Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 24

K.Maksvytis – apie natūralizuotą žaidėją rinktinėje ir savo ateitį: „Pasikeitimų bus“

Nuo 2022-ųjų metų balandžio mėnesio per dvi svarbiausias Lietuvos krepšinio trenerių kėdes nacionalinėje rinktinėje ir Kauno „Žalgiryje“ dirbantis Kazys Maksvytis vieną iš postų veikiausiai atlaisvins jau 2024-aisiais. „Tempas labai sunkus. Kol kas jį laikau, bet manau, kad po artėjančios vasaros kažkokių pasikeitimų bus“, – išskirtiniame interviu 15min sakė 46-erių metų strategas iš Darbėnų.

Suprasti akimirksniu

  • Trečiadienį – antroji atviro ir išsamaus 15min pokalbio su Kaziu Maksvyčiu dalis apie pozityvų Kauno „Žalgirio“ startą, pokalbius su Luku Lekavičiumi, naujoko paieškas ir NBA bei gautą Cory Higginso atsakymą.

„Auksinės kartos“ vairininkas Kazys Maksvytis 2010-aisiais metais išniro Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) padangėje su tuomečiu Kauno „Aisčių“ klubu, o per kiek daugiau nei dešimtmetį užsiropštė iki dviejų geidžiamiausių pozicijų – nacionalinės Lietuvos rinktinės ir Kauno „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio kėdžių.

Antrąjį pilną sezoną Nemuno saloje pradėjęs nuo pajūrio kilęs specialistas yra vienintelis lietuvis strategas šio sezono Eurolygoje, kai dar prieš ketverius metus stipriausiame Senojo žemyno turnyre tokių turėjome net tris – Šarūną Jasikevičių, Rimą Kurtinaitį ir Kęstutį Kemzūrą.

Šaro keliai su „Barcelona“ išsiskyrė ir šiuo metu jis ilsisi nuo darbų, tuo metu pastarieji du treneriai keitė vienas kitą Lietuvos krepšinio padangę vis drebinančiame Vilniaus „Wolves“ klube.

„Galvoju, kad Šaras sugrįš kitąmet. Nemanau, kad tai įvyks šio sezono metu, bet tai turbūt yra klausimas, skirtas pačiam Šarūnui Jasikevičiui. Mums visiems reikia poilsio, nes šis darbas išsunkia daug emocijų. Šaras pailsės ir grįš su naujomis jėgomis, – 15min portalui dar dvigubos Eurolygos savaitės metu Vitorijoje kalbėjo K.Maksvytis. – Žinoma, kad malonu būti vieninteliam lietuviui treneriui Eurolygoje. Dar šiandien su kolegomis kalbėjome, kad esu praėjęs daugybę klubų nuo žemiausių laiptelių, kol atsidūriau čia. Organizaciniai reikalai ir kelionės „Žalgiryje“ yra kito lygio, patys matote, kaip viskas atrodo profesionaliai ir palengvintai. Man smagu varžytis su geriausiais Eurolygos treneriais ar tokiomis komandomis kaip Madrido „Real“, kurios reikalauja idealaus žaidimo ir idealaus pasiruošimo, jei nori turėti net mažiausią galimybę laimėti. Tokios situacijos priverčia pasukti galvą, tobulėti. Man tiesiog smagu ir aš džiaugiuosi būdamas tokioje situacijoje.“

zalgiris.lt nuotr./Kazys Maksvytis
zalgiris.lt nuotr./Kazys Maksvytis

Praėjusiame sezone K.Maksvytis pranoko ne vieną žinomą Europos krepšinio grandą – Sergio Scariolo, Š.Jasikevičių, Ettore Messiną, Andrea Trinchieri, Dimitrį Itoudį.

Prieš kurį varžytis yra įdomiausia?

„Eurolyga dabar neturi kelių trenerių, su kuriais varžytis yra labai sunku – Xavi Pascualis, mūsų Šaras, kuris kiekvieną smulkmeną išanalizuoja ir už tai baudžia, – 15min sakė „Žalgirio“ treneris. – Iš dabartinių strategų kažką išskirti būtų sunku. Praėjusį sezoną prieš mus labai gerai pasiruošęs ir išstudijavęs buvo Željko Obradovičius. Mums labai neparanku buvo žaisti prieš Ergino Atamano stilių, nes ten nemažai improvizacijos, o mes mėgstame pasiruošti rungtynių planą prieš kažkokią sistemą. Kai varžovų komandoje yra daug gero lygio žaidėjų, mėgstančių improvizuoti, tuomet planą paruošti yra sunku. Man visada prieš E.Atamano komandas žaisti yra sunku. Apie jį nuomonių yra visokių, bet žaisti prieš jį sunku, nes Ergino treniruojamos komandos žaidžia laisvai, improvizuotai ir turi labai daug variantų.“

VIDEO: PIKENROLAS: J.Mačiulio skandalas Kėdainiuose ir žvėriškas „Žalgirio“ potencialas

2021-ųjų metų rugsėjį K.Maksvytis iš Dariaus Maskoliūno perėmė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vairą, o 2022-ųjų metų balandį tapo ir Jurės Zdovco įpėdiniu „Žalgiryje“, tapęs trečiuoju Kauno klubo treneriu per vieną sezoną.

Dėl šio stratego parašo prieš pusantrų metų labai varžėsi dar tik besikūręs verslininko Gedimino Žiemelio inicijuotas „Wolves“ klubas, natūraliai pralaimėjęs konkurencinę kovą prieš Eurolygos A licencijos turėtojus.

„Nežinau, galbūt dabar jau būčiau bedarbis? (juokiasi), – paklaustas, kaip būtų susiklostęs gyvenimas, jei būtų priėmęs tuomečio Alytaus klubo kvietimą, 15min atsakė K.Maksvytis. – Nežinau, bet tikrai įdomu, kaip viskas būtų pasisukę.“

K.Maksvyčio pradžia „Žalgiryje“ nebuvo rožėmis klota. Jam nepavyko išgelbėti skęstančio komandos laivo sezono pabaigoje, kuris jau buvo finišavęs paskutinėje Eurolygos pozicijoje, o „Betsafe-LKL“ pirmenybėse su treneriu iš Darbėnų pirmą kartą nepateko į finalą. Pusfinalyje kelią kauniečiams užkirto Nenado Čanako diriguojamas ir puikiai susižaidęs Panevėžio „7bet-Lietkabelis“.

Vis dėlto tikrąjį savo potencialą treneris parodė pirmajame pilname sezone Nemuno saloje, kai sirgalius užbūrė itin kovingu „Žalgirio“ krepšiniu ir visų nuostabai, paguldęs ne vieną tituluotą trenerį, pasiekė Eurolygos atkrintamąsias varžybas, o savame kieme – iškovojo abu laimėti būtinus titulus.

Su Lietuvos rinktine K.Maksvytis jau spėjo padirbėti dviejuose čempionatuose – Europos pirmenybėse lietuviai finišavo 15-oje vietoje, planetos čempionate nuskynė pirmąsias penkias pergales, įskaitant ant menčių paguldytą JAV, bet galiausiai krito ketvirtfinalyje prieš Serbiją, o paskui ir prieš Latviją mažai ką lėmusioje kovoje dėl 5-osios vietos.

Pasiutėlišku ritmu pastaruosius pusantrų metų per dvi kėdes dirbantis strategas svarsto apie pokyčius po 2024-ųjų metų vasaros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito