Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 06 11

Kukliai prisistatęs naujasis „Ryto“ treneris kalbą užbaigė svajingu pareiškimu

Donaldas Kairys nejaukiai trypčiojo ant „Jeep“ arenos parketo pastatytas prieš būrį žiniasklaidos atstovų. Beveik 30 žurnalistų, fotografų ir operatorių susirinko įamžinti pirmosios 43-ejų specialisto kaip „Ryto“ vyr. trenerio viešos kalbos. D.Kairys nesijautė labai patogiai įsispraudęs į oficialų kostiumą ir kalbėdamas priešais kameras. Akivaizdu, kad laisviau jis jaučiasi braižydamas derinius, kurie, kaip tikisi „Ryto“ organizacija, per artimiausius trejus metus sugrąžins į Vilnių pergales.

D.Kairys labiau linkęs pamaloninti publiką ne savo kalbomis, o greitu gražiu žaidimu, kokį savo derinių lentoje ketina nubraižyti Vilniaus „Ryto“ krepšininkams.

Nors per pirmąją oficialią spaudos konferenciją žiniasklaidai treneris ir mestelėjo keletą skambių frazių.

„Man patinka žaisti taip, kad patiktų sirgaliams. Ir dažniausiai tai yra greitesnis žaidimas su daugiau atakų, taškų, rezultatyvių perdavimų bei daugiau emocijų, – sakė D.Kairys. – Žaidimo greitis priklausys nuo surinktų žaidėjų. Kuo greitesni žaidėjai, tuo greičiau žaisime. Aišku, negaliu iš karto pasakyti, koks bus žaidimas. Kokie bus žaidėjai, taip aš ir prisitaikysiu.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Donaldas Kairys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Donaldas Kairys

Tik Dovis Bičkauskis, Karolis Giedraitis, Mindaugas Girdžiūnas ir Lukas Uleckas yra pagrindinės „Ryto“ komandos nariai, kurie tikrai ir kitą sezoną klausys D.Kairio nurodymų.

Vilniaus komandos vadovai tikisi rikiuotėje matyti ir skambiausius lietuviškus vardus – Arną Butkevičių, Eimantą Bendžių bei Mareką Blaževičių. Tačiau tų vilčių nėra daug.

Teoriškai, visų šių krepšininkų likimas Vilniuje gali paaiškėti tik liepos mėnesį.

„Nei apsunkina, nei ką. Paprasčiausiai, jie žaidėjai, kuriuos stengsimės išlaikyti, – paklaustas, ar nežinia dėl pagrindinių žaidėjų sunkina komplektacijos darbus, atsakė D.Kairys. – Manau, čia reikės kantrybės. Yra daug niuansų: pirmiausia, daug kas priklausys nuo rinkos, iš ko jie galės rinktis, kiek jiems svarbu likti Lietuvoje ar Vilniuje, kiek jie galėtų susimažinti atlygį. Iš esmės, kamuolys bus daugiau jų pusėje.

Norėtume išsaugoti juos visus, bet ko nepavyks padaryti, užsipildysime kitais. Prioritetas yra lietuviai, o kur trūks, pasipildysime legionieriais.“

VIDEO: „urBONUSas“: naujas treneris Vilniuje, „Ryto“ taikiniai ir „Žalgirio“ ėjimų reikšmė

D.Kairys pridūrė, kad su brangiausiais „Ryto“ žaidėjais – A.Butkevičiumi bei E.Bendžiumi, dar nesikalbėjo. Tačiau tas pokalbis numatytas artimiausiomis dienomis.

Nuo tų susitikimų priklausys pirmieji D.Kairio ėjimai. Nors jau užprogramuota, kad svarbiausias pirkinys užsienio rinkoje nepriklausomai nuo aplinkybių bus įžaidėjo pozicijoje.

„Dažniausiai dairomasi įžaidėjo. Manau, to reikės vienareikšmiškai – toliau žiūrėsime, galbūt penkto numerio. Galbūt to ir pakaks, bet galbūt reikės ir daugiau, – kalbėdamas apie taikinius užsienio rinkoje, legionierių skaičiaus spėlioti nenorėjo naujasis „Ryto“ treneris. – Norėčiau žaidėjų su gerais charakteriais. Bet svarbu, kad jie turėtų tokių savybių, kurių galbūt mums pritrūksta Lietuvos krepšininkuose: kartais atletiškumo, individualių sugebėjimų, žaidimo vienas prieš vieną. Visiems treneriams reikalingi talentingi žaidėjai. Tokių ir ieškosime.“

D.Kairys dar nesuformavo štabo ant „Ryto“ suolo, bet kandidatūros pateiktos ir sutartys jau derinamos.

„Asistentai bus paskelbti greitu metu“, – tikino D.Kairys, neatmetęs galimybės, kad ant „Ryto“ suolo sėdės ir užsienio treneriai.

D.Kairys prieš 14 metų pats sėdėjo jų vietoje su „Ryto“ kaklaraiščiu, kai kelis mėnesius talkino Zmago Sagadinui. Bet kai slovėnas buvo greitai išprašytas iš komandos, savo lagaminą susipakavo ir pats D.Kairys.

Po 9 stotelių užsienyje, D.Kairys pagaliau sugrįžo į Lietuvą ir pirmą kartą tapo savo šalies komandos vyr. treneriu.

Galimybė dirbti aukštame lygyje namuose buvo viena pagrindinių priežasčių, kodėl jis nepratęsė kontrakto su Saratovo „Avtodor“ ir 2020–2021 m. sezonui.

„Smagu grįžti į krepšinio šalį. Pasiūlymas man buvo priimtinas – jis yra ilgalaikis ir leidžia man jaustis stabiliai. Bus tęstinumas. Toks pasiūlymas man buvo įdomiausias, – teigė D.Kairys. – Būčiau likęs ir Saratove – viskas kol kas ėjosi pakankamai sklandžiai. Bet norėjau pabandyti persikelti į Lietuvą ir treniruoti Lietuvos komandą.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adomas Bužinskas, Donaldas Kairys, Rolandas Jarutis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adomas Bužinskas, Donaldas Kairys, Rolandas Jarutis

Jo negąsdina niekada neatvėstanti „Ryto“ kėdė. Per visą klubo gyvavimo istoriją, tik D.Kairio pirmtakas D.Adomaitis be pertraukų Vilniuje išdirbo du pilnus sezonus nuo pasiruošimo stovyklos pradžios, iki nuleistos sezono užuolaidos.

„Kodėl gi ne? Tebūnie taip. Aš tai priimu“, – karščiausio iššūkio karjeroje nebijo Latvijoje, Lenkijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Estijoje ir Rusijoje vyr. treneriu dirbęs strategas.

D.Kairys supranta, kad nepaisant mažėjančių „Ryto“ finansinių pajėgumų – 2020–2021 m. sezoną planuojamas 2,5 mln. eurų biudžetas maždaug su 1,2 mln. žaidėjų bei trenerių atlyginimams, sostinės krepšinio tikslai nesikeičia.

„Manau, čia viskas aišku – tikslai aukščiausi: dalyvauti kuo geriau, žaisti finaluose – visose lygose, kuriose žaisime“, – nuo atsakomybės nebėga D.Kairys.

Jis neabejoja, kad varžytis FIBA Čempionų lygoje bus labai įdomu, nes prie trečio pagal pajėgumą turnyro Europoje jungiasi vis daugiau pajėgesnių ekipų.

„Lygis tikrai nebus žemas. Manau, fanams bus įdomu, kaip viskas vystosi. Labai norėtųsi jame nueiti iki galo“, – sakė D.Kairys.

Eiti iki galo jis tikisi ir vietiniame fronte. Jo negąsdina atotrūkis tarp dviejų stipriausių Lietuvos komandų – „Žalgirio“ ir „Ryto“.

„Nežinau biudžetų skirtumų, bet „Žalgiris“ akivaizdžiai favoritas. Bet ką – mums nuo to ne blogiau“, – šyptelėjo treneris.

Užsienyje dešimtmetį vyr. treneriu pradirbęs D.Kairys negalėjo įvardyti kol kas sėkmingiausios jo karjeros stotelės.

Bet akimirką pagalvojęs, D.Kairys ištraukė saldainį didžiųjų pergalių skonio pasiilgusiems Vilniaus krepšinio sirgaliams.

„Sunku man tai būtų įvardyti. Kaip vyr. treneriui, tikėkimės, kad bus Vilniaus „Ryte“, – puikiai spaudos konferenciją užbaigė naujasis „Ryto“ vairininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas