Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 05 02

Jiems priklausė šalies krepšinio vadžios: TOP 10 Lietuvos šimtmečio įžaidėjų

Lietuvos krepšinis šiemet švenčia 100 metų, o 15min siūlo prisiminti svarbiausius mūsų oranžinio kamuolio įvykius, didvyrius ir jų pasiekimus. Šįkart apie tuos, kuriems aikštelėje ilgiausiai priklausydavo kamuolys – geriausių įžaidėjų dešimtukas.
Geriausi Lietuvos krepšinio įžaidėjai
Geriausi Lietuvos krepšinio įžaidėjai / 15min, „Scanpix“, FIBA.com nuotr/Igno Miškinio piešinys

Įžaidėjas – neginčytinai viena svarbiausių pozicijų krepšinyje. Dažnai sakoma, kad geras kamuolio skirstytojas – kone pusė komandos.

Pagrindinis komandos įžaidėjas yra tarsi trenerio rankos aikštėje. Geras dirigentas ir kitus žaidėjus padaro geresnius.

15min pabandė surikiuoti geriausių Lietuvos krepšinio šimtmečio įžaidėjų dešimtuką.

10. Rimantas Girskis

„Scanpix“ nuotr./Rimantas Girskis ir Šarūnas Marčiulionis
„Scanpix“ nuotr./Rimantas Girskis ir Šarūnas Marčiulionis

Iš Šilutės kilęs krepšininkas buvo įžūlus ir protingas žaidėjas, pasižymėjęs geru metimu. Tai buvo universalus „combo“ gynėjas, galėjęs sėkmingai rungtyniauti per pirmas dvi pozicijas ir aštriais prasiveržimais pats rinkti taškus.

18-metis kartu su TSRS jaunių rinktine tapo Europos vaikinų čempionu, vėliau net 15 metų (1968–1983 m.) atstovavo Vilniaus „Statybai“, su kuria šešis kartus tapo Lietuvos čempionu, sykį laimėjo SSRS čempionato bronzą (1979 m.) ir tapo tikra šio klubo legenda.

Kovotojo charakterį įrodė ne tik aikštėje, bet ir šalia – kovojęs su vėžiu ir grįžęs į trenerio darbą. „Aš net ligoninėje niekam neleidau savęs vadinti ligoniu“, – teigė R.Girskis, po krepšininko karjeros pabaigos ilgus metus dirbęs treneriu.

Jautrią akimirką, per krepšininko pagerbimą, Lietuvos himną atliko R.Girskio anūkė Justė Arlauskaitė-Jazzu. Šalies krepšinio legendos gyvybė užgeso 2010-aisiais. R.Girskiui tuo metu buvo 61-eri.

9. Tomas Pačėsas

Augusto Didžgalvio nuotr./Tomas Pačėsas
Augusto Didžgalvio nuotr./Tomas Pačėsas

Kitas itin tvirto charakterio krepšininkas, aikštėje neturėjęs jokių autoritetų, o po karjeros pabaigos, kaip dažnas įžaidėjas ir šio sąrašo dalyvis, sportinę aprangą sėkmingai iškeitęs į trenerio kostiumą.

Alytuje gimęs T.Pačėsas didžiausią karjeros pergalę šventė 1996-aisiais – kartu su Lietuvos rinktine pasipuošė Atlantos olimpinių žaidynių bronza.

Tiesa, aštrus būdas ne sykį kišo ir koją – ne visada būdavo kviečiamas į rinktinę. Niekam aikštėje nenusileisdavęs T.Pačėsas yra įsivėlęs į ne vienas muštynes net ir su gerokais didesniais varžovais.

VIDEO: Tomas Pačėsas sukelia muštynes LKL rungtynėse

2001-aisiais tapo NEBL, Rusijos čempionu, buvo išrinktas į simbolinį Rusijos čempionato penketą. Nuo 2002-ųjų tiesiog karaliavo Lenkijoje – kaip žaidėjas ir kaip treneris čempionu tapo net 11 (!) sezonų iš eilės.

Būtent T.Pačėsui priklauso ir kitas istorinis pasiekimas – jis pirmasis, surinkęs trigubą dublį LKL lygos rungtynėse. 1994–1995 m. sezone, žaisdamas Kauno „Laveroje“, įžaidėjas pelnė 12 taškų, išdalijo 12 rezultatyvių perdavimų ir sugriebė 11 kamuolių kovoje su „Šilute“.

8. Lukas Lekavičius

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lukas Lekavičius

Iš Šilalės kilęs įžaidėjas – geriausias pavyzdys, kad ne ūgis aikštėje svarbiausias. Ir ne skambūs pareiškimai šalia jos. Tylus, ramus, bet negailestingas varžovų gynybai. 178 cm L.Lekavičius aikštėje visuomet trykšta energija.

„Jis nuvarys mane nuo kojų. Jis tikrai nubrauks vienus mano karjeros metus, nes kasdien turiu prieš jį gintis treniruotėse“, – juokais skundėsi graikų žvaigždė Nickas Calathes. Kartu su juo ir Atėnų „Panathininaikos“ klubu L.Lekavičius dukart tapo Graikijos čempionu.

VIDEO: #VisurGeraiNamuoseGeriausia | Lukas Lekavičius

Tačiau didžiausią karjeros laimėjimą „Žaibu Makvynu“ dėl savo greičio su kamuoliu ir slalomų tarp varžovų gynėjų pramintas šilališkis pelnė 2015-aisiais, kai iškovojo Europos čempionato sidabrą.

7. Rokas Jokubaitis

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis

Dar tik 21-erių, Mažeikiuose gimęs Lietuvos krepšinio talentas, kuris 7 vietoje – ir su avansu, ir su didžiulėmis galimybėmis kilti aukštyn.

Anksti bendraamžius pralenkęs R.Jokubaitis 2017-aisiais, būdamas vos 16-os, drąsiai žaidė 19-mečių pasaulio čempionate (buvo pats jauniausias tų pirmenybių dalyvis) ir vidutiniškai rinko po 10 taškų bei 5,3 rezultatyvaus perdavimo.

Būdamas vos 20-ties, R.Jokubaitis papildė vienos stipriausių Eurolygos komandų „Barcelona“ gretas ir yra pirmasis lietuvis įžaidėjas (po Šarūno Marčiuliono) pakviestas NBA naujokų biržoje (34-uoju šaukimu).

VIDEO: 2021-22 EuroLeague Rising Star candidate: Rokas Jokubaitis

„Rokas bręsta ir tobulėja labai greitai. Nebegalima sakyti, kad jis tiesiog naudojasi atsiradusiomis galimybėmis. Jis jau dabar veda mus į pergales“, – sparčiai kylantį auklėtinį gyrė ir Šarūnas Jasikevičius.

6. Kazys Petkevičius

„Wikipedia“ nuotr./Kazys Petkevičius
„Wikipedia“ nuotr./Kazys Petkevičius

1926-aisiais gimė Steigviliuose, Pakruojo rajone, bet užaugo Telšiuose, kur ir pamilo krepšinį. Sunku tų laikų sportininkus palyginti su dabartiniais atletais , bet už K.Petkevičių garsiausiai kalba jo titulai.

Išvardinti tik svarbiausi – 1947 ir 1953 metų Europos čempionas, Helsinkio (1952 m.) ir Melburno (1956 m.) olimpinių žaidynių vicečempionas, pasaulio studentų žaidynių Budapešte ir Prahoje aukso medalių laimėtojas, 1947 ir 1951 metų SSRS čempionas.

„Pergalė SSRS čempionate mums reiškė daugiau nei sportinį laimėjimą. Tai buvo užslėptas pasipriešinimas sistemai, lietuvybės saugojimas, – yra sakęs K.Petkevičius. – Tuo metu dėl aukso medalių kovodavome su VVS komanda, kuriai vadovavo Josifo Stalino sūnus. 1947 metais SSRS čempionais tapome Tbilisyje. Vietos gyventojai mus nešė ant rankų, nes Lietuvos krepšininkai Sakartvele buvo labai populiarūs.“

Dar vienas įžaidėjas, po karjeros pabaigos ilgus metus dirbęs treneriu. Liudininkų pasakojimais, aikštėje buvo užsispyręs, niekada nepasiduodantis, tikras žemaitis, įvaldęs sunkiai varžovams sustabdomą metimą – viena ranka nuo peties atsilošus atgal.

5. Darius Maskoliūnas

„Scanpix“/AP nuotr./Darius Maskoliūnas ir Eurolygos čempionų taurė 1999-aisiais.
„Scanpix“/AP nuotr./Darius Maskoliūnas ir Eurolygos čempionų taurė 1999-aisiais.

Ilgametis Kauno „Žalgirio“ ir Lietuvos rinktinės kapitonas, pirmasis virš galvos kėlęs Eurolygos taurę 1999-aisiais – svarbiausią šalies klubų laimėjimą per visą Lietuvos krepšinio istoriją.

Aukštas 196 cm kairiarankis įžaidėjas puolime retai pats imdavosi iniciatyvos, pirmiausia ieškodavęs laisvų komandos draugų ir kitų atakos tęsinių.

Didžiausia jonaviškio stiprybė buvo elitinė gynyba. Treneriai drąsiai patikėdavo jam ryškiausių žvaigždžių stabdymą vienas prieš vieną, o tarsi marškiniai prie varžovų priglusdavęs įžaidėjas vesdavo juos iš kantrybės. Tvirtą kūną išsaugojo ir po karjeros pabaigos, užsitarnavęs „Švarco“ pravardę.

Daugkartinis Lietuvos, Lenkijos čempionas, su Kauno „Žalgiriu“ laimėjęs ir FIBA Europos taurę, o su Lietuvos rinktine – olimpinę bronzą 2000-aisiais Sidnėjuje.

4. Mantas Kalnietis

„Scanpix“ nuotr./Mantas Kalnietis, 2010 m.
„Scanpix“ nuotr./Mantas Kalnietis, 2010 m.

Daugiausia rezultatyvių perdavimų Lietuvos rinktinėje per visą jos istoriją išdalinęs krepšininkas – 484.

Titulų kolekciją su nacionaline ekipa pradėjo nuo istorinės, vienintelės tokios, bronzos planetos pirmenybėse (2010-aisiais), o užbaigė dviem Europos vicečempiono trofėjais (2013 ir 2015-aisiais). Tai paskutiniai ryškiausi Lietuvos rinktinės laimėjimai.

VIDEO: M.Kalniečio triukas prieš Ricky Rubio

2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpiadoje ryškiai spindėjo net tarp pačių ryškiausiųjų – vidutiniškai rinko po 18 taškų ir 7,5 rezultatyvaus perdavimo (1 vieta olimpiadoje).

„Reikia pripažinti, jog Mantas buvo vienas geriausių Lietuvos rinktinės žaidėjų – visada užsivedęs ir visada norėdavęs žaisti. Rinktinės siela“, – 15min laidoje PIKENROLAS buvusį komandos draugą gyrė Linas Kleiza.

3. Valdemaras Chomičius

Alfredo Pliadžio nuotr./Valdemaras Chomičius – 1987 m.
Alfredo Pliadžio nuotr./Valdemaras Chomičius – 1987 m.

Olimpinis (1988 m.) ir pasaulio (1982 m.) čempionas su SSRS rinktine, daugkartinis Europos pirmenybių prizininkas (6 medaliai), atkūrus Nepriklausomybę 1992-aisiais Barselonoje padėjęs iškovoti ir istorinę olimpinę bronzą.

Auksinių laikų Kauno „Žalgirio“ kapitonas, išsiskyręs savo aikštės matymu ir mąstymu. Karjerą baigė būdamas 42-ejų.

20 proc. talento ir 80 proc. juodo darbo – taip V.Chomičių yra apibūdinęs legendinis Vladas Janiūnas. Vėlai pradėjęs krepšinio treniruotes, bet kruvinu darbu aplenkęs perspektyvesniais vadintus krepšinio talentus. Į treniruotes ne važiuodavo, o bėgdavo beveik valandą.

VIDEO: 60-metį paminėjęs V. Chomičius: apie įsimintiniausią pergalę, dvikovą su M. Jordanu ir „Žalgirį“

Tvirto charakterio kaunietis aikštėje nenusileisdavo niekam. Patekęs į SSRS žvaigždžių rinktinę ir iš vyresnių išgirdęs, kad galės krepšius jiems nešioti – taip kumščiu trenkė į lubas, atsispyręs nuo sienos, kad niekas prie jaunojo lietuvio daugiau nesikabinėjo.

2. Šarūnas Jasikevičius

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Auksinis berniukas“ – viskas, prie ko jis prisiliesdavo, virsdavo auksu. Pradedant čempiono titulais Europos jaunių (U18) ir jaunimo (U20) čempionatuose ir baigiant vieninteliu Lietuvos vyrų rinktinės auksiniu triumfu po Nepriklausomybės atkūrimo (2003 m. Europos čempionate Stokholme). Būtent Š.Jasikevičius atsiėmė to turnyro MVP prizą.

Eurolygos karalius – vienintelis šį turnyrą laimėjęs su trimis skirtingais klubais (su „Barcelona“, dukart su Tel Avivo „Macabbi“ ir su Atėnų „Panathinaikos“). 2005-ųjų Eurolygos finalo ketverto MVP, dukart išrinktas geriausiu Europos krepšininku.

VIDEO: Greatest Players: Sarunas Jasikevicius

Su rinktine laimėjęs ir olimpinę bronzą 2000-aisiais Sidnėjuje bei savo tritaškių salve nukalęs pirmąją Lietuvos pergalę prieš JAV „Svajonių komandą“. Dar vieną medalį – bronzos – pelnęs 2007-ųjų Europos čempionate.

Po fantastiškos karjeros dar sykį patvirtinęs taisyklę, kad geras įžaidėjas gali tapti geru treneriu. „Daugelis jūsų, ko gero, nesate jo matę, bet aš stebėjau jį keletą pastarųjų metų. Patikėkite manimi, jis tikrai bus labai naudingas. Tai jaunas, darbštus, kovingas krepšininkas, laimėjęs daugybę čempionatų“, – pagyrų Š.Jasikevičiui negailėjo net NBA legenda Larry Birdas. Tiesa, NBA lygoje Šaro karjera nesusiklostė.

1. Šarūnas Marčiulionis

FIBA.com nuotr./Šarūnas Marčiulionis
FIBA.com nuotr./Šarūnas Marčiulionis

Kitas Šaras – Šarūnas Marčiulionis – buvo pirmasis lietuvis, pravėręs stipriausios pasaulyje krepšinio lygos duris. Nors iš pradžių jautėsi lyg išsilaipinęs kitoje planetoje, itin tvirto sudėjimo gynėjas, žaidęs ir įžaidėjo, ir atakuojančio gynėjo pozicijose, netrukus NBA lygoje jau fiksavo 18,9 taško vidurkį, nors dažniausiai kildavo nuo suolo.

„Ir prieš Š.Marčiulionį ir po jo buvo vyrukų NBA lygoje iš Europos, bet manau, jog jis buvo pirmasis, kuris atvyko už Atlanto ir iškart turėjo svarbų vaidmenį laiminčioje komandoje, – lietuvį gyrė NBA legenda Chrisas Mullinas. – Puolime jis visada bausdavo varžovus, nes buvo labai stiprus. Atsimenu, kaip Michaelas Jordanas kalbėjosi su Scottie Pippenu ir nė vienas iš jų nenorėjo jo dengti.“

VIDEO: Šarūno Marčiulionio karjera NBA

1988-ųjų Seulo olimpinis čempionas, išrinktas geriausiu krepšininku Europoje, vedęs į pergales ir Lietuvos rinktinę – prie 1992-ųjų istorinės olimpinės bronzos prisidėjęs ne tik galingu žaidimu, bet ir rinkdamas pinigus rinktinės dalyvavimui žaidynėse.

Įšventintas į NBA ir FIBA Šlovės muziejus. Dar vieną olimpinę bronzą su Lietuvos rinktine laimėjęs 1996-aisiais Atlantoje.

Išrinktas naudingiausiu 1995-ųjų Europos čempionato krepšininku, nors dramatiškame finale Lietuvos rinktinė ir pralaimėjo tuometinei Jugoslavijai. Rezultatyviausias tų pirmenybių žaidėjas (vid. 22,5 taško).

Verti paminėjimo: Henrikas Giedraitis, Mindaugas Arlauskas, Saulius Patkauskas, Vitoldas Masalskis, Gintaras Leonavičius, Jonas Kazlauskas, Giedrius Gustas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas