Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 11

Keturioliktukas, kurį Jonas Kazlauskas išsiveš iš Lietuvos: kurie du ant ribos?

„Mūsų anoje pusėje dar laukia du turnyrai, todėl vyksime 14 žmonių. Galbūt kandidatų apmažės dar iki rungtynių su ispanais. Aišku, tas branduolys mano galvoje yra, bet dar nesu apsisprendęs“, – po trečiųjų rinktinės kontrolinių rungtynių sakė Jonas Kazlauskas. Lietuvių stovykloje – 16 kandidatų. Kuriems dviems gresia negauti bilieto į draugiškus mūšius Madride, Argentinoje ir Brazilijoje?
Jonas Kazlauskas
Jonas Kazlauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Donatas Motiejūnas gali tapti 17-uoju kandidatu Lietuvos rinktinės stovykloje, bet tikimybė, kad „Houston Rockets“ atstovas prisijungs prie bendražygių, labai maža.

Šešiolikos Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas be D.Motiejūno atrodo taip:

Įžaidėjai: Mantas Kalnietis, Mindaugas Girdžiūnas, Adas Juškevičius, Vaidas Kariniauskas
Atakuojantys gynėjai: Renaldas Seibutis, Artūras Milaknis, Marius Grigonis
Lengvieji krašto puolėjai: Mindaugas Kuzminskas, Jonas Mačiulis, Edgaras Ulanovas, Deividas Gailius
Sunkieji krašto puolėjai: Paulius Jankūnas, Domantas Sabonis
„Centrai“: Jonas Valančiūnas, Antanas Kavaliauskas, Robertas Javtokas

Donato trūkumas visus klaustukus priekinėje linijoje verčia tvirtu tašku – baudos aikštelę cementuos „centrai“ Jonas Valančiūnas, Antanas Kavaliauskas ir Robertas Javtokas bei sunkieji krašto puolėjai Paulius Jankūnas ir Domantas Sabonis.

Dar keturi bilietai į Rio jau rezervuoti keturiems rinktinės senbuviams – Mantui Kalniečiui, Renaldui Seibučiui, Jonui Mačiuliui bei Mindaugui Kuzminskui.

Teoriškai, į tris likusias vietas pretenduoja septyni krepšininkai.

Įžaidėjai

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Adas Juškevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Adas Juškevičius

Dėl Manto Kalniečio dublerio vietos konkuruoja Mindaugas Girdžiūnas, Vaidas Kariniauskas ir Adas Juškevičius. Pastarojo pranašumas – gebėjimas žaisti atakuojančio gynėjo pozicijoje ir talkinti bet kuriam kitam atakų organizatoriui. O Adas tą daro nuostabiai – kol kas pasiruošimo cikle renka po 12 taškų per rungtynes ir labai pagyvina žaidimą.

A.Juškevičius pataikė 10 tritaškių iš 15 (66,7 proc.). Su kiekvienu tritaškiu Vilniaus „Lietuvos ryto“ gerbėjai tyliai keikėsi žinodami, kad kitą sezoną gynėjo sostinės klube nebeliks.

A.Juškevičiaus tritaškiai praplečia rinktinės žaidimą. Tada atsiranda daugiau erdvės po krepšiu, o laisvi plotai džiugina Joną Valančiūną.

Mindaugas Girdžiūnas sužibėjo pirmosiose rungtynėse Klaipėdoje, pelnydamas 16 taškų. Bet vėliau Klaipėdos „Neptūno“ atstovas kiek išsikvėpė – rezultatyvumas krito iki 7 taškų, o klaidų skaičius (6) gerokai viršijo rezultatyvius perdavimus (1).

Kita vertus, kol kas savo geriausio mačo dar nesužaidė Vaidas Kariniauskas. Jis dar nė karto nemetė į krepšį iš žaidimo, bet atliko 9 rezultatyvius perdavimus. Vis dėlto bent iki bilieto į Madridą Vaidui dar šiek tiek trūksta.

Signalas Europos vicečempionams

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Marius Grigonis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Marius Grigonis

Pernai atakuojančio gynėjo ir lengvojo krašto puolėjo pozicijas Europos čempionate užėmė Artūras Milaknis ir Deividas Gailius.

Tačiau pasiruošimo cikle jiedu dar nedemonstruoja savojo žaidimo. A.Milaknio rezultatyvumas per dvejas rungtynes tesiekė 2,5 taško, D.Gailius kiek rezultatyvesnis su 5,3 taško vidurkiu.

Pagrindinis A.Milaknio ginklas – tritaškiai metimai, kol kas nesuveikė. Tikslą pasiekė tik vienas Kazanės UNIKS atstovo bandymas iš 8.

Jų pozicijos nėra tvirtos ir todėl, kad J.Kazlauskas abu jau išbandė pernykščiame Europos čempionate, kuriame A.Milaknis rinko vid. 5,1 taško, o D.Gailius pasirodė tik keturiuose mačuose ir rinko po 2 taškus. Kitaip tariant, toks žaidimas tikrai neįtvirtino jų statuso nacionalinėje komandoje.

Į šių krepšininkų vietas taikosi du debiutantai – 8 tritaškius iš 12 jau pataikęs Marius Grigonis, kuris prieš Venesuelą, Naująją Zelandiją ir Tunisą rinko vid. po 12 taškų. Manresos ICL atstovas į rinktinę atvyko neslėpdamas jaudulio, bet jis greitai išgaravo po tikslių tritaškių salvių.

Edgaras Ulanovas taip pat bando palikti įspūdį veržliu žaidimu – pelno vid. 10,3 taško, atkovoja 2,6 kamuolio ir atlieka 1,7 rezultatyvaus perdavimo.

Lemiama savaitė

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidas Kariniauskas

Vietų į lėktuvą Vilnius-Madridas 14, o kandidatų – 16. Panašu, kad ant karštosios kėdės šiuo metu rinktinėje sėdi Vaidas Kariniauskas, Deividas Gailius ir Artūras Milaknis. Būtent šiems trims vyrams dabar kuo skubiau reikia pakelti žaidimo kartelę.

Du kandidatai atkris per vieną savaitę, per kurią rinktinė sužais trejas draugiškas rungtynės: antradienį su Nyderlandais, ketvirtadienį su Baltarusija ir artėjantį pirmadienį su Ispanija.

Įsibėgėjus pagrindiniams žaidėjams, šis kontrolinis ruožas parodys, kurie krepšininkai kol kas labiausiai dera prie rinktinės branduolio.

Galbūt Lietuvos rinktinės varžovai pasiruošimo cikle kol kas kelia žiovulį, tačiau konkurencinė kova komandoje intriguoja. Akivaizdu, kad sėkmingas kai kurių žaidėjų pasirodymas sumaišė kortas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas