Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

2021 11 16

L.Kleiza regi kertinę savaitę J.Zdovcui: „Jei pralaimėtų abu mačus, atleisčiau iškart“

Pirmosios pergalės Eurolygoje siekiantis Kauno „Žalgirio“ strategas Jure Zdovcas pasitinka maksimalių išbandymų savaitę. Antradienį žalgiriečiai ginklus surems su Atėnų „Panathinaikos“, penktadienį – su Stambulo „Fenerbahče“ ekipa. Tai – išgyvenimo savaitė treneriui, nesėkmių atveju galinti jam kainuoti darbą, 15min laidoje PIKENROLAS sakė Linas Kleiza.

Aštuoniais pralaimėjimais Eurolygoje sezoną pradėjęs Kauno „Žalgiris“ blykstelėjo Ispanijoje, tris su puse kėlinio nervus tampė Madrido „Real“ krepšininkams, tačiau patyrė ir devintą nesėkmę iš eilės – 82:95.

Turnyro istorijoje blogiau startavę yra vos penki klubai, o antirekordas priklauso Londono „Towers“, kuri 2001-2002 metų sezone krito visus 14 kartų.

Pirmosios pergalės Jure Zdovco kariauna sieks antradienį, kai Nemuno saloje svečiuosis tik „Žalgirį“ lentelėje lenkianti Atėnų „Panathinaikos“, o penktadienį laukia mačas su Stambulo „Fenerbahče“.

Jei „Žalgiris“ šią savaitę patirs du pralaimėjimus, Linas Kleiza atsisveikintų su strategu Jure Zdovcu, kuris buvusį trenerį Martiną Schillerį pakeitė vos prieš penkias savaites.

„Pozityvių dalykų Madride buvo, bet šansų laimėti „Žalgiris“ neturėjo. Pažiūrėsime, ar šis pozityvas persikels į šią savaitę, ant kurios viskas yra pastatyta, – 15min laidoje PIKENROLAS kalbėjo Linas Kleiza. – Rungtynių prieš „Real“ negalime vertinti, nes „Real“ nežaidė geriausio žaidimo, bet vis tiek įmetė 95 taškus. Kalbama apie gynybą ir fiziškumą, bet iki tol dar labai toli. Dabar ateina rungtynės, kurias privalu laimėti. Ateina ir spaudimas, kadangi atvažiuoja „Žalgirio“ lygio komanda „Panathinaikos“. „Žalgiris“ turi laimėti abu mačus, o jei abu kartus pralaimės, Jure Zdovcą atleisčiau iškart. Eurolygoje jam būtų jau 0-9. Kam to reikia ir apie kokį geresnį žaidimą mes kalbame? Jeigu „Žalgiris“ laimėtų šią savaitę kartą, tuomet apie trenerio atleidimą stipriai pagalvočiau.“

„Paulius pats spręs, ar reikia keisti trenerį. Ką tada samdyti reikėtų? Palikti komandos vairą asistentui, kad jis užbaigtų sezoną? Tuomet visiškai aukoji sezoną? – svarstė kitas PIKENROLO laidos dalyvis Laimonas Kisielius. – Samdyti lietuvį trenerį... Bet ar jis norės ateiti ir užbaiginėt sezoną, jei Eurolygoje rezultatas bus 0-11? Ir jei „Žalgiris“ atleistų dar vieną trenerį per tokį trumpą laiką, kaip į situaciją klube žiūrėtų kiti treneriai? Nėra iš ko sulipdyti komandos, o dar trenerius taip staigiai atleidinėja... Galbūt potencialus naujas treneris rinktųsi saugesnę vietą, nei dabar atrodo „Žalgiris“? Prieš priimant sprendimus reikia žiūrėti ir klubo įvaizdžio.“

L.Kleiza teigia, jog „Žalgiris“ turėtų grįžti prie modelio, kai vyriausiasis treneris yra brangiausiai apmokamas klubo darbuotojas, kaip kad buvo prie Šarūno Jasikevičiaus, paskutiniais metais Kaune uždirbusio milijoną eurų.

„Naujas treneris ateitų tik su ilgalaike vizija. Niekas nepasirašytų atvykti tik trims mėnesiams, – dėstė L.Kleiza. – Paulius pasakė, kad negali įpirkti gero trenerio, su kuo aš visiškai nesutinku. Šaras uždirbo milijoną, bet kiek Europoje uždirba milijoną? Yra tikrai gerų trenerių ir už 500 tūkstančių eurų. Jie tokių pinigų Schilleriui nemokėjo, kuris gavo gal kiek daugiau nei 100 tūkstančių. Galvoju, kad geriau išleisti puse milijono treneriui, nei tiek mokėti geriausiam savo žaidėjui. Tokiai komandai reikia superinio trenerio. Manau, kad Andrea Trinchieri uždirba Miunchene 600-700 tūkstančių eurų, daugiausiai – 800. „Žalgiriui“ reikia statyti komandą nuo trenerio, ir tik nuo trenerio.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir L.Kisielius – išgyvenimo savaitė J.Zdovcui ir P.Motiejūno atsakymai

Atėnų klubas šį sezoną yra iškovojęs dvi pergales, kai tritaškiais prapliupo prieš Stambulo „Fenerbahče“ (91:87) ir Stambulo „Anadolu Efes“ (95:69) komandas.

„Panathinaikos“ žaidimas daugiausiai remiasi pavieniais veiksmais, o tai atsispindi rezultatyvių perdavimų vidurkyje – vos 12,9 per mačą ir 17 vieta Eurolygoje pagal šį rodiklį.

„J.Zdovco atleidimo riba yra arti. Pamatysime, progresas žaidime yra ar jo nėra. „Žalgiris“ turi visus šansus laimėti. Į Kauną atvažiuoja „Panathinaikos“, turinti neblogų žaidėjų, bet nežaidžianti gero krepšinio. Aišku, abejos rungtynės nebus lengvos. Mano akyse, „Žalgiris“ yra favoritas prieš „Panathinaikos“, o „Fenerbahče“ atvažiuoja po blogiausios dvikovos šį sezoną, – mintimis dalijosi L.Kleiza. – Spaudimas namuose jausis, nes dabar reikės pataikyti visus tritaškius, kurie krito Madride. „Fenerbahče“ yra gera komanda, turi gerų žaidėjų, turi gerų atakų organizatorių ir turi Janą Vesely, kuris žaidžia aukštame lygyje.“

Mačą prieš „Žalgirį“ praleis serbas Nemanja Nedovičius. Vienas brangiausių „Panathinaikos“ žaidėjų žaidžia po beveik 17 minučių ir pelno vos po 8,3 taško ir renka po 5,5 naudingumo balo.

Pagrindinis „Žalgirio“ varžovų žaidėjas – gynėjas Darylas Maconas, kuris į „Anadolu Efes“ krepšį įskraidino 9 tritaškius. 25-erių amerikietis šį sezoną renka po 17 taškų, demonstruodamas įspūdingą taiklumą iš įvairių distancijų. Šį sezoną tikslą pasiekia 72,7 proc. dvitaškių, 45,3 proc. tritaškių bei 91,7 proc. baudų metimų.

„Man visada nepatiko Nedovičius, nes save laiko Stephu Curry. Tai labai netikusi Stepho Curry versija, – šyptelėjęs sakė L.Kleiza. – Madride man patiko Tai Websteris, kuris bėgo į greitą puolimą vos tik gavęs progą. To „Žalgiris“ anksčiau neturėjo. Jis ieško lengvų taškų, o to reikia „Žalgiriui“. Reikia kontratakų, greito puolimo, kuris iki tol buvo nulinis. Bet jei „Žalgiris“ nori būti gynybine komanda, tai daug greito puolimo nebus. Tai paprasčiausiai nėra įmanoma.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nemanja Nedovičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nemanja Nedovičius

Antras „Žalgirio“ savaitės varžovas – Aleksandro Džordževičiaus treniruojama „Fenerbahče“.

Nors lentelėje prie Stambulo komandos dega vos trys pergalės ir šeši pralaimėjimai, bet šansų „Fenerbahče“ neturėjo tik paskutiniame mače prieš Milano „Olimpia“, kurį pralaimėjo net 43:68.

Likusių penkių nesėkmių vidurkis – vos 5 taškai.

„Tikrai „Žalgiris“ nebus favoritas prieš „Fenerbahče“, bet šansų laimėti bus, o dar rungtyniaus namuose. Atėjo laikas įrodyti, jeigu kalbi apie gynybą ir fiziškumą“, – sakė L.Kleiza.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksandras Džordževičius ir „Fenerbahče“ krepšininkai
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksandras Džordževičius ir „Fenerbahče“ krepšininkai

Po nesėkmės Madride J.Zdovcas prasitarė apie gynybinį tikslą, kuris leistų „Žalgiriui“ konkuruoti su Eurolygos klubais – nepraleisti 70 taškų.

Ambicinga kartelė. Ar Kauno komanda turi resursų įgyvendinti šiam sumanymui?

„Jie praleido beveik 30 proc. daugiau Madride, – juokėsi L.Kleiza. – Jie gali bandyti, jie turi bandyti tai padaryti, nes taškų lenktynėse varžovų neįveiks. Matome „Crvena zvezda“ pavyzdį, bet ten viskas pastatyta ant fiziškumo. Visai kito lygio fiziškumas. „Žalgiryje“ nėra fiziškų žaidėjų, turime Cavanaugh, Giffey, Mareką, Kalnietį...“

„Tikėtis nepraleisti 70 taškų, kai žaidi su vienu centru Mareku... Jis nėra Roberto Javtoko lygio gynybos specialistas, – pridūrė L.Kisielius. – Pasakyti, jog tikslas neprasileisti 70 taškų, yra tas pats, kaip sakyti, jog tikslas yra įmesti vienu daugiau nei varžovai. Skamba retoriškai iki tol, kol pradedi įsivedinėti savo sistemas. Bet kad sistemos veiktų reikia ir tam tinkamų žaidėjų.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Marekas Blaževičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Marekas Blaževičius

Ar „Žalgiris“ gali siekti pergalių šią savaitę Eurolygoje su pagrindiniu vidurio puolėju Mareku Blaževičiumi, jei atsigauti po čiurnos traumos nespės Joshas Nebo?

„Turėtų užtekti. Atėjo laikas laimėti. „Žalgiris“ turi žaidėjų, kurie nori laimėti. Juos pralaimėjimai žudo ir jie visą save paliks aikštelėje. Žais prieš individualiu meistriškumu paremtą komandą, o dar nežais Nemanja Nedovičius. Pas juos kamuolys puolime stringa labai stipriai, centras Georgios Papagiannis – vienas minkščiausių Eurolygoje. Gynyboje žaisti galinčių žaidėjų „Panathinaikos“ yra, bet klausimas, ar jie nori gintis? Kai žaidžia individualistai, kamuolys stringa, tai ir pykčiai atsiranda. Kažkas nenori arti gynyboje, jei negauna kamuolio puolime“, – sakė L.Kleiza.

„Psichologinė duobė, iš kurios „Žalgiriui“ išlipti bus puiki proga antradienį namuose. Komandai padės 15, 12 ar 10 tūkstančių sirgalių. Pagauti bangą ir išlipti iš psichologinės duobės šios rungtynės gali tapti geromis kopėčiomis tą padaryti“, – pridėjo L.Kisielius.

Naujausias 15min laidos PIKENROLAS epizodas su Linu Kleiza ir Laimonu Kisieliumi:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir L.Kisielius – išgyvenimo savaitė J.Zdovcui ir P.Motiejūno atsakymai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas