Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 25

LeDay šeimos tradiciją Lietuvoje tęsiantis Sethas svajoja brolio pėdomis sekti iki pat Eurolygos

Galingų skrydžių kitą sezoną Lietuvos krepšinio lygoje tikrai netrūks. Juos garantuoja įspūdingomis spyruoklėmis kojose pasižymintis ir LeDay pavardę ant marškinėlių nešiojantis atletas. Tik šį kartą dėjimais sirgalius džiugins ne Kauną pavergęs Zachas, kuris šią vasarą persikėlė į Milaną, o brolio pėdomis iki Lietuvos atsekęs ir geltonus „Šiaulių“ marškinėlius užsivilkęs Sethas.
Sethas LeDay
Sethas LeDay / bcsiauliai

„Zachas sakė nepamiršti šiltų rūbų – džemperių ir striukių, nes Lietuvoje bus šalta (juokiasi). Net jei dabar taip ir nėra, bet aš pasiruošęs. Jis dar sakė daug dirbti ir visada būti pasirengusiam, bet šie dalykai yra neatsiejama LeDay šeimos dalis. Tai įaugę mums į kraują. Mes su broliu užaugome darbininkų šeimoje, darbštūs esame nuo vaikystės“, – 15min pasakojo po karantino prie „Šiaulių“ komandos treniruočių prisijungęs Sethas.

„Žalgiryje“ rungtyniavęs Zachas yra lyg kelrodė žvaigždė dviem metais jaunesniam Sethui. 24-erių „Šiaulių“ naujokas savo meilę krepšiniui sieja būtent su Kaune praėjusį sezoną triukšmavusiu broliu.

Sethas mena dar ankstyvoje vaikystėje vykusias krepšinio batalijas vienas prieš vieną galiniame namo kieme, kurios vykdavo iki išnaktų. Įsijautę vaikai kamuolį gainioti galėdavo ir iki trečios valandos nakties, kol galiausiai sulaukdavo paskutinių mamos raginimų eiti miegoti.

Sekdamas brolio pėdomis mokyklą baigęs Sethas patraukė į „Virginia Tech“ universitetą, kuriame žaidė ir Zachas, likimo kelias, nors ir skirtingu laiku, juos abu nuvedė ir iki Lietuvos, o 201 cm ūgio ilgarankis „Šiaulių“ šoklys tikisi, kad ateityje jis paskui brolį nuseks ir iki pat Eurolygos.

„Zachas mano krepšinio kelyje yra labai svarbus. Tarpusavio konkurencija ir kietas žaidimas mus užgrūdino. Tokiu būdu vienas iš kito spaudėme kuo daugiau, tobulėjome ir ėjome į priekį. Mes telefonu kalbamės kasdien. Jei turiu klausimų, visada galiu jam paskambinti. Ar tai būtų krepšinis, ar gyvenimiški dalykai“, – sakė S.LeDay.

View this post on Instagram

Family Business ????

A post shared by Zach LeDay (@zachleday32) on

Šių brolių žaidime galima rasti ir skirtumų, ir panašumų. Sethas kairiarankis puolėjas, rungtyniaujantis 3-4 pozicijose, Zachas – dešiniarankis, žaidžiantis vidurio puolėju ar sunkiojo krašto puolėjo pozicijose.

Bet abu jie pasižymi puikiais fiziniais duomenimis, galingu šuoliu ir kartais arenoje netelpančia energija.

„Mes gyvename šiuo žaidimu, visada atsiduodame 100 proc. Nemotyvuotų mūsų tikrai nepamatysite“, – sakė Sethas.

S.LeDay su „Šiaulių“ klubu sudarė dvejų metų kontraktą. Nors jis pernai rungtyniavo Islandijoje, tačiau karjeros etapą Šiauliuose krepšininkas laiko pirmuoju profesionaliu sezonu karjeroje.

Dėl pandemijos Islandijos ekipoje Grindaviko UMF iš Teksaso valstijos kilęs amerikietis spėjo sužaisti vos šešerias, bet solidžias rungtynes – įmesdavo po 19,8 taško bei atkovodavo po 9,3 kamuolio per 32,5 min.

Natūralu, kad prieš priimdamas „Šiaulių“ kvietimą, Sethas apie Lietuvos krepšinį klausinėjo artimiausio žmogaus, savo brolio.

„Zachas pamena „Šiaulius“, nes ši komanda pernai įveikė „Žalgirį“, – šyptelėjęs sakė 24-erių 201 cm ūgio puolėjas. – Jis sakė, kad LKL žaidžiamas protingas krepšinis, aikštelėje visada reikia galvoti, numatyti varžovų ėjimus į priekį. Turi vienu metu ir žaisti krepšinį, ir strateguoti. Manau, kad esu pasirengęs tam, nes esu pakankamai protingas žaidėjas. Zachas pasakojo, kad Lietuva yra graži šalis, o „Šiaulių“ arena yra puiki. Abu sutarėme, kad persikėlimas į Šiaulius man yra neabejotinas žingsnis į priekį.“

bcsiauliai/Sethas LeDay
bcsiauliai/Sethas LeDay

Vos vienerias rungtynes „Virginia Tech“ universitete 2016–2017 metų sezone sužaidęs puolėjas persikėlė į Rytų Karoliną. Nors jis džiaugiasi patirtimi, yra dėkingas treneriui bei gražiai atsiliepia apie šią krepšinio programą, tačiau kibirkštį norui pakeisti universitetą įskėlė galimybės gauti didesnį vaidmenį naujoje komandoje.

Dėl NCAA taisyklių jis privalėjo praleisti vienerius metus be krepšinio, tačiau 2018–2019 sezonas buvo solidus, kol galiausiai po 11 taškų rinkusį puolėją sustabdė kelio raiščių trauma.

Trauma sunki, bet atsistatymas buvo greitas.

„Atsigavau labai greitai, rugpjūtį jau žaidžiau krepšinį, nors traumą patyriau kovą. Galėjau sugrįžti dar anksčiau, jaučiausi sveikas, bet turėjau laikytis gydytojų nurodymų“, – sakė S.LeDay.

Atletas savo rankose turėjo universiteto baigimą įrodantį diplomą, tačiau pasinaudojo galimybe praėjusį sezoną pradėti Pietų Karolinos komandoje, kurią po šešerių rungtynių paliko sulaukęs Islandijos klubo kontrakto.

Atlanto vandenyno šiaurinėje dalyje esančioje saloje jis žaidė galingai, tad jaučiasi pasiruošęs ir iššūkiui Saulės mieste Lietuvoje.

„Manau, kad esu tinkamo stiliaus žaidėjas rungtyniauti LKL. Tikiu, jog treneris mane aikštelėje išnaudos tinkamai, o aš galėsiu cementuoti komandos gynybą. Ties šiuo aspektu esu tikrai stiprus. Galiu gintis prieš žaidėjus nuo pirmos iki ketvirtos pozicijos. Puolime mėgstu atakuoti lentą, rinkti kamuolius ir krauti juos į krepšį. Galiausiai, aš rungtynėse visada atsiduodu 100 proc. Mūsų pirmos rungtynės bus rugsėjo 20-ąją dieną. Žinau šią datą, laukiu šio mačo. Aš būsiu pasirengęs tam“, – tikino atletas.

S.LeDay yra vienas iš dešimties „Šiaulių“ naujokų bei vienas iš keturių legionierių ekipoje, kuri anksčiau laiko pasibaigusiame praėjusiame sezone LKL finišavo aštuntoje vietoje.

Bendraudamas su 15min Antano Sireikos auklėtinis spindi džiaugsmu – jam patinka Šiaulių miestas, maistas, kurį randa parduotuvėse ir kavinėse, butas, kurį jam davė klubas.

Gerą įspūdį amerikiečiui palieka ir „Šiaulių“ komanda, prie kurios po savaitės karantine jis prisijungė vos prieš kelias dienas.

„Dirbame sunkiai, turime dar daug taisytinų dalykų. Normalu, nes dar tik pasiruošimo sezonui startas. Jei perprasime vienas kitą, galime turėti sėkmingą sezoną. Kol kas viskas yra gerai. Aš atvykau, kad dirbčiau sunkiai bei įneščiau į ekipą gynybinį mąstymą. Manau, kad su treneriu dalykus regime panašiai“, – teigė S.LeDay.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Antanas Sireika
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Antanas Sireika

Zacho LeDay brolis pokalbio metu vis pabrėžia gerą santykį su naujuoju treneriu bei „Šiaulių“ krepšinio simboliu tapusiu A.Sireika.

Nors 64-erių specialisto anglų kalba, pasak Setho, yra kiek šlubuojanti, bet tai vyrams netrukdo suprasti vienas kitą ir sėkmingai komunikuoti.

„Trenerio anglų kalba yra kiek paklibusi, bet tai nėra problema, nes egzistuoja toks dalykas, kaip krepšinio kalba. Jis daug gestikuliuoja rankomis ir daro mimikas. Tai leidžia suprasti, apie ką eina kalba, nes krepšinį žaidžiu daugybę metų. Iš rankų gestų suprantu, tarkime, kad neturėčiau rizikuoti ties perimtu kamuoliu, neiti kažkam į pagalbą ar atvirkščiai. Labai padeda ir asistentas, kuris yra garsus. Jis mums padeda, kaip ir žaidėjai komandoje. Viskas yra gerai, mes su treneriu atradome ryšį“, – teigė S.LeDay.

Prie naujos laiko juostos apsiprantantis atletas dėkoja sirgaliams už sveikinimo žinutes prisijungus prie klubo. Jis tikina, kad Šiauliuose jaučiasi kaip namuose.

„Mano tikslas yra daryti dalykus, kuriuos įprastai darau: gerai žaisti gynyboje, žaisti kietai ir kovoti dėl pergalių, – mintimis dalijosi Šiaulių komandos legionierius. – Aš mėgstu pergales, tad tikiuosi, jog pavyks įvesti pergalingą kultūrą Šiauliuose. Mes norime žaisti atkrintamosiose. Ilgalaikis tikslas – patekti ten, kur dabar yra mano brolis. Noriu kažkada pasiekti Eurolygą. Jei ne, tai tiesiog pasiekti kuo aukštesnį lygį, juk visi krepšininkai to siekia.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas