Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 08 23

Lietuvių varžovai: nykštukai, kurių atsiprašinėjo net pats Islandijos prezidentas

Tai mažiausia kada nors Europos vyrų krepšinio čempionate žaidusi valstybė. Tai tik 84-a FIBA reitingo komanda. Tai rinktinė, kuri tik prieš dvejus metus pirmą kartą žengė į didžiąją sceną. Jie maži, bet grėsmingi. Trečiadienį Lietuvos rinktinė sutinka egzotiškuosius islandus.
Islandijos krepšinio rinktinė
Islandijos krepšinio rinktinė / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Eurobasket '17 pasiruošimas | Lietuva – Islandija | 19:30 | Šiauliai

Islandijos krepšininkai mažai pažįstami ne tik jums.

Prieš metus Islandijos prezidentas Gudni Johannessonas, palinkėdamas sėkmės krepšinio rinktinei, vienam iš žaidėjų tarė ne islandišką „Gangi þér vel!“ (sėkmės!), bet anglišką „Good luck!“.

Islandija dar nelaimėjo nė vienų Europos čempionato rungtynių.

Tai buvo Kristoferis Acoxas, juodaodis puolėjas, kurio tėtis amerikietis, o mama – islandė.

„Prezidentas visiems žaidėjams palinkėjo „Gangi þér vel!“, išskyrus man – „Good luck“. Na, bet vis tiek esu dėkingas už palaikymą“, – socialiniame tinkle po incidento parašė Reikjavike, Islandijos sostinėje, gimęs 23-ejų krepšininkas.

G.Johannessonas skubiai pasitaisė ir atsiprašė aukštaūgio socialiniame tinkle „Twitter“: „Gangi þér vel!“. Atsiprašau, maniau, kad naujas komandos narys taip gerai nekalba islandiškai. Mano klaida. Daugiau nepasikartos!“

????????????

A post shared by Kristófer Acox ♛ (@krisacox) on

Nieko tokio, prezidente, mes visi dar mokomės tarti šių žaidėjų pavardes ir tik susipažįstame, kas tie mažos šalies didvyriai.

Islandai dar sykį laimėjo Europos čempionato atranką ir antrus metus iš eilės rungtyniaus Senojo žemyno pirmenybėse.

Kuo šis kartas bus ypatingas? Islandija dar nelaimėjo nė vienų Europos čempionato rungtynių.

Nedėkingi burtai 2015-aisiais nugrūdo islandus į mirtininkų grupę su Ispanija, Serbija, Turkija, Vokietija ir Italija.

Bet daugelio nuostabai, tik serbai nepaliko vilčių Islandijai (93:64). Du kėlinius nykštukai priešinosi ispanams (77:93), o Vokietijai bei Italijai pralaimėjo tik nedideliais skirtumais (65:71 ir 64:71), kai turkams – tik po pratęsimo (102:111).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Islandijos krepšinio rinktinė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Islandijos krepšinio rinktinė

Šiemet Islandija žais ne tokioje galingoje grupėje su Suomija, Lenkija, Prancūzija, Slovėnija ir Graikija.

Nors tokiai komandai kaip Islandija bet kuri grupė yra sudėtinga, šiemet vilčių patekti į stipriausiųjų ketvertuką, kuris žengs į aštuntfinalį, yra daugiau.

Islandija nesupyks, jei rinktinė nepateks į aštuntfinalį, tačiau šalis jau svajoja bent apie pirmąją pergalę Europos čempionato istorijoje.

Geriausi užsieniečiai Islandijoje uždirba maždaug 2 tūkstančius dolerių per mėnesį.

Viltys – ant geriausio visų laikų šalies krepšininko Jono Stefanssono pečių.

34 metų veteranas per savo karjerą yra žaidęs Sankt Peterburgo „Dinamo“, „Valencia“, Trevizo „Benetton“ ar Malagos „Unicaja“ komandose. Joks kitas islandas neturėjo tokios patirties.

Tačiau į Reikjaviką sugrįžęs ir vietiniame fronte visus tris titulus susiglemžęs snaiperis gydosi nemalonią kirkšnies traumą, dėl kurios praleis mačą su Lietuva, ir baiminasi nespėti išgyti iki Europos čempionato starto.

2015-aisiais jis rinko vid. 13,8 taško ir 5,8 rezultatyvaus perdavimo – tai buvo geriausi rodikliai visoje Islandijos komandoje.

Be J.Stefanssono islandams buvo sunku visą pasirengimo ciklą – lyderis praleido visas draugiškas rungtynes, o rinktinė laimėjo 3 rungtynes iš 7: dukart nugalėjo belgus ir sykį vengrus, tačiau tiems patiems vengrams nusileido dukart, sykį – rusams ir kartą – vokiečiams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Stefanssonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Stefanssonas

9 iš 15 rinktinės kandidatų pastarąjį sezoną žaidė Islandijoje, kurios krepšinio lyga yra pusiau profesionali.

Didžioji dalis Islandijos lygos krepšininkų – jaunimas, kuris gauna nedidelį atlygį už žaidimą komandoje. Pirmaisiais smuikais griežia legionieriai. Geriausi užsieniečiai Islandijoje uždirba maždaug 2 tūkstančius dolerių per mėnesį.

Islandų ūgio vidurkis tėra 194 centimetrai.

Geriausi vietiniai žaidėjai kelia sparnus į užsienį. Islandai nemažai vilčių deda į du NCAA žaidėjus – prezidento atsiprašymo sulaukusį 198 cm ūgio puolėją Kristoferį Acoxą ir 20-metį 190 cm ūgio gynėją Joną Axelį Gudmundssoną.

Tačiau Islandijos ateitimi laikomas 19-metis 216 cm ūgio „centras“ Tryggvi Hlinasonas, kuris patraukė NBA skautų dėmesį ir nuo artėjančio sezono stažuosis Valensijos klube.

Pastarasis vaikis – visiška egzotika Islandijos krepšinyje. Ne kiek dėl fizinės jėgos, bet dėl išskirtinio ūgio. Islandijos rinktinė turi vos tris aukštesnius nei dviejų metrų krepšininkus.

FIBA.com nuotr./Tryggvi Hlinasonas
FIBA.com nuotr./Tryggvi Hlinasonas

Tai atspindi unikalų islandų žaidimo stilių. Islandai remiasi žemu penketu, kuriame visi žaidėjai gali keistis savo dengiamaisiais, yra greiti ir fiziški. Taip žaisti verčia akivaizdus centimetrų trūkumas – islandų ūgio vidurkis tėra 194 centimetrai.

Maždaug 1000–1500 aistruolių palaikymo tikimasi ir šiemet, grupės turnyre Helsinkyje.

Šią žaidimo koncepciją Islandijos komandoje įtvirtino kanadietis treneris, kuris du dešimtmečius žaidė ir treniravo Danijoje – Craigas Pedersenas.

52-ejų specialistas atnešė į Islandiją kitokį krepšinio suvokimą, kuris davė akivaizdų vaisių – islandai pateko į Europos pirmenybes.

Aišku, už tai jie dėkingi ir pasikeitusiai „FIBA Europe“ sistemai, kuri išplėtė Europos čempionato dalyvių skaičių nuo 16 iki 24 komandų bei supaprastino atrankos turnyrą.

Dabar palaikyti atsigavusių islandų į arenas renkasi 2500–3000 žiūrovų.

Nors Islandijoje populiariausias futbolas, kuriuo šalies rinktinė sužavėjo visą pasaulį pernykščiame Europos čempionate, krepšininkų rezultatai taip pat suvienijo valstybę.

Palaikyti rinktinės į 2015-ųjų Europos pirmenybių grupės varžybas Berlyne vyko maždaug 1000 sirgalių. Maždaug 1000–1500 aistruolių palaikymo tikimasi ir šiemet, grupės turnyre Helsinkyje.

Dar devintajame dešimtmetyje Islandijoje buvo rodomos NBA rungtynės, o vietos žiūrovai mėgsta pasižiūrėti net ir šalies čempionato atkrintamąsias varžybas.

Krepšinis Islandijoje neišgyvena akmens amžiaus. Ten irgi yra gatvės krepšinio aikštelės. Ten irgi vaikai žiūri NBA ir vėliau bando atkartoti žvaigždžių judesius išbėgę į lauką.

Daug islandų jungsis Europos čempionato transliacijas ir lauks pirmosios šalies rinktinės pergalės pirmenybių istorijoje.

Tai, kas dar ne taip seniai atrodė neįmanoma, dabar visai realu.

„Kai debiutavau rinktinėje prieš 17 metų, tuomet niekas net negalvojo apie galimybę žaisti Europos čempionate. Apie tai net niekas nešnekėjo. O dabar mes čia žaisime antrą kartą. Tai visiškas svajonės išsipildymas“, – neslėpė 35-erių gynėjas Logi Gunnarsonas.

Kaip per dvejus metus patobulėjo islandai, Šiauliuose 19 val. 30 min. patikrins Lietuvos rinktinė.

Islandijos rinktinės kandidatai
Hörðuras Vilhjálmssonas Martinas Hermannssonas Jonas Stefánssonas Haukuras Pálssonas Hlynuras Bæringsso
Ægiras Steinarssonas Logi Gunnarssonas Axelis Kárasonas Kristóferis Acoxas Tryggvi Hlinasonas
Elvaras Fridrikssonas Brynjaras Bjornssonas Pavelas Ermolinskis
Arnaras Bjornssonas Ólafuras Ólafssonas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas