Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 30

L.Kleiza ir M.Gecevičius regi daug šviesos: Lietuvos rinktinė išsilaisvino

Lietuvos krepšininkai užtikrintomis pergalėmis peržygiavo per D grupės varžybas, o rezultatai ir kylantis žaidimas leidžia optimistiškai laukti antrojo etapo. Taip mano 15min laidoje „Krepšinio karštis“ pasaulio čempionatą apžvelgiantys buvę rinktinės žaidėjai Martynas Gecevičius ir Linas Kleiza.

Lietuvos krepšininkai atrodo laisvesni, o treneris surado išmintingą taktinį ėjimą labai svarbiame pirmojo etapo mače – tai akcentavo 2010 metais pasaulio čempionato bronzą iškovoję žaidėjai.

Buvę rinktinės krepšininkai Linas Kleiza ir Martynas Gecevičius laidoje „Krepšinio karštis“ komentuoja mūsų šalies komandos žaidimą tiesiogiai iškart po kiekvienų jos rungtynių Filipinuose. Prieš turnyrą tartus atsargius žodžius dabar keičia komplimentai.

Ypač jų daug pažerta po Lietuvos rinktinės pergalės antradienį prieš Juodkalniją, kai 91:71 varžovus įveikę lietuviai įžengė į antrą etapą iš pirmos vietos D grupėje su trimis taškais.

„Lietuviai pasirinko labai gerą strategiją nuo pat pradžių. Tad eina pagyrimai treneriams, – laidoje „Krepšinio karštis“ sakė L.Kleiza, 2010 metais pasaulio čempionate išrinktas į geriausių žaidėjų penketą. – Matome, ką reiškia, kai nereikia žaisti su dviem dideliais. Uždarė varžovų pikenrolus, mūsų ketvirtasis numeris žaidė prieš jų penktą, pasirinkta teisinga rizika prieš jų nemetančius žaidėjus. Tai sukėlė nemalonumų Juodkalnijai, jie nebuvo įpratę.

Lietuviai buvo susispaudę, o Juodkalnijos žaidimas strigo. Kaip anksčiau mums darydavo, taip mes dabar – flatas, pikenrolas, visi mūsų žaidėjai galėjo daryti tai, ką norėjo. Kam mesti kamuolį ir visada centruoti? Nereikia to. Jonas nesužaidė gerų rungtynių, bet jis ir neturėjo daryti per daug, nes jo pozicijoje žaidžiant prieš Vučevičių pranašumo, regis, ir nebuvo.

Kur mums buvo lengva žaisti, tai pikenrolą – mušėme, kur norėjome. Galima buvo perduoti kamuolį, žaidimas buvo laisvas, nuo suolo kilę Mindaugas Kuzminskas ir Tomas Dimša puikiai įsiliejo. Man labai patiko tai, ką mačiau. Aišku, ir Sedekerskis puikiai susitvarkė su Vučevičiumi.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Labai geras žingsnis į priekį, Lietuva atrodė labai gerai, visi žino savo vaidmenis, žaidimas tapo labiau dinamiškas. Aš visada sakiau, kad Jokubaitis ir turi pirmiau atakuoti išeidamas iš pikenrolų – nereikia galvoti visada, kaip perduoti kamuolį Valančiūnui. Neturi Jonas visada rinkti po 20 ar 25 taškus.“

Ir M.Gecevičius atkreipė dėmesį, kad pasiteisino Kazio Maksvyčio sprendimas Nikolos Vučevičiaus gynybą patikėti Tadui Sedekerskiui.

Nors Juodkalnijos vidurio puolėjas iš „Chicago Bulls“ klubo pelnė 19 taškų, jis pataikė tik 3 metimus iš 11 žaidime, o daugumą taškų N.Vučevičius rinko, kai lietuviai jau laikė rungtynių kontrolę savo rankose.

„Ši taktika visiškai išmušė Juodkalniją iš pusiausvyros. Matėme, kaip Vučevičius centravo prieš Sedekerskį, o tuo metu visų penkių lietuvių bent po koją buvo baudos aikštelėje. Lietuvių pasirinkta taktika puikiai pasiteisino. Sedekerskis tvirtai sustovėjo, Jokubaitis užatakavo jų didelius. Galima sakyti, kad pervažiavome, – pažymėjo M.Gecevičius. – Sužaidė kaip tikra komanda, visi aukojosi, galima žerti tik teigiamus dalykus.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Donatas Motiejūnas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Donatas Motiejūnas

L.Kleiza priminė, kad pernai panašų sunkumą savo žaidime nešiojo Lietuvos rinktinė, kai treneriai vis bandė aikštėje vienu metu sutalpinti J.Valančiūną ir Domantą Sabonį.

„Juodkalnijos treneris gavo pamokas, kurias pernai patyrė Kazys Maksvytis. Juodkalniečiai žaidė dviem aukštaūgiais ir dar trečiu numeriu (Dino Radončičiumi), kuris nepataiko. Toks žaidimas labai keblus ir sudėtingas. Taip, jie pataikė pirmą tritaškį, bet Jonas net nėjo jo ginti ir teisingai darė. Visa baudos aikštelė buvo užkišta, Vučevičius ir Dubljevičius neturėjo ten vietos.

Be to, labai geras sprendimas buvo paslėpti Joną, kad jam nereikėtų gintis prieš pikenrolus. Tai labai pasiteisino“, – sakė L.Kleiza.

Suprasti akimirksniu

  • Rezultatyviausi Lietuvos rinktinės žaidėjai pirmajame etape: Jonas Valančiūnas – po 13,7 taško, Mindaugas Kuzminskas – po 12,7, Rokas Jokubaitis – po 12, Ignas Brazdeikis – 9,3, Tadas Sedekerskis, Donatas Motiejūnas, Eimantas Bendžius, Tomas Dimša – po 7,3;
  • Naudingiausi pirmajame etape: Mindaugas Kuzminskas – po 17,3 balo, Jonas Valančiūnas – 16,7, Rokas Jokubaitis – 15,3, Tadas Sedekerskis – 14,2, Ignas Brazdeikis – po 12.

Jis pažymėjo žaidėjus, kurie suspindo ypač rungtynėse su Juodkalnija.

„Kuzia įėjo į rungtynes labai gerai, Dimša su prasiveržimais – labai gerai. Tai įnešė laisvumo, – gyrė L.Kleiza. – Rokas įgavo pasitikėjimo ir yra geros sportinės formos. Žaidžia drąsiai. Taip jam ir toliau reikės daryti, kad žaidimas atsidarytų, kad galėtume kurti iš pikenrolo. Ypač žaidžiant prieš tokias komandas, pirmas variantas ir turi būti mesti pačiam.

Jei jis toliau taip žais, ieškos progų sau ir paskui įtrauks ir komandos draugus, – tai nuteikia pozityviai. Gerai, kad jis atsipalaidavęs, nežaidžia kaip robotas.“

VIDEO: Karštas Roko Jokubaičio komentaras po pergalės prieš Juodkalniją

M.Gecevičiui patinka bendras Lietuvos komandos žaidimo vaizdas.

„Prieš čempionatą sakiau, kad daug priklausys nuo tritaškių pataikymo. Matome, kad 38 proc. – tai solidus skaičius, – pabrėžė buvęs Lietuvos rinktinės snaiperis. – Po 14 kamuolių atkovojama vidutiniškai puolime – tai labai daug antrų šansų.

Be to, atmosfera komandoje, bendras vaizdas – viskas pozityvu, nematyti kibirkščių ar kivirčų. Žaidimas gerėja, atrodo, kad komanda lipa į kalną. Taip, varžovai bus stipresni, bet grupės varžybos įpūtė optimizmo daugiau nei buvo prieš čempionatą.“

VIDEO: Kazys Maksvytis po pergalės prieš Juodkalniją: „Komplimentai komandai“

Iškart po Lietuvos mačo studijoje kalbėjusios krepšinio žvaigždės dar nežinojo, su kuo Lietuvos krepšininkams reikės pradėti antrą etapą.

C grupėje dėl antro bilieto trečiadienį tarpusavyje grūmėsi Graikija ir Naujoji Zelandija. Nors antrajame kėlinyje graikai buvo atsilikę net 15 taškų, jie ištraukė pergalę 83:74 ir iškopė aukštyn.

Su graikais Lietuvos rinktinė žais penktadienį, o sekmadienį laukia susitikimas su trimis pergalėmis čempionatą pradėjusiais turnyro favoritais JAV krepšininkais.

„Man patiko, kaip rinktinė žaidė. Jei Graikija iškops aukštyn, nemanau, kad jie bus mums varžovai. Be to, galime sužaisti labai geras rungtynes su amerikiečiais“, – sakė L.Kleiza.

VIDEO: Lietuvos rinktinės taktiką gyręs Linas Kleiza: „Tikrai gali būti geros rungtynės su amerikiečiais“

„Rezultatai ir žaidimas rodo, kad Lietuvos rinktinės kreivė kyla. Taip, Graikija bus stipresnė nei Juodkalnija pagal sudėtį, bet nemačiau, kad žaistų kažką ypatinga. O prieš JAV taip optimistiškai, kaip Linas negalvoju. Nors gerą dieną, nejaučiant įtampos, bus įdomu pasigalynėti prieš aukščiausio lygio komandą“, – svarstė M.Gecevičius.

VIDEO: Mindaugas Kuzminskas: „Esame bartukai aplink Joną“

Abu buvę rinktinės žaidėjai pabrėžė – reikia ir toliau išlaikyti budrumą.

„Laimėjome prieš Juodkalniją, – apie pergalę prieš 18 vietą FIBA reitinge užimančią ekipą priminė L.Kleiza. – Dar neužmikime.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas