Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 13

L.Kleiza – apie „Ryto“ triumfą Kaune ir M.Fosterio gestą: „Negali būti jokių pasiteisinimų“

„Negali būti jokių pasiteisinimų“, – Kauno „Žalgirio“ nesėkme pasibaigusias Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) rungtynes namuose prieš Vilniaus „Rytą“ 15min laidoje PIKENROLAS apžvelgė Linas Kleiza. Pastarąjį kartą grandų mūšyje „Žalgiris“ triumfavo net prieš 14 mėnesių, o šįkart Kazio Maksvyčio kompanija sugebėjo praleisti net 100 taškų.

Lietuvos krepšinio lygą („Betsafe-LKL“) įprastai kritikuojantis sporto komentatorius Rytis Vyšniauskas su pasimėgavimu stebėjo sekmadienio rungtynes Nemuno saloje, kurioje beveik pilnoje arenoje Kauno „Žalgiris“ taškų lenktynėse 94:100 krito prieš Vilniaus „Rytą“.

Tai buvo pirmas kartas nuo 2009-ųjų metų, kai viena iš dviejų pagrindinių šalies komandų derbyje surenka 100 taškų.

Antrą kartą grandų mūšyje šį sezoną nieko nepešęs Kazys Maksvytis artimiausią varžovą iš sostinės turnyrinėje lentelėje prisileido per vieną nesėkmę.

„Nepamenu, kada paskutinį kartą būčiau sakęs, jog žiūrėjau labai smagias LKL rungtynes. Tai buvo geras reginys ir gera pramoga. Greitas krepšinis, tritaškiai metimai ir visos emocijos rungtynėse žiūrėjosi labai smagiai. Jaučiausi, lyg žiūrėčiau Eurolygos mačą „Monaco“ prieš „Baskonia“. Tai buvo labai panašios rungtynės“, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė R.Vyšniauskas, dar prieš mačą prognozavęs triuškinančią „Žalgirio“ pergalę.

„Rytas“ prieš pradėdamas mačą buvo keturių pralaimėjimų atkarpoje, išsiskyręs su Jarvisu Williamsu bei neturėdamas Evaldo Kairio ir Kendale'o McCullumo, tačiau nuo pirmųjų minučių Nemuno saloje ėmė diktuoti savo sąlygas.

Susitelkę ir įsismarkavę vilniečiai Kaune realizavo net 17 tritaškių iš 27. Komandos kapitonas Margiris Normantas po ilgosios pertraukos įsmeigė visus šešis tolimus metimus, kurių kiekvienas vis tildydavo rekordiškai šį sezoną vietos pirmenybėse užpildytą „Žalgirio“ areną.

„Reikia atiduoti kreditus „Rytui“. Nesvarbu, kad „Žalgiris“ buvo po dvigubos Eurolygos savaitės, kurioje įveikė dvi lavonines komandas. Jie žaidė savo arenoje, o iš lankomumo matėme, kad žmonėms šis derbis vis dar yra svarbus, – sakė L.Kleiza. – „Žalgiris“ įsivėlė į „Rytui“ palankų žaidimą ir nesugebėjo sustabdyti pagrindinio žaidėjo Marcuso Fosterio. Kosmines rungtynes sužaidė ir Margiris Normantas. Turbūt neverta tikėtis, kad „Rytas“ dar turės tokias rungtynes, kai nuvyks į Kauną ir įmes 17 tritaškių. „Žalgiris“ atrodė šiek tiek pavargęs, nesusikoncentravęs ir nesigynė gerai, bet „Ryto“ planas suveikė. Jie spaudėsi, uždarinėjo, o „Žalgiris“ neišnaudojo savo pranašumų. Nors buvo ir įdomių momentų gynyboje, kai Lukas Lekavičius vienintelis mėtė tritaškius (6 iš 8, – aut. past.), bet „Rytas“ toliau prieš jį lindo per užtvaros apačią. Taip gintis turbūt nederėtų.“

VIDEO: PIKENROLAS: „Ryto“ koncertas Kaune, Šaro šėlionė Atėnuose ir Eurolygos atkrintamųjų dėlionė

Puolimo rungtynėse talžyti „Žalgirio“ krepšį ėmė kone visi Giedriaus Žibėno auklėtiniai. Visus penkis metimus kartu sumetė ir įžaidėjai Elvaras Maras Fridrikssonas bei Benedekas Varadi, o du tritaškius iš penkių pridėjo Gytis Masiulis.

„Vienintelis variantas ir buvo užlieti tritaškiais „Žalgirį“. Kada šį sezoną matėme, kad „Rytas“ spindėtų puolime? Visada būna atvira kova ir taškų lenktynės. Šįkart turime kosminį skaičių tritaškių – 17 iš 27, o klaidų buvo mažai. Matėme kokybišką puolimo krepšinį“, – sakė R.Vyšniauskas.

„Žinome, kad „Žalgiris“ nėra puolimo komanda. Jie nežiba puolime, bet „Rytas“ nėra gynybinė komanda. Nežinau, kokią gynybą jie planavo, kai neturėjo didelių žaidėjų ir rotacijos. Puolimas „Rytui“ suteikė daug pasitikėjimo ir šią pergalę jie pasiekė savo puolimu. Pataikymas buvo kosminis. Visi „Ryto“ žaidėjai iššovė ir sužaidė, kai to reikėjo. Jie visa tai padarė sunkioje atmosferoje Kaune. Pagarba jiems už tai. Net vengras kažką pataikė su savo kreiva ranka“, – pridėjo L.Kleiza.

Dar vieną įstabų pasirodymą prieš „Žalgirį“ surengė „Ryto“ vedlys Marcusas Fosteris. Pirmajame mače pasižymėjęs 34 taškais, šįkart jis surinko 28.

Po rungtynių Kazys Maksvytis atskleidė, kad norą gintis prieš Vilniaus komandos lyderį išreiškė pats Ignas Brazdeikis. Vis dėlto jis prieš M.Fosterį prasižengė keturis iš penkių savo kartų, o per 9 minutes pats puolime pasižymėjo vos 4 taškais.

„Galime pasidžiaugti, kad Ignas Brazdeikis pasitiki savimi, – juokėsi L.Kleiza. – Tikrai galime pasidžiaugti. Treneriui turbūt patiko mintis, kad žaidėjas yra motyvuotas, bet nežinau, kuris žmogus mato I.Brazdeikį kaip M.Fosterio stabdytoją. Kaip treneris, K.Maksvytis turbūt pozityviai vertina auklėtinio norą. Jis davė šansą, bet tai nepasiteisino. Matėme, kaip I.Brazdeikį mušė M.Fosteris.“

„Tai nėra NBA, o I.Brazdeikis nėra LeBronas, – sakė R.Vyšniauskas. – Gerai, kad Ignas jaučia pasitikėjimą savimi, tačiau Eurolygoje visą sezoną geriausius varžovų žaidėjus gaudo Arnas Butkevičius. Dabar dėl vieno žaidėjo asmeninės ambicijos treneris suteikė šansą Ignui, kuris gal buvo užsigavęs dėl nepavykusių pirmų rungtynių Vilniuje. Gal tai buvo eksperimentas, bet mes visada kalbame, kad Europa nėra žaidėjų lyga. Tačiau esmė buvo ne I.Brazdeikio gynyba prieš M.Fosterį, o bendras „Ryto“ pataikymas ir tai, kokius metimus jie pataikė.“

LKL nuotr./Marcusas Fosteris
LKL nuotr./Marcusas Fosteris

Po rungtynių M.Fosteris vėl mojavo „Žalgirio“ sirgaliams, nors dar prieš rungtynes K.Maksvyčio asistentas Gintaras Krapikas teigė, jog Kauno komanda nepamiršo pirmojo epizodo „Jeep“ arenoje ir ketina revanšuotis.

„Nepuošia „Žalgirio“ tai, jog trenerio asistentas kalba apie nepamirštus Marcuso Fosterio mojavimus, bet Marcusas atvažiuoja į Kauną ir toliau mojuoja „Žalgirio“ sirgaliams, – dėstė L.Kleiza. – Jis pelnė 28 taškus, o jie sugalvojo pastatyti prieš jį Igną Brazdeikį? (juokiasi). Kol kas „Žalgiriui“ labai sunku gintis prieš M.Fosterį, matysime, kaip bus atkrintamosiose, jeigu šios komandos susitiks. Turime pripažinti, jog tai yra geras puolimo žaidėjas.“

„Neturiu ko prikibti prie Marcuso Fosterio. Bičas atvažiavo į „Žalgirio“ areną ir įmetė 28 taškus. Jis gali daryti, ką nori“, – pridėjo buvęs „Ryto“ sporto direktorius.

Plačiai aptarinėjamu epizodu tapo momentas rungtynių pabaigoje, kai „Žalgiris“ buvo atsilikęs 2 taškais, o arbitrai neužfiksavo Gyčio Masiulio žingsnių, po kurių sekė mačą užbaigęs Elvaro Maro Fridrikssono tritaškis.

„Žingsniai buvo, klausimų nėra, bet apmaudu, kai tai tampa labiausiai aptarinėjamu dalyku. Kur garantija, kad „Žalgiris“ būtų laimėjęs, jei žingsniai būtų buvę sušvilpti? Faktas, kad tai buvo teisėjų klaida, bet ne čia turėtų būti dedamas pagrindinis akcentas“, – sakė R.Vyšniauskas.

„Žalgiris“ negali įveikti „Ryto“ jau 14 mėnesių iš eilės, per šį ruožą pralaimėjo visus tris kartus.

„Visose rungtynėse eurolyginio intensyvumo neišlaikysi, bet prieš „Rytą“ jie turėjo pasistengti labiau. Tikrai turėjo labiau stengtis, kad ir kas bebūtų, – sakė L.Kleiza. – Kad ir ką jie kalbėtų, pavargę ar nemotyvuoti būtų, kai į Kauną atvažiuoja „Rytas“, „Žalgiris“ turi laimėti, nes tai yra kertinis mačas, bet jie praleido 100 taškų ir leido M.Fosteriui vėl mojuoti sirgaliams. Visa tai įvyko sausakimšoje „Žalgirio“ arenoje, tad pasiteisinimų negali būti jokių. „Žalgiris“ turi eiti ir laimėti prieš „Rytą“ visada. Jie negali taip sužaisti rungtynių namuose, jeigu gerbia save. Kažkurie žaidėjai neįvertino „Ryto“ ir derbio, kuris puošia Lietuvos krepšinį, prasmės, bet man gražu buvo žiūrėti šį mačą.“

Visa 15min laida PIKENROLAS su Linu Kleiza ir Ryčiu Vyšniausku:

VIDEO: PIKENROLAS: „Ryto“ koncertas Kaune, Šaro šėlionė Atėnuose ir Eurolygos atkrintamųjų dėlionė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas