Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 27

Lietuva prieš Lenkiją: varžovų žvaigždė su šypsena mena mums skaudžią kaktomušą

Lenkijos krepšinio žvaigždė Maciejus Lampe yra vienas vyriausių nacionalinės komandos žaidėjų. 33-ejų aukštaūgis dar dabar prisimena, kaip jaunimo čempionatuose pavydžiai žiūrėdavo į vienmečius lietuvius Liną Kleizą, Joną Mačiulį, Renaldą Seibutį ar kitus. Likimas taip susiklostė, kad ketvirtadienio vakarą M.Lampei prieš Lietuvą teks žaisti tik antrą kartą. Bet vienas prisiminimas jam kelia šypseną net ir po 9 metų. „Man visada smagu žaisti prieš Lietuvą“, – Gdanske ruošdamasis ketvirtadienio mūšiui šyptelėjo M.Lampe.
Maciejus Lampe
Lenkijos krepšininkų treniruotė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pastarąjį sykį oficialiose rungtynėse Lietuva su Lenkija susitiko 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankos ciklo pradžioje, kai lapkritį lietuviai net ir ne stipriausios sudėties 70:50 nepaliko vilčių savo kaimynams.

M.Lampės tą vakarą nebuvo Klaipėdos „Švyturio“ arenoje – kaip ir Donatas Motiejūnas, jis pradėjo sezoną Kinijoje.

Bet kai žaidė pajėgiausia Lenkijos rinktinė, pastaroji kaktomuša su Lietuva M.Lampei kelia malonius prisiminimus.

Tai buvo 2009-ųjų Europos krepšinio pirmenybės. Grupės varžybose Vroclave lenkai 86:75 pranoko Ramūno Butauto ir Rimo Kurtinaičio treniruojamus lietuvius.

„Taip, mes juos nugalėjome!“ – net atgijo šiuo metu Kinijoje rungtyniaujančio krepšininko akys, priminus tą vakarą.

VIDEO: Lenkų žvaigždė prisiminė dvikovas su Lietuva: pastarąjį kartą Valančiūnas žaidė „Ryte“

M.Lampe prieš 9 metus surinko 22 taškus, atkovojo 10 kamuolių ir prisidėjo prie principinės pergalės. Lietuviams tada 21 tašką įmetė Simas Jasaitis, 14 – Jonas Mačiulis, kurį ant parketo ketvirtadienį dar sutiks 207 cm ūgio lenkų priekinės linijos žaidėjas.

Kitas tą skaudų Lietuvai pralaimėjimą menantis Mantas Kalnietis tada nebuvo pakeltas nuo suolo. Nė vienas kitas dabartinės Lietuvos rinktinės narys nežaidė 2009-ųjų Europos pirmenybėse. Lietuviai tuomet susikrovė lagaminus ir skirstėsi namo vos po antrojo etapo varžybų, taip ir nebesulaukę atkrintamųjų.

Galutinėje komandų rikiuotėje Lietuva šešiolikos rinktinių turnyre pasidalijo vos 11-12 vietas su Vokietija, aplenkdama tik Izraelio, Latvijos, Bulgarijos ir Didžiosios Britanijos krepšininkus.

Bet per tuos 9 metus daug kas pasikeitė. Tai lietuviai dabar yra ryškūs favoritai nugalėti Lenkiją ketvirtadienį. Nors M.Lampės išankstinės prognozės nejaudina.

„Mums tai puikus šansas. Žinome, kad lietuviai bus stipriausios sudėties, todėl mūsiškiams tai bus gera galimybė pasirodyti. Bus smagu. Laukiame šio mačo ir mintyse turime tik vieną tikslą. Man visada smagu žaisti prieš Lietuvą. Prieš jus žaidžiu dar nuo jaunimo lygio. Bus geros rungtynės“, – 24sek Gdanske tikino aukštaūgis.

VIDEO: Lenkų treneris: labai gerbiame Lietuvą, bet mes kausimės dėl lenkų garbės

Lietuviai jau buvo atkeršiję už tą lenkų skriaudą Vroclave. Vos po dvejų metų, 2011-ųjų Europos čempionate Lietuvoje, prie namų sienų mūsiškiai nepaliko svečiams vilčių 99:77.

Tiesa, tada lenkams nepadėjo abu pagrindiniai bokštai Marcinas Gortatas bei Maciejus Lampe – komandos vadžios buvo patikėtos natūralizuotam amerikiečiui Thomasui Kelati. Tuo tarpu lietuvius į pergalę vedė 19 taškų surinkęs Mantas Kalnietis.

Daugiau oficialiuose turnyruose dviejų kaimynų keliai aikštėje nesusikirto. Taigi, po trijų tarpusavio dvikovų Lietuva pirmauja prieš Lenkiją 2-1.

VIDEO: Lenkijos rinktinės kapitonas: apie Lietuvą ir futbolininkų fiasko

Bet M.Lampe įstrigo ir kiti susitikimai su Lietuvos krepšininkais.

„Kai pagalvoju, tada pasijaučiu senokas, bet tuo pačiu jaučiu malonumą, kad galėjau kautis prieš tokius gerus žaidėjus, – apie rungtynių su lietuviais prisiminimus kalbėjo M.Lampe. – Man dabar 33-eji – dar noriu pažaisti keletą metų. Kai pastarąjį kartą žaidžiau prieš Joną Valančiūną, jis dar rungtyniavo „Ryte“, o mes nugalėjome juos su Kazanės UNIKS. Pamenu, kaudavausi ir prieš Malagoje žaidusį Mindaugą Kuzminską. Smagu.“

Vienoje iš tų dvikovų su jaunu J.Valančiūnu M.Lampe į „Ryto“ krepšį sukratė net 32 taškus.

Bet ketvirtadienį veteranas išvys gerokai ūgtelėjusį centrą, kuris bandys paskandinti tuos gerus jo prisiminimus Lietuvos pergale prieš Lenkiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai