renaldas Seibutis ~180 tūkst. Paulas Lacombe'as ~230 tūkst.
VIDEO: „Rinktinė 2019“: Jono paieškos ir paskutinio šanso rungtynės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito