Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 28

Kauno „Žalgirio“ legenda LKL finalo serijoje Vilniaus „Rytui“ šansų nemato

Lietuvos krepšinio sezono kulminacija atėjo – antradienį 19 val. Kaune LKL finalo serijoje iki trijų pergalių ginklus surems „Žalgiris“ ir Vilniaus „Rytas“.
LKL rungtynės: „Rytas“ – „Žalgiris“
LKL rungtynės: „Rytas“ – „Žalgiris“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • LKL finalų serija
  • 1-asis mačas – antradienį Kaune
  • 2-asis mačas – ketvirtadienį Vilniuje
  • 3-iasis mačas – šeštadienį Kaune
  • 4-asis mačas (jei prireiks) – birželio 4 d. Vilniuje
  • 5-asis mačas (jei prireiks) – birželio 6 d. Kaune

Abi ekipos problemų pusfinalyje išvengė. Kauniečiai nesuteikė jokių prošvaisčių Panevėžio „Lietkabeliui“, o vilniečiai irgi serijos rezultatu 2-0 netikėtai lengvai nuo kelio nuplovė Klaipėdos „Neptūną“.

Antrus metus iš eilės amžinų varžovų mūšis pritrauks tūkstančius lietuvių prie televizorių ekranų. Kauniečiai sieks devintus metus iš eilės kelti į viršų trofėjų, o vilniečiai savo sezono tikslus jau įgyvendino – pateko į Europos taurės aštuntuką, laimėjo KMT bei žais LKL finale. Finale staigmenoms vietos mažai, vis gi „Žalgiris“ ryškus šios serijos favoritas, tačiau atsitikti gali visko.

Juo labiau, kad šįkart finalo serija trumpesnė nei buvo pastaraisiais metais – šį sezoną kovojama iki trijų pergalių.

„Aš galvoju, kad jei būtų buvusi ilgesnė serija, būtų buvę įdomiau“, – 24sek sakė Alytaus „Dzūkijos“ trenerio asistentas, buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas Valdemaras Chomičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Valdemaras Chomičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Valdemaras Chomičius

Iš pirmo žvilgsnio sutrumpėjusi serija galėtų atrodyti palanki „Rytui“. Tačiau šiuo šį sezoną net ir tris kartus įveikti žaliai baltus yra velniškai sudėtinga užduotis. Šio sezono priešistorė būtent tą ir sako.

Komandos susitiko keturis kartus reguliariajame sezone ir visus kartus nugalėjo kauniečiai. Vilniečių optimistiškai nenuteikia ir pralaimėjimų taškų santykio vidurkis – jie pralaimėjo mačus po 14,5 taško. Tiesa, vieną komandų akistatą sostinės ekipa laimėjo ir pelnė titulą. Po inirtingos kovos „Rytas“ nukovė tuo metu savo žaidimo neradusį „Žalgirį“ ir kėlė į viršų Karaliaus Mindaugo taurę.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./LKL grandų dvikova : „Rytas“ – „Žalgiris“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./LKL grandų dvikova : „Rytas“ – „Žalgiris“

Vis tik V. Chomičius „Ryto“ šansus vertina labai skeptiškai. Paklaustas kas turėtų atsitikti kauniečiams, jog jie neiškovotų titulo, olimpinis čempionas atsakė: „Visi turi būti traumuoti, prarastų pagrindinius žaidėjus ir, kad būtų praradę sportinę formą“.

Arciomas Parachouskis prieš Brandoną Daviesą: kas kurį?

B.Daviesas neabejotinai žaidžia karjeros sezoną. Praėjusiame sezone į Kauną atvykęs centras savo vietos Šarūno Jasikevičiaus schemose ieškojo ilgai ir įsibėgėjo tik antroje sezono pusėje. Šiame sezone amerikietis sužibo pačiomis ryškiausiomis spalvomis. Nenuilstančia energija pasižymintis centras buvo išrinktas į pirmą Eurolygos žaidėjų penketuką ir dabar jau netyla gandai apie jo persikėlimą į „Barcelona“, CSKA ar „Real“.

Standartinis jėgos centras A.Parachouskis po krepšiu dominuoti tikrai neleis, tačiau šioje serijoje be abejonės bus naudojamas B. Davieso gebėjimas pataikyti iš vidutinio nuotolio. Tokiu būdu 208 cm centras terorizavo Madrido „Real“ centrą Walterį Tavaresą ir ištempė „Žalgirį“ į Eurolygos top aštuntuką paskutiniame reguliariojo sezono mače Ispanijoje.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

Tuo tarpu A.Parachouskis prieš „Žalgirį“ visada atrodė puikiai. Baltarusio jėga ir ūgis vvis pridaro problemų centimetrais nusileidžiantiems kauniečių aukštaūgiams. 211 cm ūgio baltarusis kauniečiams šį sezoną atseikėdavo po 14,3 taško ir 17,3 naudingumo balo.

„Jeigu Daviesas žais, kaip jis nori žaisti, tai Parachouskiui bus sunku, nors jis tikrai labai geras žaidėjas. Daviesas yra judresnis, šoklesnis, gali pataikyti iš vidutinio nuotolio ir yra mobilesnis“, – apie centrus kalbėjo V.Chomičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Actiomas Parachouskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Actiomas Parachouskis

Ryto“ X faktorius ir rezervai

Jau ne kartą atkrintamosiose varžybose šį sezoną „Rytą“ ant savo pečių į pergales nešė Arnas Butkevičius.

Fantastiškai greitas, vilniečių atakas užkuriantis klaipėdietis atkrintamosiose renka po 18,6 taško ir spindi tiesiog įspūdingu naudingumu (27,8 naud. balai per rungtynes)

1992 metų olimpinės bronzos laimėtojas V.Chomičius apie Arną kalbėjo taip: „Arną Butkevičių mes pažįstame – kai jis įsivažiuoja, tai žaidžia ne vienas, o daug rungtynių gerai. Aišku, kad „Žalgiris“ nepaliks jo laisvo, bet jeigu jis taip žais, tai kauniečiams bus problemų.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

Kauno „Žalgirio“ trenerių štabas be abejonės stengsis išnaudoti savo pranašumus ketvirtoje pozicijoje. „Rytas“ turi vos vieną žaidėją toje pozicijoje – Eimantą Bendžių. Liekno sudėjimo ir plonų kojų puolėjui gali būti sunku žaisti ne tik prieš Aaroną White‘ą, bet ir tokį galiūną, kaip Deonas Thompson‘as.

Vilniečių treneriui Dainiui Adomaičiui reikia tikėtis, kad E.Bendžius savo gynybines problemas pavers taikliais metimais kitoje aikštelės pusėje. Tai kol kas klaipėdiečiui daryti sekasi sunkiai – „iš žaidimo“ atkrintamosiose rungtynėse jis pataiko 35 proc. taiklumu, o ties tritaškio linija sekasi dar sunkiau (31 proc.).

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eimantas Bendžius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eimantas Bendžius

Vilniaus „Ryto“ šansais V. Chomičius labai abejoja: „Manau, kad vienas rungtynes namuose „Rytas“ laimės. Spėčiau, kad serijos rezultatu 3-1 laimės kauniečiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento