Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 07 24

Krepšinio pratybose – netikėtas keturkojis svečias ir graži esto lietuviška kalba

Estijos krepšinio rinktinės žaidėjai penktadienį popiet kartojosi derinius mačui prieš Lietuvą, kai tarp jų įsisuko didelis šuo.
Estų treniruotės akimirkos
Estų treniruotės akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Auksaspalvis retriveris tyliai gulėjo prie aikštės reklaminio stendo, kai prasidėjo Estijos rinktinės treniruotė „Saku Suurhall“ aikštėje.

Tai buvo estų komandos personalo augintis, netikėtai panoręs įsiterpti į treniruotę.

Šeimininko nuostabai šuo staiga pakilo ir vikriai pravingiavo tarp krizenti pradėjusių Estijos krepšininkų, nekreipdamas dėmesio į jį gaudančio vyro prašymus.

Keliolika sekundžių Estijos rinktinės treniruotėje sudalyvavęs šuo iškart buvo išvestas iš aikštės, kur liko besišypsantys krepšininkai.

Suprasti akimirksniu

  • Baltijos taurės turnyro Taloine tvarkaraštis
  • Penktadienis, 19.30. Lietuva – Estija
  • Šeštadienis, 19.30. Lietuva – Latvija
  • Sekmadienis, 19.30. Latvija – Estija

Treneris paaiškino savo sparnuotą prognozę

Ar Estijos žaidėjai šypsosis ir penktadienio vakarą, kai rungtynėmis su Lietuva prasidės Baltijos taurės turnyras, prognozuoti nepaprasta.

Šeimininkų rinktinę treniruojantis suomis Jukka Toijala prieš mačą estų žiniasklaidai pareiškė, kad gali būti, jog estai nugalės Lietuvą 30 taškų, kaip gali būti, kad Lietuva švęs pergalę 50 taškų skirtumu.

„Šiuo metu ypač sunku nuspėti kaip pasisuks rungtynės, – savo mintį aiškino estų treneris. – Matėte kas vyko, kai krepšinis grįžo po pandemijos, kiek netikėtų rezultatų buvo Vokietijos ir Ispanijos lygos tęsiniuose. Labai sunku žaidėjams išlaikyti sportinę formą, kai tiek daug laiko nerungtyniauji.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Estų treneris Jukka Toijala.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Estų treneris Jukka Toijala.

Pandemija keitė ir Estijos krepšinio planus. Šalies krepšinio federacija dar birželį planavo turnyrą vasarą, o galiausiai nusprendė šiuo laiku surinkti per 40 jaunų žaidėjų. „Norėjome suvokti, ką galime turėti po penkerių metų, o tuo pačiu padėti žaidėjams treniruotis“, – sakė J.Toijala.

Jis mano Baltijos šalyse yra panaši krepšinio filosofija, bet žaidimo stilių lemia daugiau veiksnių.

„Lietuva irgi turi aukštaūgių, su kuriais žaidimas būtų kitoks, – kalbėjo Estijos komandą treniruojantis suomis. – Lietuva visada pasižymėjo ne tik gerais metikais, perimtero žaidėjais, bet ir gerus įgūdžius turinčiais aukštaūgiais.

Mes nesame tokia didelė krepšinio šalis. Manau, kad Estijoje krepšinį žaidžia apie 10 tūkst. žmonių ir šiuo metu rinktinėje mes neturime itin didelių žaidėjų, tad turime išplėsti aikštę ir stengtis žaisi intensyviai.“

Dviem estams lietuvių kalba lyg sava

Rungtynes Taline dėl koronaviruso taisyklių galės stebėti ne daugiau 1500 žiūrovų, tad aikštėje veikiausiai girdėsis ir žaidėjų balsai.

Jei lietuviai tarsis garsiai, Estijos rinktinėje bus bent du žaidėjai, kurie viską supras.

19-meis gynėjas Kerras Kriisa nuo 2018 metų augo Kauno „Žalgirio“ sistemoje, kol šį pavasarį nusprendė pereiti į Arizonos universiteto komandą.

VIDEO: Kerras Kriisa atskleidė kodėl paliko Kauno „Žalgirį“ ir pasirinko Arizonos universitetą

29 metų Siimas-Sander Vene Lietuvoje gyveno beveik dešimt metų.

„Apskritai – tai geri prisiminimai. Tai buvo tarsi namai, daug draugų ir daug gerų prisiminimų“, – sakė S.S.Vene sklandžia lietuvių kalba.

VIDEO: Buvęs „žalgirietis“ Siim-Sander Vene lietuvių kalbos nepamiršo

Į Lietuvą mokytis žaisti krepšinio jis atvyko būdamas 15-metis.

Kaune „Nemuno“ mokyklą lankęs estas žaidė A.Sabonio krepšinio mokykloje, stažavosi keliose Lietuvos komandose, ir vis grįždavo į „Žalgirį“, su kuriuo yra pasirodęs per keturis Eurolygos sezonus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Siim Sander Vene
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Siim Sander Vene

203 cm ūgio puolėjo rezultatyvumo vidurkis nebuvo aukštesnis nei 4 taškai, tad estas ir paliko 2016 metais Kauną palikęs ilgus, bet nelabai ryškius pėdsakus „Žalgirio“ klubo istorijoje.

S.S.Vene realizavo save vėliau, jau keliaudamas po kitus klubus: „Nižnij Novgorod“, „Reggiana“, „Varese“, „Manresa“, „Fuenlabrada“, „Gran Canaria“, vėl „Varsese“ ir vėl „Fuenlabrada“, kuriai 29 metų krepšininkas atstovaus ir kitą sezoną.

Bet lietuvių kalbos jis nepamiršo.

„Tenka kartais pasikalbėti iki šio, vis dėlto liko draugų“, – sakė S.S.Vene, šiltai apsikabinęs su treneriais ir rinktinės nariais iš „Žalgirio“.

Vienam rinktinės lyderių patinka, kuriuo keliu eina Estijos rinktinė, retai pasirodanti Europos krepšinio elite.

Europos pirmenybėse estai iš viso yra žaidę penkis kartus: 1937 ir 1939 metais užėmė penktąsias vietas, 1993 m. – šeštą, 2001 m. – keturioliktąją, o 2015 m. – dvidešimtąją, nors tada grupės varžybose Rygoje lietuviams nusileido tik dviem taškais (62:64).

„Dabar plius-minus gerai. Atėjo treneris užsienietis, einame kitu keliu, turime daugiau jaunesnių žaidėjų“, – pasakojo S.S.Vene.

Jis atvirai pripažino, kad penktadienio vakarą nesitiki gražaus krepšinio.

„Sunku nuspėti, kas ir kaip bus, nes tokie nenuspėjami laikai. Faktas, kad ilgai nežaidėme ir nieko gražaus turbūt nebus, – sakė S.S.Vene. – Bet sąlygos tokios, kokios yra, geriau žaisti taip nei iš viso nežaisti. Esame laimingi, kad turime galimybę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?