Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 25

Kęstutis Kemzūra – apie pergalės prieš „Rytą“ veiksnius ir savo sprendimą dėl Lietuvos rinktinės

Vilniaus „Wolves“ treneris Kęstutis Kemzūra po pergalės prieš Vilniaus „Rytą“ patvirtino, kad atsiskyrė nuo Lietuvos rinktinės trenerių štabo, kuriame dirbo Kazio Maksvyčio asistentu, o pernai per langus ir vadovavo nacionalinei komandai.

„Betsafe-LKL“ čempionate „Wolves“ krepšininkai (10-1) užsiropštė į lentelės viršūnę.

Jie panaikino lygoje trivaldystę, kai 84:74 įveikė Vilniaus „Rytą“ (8-2) ir dabar juos gali pavyti tik Kauno „Žalgiris“ (9-1), kuris žais pirmadienį su „Neptūnu“.

Net 44-25 kovą dėl kamuolių laimėję ir 12 tritaškių iš 25 pataikę „Wolves“ užtikrintai 84:74 laimėjo Vilniaus derbį, nors ir nesijautė aikštės šeimininkais triukšmingą šeštadienio vakarą, kai po rungtynių įvyko ir sirgalių incidentas.

Tądien „Rytas“ vėl turėjo jaustis „Avia Solutions Group“ arenos šeimininku, tik ne aikštėje, o aplink ją.

VIDEO: ASG arenoje – „Ryto“ sirgalių skanduotė

Nors prieš kelerius metus areną įsigijo Gedimino Žiemelio valdoma kompanija ir sostinėje įkūrė naują stiprią krepšinio komandą, „Betsafe-LKL“ čempionato rungtynėse šįvakar „Rytas“ buvo formalus aikštės šeimininkas, o tai per pirmą derbį šį sezoną jautėsi ir tribūnose.

Jos nusidažė raudonai, o „Wolves“ spalvų – turkio ar pilkos įžiūrėti buvo sunku.

Nors prieš rungtynes vyravo rami atmosfera, „Ryto“ sirgaliai išėjo į ataką sulig mačo pradžia.

„Nekenčiu „Žalgirio“, nes esu „Rytfanis“.

Nekenčiu „Wolves“, nes esu žmogus“, – skelbė du „Ryto“ sirgalių grupės „B tribūna“ plakatai, kurių iškėlimą aistruoliai palydėjo garsia skanduote: „Sostinėje vilkas tik vienas!“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./LKL rungtynės: Vilniaus „Rytas“ - „Wolves"
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./LKL rungtynės: Vilniaus „Rytas“ - „Wolves"

„Ryto“ sirgaliai nedega meile „Wolves“ savininkui nuo tada, kai dar klubo įkūrimo įsčiose buvo bandymų registruoti pavadinimą jau gyvavusios ekipos vardu, o paskui klubo pavadinimu buvo pasirinktas „Wolves“, nors jau daug metų „Ryto“ simbolis buvo Geležinis vilkas.

Rungtynių metu meilė neužsidegė.

„Sabakos, sabakos“, – už ginčus su teisėjais technine pražanga nubaustam Džordže Gagičiui užskandavo „Ryto“ sirgaliai, nepamiršę G.Žiemelio savo komandai viename įraše feisbuke numestos pravardės, reiškiančios „šunys“.

Aikštėje dauguma „Wolves“ krepšininkų jautėsi patogiau.

Įpusėjus antram kėliniui jie buvo pataikę 5 tritaškius iš 7 (po du K.Žemaitis ir A.Beručka), tarsi priminę, jog „Wolves“ neatsitiktinai yra LKL lyderiai pagal tritaškių pataikymą.

Tuo tarpu tritaškių gausa, bet netaiklumu šį sezoną pasižymintis „Rytas“ (lygoje tik devintas pagal tritaškių pataikymą) ir vėl šaudė pro šalį.

Rungtynes iš pirmos eilės stebint legendiniam „Ryto“ snaiperiui Arvydui Macijauskui, dabartiniai „Ryto“ metikai antro kėlinio viduryje buvo pataikę vos 1 tritaškį iš 10, ir tik kovingumu ir tiksliomis aukštaūgių paieškomis po krepšiais laikėsi palyginti netoli varžovų (28:32).

Šalia aikštės toliau virė priešprieša.

„Klubas ne miesto, jūs esate klubas ne miesto“, – varžovams skandavo „Ryto“ sirgaliai.

„Zavai, tu šiukšlė“, – iš „Ryto“ į „Wolves“ perėjusiam sporto direktoriui Donatui Zavackui buvo skirta skanduotė.

„Wolves“ atsakė tritaškiais. Trečią tolimą metimą dar antrame kėlinyje įskraidinęs A.Beručka iškart atsisuko ir ranka parodė į žinomą „Ryto“ aistruolį Paulių Ambrazevičių.

„Wolves“ geresnė kova po krepšiais net ir be anksti dėl pražangų save apribojusio D.Gagičiaus, o taip pat vėl tritaškiai leido laikytis priekyje ir didžiąją trečio kėlinio dalį.

Tačiau „Rytą“ patraukė Gytis Radzevičius ir RJ Cole'as, o persverti rezultatą 27 minutę ir sukelti sirgalius ant kojų padėjo į geriausią sezono epizodą pretenduojantis Javino DeLaurier skrydis ir dėjimas į krepšį dviem rankomis per Christianą Mekowulu.

„Wolves“ atsiplėšė ketvirtajame kėlinyje, kai A.Beručka smeigė dar du tritaškius į komandos, kurioje pradėjo profesionalo karjerą, krepšį.

Net 6 tritaškius iš 7 pataikęs 26 metų vilnietis iš viso pelnė 20 taškų ir užkėlė „Wolves“ į pirmąją vietą LKL lentelėje.

K.Kemzūros treniruojami „Wolves“ padėjo išpildyti G.Žiemelio prognozę – prieš mėnesį prognozavęs „Ryto“ pergalę 7 taškais prieš savo valdomą komandą, rungtynių išvakarėse „Wolves“ šeimininkas pakeitė pranašystę savo ekipos naudai.

Dėl to po rungtynių K.Kemzūra sveikino savo komandą:

„Išpildėme rungtynių planą. Susitvarkėme su antrojo šanso metimais, liaudiškai sakant – su lenta, su kova dėl kamuolių. Antri šansai yra „Ryto“ stiprybė, bet mes leidome jiems nusiimti tik 8, kai mes po jų lenta atkovojome 15.

Buvo momentas trečiojo kėlinio pabaigoje, kai jie pasivijo, bet visumoje mes kontroliavome rungtynes. Mes stengėmės kontroliuoti žaidimo tempą ir dažniausiai buvome kantrūs. Padarėme 20 klaidų, tai mūsų rezervas, bet jie dvigubino Kariniauską, tai mums dar reikės išspręsti.

Labai gerai sužaidė Arnas Beručka. Jo tritaškiai, Thurmano atkovoti 8 kamuoliai, o ir visi kiti davė savo. Džiaugiamės pergale, bet suprantame, kad tai tik pirmojo rato pabaiga. Dar liko didelė sezono dalis“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./LKL rungtynės: Vilniaus „Rytas“ - „Wolves"
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./LKL rungtynės: Vilniaus „Rytas“ - „Wolves"

– Ar Arnas Beručka turi potencialo dažniau taip žaisti?

– Kaip komanda mes tobulėjame. Taip ir žaidėjai, taip ir Arnas. Šiandien jis buvo karštas, metė gerus metimus ir pataikė. Kitą dieną gal tai padarys kitas žaidėjas. Džiaugiuosi, tai geros komandos požymis, kai kiekviename mače atsiranda vis kitas.

– Neblogai sustabdėte „Ryto“ greitą puolimą, ar ne?

– Apie tai ir kalbu. Galima kalbėti apie gynybą, bet šiandien ji priklausė nuo mūsų puolimo. Šiandien jis nebuvo fantastinis, nes daug klaidų, bet jei gerai įžaidi kamuolį, jei meti norimus metimus, tada lengviau ir stabdyti varžovus, neleidome jiems įsibėgėti. Aišku, reikia pažymėti, kad šiandien varžovams nekrito (4 iš 27 tritaškių). Bet tai jau jų problemos.

– Lemiamais momentais dažnai penketą sudarė vien lietuviai. Ką apie jų žaidimą galima pasakyti?

– Labai džiaugiuosi. Augame kaip komanda, mes ugdome komandinę dvasią. Rungtynių metu nežiūriu į pasą, bet taip išėjo, teko išimti Mekowulu, o Gagičius prasižengė penktą kartą, nelabai ir liko užsieniečių – tik Thurmanas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./LKL rungtynės: Vilniaus „Rytas“ - „Wolves"
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./LKL rungtynės: Vilniaus „Rytas“ - „Wolves"

– Kada turėtų į aikštę grįžti Jeffery Tayloras?

– Nežinau, kas taip pasakė, bet ir nesu sakęs, kad jis greitai grįš. Buvo neaiškumų. Šiandien jam leido pradėti sportuoti su komanda, bet tai nereiškia, kad jis puls viską daryti – tam reikia laiko. Jei viskas bus gerai, artimiausiu laiku jis grįš, bet kada – negaliu pasakyti. Tayloras jau sportavo individualiai, negulėjo lovoje su iškelta koja – bet iš pradžių bėgant negali keisti krypties, yra kiti niuansai. Dabar jis gavo leidimą prisidėti prie komandos, bet kiek užtruks jo integracija – matysime.

– Ar klubo vadovai akcentavo šias rungtynes?

– Ne.

– Ar buvo papildomų motyvacinių priemonių?

– Ką turite galvoje?

– Na, pavyzdžiui, po šakotį.

– Ne, nieko nebuvo pažadėta, net po šakotį. Mes susikaupėme. Mums patinka laimėti. Mes suvokiame, kad galėjome ir pralaimėti, bet norime tobulėti kaip komanda. Tai nebuvo idealios rungtynės, bet pasiekta pergalė džiugina.

– Klausimas iš kitos operos – ar dabar esate palikęs Lietuvos rinktinės trenerių štabą visiškai?

– Aš negaliu taip. Žinote, klubas parodė pasitikėjimą, o aš į kiekvieną darbą – ir rinktinėje, ir klube žiūriu rimtai. Atleiskite, bet negaliu treniruoti nuotoliniu būdu. Aš pasikalbėjau ir pasirinkau. Tai buvo mano sprendimas. Paskui taip pakrypo, kad „Wolves“ pasirengimas buvo nesklandus, bet dabar mačiau, kad negaliu padėti rinktinei, nors įprastai jai atsiduodu visa širdimi. Be to, rinktinėje yra pakankamai gerų trenerių. Aš pasikalbėjau su Kaziu (Maksvyčiu), paprašiau suprasti. Turiu pažymėti, kad iš klubo nebuvo kažkokio spaudimo, tai labiau vyko mano iniciatyva.

Bent jau aš nemoku apsėsti dviejų kėdžių, o dabar traukinys važiuoja, yra kiti treneriai. Viskas gerai. Jei norite klausti apie Giedrių (skelbiama, kad Giedrius Žibėnas treniruos Lietuvos rinktinę per langus vasarį), jis yra profesionalus, subrendęs, daug žaidėjų yra iš „Ryto“ komandos. Nematau jokio konflikto.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./LKL rungtynės: Vilniaus „Rytas“ - „Wolves"
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./LKL rungtynės: Vilniaus „Rytas“ - „Wolves"

– „Rytą“ įveikėte be J.Tayloro ir R.Sulaimono – ar kai jie pasveiks, sieksite nuo sosto nuimti „Žalgirį“?

– Neseniai jau įveikėme „Žalgirį“ (šypsosi, – red.). Mes tikimės, kad šie žaidėjai bus kaip papildymas. Aš stengiuosi eiti nuo rungtynių iki rungtynių, o dabar kažkas kitas atsiskleidžia. Tikimės, kad jie sustiprins mus, nes yra kokybiški žaidėjai, labai atletiški. Mes žaidžiame be jų, bet tada reikės komandai kiek prisitaikyti, pasidalinti vaidmenimis. Žinau, kad kai vėl žaisime su „Žalgiriu“ ir „Rytu“, bus nauja istorija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas