Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 04 13

Jure Zdovco pusmetis „Žalgiryje“ – kokį prisiminsime slovėną Kaune?

Atvykęs gesinti gaisrų į Kauną sezono pradžioje Jure Zdovcas per pusmetį su „Žalgiriu“ sugebėjo pasiekti kelias įspūdingas pergales bei iškovoti vieną titulą, bet galiausiai istorijoje liks kaip vienas prasčiausius rezultatus Eurolygoje skaičiavusių „Žalgirio“ trenerių.

Šeši mėnesiai praėjo nuo tada, kai Jure Zdovcas prie „Žalgirio“ vairo pakeitė sezono pradžioje atleistą Martiną Schillerį, o dabar pats turėjo užleisti postą kitam.

Pastarosiomis savaitėmis J.Zdovcas jau gerai girdėjo, kaip garsiai tiksi laikrodis, skaičiuojantis jo paskutines karjeros dienas Kaune, nes į viešumą išlindo žinia apie slaptą „Žalgirio” susitarimą dėl kito sezono su Kaziu Maksvyčiu.

Kauno klubo vadovas Paulius Motiejūnas galiausiai nusprendė nelaukti sezono pabaigos ir jau šią savaitę patikėjo K.Maksvyčiui vairuoti „Žalgirį“, kai šis „Betsafe-LKL“ varžybose netikėtai pralaimėjo Jonavos „CBet“ komandai.

Dabar ir Lietuvos rinktinei, ir Lietuvos čempionams vadovaujantis K.Maksvytis bus pristatytas oficialiai spaudos konferencijoje Kaune ketvirtadienį – dieną, kai rungtynėmis Kėdainiuose su „Nevėžiu-Optibet“ prasidės 44 metų trenerio iš Darbėnų karjera „Žalgiryje“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazio Maksvyčio spaudos konferencija
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazio Maksvyčio spaudos konferencija

O 55 metų slovėno reikalai Kaune baigėsi. Kaip galima vertinti J.Zdovco etapą Kaune?

„Galvoju, kad buvo ne laiku ištransliuota trenerių keitimo situacija. Man panašiai buvo nutikę „Ryte“, kai dirbome kartu su Linu, – per laidą „Pikenrolas“, kalbėdamas su Linu Kleiza ir laidos vedėju Roku Pakėnu, sakė buvęs „Žalgirio“ krepšininkas Rimas Kurtinaitis. – Tokie dalykai nėra gerai – nei komandai, nei treneriui.

J.Zdovcas atėjo viduryje sezono. Aš pažįstu jį asmeniškai – jis dirbo taip, kaip gali dirbti. Vienu metu reikalai buvo pagerėję. Sunku grįžti po tiek pralaimėjimų, o dar buvo sukritę daug traumų ir kitų dalykų į vieną vietą. Galvoju, kad pabaigoje su juo buvo pasielgta ne visiškai sąžiningai.“

Sezono pradžioje kiečiau J.Zdovcą kritikavęs L.Kleiza įžvelgė, jog pastaruoju metu Kauno komanda atrodė praradusi tikėjimą treneriu.

„Matyti, jog J.Zdovcas buvo praradęs komandą, – „Pikenrole“ kalbėjo L.Kleiza. – Žmonės kalba, kaip jis nesuvaldė komandos prieš Jonavos „CBet“ – rotacijos, keitimai... Apie ką mes kalbame? Čia „Žalgiris“. Jie turėjo pasirodyti šiose rungtynėse rimčiau nusiteikę, nei kad buvo. Tai nebuvo trenerio problema. Kalbama, kad „Žalgiryje“ yra daug veteranų, kurie laiko rūbinę. Tai kur ta rūbinė laikoma? Kaip veteranai leidžia nuvažiuoti į Jonavą ir prarasti namų pranašumą? Paulius (Motiejūnas) pyksta ant J.Zdovco, bet gal reiktų pirmiausia pykti ant savęs ir pasitraukti nuo klubo formavimo.“

Skaičiai treneriui nepatiks

J.Zdovcui buvo lemta patekti tarp visų laikų prasčiausių „Žalgirio“ trenerių, jei vertintume pagal rezultatus Eurolygoje.

Krepšinio analitiko Dariaus Garuolio skaičiavimais, per „Žalgirio“ istoriją tik trijų „Žalgirio“ trenerių pergalių ir pralaimėjimų santykis buvo prastesnis nei J.Zdovco.

Tik vienam mačui vadovavęs Vitoldas Masalskis (0/1), graikas Ilias Zouros (1 pergalė per 9 rungtynes – 11,1 proc.) ir latvis Ainaras Bagatskis (1 pergalė per 7 mačus – 14,3 proc.) klimpo dar giliau Eurolygoje.

Vadovaujant J.Zdovcui „Žalgiris“ iškovojo 8 pergales per 30 rungtynių Eurolygoje, o tai yra 26,7 proc. laimėtų rungtynių.

Suprasti akimirksniu

  • Vitoldas Masalskis 0/1 (0.0 proc.)
  • Ilias Zouros 1/9 (11.1 proc.)
  • Ainaras Bagatskis 1/7 (14.3 proc.)
  • Jure Zdovcas 8/30 (26.7 proc.)
  • Saulius Štombergas 6/21 (28.6 proc.)
  • Aleksandras Trifunovičius 4/14 (28.6 proc.)
  • Rimantas Grigas 10/30 (33.3 proc.)
  • Gintaras Krapikas 19/55 (34.5 proc.)
  • Algirdas Brazys 12/32 (37.5 proc.)
  • Ramūnas Butautas 2/5 (40.0 proc.)

Skaičiuojant visus šiuolaikinės Eurolygos trenerius, kurie vadovavo bent 50 rungtynių turnyre, ir sudėjus J.Zdovco treniruotų Liublianos „Olimpija“ ir „Žalgirio“ rezultatus, Slovėnijos krepšinio legenda lieka dar vienos nemalonios rikiuotės apačioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas