Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 22

Jonavoje – Manto Šerniaus déjà vu jausmas: „Laukiame, kol rykliai pavalgys“

Dvejų metų etapą skaudžia nata Ukrainos klube Slobožanskės „Prometey“ užbaigęs treneris Mantas Šernius nesitikėjo artėjančio sezono pradėti turėdamas darbą, kol nesulaukė Jonavos „CBet“ vadovo Vaido Vaškevičiaus skambučio. Vidurio Lietuvos klube specialistas patyrė déjà vu jausmą.

2021-ųjų metų geriausias Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) treneris Mantas Šernius pastaruosius du sezonus dėl Vladimiro Putino pradėto karo Ukrainoje dirbo Rygoje įsikūrusiame Slobožanskės „Prometey“ klube, talkindamas Ronenui Ginzburgui.

Prieš dvejus metus „Prometey“ grūmėsi FIBA Čempionų lygoje, o pernai iki pusfinalio nužygiavo Europos taurės turnyre.

Vis dėlto garsusis Ukrainos klubas baigė egzistavimą, o M.Šernius liko be darbo.

„Šiek tiek gaila, kad negaliu tęsti to, ką pradėjau prieš dvejus metus, – 15min sakė M.Šernius. – Aš vyliausi, kad klubas neišnyks ir dirbsime trečią sezoną kartu su Ronenu, bet karas ir visa situacija nualino Ukrainą ir ji nebegali remti „Prometey“ klubo. Iš kitos pusės – aš pateisinu šį sprendimą, kuris yra teisingas Ukrainos žmonių atžvilgiu.

Viduje jaučiu, jog tai yra teisingas sprendimas. Klubas žaidė ne savo mieste ir ne prie savų sirgalių. Mūsų ateidavo pažiūrėti žmonės, kurie palaikė Ukrainą. Savininkas negalėjo prisiliesti prie komandos, nes negalėjo išvažiuoti iš Ukrainos. Visa komunikacija ėjo per telefoną ir kompiuterį. Vis dėlto atstumas daro skirtumą. Tikėjausi, kad karas pasibaigs per metus laiko, bet tai neįvyko ir per antruosius metus. Matyti, kad viskas tęsiasi ilgiau, tad „Prometey“ projekto negalėjo ilgiau laikyti.“

BC „Prometey“ nuotr./Mantas Šernius – Roneno Ginzburgo dešinioji ranka BC „Prometey“ klube 2022 m. Spalio 10 d.
BC „Prometey“ nuotr./Mantas Šernius – Roneno Ginzburgo dešinioji ranka BC „Prometey“ klube 2022 m. Spalio 10 d.

Prieš dvi savaites Ukrainos žurnalistas Oleksandras Proshuta pranešė, kad klubas uždarytas dėl Ukrainos policijos pradėto tyrimo dėl galimo klubo savininko Volodymyro Dubinskio pinigų plovimo, buvo atliktos kratos šio verslininko įmonių biuruose ir jo viešbučio Kyjive numeryje.

„Pirmieji signalai, kad klubas užsidarys, atėjo likus mėnesiui iki praėjusio sezono pabaigos, – sakė M.Šernius. – Aš nežinau vidinės informacijos. Labai daug gali būti improvizacijų žiniasklaidoje, užsakomųjų straipsnių. Kiek bendravau, tai – malonus ir širdį klubui atidavęs žmogus. Aš nenoriu komentuoti niuansų, esančių už krepšinio.“

M.Šernius teigė, jog klubas pradžioje turėjo įsiskolinimų, kuriuos galiausiai padengė birželį.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mantas Šernius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mantas Šernius

Lietuvis džiaugėsi „Prometey“ klube įgyta patirtimi šalia garsiojo specialisto R.Ginzburgo.

„Antrą kartą karjeroje susitikau su žydišką mentalitetą turinčiu krepšinio žmogumi. Kai esi asistentas, labai tą pajunti. Pirmas buvo Šabtajus Kalmanovičius, kurį sutikau moterų „Spartak“ klube. Tai buvo mano pirmieji žingsniai krepšinyje, kai man buvo 25-26-eri metai, – sakė M.Šernius. – Krepšinyje labai svarbu turėti gerus kontaktus, patikimus žmones, bendrauti su jais ir žinoti per kuriuos agentus kalbinti žaidėjus. Patirtis už krepšinio man atvėrė daug pažinčių. Pamačiau, kaip treneris dirba su patirtimi, kaip atsirenka žaidėjus, kur dėlioja akcentus formuodamas komandą. Tikrai buvo labai naudinga šią virtuvę pamatyti ir pajusti dvejus metus iš eilės. Ronenas sukaupęs didžiulę patirtį. Toliau – Europos taurė ir taktiniai dalykai. Man patiko prisiliesti prie šios lygos, iš kurios žaidėjai vėliau kyla į Eurolygą. Naudinga buvo pažinti Europos taurę.“

VIDEO: PIKENROLAS: R.Skaisgirio kryžiaus kelias trijulių krepšinyje ir pasipylę kvietimai į LKF

„Labai nustebau – pozityvi aplinka, puiki ir didelė salė. Klubas – su mažais žmogiškaisiais resursais sukasi taip, kaip gali. Klaustukų yra, bet man patinka energija, kaip yra sprendžiami klausimai“, – pirmaisiais įspūdžiais iš Jonavos klubo dalijosi M.Šernius.

Treneris teigė, jog „CBet“ klube jį užplūdo déjà vu jausmas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi