Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

K.Maksvytis – apie JV situaciją, I.Brazdeikio netektį ir už brūkšnio likusį D.Giedraitį

Lietuvos vyrų rinktinės vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis penktadienio popietę Kaune paskelbė rezervinės ir pagrindinės komandų kandidatų sąrašus olimpinei vasarai.

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) pristatė abiejų komandų sąrašus olimpinei atrankai.

Liepos pirmąją savaitę nacionalinė komanda Puerto Rike grupės etape lietuviai žais su Meksika ir Dramblio Kaulo Krantu. Kitoje grupėje rungsis Italijos, Puerto Riko arba Bahreino rinktinės, tad su dviem iš jų tektų žaisti pusfinalyje ir finale.

Pagrindinė rinktinė šįmet birželio 16-ąją dieną rinksis Palangoje, o po savaitės (birželio 23-ąją dieną) žais pirmąsias kontrolines rungtynes Vilniuje su Slovėnijos komanda. Po dviejų dienų – atsakomasis ir paskutinis kontrolinių rungtynių ciklo mačas Slovėnijos sostinėje Liublianoje.

Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas: Rokas Jokubaitis („Barcelona“), Lukas Lekavičius (Kauno „Žalgiris“), Tomas Dimša (Kauno „Žalgiris“), Deividas Sirvydis (Panevėžio „7bet-Lietkabelis“), Marius Grigonis (Atėnų „Panathinaikos“), Rokas Giedraitis (Belgrado „Crvena zvezda“), Arnas Butkevičius (Kauno „Žalgiris“), Edgaras Ulanovas (Kauno „Žalgiris“), Mindaugas Kuzminskas (Atėnų AEK), Tadas Sedekerskis (Vitorijos „Baskonia“), Jonas Valančiūnas („New Orleans Pelicans“), Domantas Sabonis („Sacramento Kings“), Donatas Motiejūnas („Monaco“), Laurynas Birutis (Kauno „Žalgiris“).

„Gaila, bet šią vasarą nebus Igno Brazdeikio, daugiausia dėl sveikatos problemų. Jis nori išsigydyti traumą, turi problemų su pėda. Klubas jam to neleidžia daryti sezono metu, tai jis darys tarpsezoniu. Gaila, kad nebus Iggy, – sakė rinktinės strategas K.Maksvytis. – Kitas visiems įdomus žaidėjas – Matas Buzelis, kurio bent jau atrankoje tikrai nebus, nes tuo metu vyks labai svarbus jo gyvenime įvykis – NBA naujokų birža. Po to bus sutarties pasirašymas, galbūt Vasaros lyga. Jis galbūt ir fiziškai nespėtų atvykti arba galėtų pasijungti gal tik paskutinę sekundę, kas būtų nelogiška, nes su mumis nesitreniruos. Neturime plano B, jokio kito tikslo nėra – tik patekti į olimpines žaidynes.“

Birželio 3-ąją dieną startuosianti rezervinė rinktinė sužais trejas draugiškas rungtynes su Libano komanda – birželio 10-ąją dieną Jonavoje, birželio 12-ąją dieną Kėdainiuose ir birželio 14-ąją dieną Panevėžyje.

Rezervinės rinktinės sąrašas: Augustas Marčiulionis, Marius Valinskas, Ignas Sargiūnas, Laurynas Beliauskas, Martynas Arlauskas, Lukas Kreišmontas, Paulius Danusevičius, Rytis Petaitis, Eimantas Bendžius, Ąžuolas Tubelis, Einaras Tubutis, Dovydas Romančenko, Marekas Blaževičius, Arnas Velička, Liutaras Lelevičius.

„Norėjosi matyti Matą Jogėlą, bet jis darosi nedidelę operaciją ir praleis šį etapą. Sąraše yra vyresnių žaidėjų, kaip Eimantas Bendžius, kuris metus laiko nebuvo žaidęs kontrolinių rungtynių. Norime jam suteikti šansą ir pasižiūrėti, kaip jis atrodys po tokio laiko be rungtynių. Žinoma, stengiamės neįtraukti jaunimo rinktinių žaidėjų, kad nesutrukdytume jų tikslų ir pasiruošimo. Pagrindinis tikslas – surinkti perspektyviausius jaunus žaidėjus, tikimės, kad iš jų 2-3 žaidėjai pateks į antrą etapą ir pagrindinę rinktinę“, – sakė K.Maksvytis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./LKF spaudos konferencija Kauno klinikų Sporto medicinos klinikoje
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./LKF spaudos konferencija Kauno klinikų Sporto medicinos klinikoje

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas nušvietė Jono Valančiūno draudimo situaciją. Vis dar nėra aišku, ar rinktinės kapitonas galės padėti nacionalinei komandai Puerto Rike vyksiančioje olimpinėje atrankoje.

„Tiek treneris, tiek aš esame pastoviame kontakte su Jonu. Jis ir Lietuvos rinktinė yra sinonimai, praktiškai 18 metų be pertrauktų žaidęs už Lietuvą. Šįmet tikslas yra toks pat, tik galutinio sprendimo formulėje yra nemažai kintamųjų, – sakė M.Balčiūnas. – Jei tai priklausytų tik nuo LKF ir J.Valančiūno, sprendimas jau būtų buvęs padarytas. Kai įsineša būsimo klubo požiūris, kontrakto dydis ir trenerio norai, sakykime, situacija nėra paprasta. Mes ją sekame, analizuojame, pastoviai renkame informaciją. Visos suinteresuotos pusės – federacija, Jonas ir draudikai, daro viską, kad ši situacija išsispręstų kuo greičiau. Atvažiavę į rinktinę žaidėjai turi būti ramūs dėl trijų dalykų – sveikatos, šeimos ir savo ateities. Šįmet pasirinkimas žaidėjų yra labai didelis, džiaugiuosi tuo. Žinoma, Jonas yra prioritetinis žaidėjas, o mes turime dar nemažai laiko. Šis klausimas kasdien stumsis į priekį.“

Kada bus paaiškės J.Valančiūno sprendimas?

„Sunku nubrėžti konkrečią datą, bet atskaitos taškas – birželio 17-oji diena. Tuomet turėsime labai daug informacijos apie galutinį sprendimą“, – sakė M.Balčiūnas.

VIDEO: PIKENROLAS: Eurolygos kulminacija, kova dėl Vilniaus ir J.Valančiūno dilema

– Treneri, ar jums nekeista, kad rungtynėms neregistruojamas Ignas Brazdeikis negali gydytis traumos dabar, o turi laukti vasaros ir praleisti olimpinę vasarą?

– Kažkiek situacija pasikeitė. Jei pamenate, Iggy buvau aplankęs kiek anksčiau, o tuomet jo nuomonė buvo visai kita. Buvo ir kitokia traumos situacija. Klubas žiūri savo tikslų, neaišku, Iggy žais, ar ne, bet „Olympiakos“ nori jį matyti treniruotėse iki sezono pabaigos. Žinoma, šiuo metu galbūt jis galėtų išsigydyti traumą.

– Kiek tai didelė netektis rinktinei?

– Jis kiek kitoks žaidėjas, gerai žaidžiantis vienas prieš vieną, bet šventa vieta tuščia nebūna. Tai kompensuos kiti žaidėjai.

– Ar nesijaučia sumažėjusio I.Brazdeikio noro atstovauti rinktinei?

– Nesumažėjęs. Kiek teko bendrauti, jis labai gailisi dėl šios situacijos, jaučiasi nemaloniai, bet yra kaip yra.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis

– Ar šią poziciją užimti turėtų Deividas Sirvydis?

– Tai vienas žaidėjų, kuris galbūt kompensuos Igno minutes ir vaidmenį.

– Kiek jus neramina J.Valančiūno draudimo situacija?

– Žinoma, mes norime, kad jis būtų, tikimės, kad viskas išsispręs teigiamai.

– Jei sąraše yra keturi vidurio puolėjai, turbūt ramus dėl J.Valančiūno nesate?

– Kol kas atsakymo neturime, tai reikia apsidrausti.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

– Praėjusiais metais Laurynas Birutis nenorėjo vykti į pasaulio čempionatą kaip trečias vidurio puolėjas, ar šįmet situacija pasikeitė?

– Situacija keičiasi, matysime, kaip ji rutuliosis toliau. Gali būti, kad į čempionatą važiuos trys centrai, o gal ir du aukštaūgiai bei vienas mobilesnis krepšininkas. Šansą važiuoti turi visi kandidatai.

– Galbūt teko bendrauti su Donatu Motiejūnu, kaip jis žiūrėtų į trečio centrą poziciją rinktinėje?

– Jį tai tenkintų. Tiek D.Motiejūnas, tiek visi kiti teigė, jog vaidmuo nėra svarbus. Svarbiausias yra mūsų rinktinės tikslas. Jis sutinka su šiuo vaidmeniu. Abiejų rinktinių planus jaukia gana ankstyvos datos. Pirmajame etape neturėsime kelių pagrindinių jaunų žaidėjų, o antrajame etape vėluos galimai vėluos Rokas Jokubaitis, Donatas Motiejūnas, Marius Grigonis. Kažkiek trikdžių yra, bet tai nekeičia mūsų tikslo.

– Ar esate tikri, jog Arnas Butkevičius, kuris šiuo metu nerungtyniauja, spės sugrįžti į rikiuotę?

– Bendravau tiek su Arnu, tiek su klubo gydytoju. Jis po truputį grįžta, tikimės, kad grįš.

– Kodėl į sąrašą nusprendėte neįtraukti Dovydo Giedraičio?

– Jis turbūt yra pirmas žaidėjas už sąrašo. Tai buvo mano asmeninis sprendimas. Aš pasirinkau Tomą Dimšą.

– Kas bus rinktinės gynybos lyderis perimetre?

– Arnas Butkevičius, Tomas Dimša. Jeigu kalbėtume apie gynybą. Bet krepšinis nėra tik gynyba ir tik puolimas.

– Kokios yra Ąžuolo Tubelio galimybės prasimušti į pirmąją komandą?

– Gali būti. Jis turėjo neblogą sezoną, gali žaisti per dvi pozicijas. Pažiūrėsime, kaip bus, bet jis turi tikrai gerus šansus.

Patricija Adamovič/BNS/Ąžuolas Tubelis
Patricija Adamovič/BNS/Ąžuolas Tubelis

– Kiek toli nuo šio sąrašo buvo Gytis Radzevičius?

– Šioje pozicijoje yra labai didelė konkurencija. Galime skaičiuoti trečios pozicijos žaidėjus, kurie yra Gyčio konkurentai. Jis buvo netoli sąrašo.

– Kiek Edgarą Ulanovą matote žaidžiantį ketvirtoje pozicijoje?

– Taip, kodėl gi ne?

– Kaip bandysite atskleisti Roko Giedraičio talentą rinktinėje?

– Man teko jį treniruoti rinktinėje vieną čempionatą, galiu daugiau kalbėti apie klubinį sezoną. Jis labai gerai žaidė pasirengime, o čempionato metu vaidmuo sumenko. Bandysime. Tai – Eurolygos žaidėjas, tai bandysime jį išnaudoti.

– Kurie rezervinės rinktinės krepšininkai jus labiausiai intriguoja?

– Bus įdomu pamatyti jaunimą. Turbūt mažiausiai matėme Augustą Marčiulionį. Įdomu, kaip į pagrindinę rinktinę įsijungs Ąžuolas Tubelis. Kaip ir visiems, labai patinka Igno Sargiūno aštrumas ir geras žaidimas. Jeigu jie yra rezervinėje komandoje, vadinasi, kad tikime jų potencialu. Arba šįmet, arba kitąmet matome juos pagrindinėje komandoje.

VIDEO: PIKENROLAS: Eurolygos kulminacija, kova dėl Vilniaus ir J.Valančiūno dilema

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas