Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 01

Lietuvių kelyje – Pietų Korėja, į Kauną atsivežusi daug žadantį talentą

Pirmųjų rungtynių jauduliuką nuo pečių nusimetusi ir Venesuelą įveikusi Lietuvos rinktinė ruošiasi antram egzaminui. Dariaus Maskoliūno kariaunos kelyje – Pietų Korėja, pasižyminti žemaūgiais žaidėjais, bet turinti daug žadantį ir pagal Klay Thompsoną savąjį žaidimą modeliuojantį talentą, kuris trokšta gimtinėje apversti krepšinį aukštyn kojomis ir tapti antruoju NBA krepšininku istorijoje.
Pietų Korėja
Pietų Korėja / fiba.basketball

Tarp visų šešių Kaune vykstančios Tokijo olimpinių žaidynių atrankos komandų Pietų Korėja pagal FIBA reitingą (30) nusileidžia tik Angolai (33).

Šios Azijos šalies krepšininkai šešiskart istorijoje dalyvavo olimpinėse žaidynėse, aštuoniskart – pasaulio čempionate, o didžiausi visų laikų pasiekimai – dukart laimėta Azijos taurė (1969 ir 1997 m.) bei keturi Azijos žaidynių titulai (1970, 1982, 2002 ir 2014 m.).

Geriausiu visų laikų Pietų Korėjos krepšininku laikomas 221 cm ūgio milžinas Seung Jin Ha, kurį 2004-ųjų metų NBA naujokų biržoje 46-uoju šaukimu pasirinko „Portland Trail Blazers“.

Stipriausioje planetos lygoje centras užsibuvo vos dvejus metus, rinko vos po 1,5 taško ir 1,5 atkovoto kamuolio, tačiau pirmtako rekordą NBA pamušti gali Hyunjung'as Lee.

Tai vienas „Davidson“ universiteto lyderių NCAA pirmenybėse, kuriame prieš daugiau nei dešimtmetį siautėjo Stephenas Curry.

Didžiausia Pietų Korėjos krepšinio viltis Venesuelos krepšininkams atskaičiavo 18 taškų, o ketvirtadienio vakarą ant „Žalgirio“ arenos parketo ji prisistatys ir Lietuvos krepšinio sirgaliams.

fiba.basketball/Hyunjung'as Lee
fiba.basketball/Hyunjung'as Lee

Vienintelis Pietų Korėjos rinktinės krepšininkas, žaidžiantis už gimtinės ribų.

Hyunjung'as Lee gimė tikroje krepšininkų šeimoje – mama laimėjo sidabro medalį 1984-ųjų olimpinėse žaidynėse Los Andžele, tėtis buvo pusiau profesionalus krepšininkas, vėliau tapęs vidurinės mokyklos krepšinio treneriu, o jaunesnioji sesuo Lee Ri-na žaidė Pietų Korėjos U16 merginų komandoje.

Kylanti Pietų Korėjos žvaigždė Hyunjung'as Lee pradžioje rungtyniavo tėčio treniruojamoje komandoje, bet būdamas 17 metų pakėlė sparnus į Australiją, kurioje vyko NBA akademija, kur pritraukė ir NCAA žvalgų akis.

Savąjį žaidimą Hyunjung'as Lee modeliuoja pagal „Golden State Warriors“ snaiperį Klay Thompsoną.

Bet jis atmetė „Washington State“ universiteto kvietimą, kuriame kadaise žaidė K.Thompsonas, pasirinkęs „Davidson“ ir tapdamas vos antruoju Pietų Korėjos krepšininku NCAA istorijoje.

VIDEO: S. Korea's NBA hopeful: NCAA Division I baller Lee Hyun-jung

20-metis 201 cm ūgio perspektyvusis korėjietis pasižymi auksine rankele.

Pirmajame sezone NCAA Hyunjung'as Lee po 8,4 taško ir 3,1 atkovoto kamuolio, bet iššovė antrajame, kuriame visas 22 rungtynes pradėjo starto penkete ir buvo vienas pagrindinių komandos vedlių.

Puolėjas fiksavo po 13,5 taško, po 4 atkovotus kamuolius ir po 2,5 rezultatyvaus perdavimo.

Hyunjung'as Lee varžovus vidutiniškai bausdavo po 2,4 taiklaus tritaškio per mačą, o tolimų metimų realizacija siekia 44,2 proc. Jis buvo vienas iš vienuolikos praėjusio sezono NCAA žaidėjų, patekusių į elitinį 50-40-90 pataikymo klubą.

„Priklauso nuo kondicijos, bet per treniruotę atlieku apie 700-1000 metimų. Bandau būti vyruku, kuris dirba beprotiškai daug, kaip kad darydavo Kobe Bryantas. Tūkstantis, du tūkstančiai ar trys tūkstančiai metimų“, – sakė Hyunjung'as Lee.

Laimę NBA naujokų biržoje būsimas Lietuvos rinktinės varžovas veikiausiai išmėgins 2022-aisiais metais.

„Stereotipas yra toks, kad azijiečiai negali žaisti NBA. Bet jei tu negali aukštai šokti, dirbk ties kitais dalykais, pavyzdžiui, ties kamuolio varymosi technika, kaip Jeremy Linas, ar pataikymu, kaip aš“, – sakė Hyunjung'as Lee.

fiba.basketball/Guna Ra
fiba.basketball/Guna Ra

Nemuno saloje sirgaliai pamatys ir kitą matytą veidą Guna Ra, natūralizuotą 199 cm ūgio centrą, kuris prieš Lietuvą rungtyniavo draugiškose rungtynėse prieš pasaulio čempionatą 2019-aisiais.

Visą profesionalo karjerą Pietų Korėjoje žaidžiantis 32-ejų Guna Ra, kurio tikrasis vardas yra Ricardo Ratliffe'as, rungtynėse su Venesuela surinko 17 taškų ir 10 atkovotų kamuolių.

Dvikova su Lietuva korėjiečiams bus „gyvenk arba mirk“ rungtynės dėl išsvajoto bilieto į Tokijo olimpines žaidynes.

Trečiadienį 44-ejų metų stratego Cho Sanghyun'o vadovaujama Pietų Korėjos rinktinė 80:94 krito prieš Venesuelą, nors buvo panaikinusi net 21 taško deficitą.

Prieš atranką Kaune draugiškų mačų korėjiečiai nežaidė, kadangi į Nemuno salą nusileido iškart po sutvarkytų reikalų Azijos taurės atrankoje.

Pietų Korėjos krepšininkai birželio 16-20 dienomis spėjo sužaisti ketverias rungtynes – dukart nusileido Filipinams, bet sutriuškino Tailandą ir Indoneziją, taip įšokdami į pagrindinį turnyrą, kuris rugpjūčio viduryje vyks Džakartoje.

Istorija rodo, jog Lietuva vargo rungtynėse prieš Pietų Korėją, kurios startuos ketvirtadienį 19.30 val., neturėtų turėti.

Pastarieji trys tarpusavio mačai baigėsi vidutinėmis 34 taškų lietuvių pergalėmis. Paskutinį kartą šios ekipos ginklais surėmė draugiškame turnyre Seule 2019-aisiais, kai Dainiaus Adomaičio auklėtiniai varžovus suvalgė rezultatu 86:57.

Kiti du mačai vyko pasaulio čempionatuose 2014-aiais ir 1998-aisiais. Abu kartus už Lietuvos komandos vairo stovėjo Jonas Kazlauskas, o dvikovos baigėsi atitinkamai 79:49 ir 97:56.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas