Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 01

J.Valančiūnas ir R.Jokubaitis dominavo, bet pergalę prieš Sakartvelą išplėšė T.Dimša

Tris su puse kėlinio aikštėje savo sąlygas diktavusi Lietuvos krepšinio rinktinė pabaigoje vos neprisižaidė draugiškoje kovoje su Sakartvelu. Didvyriu tapo Tomas Dimša, su sirena įmušęs kamuolį krepšį ir išplėšęs pergalę – 104:102 (25:17, 26:19, 31:29, 22:37).
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kontrolinės rungtynės: Lietuva – Sakartvelas
Jonas Valančiūnas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Ilgą laiką atrodė, kad jokios dramos aikštėje nebus. Pirmą sykį šią vasarą rinktinės aprangą apsivilkęs Jonas Valančiūnas demonstravo raumenis, varydamas į neviltį varžovų bandymus apsiginti, o Rokas Jokubaitis ne tik skirstė perdavimus, bet ir pats rinko taškus.

Prie rinktinės prisijungę lyderiai iš karto ėmėsi iniciatyvos, o jų vedama Kazio Maksvyčio kariauna beveik visas rungtynes dominavo pustuštėje Kauno „Žalgirio“ arenoje prieš Sakartvelo komandą.

Trečiajame kėlinyje Lietuvos persvara siekė ir 19 taškų (61:42). Vis dėlto pabaigoje Sakartvejas, vedamas Tornikės Šengelijos ir besinaudodamas lietuvių klaidomis, priartėjo iki vieno taiklaus metimo (102:99), o šeimininkams dar ėmus nepataikyti ir baudų – Thaddusas Mcfaddenas tritaškiu rezultatą išlygino (102:102).

Liko 24 sekundės. K.Maksvytis paprašė minutės pertraukėlės, iniciatyvos ėmėsi I.Brazdeikis, jo metimas skriejo pro šalį, bet kamuolį į krepšį su įmušė Tomas Dimša – 104:102.

Ilgą laiką tiesiog nesustabdomas aikštėje atrodė J.Valančiūnas. Nuo balandžio nežaidęs vidurio puolėjas per 26 minutes suvertė 21 tašką (8/10 dvit., 0/1 trit., 5/9 baud.), sugriebė 8 kamuolius ir dar atliko 6 rezultatyvius perdavimus. Dar išprovokavo 8 pražangas, tiesa, ir pats pažeidė taisykles 4 sykius.

Puikiai jam talkino ir R.Jokubaitis. „Barcelona“ įžaidėjas surinko 19 taškų (6/9 dvit., 2/3 trit., 1/4 baud.) ir taip pat išdalino 6 rezultatyvius perdavimus.

Lietuviai pataikė 42,3 proc. tritaškių (11/26), bet tik 57,7 proc. baudos metimų (15/26).

Po dviejų draugiškų rungtynių K.Maksvytis pranešė, kad pasiruošimo stovyklą palieka trys žaidėjai – Matas Jogėla, Eigirdas Žukauskas ir Laurynas Birutis.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Matas Jogėla
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Matas Jogėla

Kitas kontrolinis testas rinktinės laukia jau šį penktadienį – išvykoje su Suomija.

Lietuva: Jonas Valančiūnas 21 (8 atk. kam., 6 rez. perd.), Rokas Jokubaitis 19 (6 rez. perd.), Ignas Brazdeikis 11 (1/5 trit.), Margiris Normantas 10, Eimantas Bendžius 9, Deividas Sirvydis ir Matas Jogėla – po 8, Tadas Sedekerskis 7, Tomas Dimša 5, Donatas Tarolis, Dovydas Giedraitis ir Gabrielius Maldūnas – po 2.

Sakartvelas: Tornikė Šengelia 30 (7 rez. perd.), Sandro Mamukelašvili 19 (6 atk. kam.), Giorgi Šermadini 18 (7 atk. kam.), Thaddusas McFaddenas 15 (4/8 trit.).

Ketvirtas kėlinys

40 min. Paskutinė ataka patikima I.Brazdeikiui. Jis žaidžia vienas prieš vieną, veržiasi arčiau krepšio, meta atšokęs atgal, nepataiko, bet kamuolį į krepšį su sirena įmuša Tomas Dimša. Pergalė – 104:102.

40 min. R.Jokubaitis prameta abu baudų metimus, o Thaddusas Mcfaddenas tritaškiu lygina rezultatą (102:102). Lieka 24 sek.

39 min. Įsibėgėjęs T.Šengelija renka jau 27-ąjį tašką. Skirtumas traukiasi iki vieno taiklaus metimo (99:96). Laimei, R.Jokubaitis provokuoja pražangą, prameta antrą baudos metimą, bet kamuolį puolime ima ir svarbius taškus pelno E.Bendžius (102:96).

38 min. Lietuviai nebepataiko ir baudos metimų, o Sakartvelas priartėja jau iki keturių (95:91). Varžovų viltis čia pat malšina tritaškį duriantis M.Jogėla. Tiesa, ir varžovai atsako tuo pačiu.

35 min. Sakartvelas vėl spusteli, lietuviai klysta ir K.Maksvytis nieko nelaukdamas prašo minutės pertraukėlės (93:81). Tačiau svečių spurtas tęsiasi ir po jos (93:85).

33 min. Varžovai bando dvigubinti, o kartais ir trigubinti gynybą prieš J.Valančiūną, bet šis puikiai perduoda kamuolį laisvam prieš tritaškio R.Jokubaičiui, kuris meta tiksliai (87:71).

Trečias kėlinys

30 min. Kėlinio pabaigoje taškus pelno ir D.Giedraitis – pasižymėjo jau visi 12 rinktinės krepšininkų, o su sirena tritaškį įskraidina M.Normantas (82:65).

28 min. Nors tai tik antros draugiškos rungtynės, lietuviai kol kas yra padarę vos 6 klaidas. Perėmę – 7 kamuolius. Po dar vienos tokios vagystės M.Normantas pelno lengvus taškus (77:60).

25 min. Puikiai J.Valančiūnui padeda ir R.Jokubaitis. „Barcelona“ įžaidėjo sąskaitoje jau 15 taškų ir 6 rezultatyvūs perdavimai (67:51).

23 min. J.Valančiūnas visiškai dominuoja prieš Sakartvelo priekinę liniją. Ryškiausia rinktinės žvaigždė ir kapitonas apstumdo G.Šermadinį, provokuoja pražangas ir jau turi surinkęs 16 taškų per 15 minučių (61:42).

Antras kėlinys

20 min. Kėlinio pabaigoje Sakartvelas kiek priartėja (43:36), bet R.Jokubaitis ir E.Bendžius pataiko iš toli, o lietuvių pranašumas pasiekia 15 taškų (51:36).

17 min. G.Maldūnas vos per 3 minutes užsidirba 3 asmenines pražangas ir sėda ant atsarginių žaidėjų suolo (37:29).

14 min. Svečiai pabando paspausti Lietuvos rinktinę ir K.Maksvyčio auklėtiniai dukart iš eilės klysta (31:22).

12 min. Antrąjį kėlinį dviem tritaškiais iš eilės pradeda D.Sirvydis. Trečiasis skrieja pro šalį, bet šeimininkų pranašumas nekelia abejonių (31:19).

Pirmas kėlinys

10 min. Kėlinio pabaigoje – neramus vaizdas Sakartvelui. Natūralizuotas amerikietis T.Mcfaddenas slysteli ir susižeidžia. Lietuviai pirmąjį kėlinį laimi 25:17.

8 min. R.Jokubaitis sėda ant suolo, o įžaidėjo vaidmenį perima T.Dimša. Lietuvių planas kol kas aiškus – duoti kamuolį J.Valančiūnui, kuris jau yra pelnęs 8 taškus (19:13).

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Rokas Jokubaitis
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Rokas Jokubaitis

5 min. JV deda iš viršaus, R.Jokubaitis prideda išradingą metimą iš kitos krepšio pusės ir mūsiškių atkarpa prasitęsia iki 13:0. Neapsikentęs I.Zouras, treniruojantis Sakartvelą ir puikiai pažįstamas Lietuvos krepšinio sirgaliams, prašo minutės pertraukėlės (15:6).

4 min. Tritaškį pataiko M.Normantas, dvitaškį prideda R.Jokubaitis, o E.Bendžius taikliu tolimu metimu su pražanga kelia triukšmo lygį pustuštėje „Žalgirio“ arenoje. Lietuviai spurtuoja ir jau yra priekyje 11:6.

2 min. Visos pirmos lietuvių atakos baigiasi J.Valančiūno, R.Jokubaičio ir I.Brazdeikio metimais, bet lyderiai kol kas dažniau meta pro šalį, o Sakartvelas pirmauja (2:6).

Suprasti akimirksniu: starto penketas

  • R.Jokubaitis, M.Normantas, I.Brazdeikis, E.Bendžius ir J.Valančiūnas.

Dar prieš išmetant ginčo kamuolį, į aikštelės vidurį žengia Jonas Mačiulis, Mantas Kalnietis ir Paulius Jankūnas. Šalies krepšinio legendos pagerbiamos už savo indelį šalies krepšinio rinktinėje.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Paulius Jankūnas, Jonas Mačiulis ir Mantas Kalnietis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Paulius Jankūnas, Jonas Mačiulis ir Mantas Kalnietis

Prieš rungtynes

„Jie turi patirtį, savo žaidimo lygį – apie juos konstruosime ir savo žaidimą. Manau, kad tiek mums patiems, tiek ir sirgaliams bus įdomu pasižiūrėti, kaip atrodo mūsų lyderiai“, – prieš kovą sakė K.Maksvytis.

Palyginus su pirmuoju kontroliniu testu, kuris baigėsi lengva lietuvių pergale 100:72 prieš Ukrainą, šįkart į dvyliktuką nepateko Mindaugas Kuzminskas, Donatas Motiejūnas, Eigirdas Žukauskas ir Vaidas Kariniauskas. Vėl nežais Ąžuolas Tubelis bei Laurynas Birutis.

Sakartvelui, kuris ruošiasi debiutuoti planetos pirmenybėse, tai taip pat bus antrasis kontrolinis susitikimas. Pirmasis baigėsi netikėtu pralaimėjimu 76:81 Egipto krepšininkams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas