Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 28

Kazys Maksvytis – apie atsibudusį „Žalgirį“ ir T.Cavanaugh ateitį komandoje

Po rungtynių Aukštaitijos sostinėje Kazys Maksvytis džiaugėsi, jog „Betsafe-LKL“ finale sirgaliai išvys šalies krepšinio klasiką – Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ mūšį. „Žalgiris“ ketvirtose serijos rungtynėse 95:66 sudaužė Panevėžio „7bet-Lietkabelį“ ir po metų pertraukos sugrįžo į didįjį pirmenybių finalą.

Pernai „Betsafe-LKL“ pusfinalyje Kauno „Žalgiris“ patyrė istorinę nesėkmę, kai Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ komandai nusileido 1:3 ir pirmą kartą nepateko į šalies pirmenybių finalą.

Šįmet pernykštei istorijai Kazys Maksvytis pasikartoti neleido. Nors trečiajame serijos mače Nemuno saloje laimėjo Aukštaitijos komanda, „Žalgiris“ reikalus išvykoje sutvarkė įtikinimai 95:66 ir žengė į finalą.

Kovoje dėl titulo Kauno ekipos lauks Vilniaus „Rytas“, kuriam žalgiriečiai reguliariajame sezone nusileido du kartus.

„Svarbu sugrąžinti titulą į Kauną, – po pergalės kalbėjo K.Maksvytis. – Mūsų tikslai tokie ir yra – laimėti LKL, laimėti taurę ir Eurolygoje patekti į atkrintamąsias. Kartais ir „Žalgiris“ pralaimi, bet tikiuosi, kad šįmet nepralaimės.“

Jau antrąją mačo minutę K.Maksvytis pratrūko emocijomis, kai pražanga gynyboje buvo nubaustas Arnas Butkevičius. „Žalgirio“ trenerio kritika buvo skirta netoli sėdėjusiems „Betsafe-LKL“ prezidentui Remigijui Milašiui bei generalinei direktorei Rasai Liuimienei.

Per pirmąsias šešias minutes abi komandos buvo prametusios vos vieną metimą, tai padarė Kauno komandos latvis Rolandas Šmitas.

Antrojo kėlinio starte – aštuoni greiti neseniai po traumos atsigavusio Tylerio Cavanaugh taškai, stumtelėję „Žalgirį“ į priekį.

„Toks jausmas, kad jūs pastatę“, – po ginčytinos pražangos „Betsafe-LKL“ ir po to sekusios K.Maksvyčio techninės pražangos rungtynių komisarui Algimantui Paviloniui šaukė „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas, kuris priekaištus lygos galvoms mėtė ir ilgosios pertraukos metu.

Du Luko Lekavičiaus tritaškiai antrojo ketvirčio pabaigoje suteikė „Žalgiriui“ dviženklę persvarą 44:31.

Jei per pirmą mačo pusę Kazio Maksvyčio auklėtiniai realizavo 5 iš 8 tolimų metimų, prieš žalgiriečių besikeičiančią gynybą strigęs „Lietkabelis“ prametė abu tritaškius, įskaitant Pauliaus Murausko šūvį iš vidurio aikštės sulig pirmojo kėlinio pabaiga.

Gerą bangą K.Maksvyčio kariauna parsinešė ir į trečiąjį ketvirtį, o trys greiti tritaškiai „Kalnapilio“ arenos svečių pranašumą padidino iki 55:35. Pirmasis Panevėžio ekipos tolimas metimas – vos 25-ąją rungtynių minutę, kai pasižymėjo Gediminas Orelikas.

Ketvirtąjį kėlinį „Lietkabelis“ pradėjo 6 taškais be atsako, kurie sumažino atsilikimą iki 15 taškų, bet tai buvo viskas. Triuškinančią „Žalgirio“ pergalę 95:66 papuošė jaunojo Liutauro Lelevičiaus tritaškiai.

„Pagaliau sužaidėme geros kokybės rungtynes, kokių seniai nebuvo – nei su Kėdainiais, nei pirmose rungtynėse, – po mačo kalbėjo Kazys Maksvytis. – Komanda atsibudo. Šiandien nepalikome niekam jokių minčių, kas vertesnis laimėti seriją. Teisybės dėlei reikia pripažinti, kad „Lietkabelis“ poroje paskutinių rungtynių buvo labai neblogas. Tai normalu, juk tai – pusfinalis. Žinoma, norėjome laimėto 3-0, bet nepavyko. Tikiuosi, kad tą patį fiziškumą, kokybę ir puolimą išlaikysime ir kitose rungtynėse. Atrodo, kad gynėmės taip pat, bet pasikeitė puolimo skaičiai, laisviau sumetėme metimus ir baigėme rungtynes. Sveikinu visus su pergale ir važiuojame toliau.“

VIDEO: PIKENROLAS: filmo vertas „Real“ triumfas Kaune ir suskaičiuotas Šaro laikas Barselonoje

– Ar tai yra „Žalgiris“, kokį ir norite matyti?

– Taip. Tai buvo kokybiškas „Žalgiris“, koks buvo ir seniau. Atkrintamąsias mes pradėjome truputį užmigę.

– Ar tai buvo geriausias „Žalgirio“ mačas nuo antrųjų rungtynių Barselonoje?

– Galbūt.

– Ar po Eurolygos sezono buvo labiau psichologinis, ar fizinis nuosmukis?

– Ir tas, ir tas. Turėjome ir mikrotraumų, ir panašiai. Bet visa tai išgyvenome. Buvo ir emocinis fonas. Visko buvo.

LKL.lt nuotr./Kazys Maksvytis
LKL.lt nuotr./Kazys Maksvytis

– Pirmoje mačo pusėje arbitrams priekaištus reiškėte tiek jūs, tiek Paulius Motiejūnas. Ar matėte netolygų teisėjavimą?

– Teisėjų darbų komentuoti negaliu. Buvo tik tas epizodas, kai Arnas Butkevičius gavo pražangą. Panašioje situacijoje prieš mus pražangą sušvilpė mums. Tik šie du epizodai. Norėjau išsiryškinti, ar kriterijai abiem komandoms yra vienodi.

– „Lietkabelis“ iki ilgosios pertraukos išmetė tik du tritaškius, įskaitant Pauliaus Murausko šūvį nuo vidurio aikštės. Ar tai buvo „Žalgirio“ besikeičiančios gynybos pasekmė?

– Mes keitėme gynybos sistemas. Šiandien buvo klaidų, bet jos buvo koncentracijos – kirtimai, kažkokie taškai greitame puolime. Kai susitvarkėme su pigiais taškais, pakeitėme ir visas rungtynes.

– Tyleris Cavanaugh buvo nežaidęs pusmetį, o dabar sužaidė geriausias savo rungtynes po sugrįžimo. Ar pats tikėjotės tokios greitos naudos?

– Kad taip greitai, tai nesitikėjau. Mes jį ruošėme atkrintamosioms, nors galvojome, kad gal ir nereikės. Bet ką gali žinoti, taip ir atsitiko, kad prireikė. Gerai, kad ruošėsi, yra pasveikęs ir kupinas energijos. Jis sužaidė labai geras rungtynes, buvo vienas iš lyderių.

– Ar norėtumėte jį komandoje matyti ir kitą sezoną?

– Galbūt. Jeigu taip ir toliau žais bei bus sveikas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tyler Cavanaugh
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tyler Cavanaugh

– Kokios mintys prieš finalą?

– Reikės geros kokybės rungtynių. Manau, kad jie rizikuos su kai kuriais dalykais gynyboje. Reikės kovoti visas 40 minučių. Manau, kad ir visi gerbėjai yra pasiilgę „Žalgirio“ ir „Ryto“ finalo. Taip pat ir mes. Paskutinės nuotaikos nuteikia pozityviai.

– „Rytas“ bus keliomis dienomis ilgiau pailsėjęs. Kiek lemia šis faktorius?

– Nemanau. Liko keturios dienos iki rungtynių. Manau, kad pakaks ir mums laiko pailsėti bei pasiruošti, o jiems buvo sočiai laiko pasidaryti minimalią stovyklėlę. Nemanau, kad tai yra kažkoks „Ryto“ pranašumas.

– Ar finale tikitės didesnio Igno Brazdeikio indėlio?

– Tikiuosi. Jis gavo šansą ir jį išnaudojo. Jis žaidė banguotai pusfinalyje ir ketvirtfinalyje, kaip ir kiekvienas jaunas žaidėjas. Manau, kad buvo motyvacinės problemos. Jis grįžo, tikiuosi, kad ir kitose rungtynėse bus toks pat geras.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mantas Rubštavičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mantas Rubštavičius

– Mantas Rubštavičius turėjo puikią seriją. Ar sutinkate su Nenadu Čanaku, kad jis yra Lietuvos krepšinio ateitis?

– Žinoma. Aš daviau pastabų žaidėjams dėl paskutinių rungtynių Kaune. Jų gynėjai – tiek K.Kullamae, tiek M.Rubštavičius – dominavo ir buvo geresni už mūsiškius. Šiandien mūsiškiai pasitempė. Jis yra jaunas žaidėjas. Džiaugiuosi už jį, duok Dieve, kad jis ir toliau taip žaistų.

– Ar Tomui Dimšai viskas yra gerai?

– Jis pirmoje rungtynių pusėje gavo smūgį į krūtinę, kaip ir vėliau ketvirtajame kėlinyje į tą pačią vietą. Tikiuosi, kad sumušimas ir nieko rimto.

– Ar Dovydas Giedraitis bus pasiruošęs finalui?

– Tikiuosi, kad bus. Trauma nėra tokia baisi. Jis nežymiai nikstelėjo čiurną. Nežinau, ar bus pasiruošęs pirmam mačui, bet kad finalo serijoje tikrai žais.

– Ar „Lietkabelio“ bent vienas žaidėjas galėtų vasarą papildyti „Žalgirį“?

– Taip, jeigu teoriškai, tai galėtų. Mūsų kandidatų sąrašas yra didelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas