Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 12

Ketvirtoji Lietuvos rinktinės varžovė: lyg mėgėjų komanda, kurios galėjo ir nebūti

Prieš ketverius metus šią komandą buvo nuspręsta išformuoti, o dabar ji pastojo kelią Lietuvos krepšininkams. Ketvirtoji Lietuvos rinktinės varžovė pasiruošimo Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms cikle – Nyderlandų nacionalinė komanda. Dar visai neseniai surinkta kone mėgėjų komanda pateikė tikrais faktais paremto filmo vertą stebuklą.
Nyderlandų rinktinė
Nyderlandų rinktinė / „Scanpix“ nuotr.
Pakeliui į Rio | Lietuva – Nyderlandai | 18:30 | Alytus

Sako, kad Nyderlanduose krepšinis nepatenka į dešimties populiariausių sporto šakų sąrašą. Esą jį lenkia jojimas, gimnastika ar čiuožimas ant ledo.

Nieko nuostabaus, nes daugybę metų Nyderlandų krepšinis voliojosi it narkomanas gatvėse lyg užburtame rate – jokių rezultatų, jokio dėmesio, jokių rėmėjų, jokių pinigų, jokių rezultatų ir t.t.

Situacija buvo tokia baisi, kad 2012-aisiais Nyderlandų krepšinio rinktinė tiesiogine to žodžio prasme buvo ant bankroto slenksčio. Nyderlandų krepšinio asociacija 2011-aisiais turėjo net 830 tūkst. eurų įsiskolinimų.

Buvo du keliai – bankrutuoti arba drastiškai karpyti biudžetą. Beveik pusė Nyderlandų krepšinio asociacijos darbuotojų neteko darbo, o nacionalinė rinktinė buvo išformuota dvejiems metams. Kaip ir atšaukta dvidešimtmečių rinktinės programa.

Įsivaizduokite – Arvydas Sabonis paskelbia, kad LKF slegia tokie įsiskolinimai, kad federacija nebegali išlaikyti vyrų rinktinės ir ši vasarą nebesusirinks į Europos, pasaulio čempionatą ar olimpines žaidynes.

Net ir tokia futbolo valstybė kaip Nyderlandai buvo šokiruota. Rinktinę išgelbėjo Nyderlandų krepšinio lyga, įkūrusi federaciją ir radusi būdą, kaip išsaugoti ir vyrų, ir dvidešimtmečių rinktinę. Labiausiai prie to prisidėjo Nyderlandų „Sport1“ televizija.

Bet padariniai buvo akivaizdūs: rinktinės trenerių štabas, žaidėjai, gydytojai, fizinio rengimo treneriai ir visi visi darbavosi be jokio atlygio. Treniruočių stovyklų ir rungtynių išlaidas finansuodavo Nyderlandų krepšinio klubai.

Per metus Nyderlandų krepšinio federacija pastatė rinktinę 2015-ųjų Europos čempionato atrankai.

Dar vienas netikėtas smūgis

„Scanpix“ nuotr./Nyderlandų rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Nyderlandų rinktinė

Nuo pasirodymo Europos čempionate Nyderlandų krepšinį skyrė 26 metai. Pernai oranžiniai nutraukė Nyderlandų krepšinio badmetį ir pirmą kartą nuo 1989-ųjų pateko į Europos pirmenybes.

Bet šis žingsnis pareikalavo daugiau pastangų, nei gali pasirodyti iš šono.

W.de Jongas: „Svarbiausia grąžinti Nyderlandus į krepšinio žemėlapį“

Pirmajame 2015-ųjų Europos pirmenybių atrankos etape dar 2013-aisiais Nyderlandai pateko į vieną grupę su estais ir portugalais. Nyderlandai sugebėjo laimėti dvejas pirmąsias rungtynes ir viskas atrodė labai šaunu. Dar viena pergalė ir oranžiniai būtų žaidę atrankos pusfinalyje.

Bet smogė FIBA. Nyderlandai žaidė su dviem natūralizuotais žaidėjais – Mohammedu Kherrazi ir Seanu Cunninghamu, o pagal taisykles buvo leidžiama žaisti tik su vienu. Tai buvo administracinio pobūdžio klaidelė, apie kurią Nyderlandų krepšinio federacija nė nenutuokė.

Ši kvailystė Nyderlandams kainavo du techninius pralaimėjimus 0-20 ir atsisveikinimą su atrankos pusfinaliu. Vėliau atranką laimėjo Estija, iškart patekusi tiesiai į „Eurobasket 2015“.

Po metų Nyderlandai gavo dar vieną šansą. Į 2014-ųjų atranką pateko visos pirmajame raunde pralaimėjusios komandos. Burtai oranžinius suvedė su Izraeliu, Juodkalnija ir Bulgarija – Europos krepšinio vidutiniokės, kurios Nyderlandams atrodė kaip mums amerikiečiai.

Žaisti už dyką? Pff!

„Scanpix“ nuotr./Toonas van Helfterenas
„Scanpix“ nuotr./Toonas van Helfterenas

Treneris Toonas van Helfterenas į treniruočių stovyklą 2014-ųjų vasarį pakvietė 42 krepšininkus. Kadangi šie visai netryško patriotiškumu ir noru pasiaukoti dėl rinktinės, net 30 iš 42 kandidatų atsisakė žaisti nacionalinėje komandoje.

Kai kurie turėjo tam rimtą priežastį, bet dauguma tiesiog nenorėjo paaukoti vasaros nemokamam darbui, t.y. žaidimui rinktinėje su prognozuojama liūdna pabaiga.

Pirmojoje treniruotėje T.van Helfterenas turėjo vos septynis žaidėjus. Federacijos vadovai ir trenerių štabas netgi svarstė galimybė trauktis iš atrankos nepaisant gresiančios FIBA baudos. Vis dėlto jie nusprendė žaisti.

Į antrąją stovyklą T.van Helfterenas kvietė visus, kurie galėjo rankose laikyti kamuolį. Jis laukė iš Europos čempionato grįžtančios dvidešimtmečių rinktinės. Ir taip pat prašė tų žaidėjų pasidairyti po kitas šalis – galbūt jose yra rinktinei nežinomų Nyderlandų žaidėjų.

Po truputį komanda buvo suformuota: žaidėjais iš koledžų, dvidešimtmečių rinktinės ar profesionalų lygų, kuriose buvo pažaidę tik 60 minučių.

Ši komanda priminė 12c klasės lygio būrelį. Niekas negalėjo susapnuoti, kad tas būrelis laimės bent vienerias rungtynes.

Nyderlandai pradėjo pasiruošimą 2017-ųjų Europos čempionato atrankai. Žais grupėje su Vokietija, Austrija ir Danija.

Negana to, Nyderlandų krepšinio asociacija vėl ėmė skambinti varpais, kad negali išlaikyti rinktinės, kadangi dar turi rūpintis 3x3 krepšiniu, jaunimo komandomis, vaikų krepšiniu, trenerių atlyginimu.

Bet šį kartą komanda nebuvo išformuota. Nyderlandai startavo atrankoje ir visų nuostabai patiesė Bulgariją 62:53. Po trijų dienų į Nyderlandus atvyko Izraelis ir išsivežė pergalę 62:53. Visi vis tiek manė, kad Nyderlandai tikrai nepateks į „Eurobasket 2015“.

Rupgjūčio 17-ąją pačiomis pigiausiomis oro linijomis Nyderlandai išvyko į Juodkalniją ir pribloškė rungtynių favoritus 65:60. Dar viena pergalė prieš bulgarus 66:57.

Dar viena pergalė ir Nyderlandai būtų žaidę „Eurobasket 2015“. Bet traumos išretino rinktinę ir Izraelyje oranžinius sutriuškino 83:60.

Pergalė paskutinėse rungtynėse prieš Juodkalniją buvo gyvybiškai svarbi. Kad patektų į „Eurobasket 2015“, oranžiniai tą dar turėjo padaryti bent 5 taškų persvara – tiek reikėjo užimti antrąją vietą grupėje ir pranokti kitų grupių antrąsias komandas.

Prieš lemiamą atrankos mūšį pirmą kartą buvo išpirkti visi bilietai į Nyderlandų rinktinės krepšinio rungtynes. Į Vijf Meihal areną susirinko 2200 žiūrovų.

Pernai Akropolio turnyre Lietuvos rinktinė nugalėjo Nyderlandus 94:72.

Ir visai kaip Juodkalnijoje, spurtas trečiajame kėlinyje 20:5 parklupdė varžovus. 68:55 ir pirmą kartą po 26 metų pertraukos oranžiniai Europos čempionate!

Pagal Nyderlandų rinktinės istoriją galima pastatyti tikrais faktais paremtą filmą.

Nyderlandų krepšinio asociacija sulaukė didesnės paramos, į krepšininkus dėmesį atkreipė ir žiniasklaida, krepšinį ėmė transliuoti televizija, radijas.

2015-aisiais Europos čempionatą jie pradėjo pergale – 73:72 prieš Gruziją. Vėliau oranžiniai patyrė penkis pralaimėjimus iš eilės, bet nei slovėnams, nei graikams ar kroatams nepralaimėjo didesniu nei 7 taškų skirtumu.

VIDEO: Nyderlandų pergalė „Eurobasket 2015“

„Svarbiausia grąžinti Nyderlandus į krepšinio žemėlapį, – sakė vienas rinktinės lyderių Worthy De Jongas. – Pagalvojus, kad paskutinį kartą Europos čempionate žaidėme prieš 26 metus, turėjome išnaudoti kiekvieną akimirką: kiekvieną treniruotę, rungtynes, sekundę. Tai padės mums ir visam Nyderlandų krepšiniui.“

Ir štai, šie vyrukai antrus metus iš eilės turnyrui ruošiasi žaisdami su Lietuvos rinktine – trečia komanda pasaulyje.

„Scanpix“ nuotr./Nyderlandų rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Nyderlandų rinktinė

Nyderlandų rinktinės sudėtis: Worthy de Jongas, Jessey Roachas, Sergio de Randamie, Stefanas Mladenovičius, Kadeemas Pantophletas, Maartenas Bouwknechtas, Yannickas Franke'as, Willemas Brandwijkas, Bryanas Albertsas, Dimeo van der Horstas, Thomasas van der Marsas, Jito Cookas.​

Rinktinės pasirengimo tvarkaraštis
Data Rungtynės Miestas
Birželio 29 d. Lietuva – Naujoji Zelandija Klaipėda 88:58
Liepos 1 d. Lietuva – Tunisas Klaipėda 81:56
Liepos 10 d. Lietuva – Venesuela Vilnius 84:53
Liepos 12 d. Lietuva – Nyderlandai Alytus 18:30
Liepos 14 d. Lietuva – Baltarusija Kėdainiai
Liepos 18 d. Lietuva – Ispanija Kaunas
Liepos 20 d. Ispanija – Lietuva Madridas
Liepos 25 d. Australija – Lietuva Buenos Airės
Liepos 27 d. Argentina – Lietuva Buenos Airės
Liepos 30 d. Australija – Lietuva San Paulas
Liepos 31 d. Lietuva – Brazilija/Kinija San Paulas
Rugpjūčio 2 d. Lietuva – olimpinių žaidynių dalyvė San Paulas
Įsigykite bilietus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas