Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laisvas krepšinis ir M.Grigonio šou: Lietuva pradėjo olimpinį atrankos turnyrą pergale

Lietuvos krepšininkai rezultatyviomis rungtynėmis su Meksika pradėjo olimpinį atrankos turnyrą Puerto Rike, bet norint iškovoti kelialapį į Paryžių reikės ir gynybos.

Gamtos stichija sukosi netoli Puerto Riko prieš olimpinį atrankos turnyrą, o pirmosiose rungtynėse San Chuane prasidėjo krepšinio atakų škvalas.

A grupės varžybų starte pustuštėje arenoje šaltos varžovų puolimo bangos anksti pažadinta Lietuvos krepšinio rinktinė galiausiai 96:84 (29:26, 20:18, 34:17, 13:23) pranoko Meksiką.

21 tašką per 21 minutę pelnęs Marius Grigonis tapo mūsų komandos lyderiu pirmosiose rungtynėse Puerto Rike, kur šešios komandos susirinko penkių dienų turnyre išsiaiškinti vieno olimpinio kelialapio laimėtoją.

Kelyje link Paryžiaus laukia dar trys mačai – antrasis grupėje su Dramblio Kaulo Kranto rinktine naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį (00.30), o paskui pusfinalis ir finalas.

Praėjusią naktį turnyras San Chuane prasidėjo Italijos ir Bahreino rungtynėmis – italai pasiekė triuškinamą pergalę 114:53. B grupėje dar yra ir Puerto Rikas.

Mūsų šalies krepšininkams pirmasis mačas prasidėjo netikėtai – 25 vietą FIBA reitinge užimanti Meksika užklupo 15 pozicijų aukščiau esančią Lietuvos komandą keturiomis rezultatyviomis atakomis, o olimpinio turnyro favoritais laikomi lietuviai iš pradžių klydo ir staiga atsiliko 0:9.

Tačiau Kazio Maksvyčio treniruojama komanda rado po krepšiu kertančius žaidėjus – Tadą Sedekerskį, Marių Grigonį bei mikliai pavijo varžovus.

Su Atėnų „Panathinaikos“ Eurolygos čempionu tapęs M.Grigonis iki pertraukos pelnė net 16 taškų, padėjęs Lietuvai greitai atgauti persvarą ir palaužti Meksiką, kuri atkakliai priešinosi iki pertraukos.

Gero veržlumo į žaidimą atnešė Lukas Lekavičius, iš viso pelnęs 10 taškų ir atlikęs 5 rezultatyvus perdavimus. Panašūs buvo ir pagrindinio įžaidėjo Roko Jokubaičio rodikliai (8 taškai, 6 rez. perdavimai).

Domantas Sabonis pelnė dvigubą dviženklį (12 taškų ir 11 atkovotų kamuolių), bet suklydo 5 sykius.

Po kelių mėnesių atostogų tik trečiąsias rungtynes žaidęs Domantas ilgokai nerado savo žaidimo – „Sacramento Kings“ žvaigždę šįkart pranoko ne toks rangus, bet tvirtas Meksikos vidurio puolėjas Joshua Ibarra – Venesuelos lygoje žaidžiantis centras surinko 18 taškų.

Tačiau Lietuvos komanda turėjo daugiau gerų žaidėjų – visi 12 krepšininkų pasižymėjo taškais, tarp jų ir rinktinėje per oficialų turnyrą debiutavęs Ąžuolas Tubelis.

Lietuviai visus reikalus išsprendė per trečią kėlinį, kurį laimėjo 34:17 ir vienu metu susikūrė 25 taškų persvarą (76:51).

Mačo pabaigoje mūsų šalies komanda kiek nusimušė nuo taikiklio ir kiek apgadino tritaškių pataikymą iki 37 proc. (11 iš 30), bet dvitaškių taiklumas liko solidus – 70 proc. (28 iš 40).

Lietuvai taškų pelnė: Marius Grigonis 21 (4/7 trit.), Domantas Sabonis (11 atk. kam.) ir Tadas Sedekerskis po 12, Lukas Lekavičius 10 (5 rez. perd.), Rokas Jokubaitis 8 (6 rez. perd.), Mindaugas Kuzminskas ir Arnas Butkevičius po 7, Edgaras Ulanovas ir Ąžuolas Tubelis po 5, Donatas Motiejūnas 4, Tomas Dimša 3, Deividas Sirvydis 2 (0/5 trit.);

Meksikai daugiausiai taškų pelnė: Joshua Ibarra 18, Gabrielis Gironas 15, Fabianas Jaimesas 13, Karimas Rodriguezas 11, Paulas Stollas 9 (12 rez. perd.).

15min šiąnakt fiksavo žaidimo eigą, o po mačo trenerio ir žaidėjų komentarus pateiks Puerto Rike dirbantys mūsų žurnalistai Rokas Pakėnas ir Marius Milašius.

Mačo eiga:

Ketvirtasis kėlinys

40 min. Pasiekta pirmojo pergalė Puerto Rike, reiktų dar trijų.

38 min. K.Maksvytis pakeitė iškart 4 žaidėjus, o tai reiškia, kad laikas pasižaisti visiems, darbas jau padarytas.

37 min. Lietuviai artėja užtikrintai prie pirmos pergalės, krepšinis jau tampa nebe toks intensyvus. 96:72

35 min. Vienintelis rūpestis Lietuvos komandai J.Ibarra, jau pelnęs 18 taškų.

33 min. Ir Ą.Tubelis atvėrė tritaškių sąskaitą. Jau 10 iš 20 tolimų metimų pataikę lietuviai pirmauja 91:66.

Trečiasis kėlinys

30 min. Per trečią kėlinį, laimėtą 34:17, Lietuvos krepšininkai sutvarkė reikalus. 83:61.

29 min. D.Sirvydis pelnė savo pirmuosius taškus ir tapo dvyliktu žaidėju iš dvylikos Lietuvos komandoje, pasižymėjusiu taškais olimpiniame atrankos turnyre Puerto Rike. Pirmaujame 82:59.

25 min. Lietuva pradėjo dominuoti aikštėje greitomis atakomis ir aktyvesne gynyba, o puolime įsižaidė ir D.Sabonis: 72:50.

21 min. M.Grigonis, A.Butkevičius, R.Jokubaitis įskraidino po tritaškį – gera antros dalies pradžia: 58:46.

Antrasis kėlinys

20 min. Lietuva laimėjo pirmą rungtynių dalį 49:44, bet yra apie ką pagalvoti per pertrauką, ypač apie gynybą.

Puolime viskas sklandu, ypač kai taip žaidžia M.Grigonis (16 taškų, 3/4 tritaškių) ir T.Sedekerskis (9), bet meksikiečiai per lengvai pelno taškus – pataikė 15 iš 23 dvitaškių, atliko net 14 rezultatyvių perdavimų.

19 min. Meksika niekur nedingo, jos žaidėjai vėl randa būdų pelnyti taškus, diriguojant atakoms 38-erių metų P.Stollui. O sunkus vidurio puolėjas J.Ibarra pelnė 12 taškų ir atrodo, kad tai jis, o ne D.Sabonis yra NBA žvaigždė.

17 min. M.Grigonis žadina Lietuvą! 8 taškai iš eilės, tarp jų ir du tritaškiai, o Lietuvos rinktinė spurtavo ir staigiai atitrūko: 47:35.

13 min. Lietuviai vėl pateko ant puolimo tornado bangos. 6 taškai per minutę ir esame priekyje 35:30.

L.Lekavičius per savo 7 minučių atkarpą pelnė 6 taškus ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

12 min. Ą.Tubelis ir T.Dimša pasirodė aikštėje, o tai reiškia, kad per pirmąsias 12 minučių K.Maksvytis pasinaudoja visais dvylika savo žaidėjų. Bet suderinti gynybos tai nepadeda - 29:30.

Pirmasis kėlinys

10 min. Lietuva laimėjo pirmą kėlinį 29:26, bet kur gi gynyba? Meksikos žaidėjai lengvai kerta link krepšio ir renka taškus. Vien Joshua Ibarra pelnė 8 taškus. Lietuvai 8 pelnė M.Grigonis, 7 – T.Sedekerskis.

8 min. M.Kuzminskas aktyviai įsitraukė į žaidimą. Po jo tritaškio 26:20.

6 min. Žaidimo tempas didelis, Lietuva įsibėgėjo: visi starto penketo žaidėjai jau pelnė taškų, nes erdvės juos rinkti plačios, vyrauja laisvas krepšinis - 23:18.

4 min. Lietuviai ieško taškų iš po krepšio ir juos randa – T.Sedekerskis surastas kelis kartus, o jo 7 taškai ir geresnė gynyba leido atstatyti pusiausvyrą – 11:11.

3 min. Pirmuosius taškus Lietuvai turnyre galingu dėjimu viena ranka pelnė D.Sabonis.

2 min. Šaltas dušas lietuviams. Meksika lengvai surengė keturias lengvas rezultatyvias atakas, o lietuviai padarė dvi klaidas (D.Sabonis, E.Ulanovas) bei prametė M.Grigonis: 0:9. Laikas pabusti?

Lietuvos komandos starto penketas: Rokas Jokubaitis, Marius Grigonis, Edgaras Ulanovas, Tadas Sedekerskis, Domantas Sabonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas