Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 22

Lietuvos krepšinio netektis: anapilin iškeliavo „Žalgirio“ legenda Henrikas Giedraitis

Netektis Lietuvos krepšinyje – per 82-ąjį savo gimtadienį anapilin iškeliavo Kauno „Žalgirio“ legenda, ilgametis klubo kapitonas ir treneris Henrikas Giedraitis.
Henrikas Giedraitis
Henrikas Giedraitis / zalgiris.lt nuotr.

Šią žinią pranešė žurnalistas Vidas Mačiulis.

„Netekome žinomo Lietuvos krepšininko ir trenerio, buvusio Kauno „Žalgirio“ kapitono, per 15 metų su šia komanda sužaidusio tūkstantį rungtynių...“, – rašo V.Mačiulis.

Žinia pasidalino ir Lietuvos čempionų klubas.

„Šiandien anapilin iškeliavo ilgametis Kauno „Žalgirio“ krepšininkas bei treneris Henrikas Giedraitis. Užuojauta artimiesiems“, – teigiama pranešime.

1940 m. vasario 22-ąją Kaune gimęs H.Giedraitis „Žalgiriui“ atstovavo 19757-1972 m. laikotarpiu. Net 10 metų jis buvo žaliai-baltų kapitonu.

1964-aisiais H.Giedraitis buvo kandidatas į SSRS olimpinę rinktinę, iškovojusią sidabrą Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Baigęs karjerą, legendinis krepšininkas pasuko treniravimo keliu. „Auksinės karštligės“ laikotarpiu devintojo dešimtmečio viduryje H.Giedraitis talkino Vladui Garastui „Žalgiryje“, o 1989-1990 ir 1992-1993 m. sezonuose pats vadovavo Kauno ekipai.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, H.Giedraitis dirbo ir Lietuvos rinktinėje, kur irgi talkino V.Garastui. Iš 1995 m. Europos čempionato H.Giedraitis parsivežė sidabro medalį.

Dar po metų, 1996-aisiais, H.Giedraičio treniruojama Lietuvos jaunimo rinktinė, kuriai atstovavo tokie žaidėjai kaip Šarūnas Jasikevičius ar Dainius Adomaitis, laimėjo Europos čempionatą.

Kauno „Žalgirio“ ir Maskvos CSKA veteranų susitikimas. Henrikas Giedraitis, Vladas Garastas
Kauno „Žalgirio“ ir Maskvos CSKA veteranų susitikimas. Henrikas Giedraitis, Vladas Garastas

Vėliau trumpai vadovavęs Plungės „Olimpo“ ir Kauno „Laveros“ komandoms, H.Giedraitis ilgam nutūpė KTU studentų trenerio darbe. Pastaruoju metu gyveno sėsliai. 82 metų kaunietis jautė įvairias sveikatos bėdas, nebeišeidavo iš namų, nors vis dar pasikalbėdavo su kitais „Žalgirio“ veteranais.

TAIP PAT SKAITYKITE: Jie nugalėdavo CSKA: ką dabar veikia „Aukso karštligės“ laikų žalgiriečiai?

„Kažkas yra rašęs: „Tik labai gerus žmones Aukščiausiasis pakviečia amžinybėn tą pačią dieną, kada yra gimęs“. Nuoširdus krepšinio bičiulis, buvęs žaidėjas, treneris, dėstytojas Hansas, kaip jį vadino draugai, pasaulį Kaune išvydo keturiasdešimtųjų vasario 22-ąją, o LSMU Kauno klinikose baigė savo gyvenimišką kelionę 2022-ųjų vasario dvidešimt antrąją, 11 valandą. Tai man pirmas liūdnas, kartu ir netikėtas, sutapimas. Dar prieš porą savaičių kalbėjau telefonu su Henriku, jis nesiskundė, kad blogai jaučiasi, tik dėl klubo skausmo negali vaikščioti ir namų palikti... Džiaugėsi, kad puikiai žaidžia Marius Grigonis, kyla iš pralaimėjimų liūno „Žalgiris“. Neužmirštamas mūsų susitikimas Henriko ir Irenos Giedraičių bute buvo 2020 02 22 (taip pat įdomūs skaičiai) Bičiulio 80-mečio proga. Kaip visada Henrikas mielai davė interviu, deja, jau paskutinį kartą, TV laidai „Krepšinio pasaulyje“.

Ilsėkis ramybėje, Henrikai, bet Tavo nerami ir geranoriška dvasia juk lieka su mumis ir su Lietuvos krepšiniu...“, – feisbuke apie H.Giedraitį rašė V.Mačiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas