Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 03

Krepšinio gražuolės žaidimo pabaiga sufleruoja gilesnes bėdas

„Gyvenime ateina metas, kai reikia priimti sprendimus. Kai negali turėti visko, renkiesi tai, kas TAU atrodo teisinga. Game is over for me“, – socialiniame tinkle parašė Roberta Mizgerytė, nusprendusi, kad žaidimas jai baigėsi po geriausio sezono karjeroje.
Roberta Mizgerytė nusprendė baigti krepšinio karjerą, būdama 22-ejų.
Roberta Mizgerytė nusprendė baigti krepšinio karjerą, būdama 22-ejų.

Net ir pasiūlymas iš Prancūzijos krepšinio klubo nesustabdė R.Mizgerytės nuo daugumai netikėto žingsnio.

Praėjęs sezonas jai buvo geriausias per karjerą, kuri bėgo Klaipėdos „Fortūnos“ klube. Rodikliai Lietuvos moterų krepšinio lygoje šoktelėjo iki 14,1 taško ir 9,4 atkovoto kamuolio vidutiniškai, būdama 188 cm ūgio ji vis drąsiau dominavo po krepšiais, bet nusprendė pasakyti „stop“, nustebinusi net ir gerai ją pažįstančius žmones.

„Man tai buvo netikėta“, – pripažino „Fortūnos“ vadovė Ramunė Kumpienė, pati treniravusi R.Mizgerytę nuo tada, kai ši būdama pirmokė atėjo į krepšinio treniruotes Klaipėdoje.

R.Kumpienė žinojo, kad po asmeniškai gero sezono jos auklėtinė gavo pasiūlymą iš Prancūzijos, kur galėjo peršokti iš pastaraisiais metais ne savo noru lieknėjančios Lietuvos moterų krepšinio lygos.

„Roberta tikrai daug davė komandai, daug dirbo ir nesiskundė, kai tekdavo žaisti 38 ar 40 minučių per rungtynes. Todėl po sezono pati jai sakiau: tu daug atidavei „Fortūnai“ ir nusipelnei legionierės karjeros“, – pasakojo praėjusį sezoną ketvirtą vietą užėmusios Klaipėdos ekipos vadovė.

Tačiau skirtingai nei kitos Klaipėdos krašto merginos – Lina Pikčiūtė, Gabrielė Gutkauskaitė, Marina Solopova, Eglė Šikšniūtė, Monika Grigalauskytė ar Inesa Visgaudaitė, pastarojo sezono viena ryškiausių žaidėjų nusprendė kitaip.

„Po sezono pasiūlymų buvo nemažai, tačiau žiūrint iš finansinės pusės ir galvojant apie ateitį, nusprendžiau pasitraukti. Krepšininkių atlyginimai yra žymiai mažesni nei vyrų ir jį gauni tik 7 mėnesius. Taip pat nėra jokių socialinių garantijų“, – basketnews.lt žurnalistui Lukui Malinauskui sakė R.Mizgerytė.

Life is cool by the pool.????

A post shared by Roberta Mizgeryte (@myzgute) on

Pasitraukė dvi iš trijų stipriausių komandų

Išvažiavusi į Daniją paskui ten gyvenantį savo širdies draugą Karolį Vaškį, buvusio Plungės krepšininko Augenijaus Vaškio sūnų, žaidėja dar labiau paryškino žaizdą, kuri vis plečiasi Lietuvos moterų krepšinyje.

Šią vasarą žaidimas baigėsi ne tik krepšininkei, bet ir dviem komandoms – dėl finansinių sunkumų savo egzistavimą baigė dvi iš trijų praėjusio sezono prizininkių.

Nesulaukusi rėmėjų dėmesio rankas nuleido čempionė Kauno rajono „Hoptrans“, laimėjusi du iš pastarųjų trijų Lietuvos čempionatų.

Nutraukti investicijas ir gyventi tik vaikų krepšiniu nusprendė ir Marijampolės „Sūduvos“ vadovai, nors klubas pernai laimėjo auksą, o šiemet – bronzą.

Vytauto Petriko nuotr./Roberta Mizgerytė
Vytauto Petriko nuotr./Roberta Mizgerytė

Laimėti Lietuvos pirmenybes tampa tarsi bloga pranašaujančiu ženklu – 2015 metų čempionė „Utena“ išnyko jau anksčiau.

Vargani biudžetai

„Labai sunku surasti rėmėjų, – pabrėžė „Fortūnos“ prezidentė R.Kumpienė. – Tai tarsi užburtas ratas – kai neturi biudžeto, negali ir daug pasiūlyti. Norint stipresnės lygos ir klubų, reikia finansinės paramos, bet įtikinti verslininkus remti moterų krepšinį yra labai sunku.

Dėl to mes ir nykstame. Kovojame dėl išgyvenimo daug metų, bet dabar turbūt pats sudėtingiausias laikotarpis.“

Dėl to mes ir nykstame. Kovojame dėl išgyvenimo daug metų, bet dabar turbūt yra pats sudėtingiausias laikotarpis.

Taupydami Lietuvos klubai pastaraisiais metais nežaidžia Europos turnyruose, nors geriausiais laikais „Fortūna“ tarptautinėse varžybose žaidė penkis sezonus.

Klubas stengiasi pritraukti jaunimo ir sukurti palankias sąlygas – pavyzdžiui, studentėms, tarp kurių buvo ir kineziterapiją studijavusi R.Mizgerytė, moka ne tik atlyginimus, bet ir apmoka studijas.

Tačiau pinigais moterų krepšinis iš tiesų negali prilygti vyrų. Tai patvirtina ir naujojo Lietuvos moterų krepšinio lygos vadovo Giedriaus Gusto vizija.

Buvęs Eurolygos čempionas kelia tikslą, kad vidutinis moterų krepšinio lygos žaidėjų atlyginimas siektų 500 eurų, o klubo biudžetas – 80 tūkst. eurų.

R.Kumpienė skaičiuoja, kad oriam komandos gyvenimui reikėtų 100 tūkst. eurų, bet kelis kartus mažesnį nei minimalus Lietuvos vyrų krepšinio lygos klubų biudžetą surinkti moterų komandai yra labai sunku.

Neįprastas čempionatas

Moterų krepšinio lygą iš ilgametės vadovės Audros Ginelevičienės perimanti Lietuvos krepšinio federacija paveldėjo tik penkis klubus.

Vilniaus „Kibirkštis“, Klaipėdos „Fortūna“, Kauno „Aistės“, Ukmergės „Vilkmergė“ ir „Šiauliai-Universitetas“ nuo kito sezono varžysis su trimis Latvijos komandomis bendrame čempionate, neįprastu formatu – pirmajame ir ketvirtajame rate Lietuvos klubai rungtyniaus tarpusavyje, o antrajame ir trečiajame kartu su latvėmis.

„Pokyčių yra, programa numatyta 2–3 metus į priekį, – sakė R.Kumpienė. – O ar bus geriau, aš nenoriu spėlioti. Pamatysime.“

Ji tikisi, kad ateitis bus šviesesnė komandoms ir žaidėjoms, tarp jų ir į Daniją iškeliavusiai R.Mizgerytei.

????Honey????

A post shared by Roberta Mizgeryte (@myzgute) on

„Galbūt ji padarys pertrauką ir persigalvos, – svarstė „Fortūnos“ vadovė. – Jei ne, būtų labai gaila, nes krepšinyje ji įdėjo daug pastangų ir darbo.

Aš labai tikiuosi, kad ji dar sugrįš.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas