Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
03 06

Kitas „Žalgirio“ italas: kas jis – vartininkas, tapęs dešiniąja A.Trinchieri ranka?

Iš pažiūros – tai dvi priešingybės. Vienas – palaidų banguotų plaukų, apkūnesnio sudėjimo, vešlios barzdos ir smalsaus žvilgsnio. Kitas – lieknas, švariai nuskusta galva, su miniatiūrine ožio barzdele ir giliomis, veriančiomis akimis. Bet juos sieja dvi kalbos – italų ir krepšinio, šį sausį atvedusios šiuos vyrus į Kauną.
Massimiliano Menetti
Massimiliano Menetti / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Jei vieną iš tų vyrų lietuviai per du mėnesius pažino per keliolika spaudos konferencijų ir tiek pat rungtynių, kuriose jis buvo pagrindinė figūra prie šoninės linijos, tai kitas išlieka didele paslaptimi.

„Betsafe-LKL“ nuotr./Massimiliano Menetti ir Andrea Trinchieri
„Betsafe-LKL“ nuotr./Massimiliano Menetti ir Andrea Trinchieri

„Jūs esate priešų pusėje“, – išgirdęs, kad jį kalbinantis 15min žurnalistas yra iš Vilniaus, juokėsi gerai su „Žalgirio“ ir „Ryto“ priešprieša susipažinęs Massimiliano Menetti.

Sausio pabaigoje į Kauną atvykęs italas papildė „Žalgirio“ trenerių štabą ir tapo Andrea Trinchieri asistentu.

Pirmą kartą lietuviško derbio atmosferą jis galės pajusti jau sekmadienį, kai sostinės klubas viešės Kaune.

Tai bus dar vienas naujas dalykas ilgiau nei mėnesį Lietuvoje esančiam 51-erių specialistui, saujomis semiančiam informaciją naujoje karjeros stotelėje.

Penkis dešimtmečius tik gimtojoje šalyje gyvenęs M.Menetti praėjusią vasarą nusprendė išbandyti jėgas už Italijos ribų ir sutiko treniruoti Izraelio klubą Eilato „Hapoel“.

Bet pirmoji legionieriaus patirtis apkarto, kai „Hamas“ surengė išpuolį prieš Izraelį, o šios šalies sportas keliems mėnesiams apmirė.

Izraelio krepšinis, kartu ir „Hapoel“ su M.Menetti prie vairo, sugrįžo gruodį, bet jau po kelių savaičių italų specialistas krovėsi lagaminus.

Viską pakeitė jam paskambinęs senas bičiulis Andrea Trinchieri, pakvietęs suvienyti jėgas Kaune.

„Jam praleidus čia kelias dienas kalbėjomės ir juokais jam pasakiau: „jei tau reikės pagalbos, aš padėsiu“. Mes pradėjome apie tai šnekėti ir galiausiai tai virto realybe“, – 15min pasakojo antrasis „Žalgirio“ italas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Massimiliano Menetti
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Massimiliano Menetti

Apie bičiulystę su „Žalgirio“ vyr. treneriu, patirtį su vartininko pirštinėmis, anksti atsisakytą krepšininko kelią, per karjerą treniruotus lietuvius krepšininkus ir dar daugiau – išskirtinis 15min pokalbis su A.Trinchieri asistentu M.Menetti.

– Esate Kaune jau ilgiau nei mėnesį. Kokį įspūdį palieka miestas, arena, organizacija?

– Būtų lengva sakyti, kad viskas taip – kaip tikėjausi. Bet pirmas įspūdis apie viską buvo daugiau nei nuostabus. Apie miestą daug pasakyti dar negaliu, nes per šias 35 ar 40 dienų turėjome labai daug rungtynių ir negalėjau su juo susipažinti. Nors man labai svarbu suprasti, kur gyvenu. Bet kalbant apie areną, joje praleidžiu labai daug laiko ir viskas yra puiku. „Žalgiris“ yra vienas svarbiausių šio miesto dalykų, jis – dalis žmonių gyvenimo, o tai yra nuostabu.

Buvau sutiktas labai šiltai šioje organizacijoje, o tai įrodo, kokią atsakomybę dabar nešu. Kol kas man viskas čia labai patinka.

Massimiliano Menetti karjera

  • 1997-1998 m. Emilijos Redžo „Pallacanestro“ (asistentas)
  • 1998-2003 m. Emilijos Redžo moterų komanda (vyr. treneris)
  • 2003-2006 m. Emilijos Redžo „Pallacanestro“ (asistentas)
  • 2006-2007 m. Emilijos Redžo „Pallacanestro“ (vyr. treneris)
  • 2007-2008 m. Emilijos Redžo „Pallacanestro“ (asistentas)
  • 2009-2010 m. Montegranaro „Sutor“ (asistentas)
  • 2010-2011 m. Emilijos Redžo „Pallacanestro“ (asistentas)
  • 2011-2018 m. Emilijos Redžo „Pallacanestro“ (vyr. treneris)
  • 2018-2022 m. Trevizo „Universo“ (vyr. treneris)
  • 2022 m. Emilijos Redžo „Pallacanestro“ (vyr. treneris)
  • 2023-2024 m. Eilato „Hapoel“ (vyr. treneris)
  • Nuo 2024 m. Kauno „Žalgiris“ (asistentas)

– Tai tik antras kartas jūsų karjeroje, kai dirbate ne Italijoje. Ar jums prireikė papildomo laiko priprasti prie kitos šalies, prie kitokių taisyklių ir kultūros?

– Taip, tai antras kartas ir abu jie per tuos pačius metus, nes pradėjau šį sezoną dirbdamas Izraelyje vyriausiuoju treneriu. Man tai nauja patirtis dviem aspektais – dabar esu ne tik naujoje šalyje, bet ir po 13 metų pirmą kartą dirbu trenerio asistentu. Man reikia laiko prisitaikyti, bet tai geras iššūkis sau pačiam. Viena didžiausių trenerio stiprybių ir yra jo gebėjimas prisitaikyti prie aplinkos, kurioje dirba. Bet tuo pačiu svarbu prisitaikyti ir asmeniniame gyvenime, suprasti, kokia aplinka tave supa. Reikia suprasti miesto, šalies vertybes, taip pat ir „Žalgirio“ vertybes. Tai didelis iššūkis man, bet aš stumiu save į priekį ir stengiuosi adaptuotis kuo greičiau bei tapti naudingu klubui, žaidėjams ir treneriui Trinchieri.

– Atvykote į Kauną su šeima ar vienas?

– Esu čia vienas, nes turiu devynerių metų dukrą, kuri mokosi Italijoje. Tad tiek Izraelyje, tiek Lietuvoje gyvenu vienas. Mano šeima atvyks čia per Velykų atostogas, jie labai to laukia ir nori pamatyti šią atmosferą. Mano šeima gyvena Emilijos Redže. Negimiau ten, bet dabar tai mano miestas. Mano žmona yra buvusi profesionali tinklininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas