Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 23

K.Maksvytis – apie chaosą rinktinėje, galimus papildymus ir Rusijos agresiją

Kazys Maksvytis iškeliauja į Bosniją ir Hercegoviną su dideliu rūpesčių lagaminu. Prieš pasaulio čempionato atrankos rungtynes net keturi Lietuvos rinktinės žaidėjai ir trenerio asistentas iškrito dėl COVID-19, o įžaidėjų trūkumas jautėsi ir iki tol.

Lyg bėdų būtų per mažai, paskutinėje treniruotėje, prieš pat skrydį į Tuzlą, antakį dar prasikirto ir Martynas Sajus.

„Skubiai vežėme į ligoninę. Susiuvo. Jis – vyras tvirtas. Viskas bus gerai, jis bus pasiruošęs žaisti. Treniruotėje likome tik su 10 žaidėjų, bet jų užteko“, – nuo rūpesčių net suplukęs trečiadienį Vilniaus oro uoste žurnalistams aiškino Kazys Maksvytis.

Dėl netikėtai pralieto kraujo rinktinė vėlavo ir į oro uostą Vilniuje. Gerai, kad skrydis į Bosniją ir Hercegoviną – užsakomasis.

Kaziui Maksvyčiui šį savaitė itin sudėtinga.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kazys Maksvytis Permėje
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kazys Maksvytis Permėje

Lietuvos rinktinės ir „Parma“ treneris atvyko į Lietuvą iš Rusijos, kuri karingu tonu atsiriekė sau Ukrainos dalį šią savaitę.

O Vilniuje pradėjus krepšinio pratybas su Lietuvos rinktine, ėmė plaukti žinios apie teigiamus COVID-19 testus.

Ir taip įžaidėjų pertekliaus niekada neturėjusi Lietuvos ekipa dar iki stovyklos prarado „Ryto“ atakų organizatorių Vaidą Kariniauską, o išvykos išvakarėse ir „Lietkabelio“ gynėjus Kristupą Žemaitį ir Dovydą Giedraitį bei Bilbao „Basket“ puolėją Gytį Masiulį. COVID-19 užsikrėtė ir vienas iš keturių K.Maksvyčio asistentų Evaldas Beržininkaitis.

Su Mindaugu Girdžiūnu, Margiriu Normantu, Tomu Dimša, Vyteniu Čižausku gynėjų grandyje likusi Lietuvos rinktinė dar pakvietė tiesiai į Bosniją atvykti Arną Veličką, bet akivaizdu, kad K.Maksvyčio vyrų laukia nepaprastas vakaras ketvirtadienį Tuzloje.

„Bandome kurti ir atsarginį planą, jei penktadienį mūsų būtų dar mažiau. Kol kas visi likę žaidėjai jaučiasi gerai, tikimės, kad taip ir bus, ir mums užteks tų dvylikos žaidėjų“, – vylėsi K.Maksvytis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Deividas Gailius gali sulaukti rinktinės skambučio.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Deividas Gailius gali sulaukti rinktinės skambučio.

Dar sykį testuotis, jau nuvykus į Bosnija ir Hercegoviną, nereikės, bet jeigu rinktinėje susirgtų dar kažkas ir vėl tektų keisti sudėtį, K.Maksvytis variantų turi: „Yra tas FIBA sąrašas (išplėstinis). Negalime pasikviesti Luko Ulecko, nes jis irgi serga. Galbūt Deivido Gailiaus paprašytume. Ar Donato Tarolio, kuris irgi yra tame 24 pavardžių sąraše.“

Suprasti akimirksniu: Likusi Lietuvos rinktinės sudėtis:

  • Arnas Butkevičius, Gytis Radzevičius, Margiris Normantas, Mindaugas Girdžiūnas (visi – Vilniaus „Rytas“), Laurynas Birutis (Santjago de Kompostelos „Obradoiro CAB“), Martynas Echodas (Venecijos „Umana Reyer“), Martynas Sajus (Bairoito „Medi“), Osvaldas Olisevičius (Emilijos Redžo „UnaHotels“), Regimantas Miniotas (Kauno „Žalgiris“), Tomas Dimša (Trevizo „NutriBullet“), Vytenis Čižauskas (Dordonės „Boulazac“), Arnas Velička (Neapolio „Gevi Basket“).

Tuzloje Lietuvos komandą pasitiks visus 3,5 tūkst. bilietų per tris valandas pardavusi Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė, kaip ir Lietuva, dviem pergalėmis startavusi 2023 metų pasaulio čempionato atrankoje.

„Ruošiamės tikrai priešiškai atmosferai. Jie prie savų sirgalių žaidžia dar geriau. Bosniai po karo ir visų represijų yra likę tokie piktesni. Žaidžia fizine jėgą paremtą, agresyvų krepšinį, ant leistino kontakto ribos. Tai jiems padėjo prieš tai vykusiose rungtynėse. Bandysime išvengti to scenarijaus, kurį patyrė čekai“, – pabrėžė K.Maksvytis.

Nors iki šiol bosniai tarptautinėje arenoje aukštų vietų nėra užėmę, jie 10 kartų žaidė Europos čempionate, o dabar siekia pirmą kartą iškopti į pasaulio čempionatą su Ispanijos lygoje žibančiu talentu Džananu Musa priešakyje.

„Tokios žvaigždės, kaip Musa, mes neturime. Jis žaidęs ir NBA. Mūsų rinktinėje daug vienodo pajėgumo stiprių žaidėjų. Planą, kaip jį stabdyti – paruošėme. Aišku, nebus taip, kad jis išeis su 0 taškų, nes jis gerai žaidžia ir stipriame Ispanijos čempionate. Prieš visas komandas renka gerus skaičius. Tikiuosi, kad savo planą įvykdysime“, – teigė K.Maksvytis.

FIBA nuotr./Džananas Musa
FIBA nuotr./Džananas Musa

Bosnių treneris mūsų komandoje išskyrė susižaidimą. Jo teigimu, lietuvių pranašumas tas, kad net penki žaidėjai yra iš vienos komandos – Vilniaus „Ryto“.

„Dabar liko keturi. Vaido Kariniausko, deja, neturime. Bet tai, kad keturi žaidėjai yra iš vienos komandos, be abejo, padeda. Kai kurie deriniai, situacijos kartojasi. Galbūt net darysime taip, kad jie žaistų viename penkete“, – su varžovų trenerio nuomone sutiko K.Maksvytis.

Pagrindinio įžaidėjo vaidmenį jis žada tiems patiems atlikėjams, kaip ir pergalingose rungtynėse su bulgarais bei čekais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytenis Čižauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytenis Čižauskas

„Niekas nepasikeitė. Turėsime Vytenį Čižauską ir Mindaugą Girdžiūną, nors planavome turėti ir Vaidą Kariniauską, ir Kristupą Žemaitį išbandyti. Prieš KMT nusprendėme įtraukti ir Dovydą Giedraitį, kuris nėra tikras įžaidėjas, bet gali žaisti su kamuoliu, neblogai žaidžia vienas prieš vieną. Deja, ir šiuo ginklu negalėsime naudotis. Bus panašu, kaip pirmajame lange, tik prisidės Arnas Velička“, – tęsė K.Maksvytis.

Su bosniais lietuviai šią savaitę susitiks dusyk – ketvirtadienį Tuzloje, o sekmadienį Vilniuje, kur rezultatas irgi bus svarbus ne tik siekiant aukštesnės vietos grupėje, bet ir įskaitinio taško, praversiančio antrajame etape.

COVID-19 susirgę krepšininkai, pasak K.Maksvyčio, sparčiai sveiksta, bet padėti rinktinei jie negalės ir sekmadienį.

„Kaip suprantu, pagal taisykles, tai – neįmanoma. Jų laukia savaitės trukmės izoliacija. Tiek D.Giedraičio, tiek K.Žemaičio situacija yra pagerėjusi. Iš pradžių jie netgi prisijungė prie rinktinės, nes gavo neigiamus COVID-19 testo atsakymus. Deja, vėliau testas parodė jau teigiamą rezultatą. Savijauta jų gerėja, bet žaisti jie negali“, – sakė K.Maksvytis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovydas Giedraitis būtų debiutavęs rinktinėje.
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovydas Giedraitis būtų debiutavęs rinktinėje.

Pasiruošti kovai su bosniais rinktinė turėjo vos kelias dienas, bet ir jos nė iš tolo nepriminė darnaus darbo.

„Nuotaikos šiandien treniruotėje jau buvo geresnės. Vakar, po tų žinių apie susirgimus, treniruotė visai nepavyko. Apie D.Giedraičio teigiamą testą sužinojome prieš treniruotę, bet G.Masiulį ir K.Žemaitį turėjome išimti viduryje pratybų. Toks lengvas chaosas ir tie dalykai paveikia. Bet šiandien jau pasimatė šviesa tunelio gale. Gal ir žaidėjams pasidarė lengviau, liko mažesnė rotacija, pajutau didesnį susiklausymą. Išskrendame tikrai su geresnėmis nuotaikomis, nei buvo prieš tai“, – džiaugėsi Lietuvos rinktinės vyr. treneris.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Regimantas Miniotas
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Regimantas Miniotas

Beveik tuo pačiu metu, kai Lietuvos rinktinė ketvirtadienį Tuzloje bandys nugalėti Bosnijos ir Hercegovinos nacionalinę komandą, Eurolygoje į kovą su Madrido „Real“ stos ir Kauno „Žalgiris“, todėl pasikvieti daugiau žaidėjų iš stipriausios šalies komandos, ne tik Regimantą Miniotą, šansų nebuvo.

„Žalgiris“ turi savo planų, rinktinė – savo. Kol kas situacija tarp FIBA ir Eurolygos nė kiek nepagerėjo. Deja, ir toliau rinktinė turi vienus planus, o klubai – kitus“, – apgailestavo K.Maksvytis.

„Iš kitos pusės, prieš šį langą galvojome, kad turėsime galvos skausmą, kuriuos žaidėjus reikės atkabinti, nes kai pasikvietėme dar ir D.Giedraitį, turėjome jau 15 krepšininkų. Bet matome, kad iš tų 15 neliko net dvyliktuko“, – pridūrė rinktinės strategas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Maksvytis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Maksvytis

Į Lietuvą jis praėjusios savaitės pabaigoje grįžo iš Rusijos, kuri nenustoja žvanginusi ginklais prieš Ukrainą, bet karo temos Permėje dirbantis lietuvis Rusijoje stengiasi neliesti.

„Žinote, kaip svečias svetimoje šalyje žinau, kad yra kelios temos, kurių geriau neliesti. Tai yra politika. Mes stengiamės daugiau kalbėti apie krepšinio dalykus. Kažkiek, aišku, tos kalbos pasigirsta, bet kad jas išgvildentume ar kažkokią nuomonę pasiimtume – taip nėra. Be abejonės, karas yra blogai, bet mes esame sportininkai, mes stengiamės sportuoti ir nesikišti į politiką ir į kitus reikalus“, – pokalbį užbaigė K.Maksvytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas