Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 30

Karas Alytuje: rimti kaltinimai T.Pačėsui – žmonos klubui pinigų reikalavo šantažu?

Alytaus „Dzūkijos“ klubas susidūrė su rimta problema. Alytaus savivaldybė nusprendė neskirti žadėtos 128 tūkst. eurų paramos, kuri jau buvo įtraukta į klubo biudžetą. Alytaus savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Jastremskas šį sprendimą aiškina dviem priežastimis – ES teisės aktais ir „Dzūkijos“ klubo vadovės Laimos Pačėsienės vyro Tomo Pačėso patirtu spaudimu.
Tomas Pačėsas
Tomas Pačėsas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Buvęs krepšininkas ir treneris Tomas Pačėsas mėgsta pabrėžti, kad jo su klubu niekas nesieja, nors jam ilgą laiką vadovauja jo žmona Laima, o komandoje žaidžia sūnus Tomas jaunesnysis.

Alytaus savivaldybei atsisakius skirti paramą jis stojo kritikuoti šio sprendimo „Dzūkijos“ televizijoje, kuriai taip pat vadovauja jo žmona L.Pačėsienė.

„Tai yra ėjimas prieš visuomenę. Tai tendencingas kenkimas ir su tuo labai sunku taikstytis. Yra paskirtos lėšos, o atsistoja žmogus, kurį sunku pavadinti pareigūnu, aš jį vadinu veikėju, atėjusiu iš „Rubicon“ organizacijos. Gal ten buvo vadovaujamasi tokiais metodais, bet yra aibė pažeidimų. Manau, kad klubas turėtų kreiptis į teismą ir išieškoti iš jo nuostolius, kuriuos dabar patirs klubas, nes tie pinigai buvo įtraukti į biudžetą. Manau, kad visi tą melą atskirs ir pamatys. Mes atidavėme miesto valdymą į buvusių milicininkų rankas ir dabar yra sunku“, – Alytaus televizijoje kalbėjo frakcijos „Už Alytų“ pirmininkas T.Pačėsas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Pačėsas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Pačėsas

Alytaus miesto administracijos direktorius V.Jastremskas 15min tikino, kad savivaldybės nario spaudimą patyrė dar prieš priimtą sprendimą.

„Ateiti pas administracijos direktorių ir kalbėti apie kažkokį įrašą, kuriame aš neva užfiksuotas darantis kažkokius negerus dalykus. Manau, kad tai yra spaudimas. Mano klaida buvo, kad iškart apie šį pokalbį visiems nepranešiau. Bet informavau specialiąsias tarnybas ir tarybos narius“, – apie vasario mėnesį vykusį pokalbį kalbėjo V.Jastremskas.

T.Pačėsas tikino, kad tai šmeižtas: „Nuskambėję žodžiai, kad aš jį spaudžiu, yra šmeižtas. Aš svarstau kreiptis į prokuratūrą. To negali būti. Man tas žmogus nekelia pasitikėjimo. Man žema apie jį kalbėti.“

Nuotr. iš „Alytaus gido“/Vytautas Jastremskas
Nuotr. iš „Alytaus gido“/Vytautas Jastremskas

Pagrindinis teisinis argumentas neskirti klubui paramos buvo Europos Sąjungos nustatytas „de minimis“. Pagal tokią rekomendaciją vienas klubas per trejų metų laikotarpį iš savivaldybės gali sulaukti ne daugiau kaip 200 tūkst. eurų paramos. Alytaus „Dzūkija“ šią sumą viršijo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Pačėsas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Pačėsas

T.Pačėsas aiškino, kad šia taisykle savivaldybė jau nebesivadovauja: „Kalba apie kažkokius apribojimus, bet 2017 metais jie buvo panaikinti. Liko tik apribojimas, kad metiniame klubo biudžete savivaldybės lėšos negali būti didesnės nei 60 proc. Bet kokios diskusijos apie apribojimus yra priekabiavimas ir tarybos narių nežinojimas to, kuo mes vadovaujamės ligšiol.“

V.Jastremskas tikino, kad taisyklė tikrai galioja ir savivaldybė turi Konkurencijos tarybos raštą, kuris tai patvirtina.

„Be to, aš pats nusišalinau ir leidau nuspręsti tarybai. Aš sakiau, kad jie gali balsuoti ir priimti sprendimą. Jį gali pasirašyti kitas asmuo, nes aš tikrai jo nepasirašysiu. Bet Taryba irgi nepriėmė“, – apie sprendimą neberemti Alytaus krepšinio klubo kalbėjo V.Jastremskas.

T.Pačėsas televizijos laidoje pažėrė įvairių kaltinimų administracijos direktoriui. Anot krepšinio specialisto, V.Jastremskas užsiima nepotizmu – savivaldybėje įdarbino savo šeimos narius.

Šį tokie kaltinimai tik prajuokino: „Galima visų darbuotojų, kuriuos aš įdarbinau per visą laiką, paklausti, ar yra kažkokių ryšių su manimi. Mano šeimos nariai yra du – žmona dirba „Tele2“, o sūnus Vilniuje.“

V.Jastremskas stebisi, kad pats T.Pačėsas neįžvelgia interesų konflikto: „Jis kalba, kad yra nesusijęs su klubu. Tai yra nesąmonė. Visi žino, kad klubas yra jo žmonos, o ponas Pačėsas ir yra ta jėga, kuri valdo klubą. Jame žaidžia ir jo sūnus.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Pačėsas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tomas Pačėsas

T.Pačėsas atskleidė, kad „Dzūkijos“ biudžetas siekia 500 tūkst. eurų. Klubas tikėjosi, kad savivaldybės parama sudarys 200 tūkst. viso biudžeto – šalia 128 tūkst. tikėjosi dar 70 tūkst. papildomos paramos. Visi šie pinigai jau buvo įtraukti į biudžetą prieš sezono pradžią.

Jų negavus, „Dzūkijos“ finansinis stabilumas rimtai susvyruos. Šiuo metu „Dzūkija“ Lietuvos čempionate užima penktą vietą su 3 pergalėmis ir 4 pralaimėjimais.

VIDEO: „Ginčas“: kas slypi už Jono Vainausko atvykimo į „Lietkabelį“?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai