Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Krepšinio pamokos kaimynams: Lietuva nubloškė Lenkiją atrankos starte

2025-ųjų Europos čempionato atrankos kovas Lietuvos rinktinė pradėjo pergalingai – Kazio Maksvyčio auklėtiniai „Avia Solutions Group“ arenoje 83:64 (16:19, 19:11, 27:19, 21:15) po pertraukos susitvarkė su Lenkija.

Lietuvos rinktinei tai buvo pirmosios rungtynės nuo košmariško pasirodymo prieš Latviją pasaulio čempionate, kur mūsiškiai finišavo šešti. Lenkai planetos pirmenybėse nežaidė, bet gali pasigirti praėjusiu Europos čempionatu, kurio atkrintamosiose eliminavo Slovėniją ir galiausiai užėmė ketvirtąją vietą.

Pirmoji rungtynių ASG arenoje pusė buvo apylygė. Pirmajame kėlinyje keliais tiksliais tritaškiais į priekį truktelėti lenkai susikrovė nedidelę persvarą, tačiau jos ilgai neišlaikė. Per pertrauką Lietuva jau buvo priekyje 35:30, o ryškiausiai šeimininkų komandoje žaidė 10 taškų surinkęs Osvaldas Olisevičius.

Trečiajame kėlinyje Lietuvos komanda ėmė gintis dar kibiau, o puolime buvo užtikrinta. Spurtu 9:2 po pertraukos startavę K.Maksvyčio auklėtiniai susikrovė dviženklį pranašumą, o prieš lemiamą ketvirtį turėjo 13 taškų persvarą (62:49).

Gana greitai visi paskutiniai klausimai buvo išspręsti – ketvirtojo kėlinio pradžioje Lietuvos rinktinė įgijo jau 20 taškų persvarą. Likęs mačo laikas tebuvo formalumas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Europos krepšinio čempionato atranka: Lietuva – Lenkija
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Europos krepšinio čempionato atranka: Lietuva – Lenkija

Tiesa, sirgaliai rado priežastį nušvilpti Lietuvos rinktinės trenerius – ilgą laiką „Ąžuolą! Ąžuolą!“ skandavę aistruoliai galiausiai ėmė baubti, kuomet K.Maksvytis nuo suolo kėlė kitus žaidėjus.

Galiausiai Ąžuolas į aikštę žengė. Ir nors pirmoje atakoje gavo bloką, vėliau taškus pelnė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Europos krepšinio čempionato atranka: Lietuva – Lenkija
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Europos krepšinio čempionato atranka: Lietuva – Lenkija

O.Olisevičius buvo rezultatyviausias Lietuvos rinktinės žaidėjas – jis pelnė 20 taškų (4/5 dvit., 4/7 trit.), Rokas Giedraitis pridėjo 13, T.Dimša – 10.

Lenkiją į priekį vedė Michalas Sokolowskis, vertęs net 26 taškus.

Lietuviai suklydo tik 4 kartus, išdalino 19 rezultatyvių perdavimų, dvitaškius metė 55 proc. (17/31), tritaškius – 40 proc. (13/33) taiklumu.

Kitas rungtynes pirmadienį Lietuvos rinktinė žais išvykoje su Estija.

Lenkija, kartu su Kipru, Latvija ir Suomija, jau turi kelialapį į Europos čempionatą kaip viena iš turnyro šeimininkų. Dėl šios priežasties mūsų kaimynams šios atrankos rezultatai nereiškia nieko, tik taškus FIBA reitinge.

H grupėje su lietuviais, estais ir lenkais dar žais Šiaurės Makedonija. Trys geriausios rinktinės keliaus tiesiai į Europos čempionatą, kuriame žais 24 komandos.

Lietuva: O.Olisevičius 20 (4/5 dvit., 4/7 trit.), R.Giedraitis 13, T.Dimša 10, D.Sirvydis ir E.Ulanovas (5 rez. perd.) po 8, L.Lekavičius 5, G.Maldūnas (8 atk. kam.), M.Normantas, Ą.Tubelis ir K.Žemaitis po 4, M.Blaževičius 2, M.Gebenas 1.

Lenkija: M.Sokolowskis 26, M.Ponitka 13, A.Balcerowskis 11, M.Michalakas 10.

Rungtynių eiga. Lietuva – Lenkija

Trečias kėlinys. Lietuva – Lenkija

38 min. Ą.Tubelio taškai – 81:57.

37 min. O.Olisevičiaus tritaškis. Nuo suolo kyla Ąžuolas. Sirgaliai stojasi iš vietų, bet jie ką tik peržengė ribą švilpdami rinktinei, pirmaujančiai 20 taškų rungtynėse.

36 min. Tautiečiai, nagi... Susimildami... Nušvilpinėti į aikštę žengiančius lietuvius, nes nuo suolo keliami jie, o ne Ą.Tubelis? To jau per daug – 76:57.

34 min. L.Lekavičiaus metimas iš vidutinio nuotolio didina skirtumą iki 20 taškų – 71:51.

32 min. T.Dimšos tolimas dvitaškis. Jau sveikiname vieni kitus su pergale? Gal tuoj ir triuškinsime varžovus – 67:49.

Trečias kėlinys. Lietuva – Lenkija 62:49

30 min. Didelė darbo dalis jau padaryta. Belieka neprisižaisti ketvirtajame kėlinyje.

29 min. Visa arena skanduoja „Ąžuolą! Ąžuolą!“ Spaudimas Kaziui, šis kol kas laikosi ir „Neptūno“ puolėjo ant parketo nemeta. Ą.Tubelis, beje, šiandien yra vienintelis nežaidęs Lietuvos rinktinės žaidėjas – 58:42.

28 min. D.Sirvydžio nuostabus tritaškis. Dar ir pražangos nori snaiperis – 56:42.

27 min. Lietuvių pranašumas buvo sumažėjęs iki aštuonių taškų, bet sėkmingesnė atkarpa padėjo vėl truktelėti pirmyn – 53:39.

24 min. O čia ir gražiausia rungtynių ataka. Deja, ne mes ją organizuojame. A.Balcerowskis krovė iš viršaus galingai. Jam tritaškiu atsako R.Giedraitis – 47:34.

23 min. M.Gebenas turėjo progą didinti skirtumą iki dviženklio, bet nepataikė antrojo baudos metimo. Ko nepadarė Martinas, daro Tomas Dimša. Trys taškai. Bėgam į priekį – 44:32.

O spurtas jau 9:2 kėlinio pradžioje.

21 min. Dar vienas O.Olisevičiaus tritaškis – 38:32.

Antras kėlinys. Lietuva – Lenkija 35:30

20 min. ASG lankus K.Žemaitis pažįsta gerai. Tą įrodo taikliu tolimu metimu – 35:30.

19 min. Osvaldo laisvo prie tritaškio palikti negalima, bet lenkai to dar nesuprato. Taiklus metimas ir dar viena minutės pertraukėlė, kurią šaukia svečiai. Lietuviai pirmauja – 32:30.

18 min. Puikiai varžovą apvogė R.Giedraitis, netrukus jis provokuoja pražangą ir visa ASG arena, įskaitant Joną Mačiulį, reikalauja nesportinės. Tiesa, jos nėra.

15 min. E.Ulanovas puikiai surado O.Olisevičių po krepšiu – šis vėl taiklus. Netrukus Ulia asistuoja ir G.Maldūnui – 26:25.

14 min. G.Maldūnui skirta nesportinė pražanga, bet teisėjai keliauja prie ekrano peržiūrai. Sprendimas pakeistas, bet lenkai renka taškus – pasižymėjo M.Sokolowskis.

13 min. Iš toli taiklus ir L.Lekavičius, Lietuva priekyje, o varžovai prašo pertraukėlės – 22:21.

12 min. Sudėtingas, bet tikslus O.Olisevičiaus tritaškis – 21:19.

Pirmas kėlinys. Lietuva – Lenkija 16:19

10 min. M.Blaževičius nepataikė iš po krepšio, nors buvo visiškai laisvas...

9 min. Juvelyrinis O.Olisevičiaus perdavimas ir lengvi M.Blaževičiaus taškai. O štai lenkai pataikė dar kartą iš toli. Vis dar atsiliekame – 13:16.

7 min. M.Sokolowskis įkrėtė antrą tritaškį, E.Ulanovas sumetė baudas – 9:13.

5 min. Lenkai rodo, kad atvyko į Vilnių ne turistiniais tikslais. E.Ulanovas mažina skirtumą iki trijų – 7:10.

2 min. Lietuvos taškų sąskaitą įspūdingu tritaškiu atidarė R.Giedraitis – 3:5.

1 min. Lenkai pradeda rungtynes tritaškiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas